Home > Πρώτο Θέμα > Την υψηλότερη κατηγορία επιδόματος των 750 ευρώ διεκδικεί ο Δήμος Νευροκοπίου

Την υψηλότερη κατηγορία επιδόματος των 750 ευρώ διεκδικεί ο Δήμος Νευροκοπίου

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα για το επίδομα θέρμανσης

Την υψηλότερη κατηγορία

επιδόματος των 750 ευρώ

διεκδικεί ο Δήμος Νευροκοπίου

► Πώς κυμαίνεται η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος

► Νέες αυξήσεις στα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ τελικά χθες Παρασκευή τα μέτρα για την επιδότηση ρεύματος και θέρμανσης από την κυβέρνηση. Το σύνολο των επιδομάτων έτσι όπως ανακοινώθηκαν, ανέρχονται στα 500 εκατ. ευρώ, και αυτό προκειμένου να περιοριστεί, όσο γίνεται περισσότερο, η επιβάρυνση από την αύξηση στην τιμή της ενέργειας. Οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν αφορούν κυρίως τη θέρμανση και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Επιδότηση ρεύματος

Έτσι, η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου αυξάνεται από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Πρακτικά η επιδότηση ανεβαίνει από τα 9 στα 18 ευρώ τον μήνα.

Επιπλέον, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε πρόσθετες εκπτώσεις για τις καταναλώσεις από 300 – 600 κιλοβατώρες τον μήνα, πάνω από την έκπτωση 30% που χορηγεί από τον Αύγουστο και απευθύνεται σύσταση στους εναλλακτικούς προμηθευτές να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 24 ευρώ τον μήνα ώστε, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, «να μη δουν καμία αύξηση στους λογαριασμούς»

Στο φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προχωρήσει σε έκπτωση 15% προς τους προμηθευτές προκειμένου εκείνοι να τη μετακυλίσουν στους οικιακούς καταναλωτές, κάτι που βέβαια αυτή την ώρα, δεν αφορά άμεση το Νομό Δράμας, αλλά και την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Το μέτρο θα μπορέσεις ίσως να προλάβει τους πρώτους λιγοστούς συμπολίτες μας, που θα προλάβουν να συνδεθούν με το φυσικό αέριο στα μέσα του χειμώνα.

petrelaio

Επίδομα θέρμανσης

Όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης, το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά κατά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα.

Αναλυτικότερα, αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).

Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10% που ίσχυε έως σήμερα.

Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.

Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

Επίσης, γίνεται διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης, όπως από 12.000 ευρώ για τον άγαμο στις 14.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση οικογένειας το κριτήριο ανέρχεται σε 20.000 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα.

Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.

Το 2020 υπέβαλαν αίτημα και έλαβαν το επίδομα 707.328 νοικοκυριά. Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον λόγω αύξησης του επιδόματος, να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

Υψηλότερο επίδομα διεκδικεί το Νευροκόπι

Όσον αφορά το Νευροκόπι, το οποίο διεκδικεί μεγαλύτερες αυξήσεις τόσο στο επίδομα θέρμανσης όσο και για τα καυσόξυλα, και σχολιάζοντας τα μέτρα στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, σημειώνει ότι «καλά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, αλλά είναι οριζόντια για όλους».

Συμπλήρωσε ειδικότερα ότι, «εμείς διεκδικούμε μεγαλύτερο επίδομα. Μας έχουν στη θέση 500, ενώ θα έπρεπε να είμαστε από τις πιο κρύες περιοχές της χώρας. Θα έπρεπε να πάρουμε το ανώτερο επίπεδο των 750 ευρώ. Με την αύξηση αυτή, πηγαίνουμε από τα 235 ευρώ πέρυσι, στα 350 ευρώ φέτος. Το Νευροκόπι διεκδικεί το επίδομα των 750 ευρώ για τη θέρμανση και δεν κάνουμε πίσω σ’ αυτό. Το Νευροκόπι είναι από τις πιο κρύες περιοχές της χώρας και θέλουμε το ανώτερο».

Όπως σημείωσε επίσης, «εμείς διεκδικούμε ακόμα και περιμένουμε να πάρουμε απαντήσεις σ’ αυτό που έχουμε ζητήσει».

Πρατηριούχοι: Κανένα μέτρο για φοροδιαφυγή

Σχολιάζοντας τα μέτρα το μέλος του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων κ. Γρηγοριάδης, σημειώνει ότι «βασικά το μεγάλο  όφελος είναι η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά και ότι αυξάνεται το επίδομα ανάλογα με τα παιδιά».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, αυτή την ώρα υπάρχουν παραγγελίες «κυρίως όμως όχι απ’ αυτούς που χρειάζονται άμεσα πετρέλαιο, αλλά από αυτούς που φοβούνται ότι θα αυξηθεί και άλλο το πετρέλαιο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου που θα αρχίσει η διανομή». Όπως συμπληρώνει ακόμα, «θα υπάρξει ένα κύμα ζήτησης τώρα, το οποίο στη συνέχεια θα πέσει και μετά το πετρέλαιο θα κινηθεί πριν από τα Χριστούγεννα».

Σε ερώτηση για το πού βρίσκεται σήμερα η τιμή του πετρελαίου, «ήδη έχει ξεπεράσει το 1,10 ευρώ από την περασμένη εβδομάδα και πλέον βρίσκεται στο 1,20 ευρώ. Πρόκειται για ραγδαία αύξηση σε ημερησία βάση με 0,02 λεπτά».

Όπως σημειώνει ακόμα ο ίδιος, «δεν έχει τίποτα δυστυχώς προς την κατεύθυνση της φοροδιαφυγής. Έρχονται συνεχώς ξύλα και πέλετ από τη Βουλγαρία, χωρίς τιμολόγια και γίνεται… κανονικά πανηγύρι στην αγορά. Σ’ αυτόν τον τομέα δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας έλεγχος».