Home > νέα > Τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών θα στηρίξει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι του Πανελληνίου αλλά και του Ιατρικού Συλ. Δράμας

Τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών θα στηρίξει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι του Πανελληνίου αλλά και του Ιατρικού Συλ. Δράμας

Στη Δράμα η 1η Περιφερειακή Σύνοδος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

Τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών

γιατρών θα στηρίξει

ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι του Πανελληνίου αλλά και του Ιατρικού Συλ. Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ Σάββατο πραγματοποιήθηκε στη Δράμα, η 1η Περιφερειακή Σύνοδος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Μια σημαντική ενέργεια από τον Πανελλήνιο Ι.Σ., καθώς δίνει πλέον βήμα και αναγνώριση ισοτιμίας στους Περιφερειακούς Συλλόγους, όπως παράδειγμα αυτόν της Δράμας, ασχέτως από το πόσα μέλη περιλαμβάνει κάθε Ιατρικός Σύλλογος της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της Συνόδου στη Δράμα βρέθηκαν πενήντα άτομα εκπροσωπώντας τους Συλλόγους του, ενώ διαδικτυακά συμμετείχε το σύνολο των  προέδρων. Χαρακτηριστικό είναι επίσης, ότι στη Δράμα βρέθηκε σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του κ. Εξαδάκτυλο.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί ότι, στη Δράμα βρέθηκε και ο πρόεδρος με δεκαμελή αντιπροσωπεία από τον Πανβουλγαρικό Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο, στο πλαίσιο σύσφιξης των δύο χωρών.

Η Σύνοδος του Πανελληνίου Ι.Σ., είναι στη ουσία η Γενική Συνέλευση, η οποία γίνεται τρεις φορές το χρόνο και είναι η πρώτη που γίνεται για το 2023, αλλά και μετά τις εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων στη χώρα που έγιναν στο τέλος του 2022.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν επαγγελματικά δικαιώματα των ιατρών, το ζήτημα της βίας προς ιατρούς και νοσηλευτές από ασθενείς και συγγενικά τους πρόσωπα, την πρόληψη στο χώρο της υγείας και άλλα ζητήματα που αφορούν τους ιατρούς, ενώ συζητήθηκαν και τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τους εργαστηριακούς ιατρούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τον ΕΟΠΥΥ. Ξεκάθαρα μάλιστα αποφασίστηκε η πλήρης στήριξη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, για τις μελλοντικές κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών.

Εξαδάκτυλος: Στήριξη στους εργαστηριακούς ιατρούς

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι «η Σύνοδος έχει τρεις ενότητες. Έχει τα επαγγελματικά δικαιώματα, το θέμα της βίας που αναπτύσσεται στους χώρους της υγείας και αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο έχει φτάσει και στη χώρα μας δυστυχώς και για το οποίο θα υπάρχει και μία καμπάνια τις προσεχείς ημέρες, δεδομένου ότι στις 10 Μαρτίου είναι η Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της βίας στους χώρους της υγείας. Η τρίτη ενότητα αφορά την πρόληψη, κάτι το οποίο απασχολεί όλους τους γιατρούς από την εποχή του Ιπποκράτη».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της μελλοντικής κινητοποίησης των εργαστηριακών ιατρών για ζητήματα που τους απασχολούν ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε: «Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη οργή και αγανάκτηση και απόγνωση στους εργαστηριακούς γιατρούς της χώρας, η οποία είναι δικαιολογημένη, διότι υφίστανται αυτό που ονομάζεται claw back και στα ελληνικά μεταφράζεται ως υφαρπαγή του εισοδήματός τους. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και 10 χρόνια, αλλά οξύνεται διαρκώς. Ο κλάδος είχε οδηγηθεί σε κινητοποιήσεις στο παρελθόν. Εάν είναι έτοιμοι οι ίδιοι να προχωρήσουν, θα έχουν πάντοτε τη στήριξη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, διότι το αίτημα είναι απολύτως δίκαιο».

Βασιλείου: Ισότιμη η Περιφέρεια

Με τη σειρά της, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της Περιφερειακής Συνόδου στη Δράμα, σημειώνοντας ότι «η επόμενη θα γίνει στη Σύρο και σε άλλους περιφερειακούς Ιατρικούς Συλλόγους. Αυτό που θέλουν να δείξουν είναι ότι είμαστε ισότιμοι όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι, ότι δεν έχει σημασία ο αριθμός των μελών μας και θεωρώ ότι είναι μεγάλη τιμή για τη Δράμα να είναι όλοι οι Πρόεδροι όλων των Ιατρικών Συλλόγων».

Όσον αφορά τη συμμετοχή των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων, η κ. Βασιλείου είπε πως από τους 56 Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, οι 48 συμμετέχουν με φυσική παρουσία και οι υπόλοιποι διαδικτυακά. «Είναι πολύ σημαντικό γιατί από όλα τα μέρη της Ελλάδας έχουν έρθει διά ζώσης. Και μετά από τόσα χρόνια πανδημίας, 3 χρόνια, είναι σημαντικό που ξαναβρισκόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κινητοποιήσεις εργαστηριακών ιατρών

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ακόμα η ίδια, λέγοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική Σύνοδο, η οποία γίνεται λίγο πριν από τις εκλογές «και θέλουμε κάποια ζητήματα να συζητηθούν στη Βουλή», ενώ πρόσθεσε ότι, «υπάρχει προοπτική κινητοποιήσεων, γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε με την Κυβέρνηση, οπότε αναγκαστικά περνάμε σε αυτό το μέτρο. Δεν είναι εύκολο να ζητήσεις από ένα γιατρό εργαστηριακό να κάνει απεργία, να κλείσει το ιατρείο του».

Για τα αιτήματα των εργαστηριακών ιατρών, η ίδια τόνισε: «Το claw back θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι είναι υφαρπαγή. Παίρνουν χρήματα με ένα τέτοιο μηχανισμό και το rebate το οποίο είναι επιστροφή. Δηλαδή δεν φτάνει που επιστρέφουμε χρήματα, παίρνουν και χρήματα στη συνέχεια. Να μη συζητήσουμε βέβαια για τον φόρο κλπ. που πληρώνουν και τα ανελαστικά λειτουργικά μας έξοδα. Κινητοποιήσεις θα γίνουν. Εμείς όμως αυτό που θέλουμε είναι οι κινητοποιήσεις να έχουν τη μορφή που έχουν οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, των οδοντιάτρων. Δηλαδή, προκηρύσσονται οι κινητοποιήσεις και καλύπτονται από τον Πανελλήνιο, ώστε να έχουμε εμείς το δικαίωμα ως Ιατρικοί Σύλλογοι να υπερασπιστούμε την απεργία και να “νομιμοποιήσουμε” τα μέλη μας. Γιατί έχουν ατομικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και όταν τους καλεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Πρέπει να ακολουθήσουν. Σε όλη την Ελλάδα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων ιατρών του δημοσίου τομέα. Όπως είπε, «η κατάσταση η οποία αυτή τη στιγμή υπάρχει σε κάποια περιφερειακά νοσοκομεία μπορεί να οδηγήσει και σε κάποιες κινητοποιήσεις νοσοκομειακών». «Τώρα σε μια προεκλογική περίοδο, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, είναι περίοδος που πιέζεις προς αυτή την κατεύθυνση. Τουλάχιστον κάποια πράγματα να τεθούν στο τραπέζι, να συζητηθούν και αν μη τι άλλο να βρεθούν και κάποιες λύσεις».