Home > νέα > Το αρχαιολογικό έργο της Δράμας στην 36η Επιστημονική Συνάντηση για το 2023

Το αρχαιολογικό έργο της Δράμας στην 36η Επιστημονική Συνάντηση για το 2023

Το αρχαιολογικό έργο της Δράμας

στην 36η Επιστημονική

Συνάντηση για το 2023

 

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ τέτοια εποχή, διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, η μεγάλη Αρχαιολογική Επιστημονική Συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο που έχει παραχθεί, την προηγούμενη χρονιά.

Η μεγάλη αυτή Επιστημονική Συνάντηση, διεξάγεται στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί η 36η συνάντηση, η οποία περιλαμβάνει όλο το αρχαιολογικό έργο που έχει παραχθεί κατά το 2023 σε όλη την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.

Πρόκειται για την ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση για τις ανασκαφές του έτους 2023, στην οποία θα συμμετέχουν 209 σύνεδροι και θα γίνουν 73 ανακοινώσεις σχετικές με την έρευνα που διεξάγεται στο βορειοελλαδικό χώρο. Η γνώση που προκύπτει από τις γόνιμες ερευνητικές προσεγγίσεις μεταδίδεται άμεσα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα μέσω των πρακτικών των αρχαιολογικών αυτών συναντήσεων που εκδίδονται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1987.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και το Υπουργείο Πολιτισμού και θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Μαρτίου, στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής.

Από την περιοδική έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας με ευρήματα από τις εργασίες του δικτύου φυσικού αερίου.

Το αρχαιολογικό έργο της Δράμας για το 2023

Στην συνάντηση αυτή μεταξύ άλλων, θα γίνουν ανακοινώσεις και από τους Αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί, ότι έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο.

Έτσι, οι Αρχαιολόγοι Β. Πουλιούδη και Α. Σαλονικός, θα παρουσιάσουν εισήγηση με τίτλο: «Αρχαιολογικά ευρήματα και στοιχεία κατά την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη της Δράμας το 2023».

Η Κ. Αμοιρίδου, θα  παρουσίασει εισήγηση με τίτλο: «Ευρήματα ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων από τις ανασκαφικές εργασίες στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Δράμας».

Και επίσης, ο κ. Π. Παπασωτηρίου, θα παρουσιάσει εισήγηση με τίτλο: «Προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου ακρόπολης Πλατανιάς».

Ο «Π.Τ.» έχει προβεί σε πολλά δημοσιεύματα τόσο μέσα στο 2023 όσο και πριν αλλά και στις αρχές του 2024, σχετικά με το σημαντικό αρχαιολογικό έργο που παράγεται στη Δράμα. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα, ότι οι εργασίες εγκατάστασης του δικτύου φυσικού αερίου, έχουν αναδείξει πολλές θέσεις σε διάφορα σημεία εντός της πόλεως Δράμας, όπου έχουν έρθει στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Μέρος αυτών μάλιστα, το έχει παρουσιάσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας στο κοινό, μέσω μιας μικρής χρονικά περιοδικής έκθεσης, ενώ έχουν δοθεί και σχετικές διαλέξεις προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό που ενδιαφέρεται σε μεγάλο βαθμό για την ιστορία της πόλης μας και όχι μόνο.

Επίσης, σημαντικό αρχαιολογικό έργο έχει παραχθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, από τις ανασκαφικές εργασίες που έχουν γίνει κατά το έργο της ανάδειξης του ιστορικού Βυζαντινού Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου επίσης έχουν βρεθεί σημαντικά στοιχεία ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.

Σημαντικό ζήτημα επίσης είναι η προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης της Πλατανιάς, ο οποίος κατά περιόδους είναι επισκέψιμος.