Home > Αρθρα > Το εγχειρίδιο ενός καλού Βουλευτή Άρθρο του  Αναστάσιου Νικολαΐδη υπ. Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας

Το εγχειρίδιο ενός καλού Βουλευτή Άρθρο του  Αναστάσιου Νικολαΐδη υπ. Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας

Το εγχειρίδιο

ενός καλού Βουλευτή

Άρθρο του  Αναστάσιου Νικολαΐδη

υπ. Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας

Κατά κοινή ομολογία, οι εθνικές εκλογές θέτουν ενώπιον των πολιτών την ανάγκη λήψης μιας κρίσιμης απόφασης για την πορεία της χώρας το επόμενο χρονικό διάστημα, καθορίζοντας με τη ψήφο τους, τουλάχιστον το περίγραμμα της διακυβέρνησης για την επόμενη περίοδο. Πέρα, όμως, από το μέλλον της χώρας, ως Δραμινές και ως Δραμινοί, οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι κρίσιμες, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά, και για τον τόπο μας, τη Δράμα, μια πανέμορφη περιοχή με υπερήφανους και αγέρωχους κατοίκους. Μια Δράμα όμως, που παρά την αγάπη και το ενδιαφέρον των πολιτών της, φθίνει σε όλα τα επίπεδα.

Για χρόνια η ψήφος στις εκλογές είχε ως προτεραιότητα την επιλογή του κόμματος και μετέπειτα τη στήριξη σε συγκεκριμένο πρόσωπο υποψηφίου. Σε αυτές τις εκλογές, ήρθε η ώρα ως πολίτες να κάνουμε την ανατροπή. Γιατί είναι μεν σημαντική η επιλογή του πολιτικού φορέα που θα ψηφίσουμε, όμως ακόμη πιο σημαντική για τη Δράμα μας είναι η επιλογή, ανεξαρτήτως κομματικής ιδεολογίας, των κατάλληλων προσώπων.

Προσωπικά είμαι βαθιά πεπεισμένος πως απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει ένα τέλος στις χαμένες ευκαιρίες και στην απραξία του παρελθόντος, έτσι ώστε να πορευτούμε με αισιοδοξία σε μια νέα εποχή, είναι η επιλογή των κατάλληλων προσώπων που θα εκπροσωπούν τον τόπο μας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Πρώτα από όλα, ο τοπικός Βουλευτής είναι ο εκφραστής της Δράμας όχι μόνο εντός της Βουλής, αλλά και σε κάθε επίπεδο σχεδιασμού, διεκδίκησης και υλοποίησης παρεμβάσεων. Και για να είναι ουσιαστικός στον ρόλο του, θα πρέπει να είναι αποτελεσματικός. Το πολιτικό έργο έχει σημασία για τους πολίτες μόνο αν έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Δεν είναι η ώρα για αναλωνόμαστε στο παρελθόν. Δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτό, όμως, που σίγουρα μπορεί να αλλάξει –και έχουμε τη δύναμη να το καθορίσουμε με τη ψήφο μας- είναι το παρόν και το μέλλον της Δράμας.

Με ικανότητα και μεθοδικότητα, φρέσκες ιδέες, σύγχρονη νοοτροπία και δυναμισμό στις διεκδικήσεις, ένας Βουλευτής μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για να αλλάξουμε την αρνητική πορεία της Δράμας. Οι αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις είναι ένα εργαλείο στα χέρια ενός Βουλευτή, αλλά δεν είναι το μόνο. Δεν λύνουν τα προβλήματα οι ερωτήσεις και οι αναφορές στη Βουλή. Ο Βουλευτής δεν ψηφίζεται για να γνωστοποιεί και να μεταφέρει τα προβλήματα, αλλά για να διεκδικεί και για να τα επιλύνει. Για αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει πλήρης ενημέρωση σε κάθε κυβερνητικό επίπεδο, βάσιμη επιχειρηματολογία για το δίκαιο του κάθε τοπικού αιτήματος και κυρίως δυναμική, ικανότητα και μεθοδικότητα στη διεκδίκηση.

Από εκεί και πέρα, ένας τοπικός Βουλευτής οφείλει να έχει ως προτεραιότητα τις ανάγκες της ίδιας της κοινωνίας που ανέλαβε την ευθύνη να εκπροσωπεί. Σε πρώτο πλάνο των δράσεών του οφείλει να είναι μόνο η Δράμα και οι άνθρωποι της. Οι στείρες κομματικές φωνές, οι υπερασπιστές πολιτικών που ζημιώνουν τον τόπο στο πλαίσιο του κομματικού καθήκοντος, τα φερέφωνα των επιχειρημάτων που πηγάζουν μέσα από το βαθύ κομματικό σύστημα, αποδεδειγμένα έχουν ζημιώσει τη Δράμα.

Ο τόπος μας έχει ανάγκη από πρόσωπα που θα υπηρετούν μόνο τη Δράμα. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να επιλεγεί μια ισχυρή και αγωνιστική φωνή, χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις, με ανοιχτά αυτιά και κυρίως με τη διάθεση διαλόγου και αποδοχής επιχειρημάτων, προτάσεων, προβληματισμών, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Μια ισχυρή και αγωνιστική φωνή που θα υπηρετεί μόνο τον τόπο και τις ανάγκες του, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην απαρχή μιας νέας εποχής για τη Δράμα μας.

Επιπλέον, για να έχει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη ένας Βουλευτής του Νομού Δράμας, οφείλει να υπηρετεί συνειδητά και ουσιαστικά –και όχι επικοινωνιακά- την ανάγκη της ίδιας της κοινωνίας για συνεννόηση και συνεργασία. Είναι αυταπόδεικτο πως κανείς δεν μπορεί να λύσει μόνος του τα προβλήματα. Οι εποχές του «κατόπιν ενεργειών μου» ανήκουν οριστικά στο παρελθόν και θεωρούνται πλέον αποκρουστικές από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Έχουν ξεπεραστεί από την ίδια την κοινωνία και δεν προσφέρουν παρά μόνο σε μια χούφτα φανατικών μια σαθρή επιχειρηματολογία υποστήριξης του εκλεκτού τους πολιτικού προσώπου.

Η Δράμα μας έχει ανάγκη από ομόνοια και ενότητα τουλάχιστον στα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και είναι σημαντικά σε αριθμό. Μόνο μέσα από ένα κλίμα σύμπνοιας των θεσμικών εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, μπορούν να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη δυναμική οι τοπικές διεκδικήσεις. Το «μια γροθιά» από μια όμορφη και ευχάριστη φράση, είναι καιρός πια να γίνει πράξη σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο.

Έχοντας συνειδητοποιήσει πλήρως το μέγεθος της ευθύνης, ζητώ τη ψήφο των συμπολιτών μου για να αποτελέσω τον εκφραστή των ανησυχιών της δραμινής κοινωνίας και των τοπικών προβλημάτων στη Βουλή, για να έχει η Δράμα μια ισχυρή και αγωνιστική φωνή που θα υπηρετεί μόνο τον τόπο και τις ανάγκες του, για να μη νιώσει καμία και κανένας ούτε μια στιγμή, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, πως πήρε τη λάθος απόφαση. Ως Δραμινές και ως Δραμινοί, μπροστά μας πλέον έχουμε μόνο μια επιλογή, να πετύχουμε!