Home > Πρώτο Θέμα > Στη δύναμη του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιο Θράκης τα δύο πανεπιστημιακά Τμήματα της Δράμας-Θετικά μηνύματα & προβληματισμός για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Στη δύναμη του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιο Θράκης τα δύο πανεπιστημιακά Τμήματα της Δράμας-Θετικά μηνύματα & προβληματισμός για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Θετικά μηνύματα & προβληματισμός για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Στη δύναμη του Δημοκριτείου

Πανεπιστήμιο Θράκης τα δύο

πανεπιστημιακά Τμήματα της Δράμας

► Σε Αμπελουργίας & Οινολογίας μετονομάζεται το Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και σε Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας το Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι των Τμημάτων Οινολογίας κ. Μάμαλης και της Δασολογίας κ. Παπαδόπουλος

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ τελικά το βράδυ της Τετάρτης το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την Παιδεία, με το οποίο γίνονται πολλές αλλαγές σε πολλά πεδία. Από τα σπουδαιότερα ζητήματα είναι βέβαια αυτό της ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων, καθώς και οι διάφορες αλλαγές πανεπιστημιακών τμημάτων.

Αυτές οι αλλαγές των πανεπιστημιακών τμημάτων αφορούν και τη Δράμα, καθώς τα δύο τμήμα που διαθέτει η Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και ανήκουν σήμερα στη δύναμη του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), μεταβιβάζονται πλέον στη δύναμη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ).

Θα πρέπει εδώ να διευκρινίσουμε ότι, τα δύο πανεπιστημιακά τμήματα της Δράμας δεν αλλάζουν έδρα, δεν φεύγουν δηλαδή από τη Δράμα. Θα παραμείνουν στη Δράμα και απλώς εντάσσονται στη δύναμη του Δημοκριτείου.

Επίσης, στη δύναμη του Δημοκριτείου, εντάσσονται και όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα της Καβάλας, τα οποία επίσης μέχρι σήμερα ανήκουν στο ΔΙΠΑΕ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι αλλαγές αυτές, αλλά και τα νέα πανεπιστημιακά τμήματα που δημιουργούνται, θα ενταχθούν στο μηχανογραφικό των πανελλαδικών εξετάσεων για το Ακαδημαϊκό έτος 2025 – 2026, δίνοντας έτσι μια αρκετά καλή περίοδο μετάβασης, ώστε να οριστικοποιηθούν οι όποιες αλλαγές χρειάζεται να γίνουν.

Αλλαγές αντικειμένου και ονομασίας

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, τα δύο πανεπιστημιακά τμήματα της Δράμας, αλλάζουν ονομασία και γνωστικό αντικείμενο. Αν και αυτή η αλλαγή δεν μπορεί να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή, εντούτοις φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται ως μια θετική κατεύθυνση σύμφωνα με τα όσα είπαν στον «Π.Τ.», οι πρόεδροι των δύο τμημάτων, ο κ. Μάμαλης και ο κ. Παπαδόπουλος.

Έτσι, το σημερινό Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος μετονομάζεται σε Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας και αλλάζει αντικείμενο, ενώ το μέχρι σήμερα Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας μετονομάζεται σε Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας και αλλάζει αντικείμενο, δίνοντας έτσι περισσότερη έμφαση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε γενικό επίπεδο, όπως αναφέρουμε και παραπάνω, οι δύο σημερινοί  πρόεδροι των αντίστοιχων Τμημάτων ο κ. Μάμαλης από το Τμήμα Οινολογίας και ο κ. Παπαδόπουλος από το Τμήμα Δασολογίας, τονίζουν στον «Π.Τ.» ότι οι αλλαγές είναι σε θετικό δρόμο.

Παρ’ όλα αυτά όμως, εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, αλλά και για το εάν τα Τμήματα θα είναι 4ετούς ή 5ετούς φοίτησης.

Να διευκρινίσουμε εδώ ότι όσοι φοιτητές βρίσκονται σήμερα στα δύο Τμήματα και όσοι εισαχθούν με μηχανογραφικά του 2024 – 2025, θα φοιτήσουν με το υφιστάμενο αντικείμενο μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Στα νέα Τμήματα θα εισαχθούν οι πρώτοι φοιτητές από το μηχανογραφικό του 2025 – 2026.

Μάμαλης: «Προϋπόθεση τα επαγγελματικά δικαιώματα»

Σε μια πρώτη επικοινωνία που είχε ο «Π.Τ.» με τον πρόεδρο του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας κ. Σπύρο Μάμαλη, εκφράζει τη θετική του άποψη για την αλλαγή αντικειμένου και τη μετονομασία του Τμήματος σε Αμπελουργίας και Οινολογίας σημειώνοντας: «Αυτό θα είναι πολύ καλό, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να υφίστανται τα επαγγελματικά δικαιώματα και θα είναι 5ετούς φοίτησης. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο».

Ερωτώμενος για την περίπτωση που γίνει 4ετούς φοίτησης, τί μπορεί να αλλάξει απαντάει: «Εννοείται. Αυτοί που είναι ήδη μέσα θα πάρουν πτυχίο Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας. Είναι πολύ σημαντικό να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί. Και να πω, ότι το ίδιο ισχύει και για τη Δασολογία, γιατί εκεί είναι πιο δύσκολο να πάρουν τα επαγγελματικά δικαιώματα».

Όπως επισημαίνει, «το Κλιματικής Ανθεκτικότητας είναι ένα πολύ σύγχρονο αντικείμενο, όμως υπάρχει ένα ερώτημα για το αν παίρνει πτυχίου Δασολόγου ή κάτι άλλο. Το θέμα είναι ότι, όλα τα Τμήματα Φυσικού Περιβάλλοντος είναι 4ετούς φοίτησης και εκεί ίσως έχουμε θέμα με τα επαγγελματικά δικαιώματα. Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα και στις δύο περιπτώσεις».

Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα του μόνιμου προσωπικού στο Τμήμα Οινολογίας, ο κ. Μάμαλης τονίζει ότι, «εκεί έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Τώρα έχουμε βγάλει προκήρυξη για έκτακτους και δυστυχώς δεν έκαναν αιτήσεις. Έχουμε δύο θέσεις κενές. Είναι η δεύτερη προκήρυξη και δεν κάνουν αιτήσεις».

Ερωτώμενος για ποιο λόγο δεν καταθέτουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι, εξηγεί ότι, «υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις στη νομοθεσία, που η επαρχία πολύ δύσκολα θα ενισχυθεί. Δηλαδή αποκλείουν δημοσίους υπαλλήλους, αποκλείουν άτομα που κατά το παρελθόν έχουν διδάξει κάτω από πέντε εξάμηνα και δεν υπάρχουν άτομα στην επαρχία που να μην έχουν διδάξει καθόλου. Όποιος έχει κάνει πέντε εξάμηνα μάθημα, δεν μπορεί να κάνει αίτημα. Έχουμε σημαντικό πρόβλημα εδώ».

Αναφορικά με το ζήτημα ότι εντάσσονται πλέον στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο ίδιος κρατάει μια μικρή επιφύλαξη: «Θα δούμε πως θα πάει. Μπορεί να είναι και πολύ θετικό, μπορεί και όχι. Αυτή την ώρα δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Το σίγουρο είναι ότι πηγαίνουμε σε ένα πολύ μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο».

Παπαδόπουλος: «Θετική εξέλιξη ότι πηγαίνουμε στο Δημοκρίτειο»

Με ιδιαίτερα θετική ματιά βλέπει τις αλλαγές αυτές, ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, μιλώντας στον «Π.Τ.» μετά από όσα έγιναν γνωστά.

Όπως τόνισε ο ίδιος, «για εμάς είναι μια θετική εξέλιξη, το γεγονός ότι πηγαίνουμε στο Δ.Π.Θ. που ανήκει στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Είναι ένα πολύ οργανωμένο Πανεπιστήμιο που φέτος κλείνει 50 χρόνια ιστορίας και άρα το Τμήμα σαν Τμήμα, μόνο όφελος θα έχει από αυτή την αλλαγή.

Άρα νομίζω ότι είναι ένα θετικό βήμα και αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, το 2019, ίσως έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει τότε που ήταν και πιο λογικό, κυρίως από γεωγραφικής άποψης».

Ερωτώμενος για το ζήτημα της μετονομασίας και της αλλαγής αντικειμένου, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει: «Αν και δεν έχουμε συνεδριάσει ακόμη σαν Τμήμα, με τους συναδέλφους που έχω μιλήσει, το βλέπουμε πολύ θετικά, κρατάμε το βασικό κομμάτι με το Φυσικό Περιβάλλον και μπαίνουμε σε κάτι άλλο, την Κλιματική Ανθεκτικότητα, η οποία είναι πολύ μοντέρνο αντικείμενο, πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια. Είναι σίγουρο ότι μπορούμε να το υποστηρίξουμε επιστημονικά και είναι μια ευκαιρία για να δημιουργήσουμε κάτι καλύτερο».

Επισημαίνει μάλιστα ότι, «θα λειτουργήσει από το 2025 – 2026 και άρα έχουμε τον χρόνο  να προετοιμαστούμε και όταν υποδεχθούμε τους πρώτους εισακτέους θα είμαστε 100% έτοιμοι. Για να είμαι ειλικρινής, θα πρέπει να γίνουν ορισμένα πράγματα πριν και αυτά τα τρία βασικά που θέσαμε ως αφετηρία, είναι να πιστοποιηθεί το Πρόγραμμα Σπουδών, να πάρουμε τα επαγγελματικά δικαιώματα του Περιβαλλοντολόγου και ακόμα να μπορούμε να μπούμε και στο Τέταρτο Πεδίο για να προσελκύσουμε περισσότερες θέσεις. Νομίζω ότι όλα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα πάνε όλα πολύ καλά».

Ερωτώμενος αν θα είναι 4ετούς φοίτησης και αν έχει επαγγελματικά δικαιώματα, εξηγεί ο  ίδιος ότι «θα είναι 4ετούς φοίτησης. Επίσης, ούτως ή άλλως υπάρχουν Τμήματα Περιβάλλοντος που έχουν επαγγελματικά δικαιώματα και τα οποία λειτουργούν και μάλιστα επιτυχημένα. Το θέμα αυτό στη χώρα μας είναι ένα πολύ μεγάλο αγκάθι. Μην ξεχνάτε ότι από το 2019 κάνουμε προσπάθειες για επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία τελικά τα πήραμε το 2023. Τώρα νομίζω ότι θα είναι πιο εύκολο να τα πάρουμε».

Σχετικά με το ζήτημα αν με το νέο Τμήμα θα μπορούσαν να αυξηθούν οι εισακτέοι, ο κ. Παπαδόπουλος εξηγεί: «Σ’ αυτό το κομμάτι είμαι πολύ αισιόδοξος. Ήδη υπήρχαν πέντε Τμήματα Δασολογίας στην Ελλάδα. Κάποιες απ’ αυτές έχουν δεξαμενή και από το Τέταρτο Πεδίο κάποιες άλλες όχι. Τα τελευταία χρόνια είναι αλήθεια ότι είχαμε μια καμπή. Όμως είναι μια νέα πρόκληση και σήμερα επικρατεί μια αισιοδοξία. Τα βλέπουμε πολύ θετικά τώρα».