Home > Πρώτο Θέμα > «Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι εγγραφές στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας ατόμων μεταξύ 40 και 60 ετών» Η κα. Σαραφίδου στον Π.Τ.

«Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι εγγραφές στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας ατόμων μεταξύ 40 και 60 ετών» Η κα. Σαραφίδου στον Π.Τ.

Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας

«Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται

οι εγγραφές στο Σύλλογο Καρκινοπαθών

Δράμας ατόμων μεταξύ 40 και 60 ετών»

Η κα. Σαραφίδου στον Π.Τ.: Δεν σταματάμε ποτέ να διεκδικούμε τη δημιουργία Ογκολογικού στη Δράμα» – «Καλό θα είναι μετά τις θεραπείες του, οι καρκινοπαθείς να εντάσσονται στον εργασιακό τους χώρο»

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΠΡΩΤΗ Κυριακή του Ιουνίου, είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων του Καρκίνου. Πρόκειται για ημέρα, η οποία ξεκίνησε ως μια γιορτή από τις ΗΠΑ και τον Καναδά και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και φυσικά και στην Ελλάδα.

Βέβαια, η Δράμα, δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός, μιας και διαθέτει έναν από τους πλέον πολυπληθείς Συλλόγους Καρκινοπαθών, που δραστηριοποιείται σε πολλά επίπεδα. Έτσι, οι καρκινοπαθείς της Δράμας, γιόρτασαν αυτή τη μέρα με ένα καφεδάκι στο καφέ του δημοτικού κήπου της Δράμας.

Συναντήθηκαν, βρέθηκαν από κοντά, συζήτησαν για τα προβλήματά τους, αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες και πέρασαν μια όμορφη ηλιόλουστη μέρα.

Για την Ημέρα Επιζώντων Καρκίνου, μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών κα. Ευγενία Σαραφίδου, επισημαίνοντας αρχικά ότι η Ημέρα αυτή εορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου και «αυτό γίνεται γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι όλοι εμείς οι επιζώντες του καρκίνου, παλεύουμε για τα δικαιώματά μας, για την ογκολογική μας περίθαλψη και δείχνουμε πόσο δυνατά άτομα είμαστε, ότι μετά από τη νίκη του καρκίνου, μπορούμε να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο και δεν παραιτούμαστε από τη ζωή».

Όπως εξηγεί η κα. Σαραφίδου, «είμαστε ενεργοί πολίτες, μετά από τον καρκίνο παίρνουμε ένα μάθημα ζωής και γινόμαστε πιο δυνατοί άνθρωποι, γινόμαστε εθελοντές και προσφέρουμε και γενικά αυτό είναι το νόημα της ημέρας».

Ενίσχυση των δομών υγείας με γιατρούς

Ερωτώμενη για το θέμα των δικαιωμάτων των καρκινοπαθών σημειώνει: «Γενικά πολλά πράγματα πηγαίνουν καλά, όμως ποτέ δεν σταματούν όλα αυτά. Νέα πρωτόκολλα τρέχουν συνεχώς και σίγουρα οι καρκινοπαθείς αντιμετωπίζουν συνεχώς νέα ζητήματα. Αν και τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα στην περίοδο της πανδημίας, σήμερα τα ραντεβού για παράδειγμα έχουν εξομαλυνθεί κάπως, πρέπει όμως αυτό η πολιτεία να το κοιτάξει. Να ενισχύσει δηλαδή τις δομές Υγείας με γιατρούς, τα Νοσοκομεία δηλαδή, όσον αφορά τον ογκολογικό τομέα και κυρίως στα περιφερειακά Νοσοκομεία να δημιουργήσει τα ανάλογα τμήματα, ασχέτως αν λέει ότι δεν γίνεται».

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στο σημείο αυτό, «φυσικά και γίνεται! Όπως για παράδειγμα ένας Νομός σαν τη Δράμα, που έχει τόσους πολλούς καρκινοπαθείς, είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο να γίνει ένα Τμήμα Χημειοθεραπείας, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τους ασθενείς. Τα έχουμε πει βέβαια πολλές φορές αυτά, όμως πρέπει όλη αυτή η υπόθεση να κινηθεί όσο γρηγορότερα μπορεί. Με τον τρόπο αυτό, οι καρκινοπαθείς θα γλυτώσουν δρομολόγια σε άλλες πόλεις όπως Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, θα μειώσουν την ψυχολογική τους φθορά όπως και οι οικείοι τους».

Φάρμακα

Ερωτώμενη σχετικά με το ζήτημα της κάλυψης των φαρμάκων τους, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών τονίζει ότι «ο ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει σε αρκετά καλό επίπεδο αυτό το θέμα. Βασικά δεν πρέπει να έχουμε παράπονα όσον αφορά τα φάρμακα. Θα πρέπει όμως και οι ασθενείς γρήγορα να γράφουν τις συνταγές τους από τους γιατρούς και να πηγαίνουν στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ για να παίρνουν τα φάρμακά τους. Στη Δράμα για παράδειγμα, τα φάρμακα έρχονται από το Ογκολογικό Φαρμακείο στη Θεσσαλονίκη και αναλόγως θα πρέπει να καταθέτουν τα χαρτιά τους στον αντίστοιχο χρόνο».

Εργασία και επανένταξη των καρκινοπαθών

Αναφορικά με την ερώτηση για το πώς αντιμετωπίζονται στην εργασίας τους οι καρκινοπαθείς, η κα. Σαραφίδου σημειώνει ότι, «και μέσω της ΕΣΑΜΕΑ, η οποία κάνει πολλούς αγώνες για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ, αλλά και για τους καρκινοπαθείς, θέλει να γίνεται η πλήρη αποκατάσταση των καρκινοπαθών στον επαγγελματικό τομέα. Όταν επανέρχεται στην κανονική του ζωή μετά από θεραπεία ο ασθενής, πρέπει να πηγαίνει και στην εργασία του. Για εμάς, δεν μπορεί να ζει μια ζωή με αναπηρικά δικαιώματα, αλλά να εντάσσεται στο εργατικό δυναμικό όπως ήταν παλιά και να είναι κανονικά με το μισθό του. Και  αυτό, όταν κάποιος πηγαίνει στη δουλειά του και μπορεί να προσφέρει και αισθάνεται δημιουργικός, έχει καλύτερη ψυχολογική διάθεση. Άλλο το να είσαι καθηλωμένος στο κρεβάτι και να παίρνεις το επίδομά σου. Αυτό για μένα νομίζω ότι δεν είναι και τόσο καλό».

Όπως τονίζει πάντως εδώ η ίδια, «είμαστε ακόμα αρκετά πίσω. Πρέπει να γίνουν πολλά βήματα, όσον αφορά την εργασία και την επανένταξη των καρκινοπαθών μετά από τη θεραπεία τους στην εργασία».

Αυξάνονται στη Δράμα οι νεότερες ηλικίες

Ερωτώμενη για το ποια είναι η κατάσταση στη Δράμα, η κα. Σαραφίδου επισημαίνει ότι, «δυστυχώς ο Σύλλογος Καρκινοπαθών στη Δράμα πληθαίνει. Έχουμε αρκετούς καρκίνους. Νομίζω όμως ότι γενικά ως Σύλλογος τα πάμε καλά. Δηλαδή, η ογκολογική κοινότητα είναι ενωμένη. Έχουμε ομόνοια μεταξύ μας και βαδίζουμε καλά και δεν παύουμε να διεκδικούμε. Διεκδικούμε για τα φάρμακά μας, για την εργασία μας, το βασικότερο για το Ογκολογικό Τμήμα στη Δράμα και αυτό θέλουμε να πετύχουμε. Αυτός είναι ο καημός μας για να πω την αλήθεια. Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς μας με τη μεταφορά σε άλλες πόλεις».

Όπως επισημαίνει μάλιστα με μια δόση χιούμορ, «εμείς ως Σύλλογος ας μην πηγαίνουμε καλά, που σημαίνει να μην έχουμε τόση πληθώρα ασθενών, όμως είναι σημαντικό τα υπόλοιπα να γίνονται σωστά».

Ερωτώμενη σχετικά με τα μέλη του Συλλόγου τα οποία συνεχώς αυξάνονται σημειώνει: «Το μόνο που μας στεναχωρεί από τις εγγραφές μας στο Σύλλογο, είναι ότι τελευταία έχουμε μια αύξηση ατόμων με ηλικίας πάνω από 40 και κάτω των 60 ετών. Αυξάνονται αυτές οι ηλικίες και παρατηρούμε ότι, μετά τα 45 έχουμε εγγραφές με καρκίνους εντέρου και πνεύμονα».

Οι φωτογραφίες είναι από την συνάντηση των μελών του Συλλόγου Καρκινοπαθών και ευγενώς παραχωρήθηκαν από την κα. Σαραφίδου.