Home > νέα > Το ζήτημα του Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Α.Π.Ε. έθεσε στη σύσκεψη ο περιφερειάρχης Α.Μ.Θ.-Συνάντηση Μητσοτάκη με περιφερειάρχες

Το ζήτημα του Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Α.Π.Ε. έθεσε στη σύσκεψη ο περιφερειάρχης Α.Μ.Θ.-Συνάντηση Μητσοτάκη με περιφερειάρχες

Συνάντηση Μητσοτάκη με περιφερειάρχες

Το ζήτημα του Χωροταξικού

Σχεδιασμού για τις Α.Π.Ε. έθεσε

στη σύσκεψη ο περιφερειάρχης Α.Μ.Θ.

Δημιουργία δημόσιας πλατφόρμας για την πορεία των έργων σε Περιφέρειες και Δήμους προσβάσιμη σε κάθε πολίτη

 

 

ΜΕ ΤΟΥΣ 13 περιφερειάρχες της χώρας, συναντήθηκε προχθές ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Μητσοτάκης. Στόχος ήταν η ενημέρωση και η συνεργασία της κυβέρνησης με τις Περιφέρειες και ο γενικότερος συντονισμός του έργου τους, με στόχο όπως είπε ο πρωθυπουργός, «να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ».

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο οποίος έθεσε διάφορα ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια και μεταξύ αυτών επεσήμανε την ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων στον σιδηροδρομικό άξονα Ορμένιο – Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικότερα, η σύσκεψη ξεκίνησε με την εισηγητική τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία η συνάντηση αυτή να γίνεται τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο, ώστε να παρακολουθούνται τα έργα που υλοποιούνται στις Περιφέρειες και μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει μία συνεκτική πολιτική και «να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο».

Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τους άξονες της ορθής διαχείρισης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό σε όλες τις Περιφέρειες, των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την διαχείριση τους καθώς και γύρω από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά τονίστηκε από τον πρωθυπουργό, ιδρύεται δημόσια πλατφόρμα, μέσα από την οποία θα παρακολουθούνται 6.500 έργα σε όλη την Ελλάδα για τη χρηματοδότησή τους, την υλοποίηση και τη λογοδοσία τους.

Από αυτά, τα 679 είναι εμβληματικά έργα, ενώ ειδική έμφαση θα δοθεί στα έργα αποκατάσταση σε Θεσσαλία, Έβρο και Βόρεια Εύβοια.

Η δημόσια πλατφόρμα θα λειτουργήσει εντός του Φεβρουαρίου, θα είναι συνεχούς παρακολούθησης των έργων με δυνατότητα επικαιροποίησης ανά δίμηνο ή τετράμηνο  και θα είναι προσβάσιμη από κάθε πολίτη.

Θα υπάρχει επίσης λεπτομερής πληροφορία για τα έργα που ολοκληρώνονται, υλοποιούνται και σχεδιάζονται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και σε κάθε Δήμο της χώρας.  Η πληροφορία για κάθε έργο θα είναι αναλυτική, θα έχει στοιχεία χρηματοδότησης, προόδου υλοποίησης και δέσμευσης όλων των εμπλεκόμενων

Τοψίδης: Χωροταξικό σχέδιο για την εγκατάσταση ΑΠΕ

Όπως αναφέρεται και παραπάνω, στη σύσκεψη συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Τοψίδης, ο οποίος όπως μας ενημερώνει, έθεσε υπόψη του πρωθυπουργού την ανάγκη κατάρτισης ειδικού χωροταξικού σχεδίου για την εγκατάσταση ΑΠΕ, που εμμέσως διευθετεί και το ζήτημα των βοσκοτόπων, την ανάγκη κατάρτισης του Μητρώου Γεφυρών όπως επίσης και την ανάγκη εφαρμογής συντονισμένης πολιτικής για την καταπολέμηση του δημογραφικού ζητήματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι, πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, καθώς ενδιαφέρεται και η Δράμα γι’ αυτό, μιας και οι διάφορες εταιρείες ζητούν χιλιάδες στρέμματα για στήσιμο φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων και μάλιστα περικυκλώνουν οικισμούς όπως στο Νευροκόπι και το Κατάφυτο, αλλά και σημαντικές αμπελοκαλλιέργειες.

Επιπλέον, ο κ. Τοψίδης συντάχθηκε με την άποψη όλων των περιφερειαρχών αναφορικά με την ανάγκη τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου για την αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου, στάθηκε ιδιαίτερα στις νέες αρμοδιότητες που έχουν λάβει οι Περιφέρειες σχετικά με τον καθαρισμό και τη διαχείριση των ρεμάτων και επεσήμανε την ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων στον σιδηροδρομικό άξονα Ορμένιο – Θεσσαλονίκη, που δύναται να εξυπηρετήσει σημαντικά την εμπορευματική και επιβατική κίνηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τέλος ο Περιφερειάρχης χαιρέτισε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τη συγκρότηση της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση του Έβρου και πρότεινε τη δημιουργία μιας επιτροπής που θα παρακολουθήσει την υλοποίηση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης.

Σε δηλώσεις του με αφορμή την σύσκεψη, ο κ. Τοψίδης σημείωσε σχετικά: «Ήταν μία εποικοδομητική συνάντηση και είχα την ευκαιρία να θέσω υπόψη του Πρωθυπουργού και των παριστάμενων Υπουργών μία σειρά ζητημάτων που απασχολούν την Περιφέρεια μας. Θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη και την πορεία των θεμάτων που θέσαμε και αισιοδοξώ ότι σύντομα θα δρομολογηθούν οι απαραίτητες λύσεις».