Home > Νέα > Οι εφιάλτες των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ και… Μια επιστολή… όνειρο προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Οι εφιάλτες των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ και… Μια επιστολή… όνειρο προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Οι εφιάλτες των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ και…

Μια επιστολή… όνειρο

προς τον υπουργό Αγροτικής

Ανάπτυξης & Τροφίμων

 

 

ΜΕ ΜΙΑ άκρως ενδιαφέρουσα επιστολή, η οποία ξεκινάει με χιούμορ και καταλήγει με πικρία, οι Κτηνοτρόφοι της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, μιλάνε για όλα τα προβλήματα που τους απασχολούν, τα οποία τελικά, από … απραγματοποίητα όνειρα καταντάνε εφιάλτες.

Ο τίτλος της επιστολής έχει να κάνει με την γνωστή φράση του Νεοέλληνα «Ζούμε το όνειρό μας» και απευθύνεται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραχωβίτη, όπως και την υφυπουργό κα. Τελιγιορίδου.

Η επιστολή αρχίζει με έναν κτηνοτρόφο που κοιμάται στον καναπέ από τις 9 το βράδυ και τον ξυπνάει η γυναίκα του, ρωτώντας αν ονειρεύεται πάλι την Σκάρλετ Γιόχανσον! Κι εκείνος μπαίνει στον κόπο να της διηγηθεί τι όνειρο έβλεπε!

Διηγούμενοι λοιπόν το όνειρό τους οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ, σε μια επιστολή με χιούμορ και πίκρα, ονειρεύονται ότι «επιτέλους λύνονται τα σημαντικότερα χρόνια προβλήματα του κλάδου», ενώ «οι τιμές σε γάλα και κρέας επανέρχονται σε ικανοποιητικά επίπεδα για τον κτηνοτρόφο και αυτό χάρη στην κυβερνητική  βούληση και παρέμβαση , αλλά και στον πατριωτισμό που υπέδειξαν  μεταποιητές και έμποροι σε γάλα και κρέας, στηρίζοντας έμπρακτα την κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας μας».

Σε άλλο σημείο ονειρεύονται τις «ελάχιστες ως μηδενικές οι ελληνοποιήσεις κι αυτό χάρη στην εντατικοποίηση των ελέγχων και τα απαγορευτικά πρόστιμα για τους παραβάτες, που φτάνουν το 5% επί του τζίρου των εταιρειών. Όπως άλλωστε  μας είχε διαβεβαιώσει ότι θα νομοθετηθεί, στην τελευταία μας συνάντηση, η υφυπουργός κα. Τελιγιορίδου. Οι έλεγχοι είναι ολικοί και όχι δειγματοληπτικοί και το κάθε φορτίο που εισέρχεται σε ελληνικό έδαφος, ελέγχεται εξονυχιστικά για το προϊόν που μεταφέρει αλλά και για τα παραστατικά που το συνοδεύουν  κι απευθείας δηλώνονται στο σύστημα Άρτεμις. Τα βυτία και τα φορτηγά μεταφοράς εφοδιάστηκαν με GPS κι έτσι παρακολουθείται η διαδρομή των προϊόντων μετά την είσοδό τους στη χώρα μας».

Και το όνειρο των κτηνοτρόφων συνεχίζεται, με «τα συμβόλαια του πρωτογενή τομέα που συνάπτονται μεταξύ των εταιρειών και των κτηνοτρόφων να είναι υποχρεωτικά (…) να αναγράφονται οι οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας και όχι μόνο του κτηνοτρόφου… όπως ακριβώς είχαμε ζητήσει από τον πρώην υφυπουργό κ. Γιάννη Τσιρώνη αλλά και από τη νυν υφυπουργό κα. Τελιγιορίδου».

Σε άλλο σημείο, ονειρεύονται ότι «το κόστος παραγωγής έχει κάθετη πτώση και θεωρούμε ότι πια είμαστε ανταγωνιστικοί σε σχέση με τους Ευρωπαίους αλλά και με τους Βαλκάνιους γείτονές μας. Τα δείγματα που έχουμε από την περιοχή μας είναι άκρως ενθαρρυντικά και μάλιστα παρατηρείται κύμα συναδέλφων από γειτονικές χώρες, που προμηθεύονται εφόδια (ζωοτροφές, κτηνοτροφικά φάρμακα, καύσιμα, κ.α.) από τη Μακεδονία και τη Θράκη, λόγω των χαμηλών τιμών».

Ονειρεύονται επίσης ότι, είναι «σημαντική η παρέμβαση του υπουργείου στο ακατάσχετο των ενισχύσεων μέχρι 7.500 ευρώ, αφού πρώτα τις κάνατε κατασχεταίες. Αυτό όμως είναι δευτερεύον θέμα και δεν ακυρώνει τη βούλησή σας για την προστασία του πρωτογενή τομέα. Σωστά δεν υιοθετήσατε τις προτάσεις  που σας αποστείλαμε, για ακατάσχετο 15.000 ευρώ, αφού με τα ελάχιστα κέρδη που δηλώνουμε, όπως έλεγε κι ο πρώην υπουργός κ. Αποστόλου, καλή του ώρα, θα ήμασταν σχεδόν όλοι κάτω από το όριο του ακατάσχετου. Προστατεύετε τις πραγματικά βοσκήσιμες εκτάσεις από τους κατά καιρούς (επενδυτές), αφού οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαδικασία παραχώρησης, λαμβάνουν υπόψη τους πρώτα από όλα την κτηνοτροφική χρήση των εκτάσεων».

Τέλος, όταν οι κτηνοτρόφοι της Αν. Μακεδονίας – Θράκης ξυπνάνε από το όνειρό τους… μας λένε ότι… «πιο πιθανό είναι να πάει για καφέ με την Σκάρλετ Γιόχανσον ο Τσακαλώτος, παρά να γίνουν πραγματικότητα αυτά που ονειρεύτηκαν» ενώ η σύζυγος τους συμβουλεύει: «Δεν ακούς τι λένε όλοι αυτοί οι σπουδαγμένοι;  Κάντε βρε μια ομάδα παραγωγών, ένα συνεταιρισμό, να δούμε επιτέλους μια άσπρη μέρα και λεφτά στην τσέπη μας!!!».