Home > νέα > Την ώρα που οι φοιτητές ζητούσαν να μην κλείσει το διεκδικούσε βουλευτής από το Κιλκίς!!!

Την ώρα που οι φοιτητές ζητούσαν να μην κλείσει το διεκδικούσε βουλευτής από το Κιλκίς!!!

Η πολύπαθη ιστορία του Τμ. Αρχιτεκτονικής Τοπίου

του ΤΕΙ ΑΜΘ με έδρα τη Δράμα

Την ώρα που οι φοιτητές ζητούσαν

να μην κλείσει το διεκδικούσε

βουλευτής από το Κιλκίς!!!

Και η Σχολή Κινηματογράφου που θα μπορούσαμε

να έχουμε αλλά τελικά κι εκεί χαμένοι βγήκαμε!!!

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΠΟΡΕΙ τα ΤΕΙ να μετατρέπονται σε Πανεπιστήμια με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πλέον από το Ελληνικό Κοινοβούλιο την περασμένη Τρίτη 23 Απριλίου με άγνωστες συνέπειες στο μέλλον, μπορεί οι απόψεις ακόμα και μεταξύ των πανεπιστημιακών να … διίστανται όπως λέμε, όμως η Δράμα, για άλλη μια φορά, χάνει τελικά ένα Τμήμα από την Σχολή της: το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου.

Ο «Πρωινός Τύπος» έχει ασχοληθεί κατά κόρον με το θέμα και άλλη μια φορά, ελπίζουμε ότι θα διαφωτίσει όλους μας για την κατάσταση που επικρατεί!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με το ιστορικό, το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου, είναι ενταγμένο στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης και εδρεύει στη Δράμα και ιδρύθηκε το 2003 και είναι το μοναδικό που υπάρχει στην Ελλάδα.

Αποστολή του είναι να προωθήσει τις πρακτικές έρευνας και τον καινοτόμο σχεδιασμό στο φυσικό και ιδιαίτερα στο δομημένο περιβάλλον που έχει καταπονηθεί από την έντονη αστικοποίηση.

Στην αρχή, στεγαζόταν στο παλιό καπνομάγαζο της οδού Χρυσοβέργη και 1ης Ιουλίου, ενώ πριν από 4 χρόνια περίπου μεταστεγάστηκε και λειτουργεί στο κτίριο του ΤΕΙ, όπου στεγάζονταν εξ αρχής τα άλλα δύο Τμήματα της Σχολής: Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος καθώς και το Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών.

Φαίνεται ότι το Τμ. Αρχιτεκτονικής Τοπίου, ακολουθεί την … «κατάρα» της Δράμας. Με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά, θα μεταφερόταν στις Σέρρες, στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Και μάλιστα, είχε σταματήσει να δέχεται φοιτητές από Ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 και είχε οριστεί να κλείσει το 2018.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όμως, στην προσπάθειά της να δώσει το δικό της όραμα στην Παιδεία, έδωσε μια νέα ευκαιρία στο Τμήμα,  και από τα τέλη του 2016 το επαναφέρει στη ζωή και το εντάσσει στα νέα μηχανογραφικά εκείνης της περιόδου.

Η νέα περίοδος…

Το Τμήμα λειτούργησε κατά τη νέα περίοδο της ζωής του μέχρι και σήμερα και θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι να αποφοιτήσουν  και οι τελευταίοι σπουδαστές που είχαν εισαχθεί σ’ αυτό, από το Ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 για τα επόμενη 3 χρόνια ακόμα ουσιαστικά. Η διάρκεια σπουδών σ’ αυτό είναι 4 έτη (8 εξάμηνα).

Επειδή όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε νέα σχέδια με πρώτο κύριο την κατάργηση πλέον, ουσιαστικά, των ΤΕΙ και μετατρέποντάς τα όλα σε πανεπιστημιακού επιπέδου Σχολές, φαίνεται ότι το Αρχ. Τοπίου, δεν χωράει πλέον στο νέο σχεδιασμό και έτσι ορίζεται να κλείσει.

Και εδώ τελειώνει – μάλλον οριστικά – το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου, το μοναδικό που υπήρξε στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο νομοσχέδιο [Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εντάσσονται με πράξη του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής σε ένα από τα Τμήμα του ΔΙ.ΠΑ.Ε. (σ.σ. Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος), (…) με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο και τις λειτουργικές ανάγκες του Ιδρύματος, ύστερα από αίτησή τους και αιτιολογημένη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής.]

Χαρακτηριστικό είναι ότι, οι αποφοιτήσαντες σπουδαστές, δεν θα μπορούν να έχουν την ευκαιρία να εισαχθούν στη συνέχεια σε όμοιο πανεπιστημιακό Τμήμα της ίδιας ειδικότητας όπως οι άλλοι των άλλων Σχολών, εφόσον πλέον έχει καταργηθεί!

Τα νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα στη Δράμα

Τα νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα λοιπόν που ιδρύονται στη Δράμα, εντάσσονται στην Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών με έδρα τη Δράμα και θα περιλαμβάνει τα εξής τέσσερα Τμήματα, εκ των οποίων δύο από αυτά θα λειτουργούν στη Δράμα και άλλα δύο στη Θεσσαλονίκη:

1) Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος με έδρα τη Δράμα.

2) Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας με έδρα τη Δράμα.

3) Γεωπονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

4) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Η διεκδίκηση

Η Δράμα προσπάθησε να διεκδικήσει να μην κλείσει το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου, αν και όχι σθεναρά θα λέγαμε, με την έννοια ότι δεν υπήρξε ουδεμία κινητοποίηση γι’ αυτό, δεν υπήρξαν επιστολές διαμαρτυρίας από δημάρχους ή άλλους πολιτικούς παράγοντες. Οι μόνοι που το διεκδίκησαν ήταν οι σημερινοί φοιτητές του Τμήματος και φυσικά δεν το κατάφεραν.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι φοιτητών του Τμήματος, αφού συναντήθηκαν και ζήτησαν τη βοήθεια του βουλευτή Δράμας της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδη στις αρχές Απριλίου, τελικά κατάφεραν να φτάσουν και να μιλήσουν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων («Πρωινός Τύπος» 23/4/2019).

Στο αίτημά τους αυτό, οι σπουδαστές ζητούσαν «να μην καταργηθεί και να συμπεριληφθεί ως Τμήμα της Σχολής Τεχνικών Επιστημών με έδρα τη Δράμα» και συνέχιζαν: «Ειδάλλως, σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό με το νέο νόμο, που θα ψηφιστεί άμεσα στη Βουλή των Ελλήνων, να εξασφαλιστεί ότι η επιστήμη Αρχιτεκτονικής Τοπίου θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα σπουδών των υπό ίδρυση Τμημάτων Δασολογίας και Περιβάλλοντος, με έδρα τη Δράμα και Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, με έδρα τις Σέρρες. Δεύτερον. Με τη μη εφικτή υλοποίηση των παραπάνω, το σύνολο των ενεργών φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου, με την κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών των νέων προαναφερόμενων Τμημάτων, να μπορέσει να δηλώσει το Τμήμα που επιλέγει και να παρακολουθήσει άμεσα το νέο πρόγραμμα».

Μια τροπολογία από το Κιλκίς!!!

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα που οι φοιτητές ζητούσαν να μην κλείσει το Τμήμα Αρχ. Τοπίου της Δράμας, και συγκεκριμένα στις 22 Απριλίου 2019, ο βουλευτής Κιλκίς της Ν.Δ. κ. Γεωργαντάς, κατέθετε τροπολογία ώστε να το συγκεκριμένο Τμήμα, να μεταφερθεί και να λειτουργήσει με έδρα το Κιλκίς! Πράγμα που δείχνει κατ’ αρχάς ότι, δεν υπήρχε κανένας απολύτως σχεδιασμός από τη Ν.Δ. για τη διεκδίκηση βιωσιμότητας του Τμήματος.

Όπως επεσήμαινε στην τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Γεωργαντάς, «δυστυχώς στην περίπτωση του Κιλκίς, οι φιλόδοξοι στόχοι του νομοσχεδίου όχι μόνο δεν επιτυγχάνονται, αλλά αντίθετα, το μοναδικό υφιστάμενο Τμήμα το οποίο μετονομάζεται σε Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης, απαξιώνεται πλήρως».

Και μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του Κιλκίς της Ν.Δ. σημειώνει παρακάτω για το Αρχιτεκτονικής Τοπίου: [Το Τμήμα αυτό είναι μοναδικό στην Ελλάδα και υπηρετούν σ’ αυτό πέντε μόνιμοι καθηγητές. Αντί το Υπουργείο να επιμείνει στην κατάργησή του, θα μπορούσε να μεταφερθεί στο Κιλκίς της προφανούς συνάφειας των αντικειμένων των δύο Τμημάτων. Με αυτό τον τρόπο θα εκπληρώνονταν και οι στόχοι της αιτιολογικής έκθεσης του Νομοσχεδίου σχετικά «με τη βιωσιμότητα των μικρών ιδρυμάτων» και την «καλύτερη αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών και την εξοικονόμηση δημοσίων πόρων». Με αυτή τη μεταφορά η σχολή «Επιστημών Σχεδιασμού» θα είχε πλέον τρία τμήματα και επτά μόνιμους καθηγητές με ακαδημαϊκή συνέχεια και των τριών τμημάτων.]

Η Σχολή Κινηματογράφου

Χρόνια και χρόνια, η Δράμα ζητάει να έχει μια Σχολή Κινηματογράφου μιας και διοργανώνει 40 χρόνια τώρα, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, αλλά και το Διεθνές του Τμήμα εδώ και πολλά χρόνια.

Ο αγώνας αυτός μάλιστα συνεχίστηκε και το τελευταία διάστημα, καθώς ο Δήμος Δράμας υπέγραψε μια σύμβαση με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο για τη δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου στην πόλη μας. Αν και υποθετικά αυτό επετεύχθη… παρ’ όλα αυτά, δεν θα είναι μια Σχολή που θα λειτουργεί καθημερινά με φοιτητές, αλλά μόνο δια αλληλογραφίας. Μερικές μόνο μέρες του έτους, θα λειτουργούν ειδικά εργαστήρια της Σχολής. Για τη λειτουργία της Σχολής, έστω με τους λίγους φοιτητές, χρειάζεται κτίριο. Η Σχολή αναμένεται να στεγαστεί στην καπναποθήκη Πορτοκάλογλου της οδού Περδίκκα, η οποία όμως για να ανακαινισθεί και να γίνει λειτουργική, χρειάζεται τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ευρώ και μερικά χρόνια εργασιών! Πράγμα που μοιάζει αδύνατο αυτή τη στιγμή!

Πού όμως θα στεγαστεί η Σχολή Κινηματογράφου της Δράμας που θα λειτουργεί μέσω του Ανοικτού Πανεπιστημίου; Αυτή στιγμή παραμένει άγνωστο, αν και παρασκηνιακά φαίνεται να αναζητούνται διάφοροι χώροι.

Και εδώ ακριβώς έρχεται η μοίρα της Δράμας και η «κατάρα» που αναφέραμε στην αρχή αυτού του σημειώματος να την ακολουθεί. Το νέο νομοσχέδιο για την Παιδείας, φέρνει μεταξύ άλλων και την ίδρυση Σχολής Κινηματογράφου στη Φλώρινα όπως και στα Ψαχνά Ευβοίας!

Και για άλλη μια φορά, καταλαβαίνουμε ότι τελικά η Δράμα … ρίχθηκε, παρ’ όλες τις μεγαλοστομίες εκ μέρους των πολιτικών της! Που φαντάζομαι ότι και τους ίδιους τους πολιτικούς αυτού του τόπου τους έριξαν οι συνάδελφοί τους από την Αθήνα!

Έτσι, συμπερασματικά, η Δράμα όχι μόνο έχασε ένα Τμήμα από τη Σχολή της, όχι μόνο είναι άγνωστο το μέλλον και των άλλων Τμημάτων της, όχι μόνο δεν πήρε τόσα χρόνια μια Σχολή Κινηματογράφου που δικαιούται, όχι μόνο είναι άγνωστο το αν και πότε και πού λειτουργήσει η Σχ. Κινηματογράφου του Ανοικτού Πανεπιστημίου… αλλά τελικά ούτε το δρόμο προς την Αμφίπολη αναμένεται να δει σύντομα να πραγματοποιείται!