Home > Πρώτο Θέμα > Την ικανοποίηση και αισιοδοξία τους εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι της Δράμας για την πορεία των προϊόντων τους-Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι κτηνοτρόφοι κ.κ. Γ. Κιτσουκάκης και Κ. Ακριτίδης

Την ικανοποίηση και αισιοδοξία τους εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι της Δράμας για την πορεία των προϊόντων τους-Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι κτηνοτρόφοι κ.κ. Γ. Κιτσουκάκης και Κ. Ακριτίδης

Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι κτηνοτρόφοι κ.κ. Γ. Κιτσουκάκης και Κ. Ακριτίδης

Την ικανοποίηση και αισιοδοξία τους

εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι της Δράμας

για την πορεία των προϊόντων τους

► Στα 5,5 ευρώ το σφάγιο στο αρνί για τα Χριστούγεννα και από 0,95 λεπτά το πρόβειο γάλα

► Κιτσουκάκης: Οι αιγοπροβατοτρόφοι δεν έχουν πληγεί από τον Covid-19

► Ακριτίδης: Έλεγχοι στο γάλα και ελληνοποιήσεις στα αμνοερίφια

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ σε γενικό επίπεδο, πολλοί είναι οι κλάδοι εκείνοι που έχουν πληγεί από την πανδημία του Covid-19, παρ’ όλα αυτά, ένας από τους σπουδαιότερους πρωτογενείς τομείς, η κτηνοτροφία, φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την επόμενη χρονιά, καθώς στο τέλος του 2020, φαίνεται ότι δεν έχουν να εμφανίσουν ιδιαίτερα μεγάλες ζημιές. Το 2020 κλείνει γι’ αυτούς με καλά μηνύματα, τόσο στο αρνί που πωλείται για τα γιορτινές μέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όσο και στο πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, το οποίο βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο.

Όπως επισημαίνουν μάλιστα, τα νέα είναι ενθαρρυντικά, ακόμα και από τις διαπραγματεύσεις που έχουν για τη νέα ΚΑΠ, όσον αφορούν το ζήτημα των βοσκοτόπων. Η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ήταν από τις πλέον «ριγμένες» στο θέμα αυτό. Άλλα καλά νέα έρχονται επίσης και από την απόφαση του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη (βλέπε σε άλλη σελίδα της εφημερίδας σήμερα), ο οποίος φέρνει διάταξη σύμφωνα με την οποία θα καθίστανται ακατάσχετες και αφορολόγητες οι ενισχύεις της πανδημίας Covid-19 που λαμβάνουν οι πληγέντες Έλληνες αγρότες.

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε χθες με δύο κτηνοτρόφους. Τον πρόεδρο των Κτηνοτρόφων Δράμας κ. Γιάννη Κιτσουκάκη, καθώς και πρόεδρο Κτηνοτρόφων Δήμου Προσοτσάνης κ. Κώστα Ακριτίδη.

KITSOYKAKHS

Κιτσουκάκης: «Ας μην γκρινιάζουμε συνεχώς…»

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Κιτσουκάκης, σημείωσε ότι γενικά οι κτηνοτρόφοι της περιοχής βρίσκονται σε καλό δρόμο και τόνισε ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι δεν έχουν πληγεί από τον Covid-19.

Όπως είπε μάλιστα, «οι τιμές των προϊόντων μας φέτος πήραν μια μικρή άνοδο. Όχι ότι δεν έχουμε παράπονα από το Υπουργείο και τη διαχείριση. Αν μην γκρινιάζουμε συνεχώς».

Ο κ. Κιτσουκάκης, επεσήμανε ότι «τα προϊόντα μας έχουν πάρει μια σχετικά καλή άνοδο, ενώ ως συνεταιρισμός κλείσαμε όλοι να δώσουμε το πρόβειο γάλα με 0,95 λεπτά το συμβατικό και 1,05 το βιολογικό. Οι τιμές στο γάλα είναι ένα ευρώ επάνω σε σχέση με τις περσινές τιμές».

Αναφερόμενος στο αρνί, είπε ότι αυτή την εποχή λόγω Χριστουγέννων το σφάγιο ξεκινάει από 5,50 ευρώ στον παραγωγό. Κλείνοντας, τόνισε ότι «γενικά οι συνθήκες είναι καλές και αυτό που λίγο μας ανησυχεί είναι η μικρή άνοδος που έχουν πάρει οι τιμές των ζωοτροφών όσον αφορά τις τιμές της σόγιας και άλλες τροφές».

AKRITIDHS

Ακριτίδης: Έλεγχοι στο γάλα και ελληνοποιήσεις

Μιλώντας στον «Π.Τ.», ο κ. Ακριτίδης, αναφέρθηκε αρχικά στις σφαγές αμνοεριφίων για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Όπως είπε, «η τιμή είναι πολύ καλή στα αμνοερίφια και ξεκινάει από 5,50 ευρώ το κιλό στο αρνί και έχουμε πληροφορίες ότι φτάνει ακόμα και στα 5,70 το σφάγιο και 6 ευρώ και λίγο παραπάνω στο κατσίκι».

Ο κ. Ακριτιδης δηλώνει ικανοποιημένος γενικά, καθώς η τιμή παραμένει σταθερή, ενώ τονίζει ότι και πέρσι ήταν η ίδια. «Η ζημιά έγινε το Πάσχα, ενώ αυτή την εποχή δεν μπορούν να γίνουν εισαγωγές στα αρνιά, και τα κοπάδια γεννάνε τώρα τα περισσότερα».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο γάλα μάς λέει ότι «για το πρόβειο γάλα, μπορούμε να πούμε ότι οι συμφωνίες που έκλεισαν οι περισσότεροι, κατά 90% ξεκινούν από τα 0.92 λεπτά στο συμβατικό πρόβειο, ενώ στο βιολογικό ξεκινούν από 1,02 λεπτά στο πρόβειο πάντα. Το κατσικίσιο και αυτό έχει μια μικρή αύξηση, αν και ακόμα εδώ δεν έχουμε καταλήξει, γιατί έχουμε ακόμα καιρό για την άρμεξη. Σίγουρα θα είναι και αυτό παραπάνω, ενώ πολύ καλή τιμή έχει πάρει και το βιολογικό κατσικίσιο γάλα».

Επίσης, δηλώνει ικανοποιημένος από τους ελέγχους που κάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων και «στο ισοζύγιο του γάλακτος, που είναι πολύ σοβαρό θέμα. Να υπάρχει δηλαδή ένας έλεγχος για το τι εισάγεται στη χώρα και τι γίνεται, που χρησιμοποιείται δηλαδή.  Επίσης, θέλουμε να πιέσουμε όσον αφορά στα αμνοερίφια που εισάγονται για το Πάσχα από τις Βαλκανικές χώρες, εκεί να υπάρξει αυστηρός έλεγχος για να μην γίνονται ελληνοποιήσεις. Είναι από τα βασικά αυτό».

Ο κ. Ακριτίδης λέει ότι είναι μια καλή χρονιά «δεν φοβόμαστε να το πούμε αυτό και δεν φοβόμαστε ότι θα αλλάξει κάτι και ευελπιστούμε ότι του χρόνου ότι θα πάει έτσι και να θωρακίσουμε την κτηνοτροφία και το Υπουργείο και εμείς, να συνεργαστούμε ώστε να μην δεχτούμε άλλες ελληνοποιήσεις. Αυτές είναι που μας κατάστρεψαν τα τελευταία 4-5 χρόνια.

Ήδη διαπραγματευόμαστε μέσα από τηλεδιασκέψεις για τη νέα ΚΑΠ, ικανοποιητικές ενισχύσεις για τα βοσκοτόπια μας στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Θέλουμε να είμαστε ίσοι με τους άλλους, γιατί είμαστε ήδη 60% πιο κάτω. Είμαστε η πιο αδικημένη Περιφέρεια πανελλαδικά. Θέλουμε τουλάχιστον να υπάρχει μια ενιαία τιμή σε όλη την Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε και έχουμε θετικές ενημερώσεις».