Home > Αρθρα > Τώρα είναι η ώρα να έρθει η Δράμα στο προσκήνιο – Του Νικολαΐδη Αναστάσιου υπ. Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δράμας

Τώρα είναι η ώρα να έρθει η Δράμα στο προσκήνιο – Του Νικολαΐδη Αναστάσιου υπ. Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δράμας

Τώρα είναι η ώρα

να έρθει η Δράμα στο προσκήνιο

 

Του Νικολαΐδη Αναστάσιου

υπ. Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δράμας

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου όταν ως πολίτες θα κληθούμε να αποφασίσουμε για το μέλλον του τόπου μας. Με την άσκηση του ύψιστου δημοκρατικού δικαιώματος, αναλαμβάνουμε το βάρος των επιλογών μας και κυρίως δεν επιτρέπουμε, ως αμέτοχοι θεατές, να αποφασίζουν άλλοι για εμάς. Με τη συμμετοχή μας στις εκλογές οφείλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι ως Ελληνίδες και ως Έλληνες νοιαζόμαστε για το σήμερα και κυρίως για το αύριο της πατρίδας μας.

Στον δρόμο προς την κάλπη, όμως, αντί να επικρατεί διάλογος –ακόμη και οξύς- για τα προγράμματα, τις προτάσεις και τις θέσεις του κάθε κόμματος, γινόμαστε μάρτυρες ενός ιδιότυπου δικομματικού διαγωνισμού τοξικότητας ανάμεσα στους νυν και στους πρώην κυβερνώντες. Το μέλλον της χώρας έχει τεθεί στο περιθώριο και στο επίκεντρο βρίσκεται η σύγκρουση για την καρέκλα της εξουσίας, η οποία, όπως φαίνεται, για ορισμένους εκφραστές του παρελθόντος αποτελεί αυτοσκοπό. Απέναντι σε αυτές τις πρακτικές, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, αποτελώντας τη φωνή της λογικής στο πολιτικό σύστημα, με συγκεκριμένο σχέδιο και πληθώρα προτάσεων για όλους τους τομείς, κομίζει το μήνυμα της ανατροπής και της αλλαγής. Μοναδικός στόχος η ανασύνταξη της χώρας και ο απεγκλωβισμός της από παρωχημένες πολιτικές αντιλήψεις.

Βέβαια, πέρα από την κατεύθυνση που θα λάβει η πατρίδα μας το επόμενο χρονικό διάστημα, οι εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου είναι κρίσιμες, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά, και για τον τόπο μας, τη Δράμα. Μια ευλογημένη περιοχή, με δημιουργικούς και αξιοπρεπείς κατοίκους, που δυστυχώς φθίνει σε όλα τα επίπεδα. Ως Δραμινές και ως Δραμινοί γινόμαστε, σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο, μάρτυρες καταστάσεων, λαθών και παραλείψεων που μας πληγώνουν ως πολίτες. Τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής απλά αποτέλεσαν την επίσημη επιβεβαίωση όλων όσων βιώνουμε και γνωρίζουμε πολύ καλά. Οι νέες και οι νέοι μας, το πιο δημιουργικό κομμάτι του πληθυσμού, αποφασίζουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα σε άλλους τόπους. Ακόμη όμως και όσες ή όσοι επιλέγουν να παραμείνουν στη Δράμα, πολύ γρήγορα καταλαμβάνονται από το θλιβερό συναίσθημα της ματαίωσης των προσδοκιών και του συμβιβασμού πως τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει στον τόπο μας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, σε αυτή την προεκλογική περίοδο τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, θα έπρεπε να επικρατούν οι αναπτυξιακές προτάσεις και να αναπτυχθεί ένας ουσιαστικός, γόνιμος και δημιουργικός διάλογος, ο οποίος θα αποτελεί την απαρχή μιας προσπάθειας αναστροφής του αρνητικού κλίματος.

Η επιλογή ενασχόλησης μου με τα κοινά έχει ως μοναδικό σκοπό τη συμβολή στη δημιουργία μιας Δράμας που δεν θα πληγώνει τα παιδιά της, αλλά θα αποτελεί λόγο υπερηφάνειας για τους κατοίκους της. Θεωρώ ότι τίποτα δεν έχει να προσφέρει στον τόπο μας άλλη μια στείρα πολιτική φωνή, η οποία δεν έχει ως προτεραιότητα τις ανάγκες της κοινωνίας. Για αυτό και είμαι έτοιμος να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, έτσι ώστε να αφήσουμε οριστικά πίσω το παρελθόν της απραξίας και το πολιτικό έργο πλέον να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Για να συμβεί βέβαια αυτό, πέρα από την απαραίτητη ανανέωση σε ιδέες, νοοτροπίες και πρακτικές, καθοριστικής σημασίας είναι και η ύπαρξη συγκεκριμένων προτάσεων, η υλοποίηση των οποίων επιφέρει πολλαπλά αναπτυξιακά οφέλη.

Η σθεναρή διεκδίκηση άμεσου σχεδιασμού και υλοποίησης του οδικού άξονα Δράμα – Κ. Νευροκόπι – σύνορα με Βουλγαρία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Ένας σύγχρονος δρόμος, ο οποίος συνδέοντας την περιοχή μας ουσιαστικά με τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, θα δημιουργήσει εξωστρέφεια και θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Μάλιστα, αποτελεί βασικό στοιχείο ενός σχεδιασμού με μακροπροθέσμους στόχους, καθοριστικού χαρακτήρα για το αύριο της Δράμας. Τα λάθη του παρελθόντος με την αναμονή δεκαετιών για την υλοποίηση των οδικών αξόνων Δράμας – Αμφίπολης και Δράμας – Καβάλας δεν πρέπει να επαναληφθούν. Στρέφουμε το βλέμμα στο μέλλον και βάζουμε με δυναμικό τρόπο ένα τέλος στις χαμένες ευκαιρίες.

Επίσης, οι προτάσεις για θέσπιση κινήτρων, οικονομικών και φορολογικών, σε περιοχές, όπως η Δράμα, που αποδεδειγμένα υστερούν σε αναπτυξιακό επίπεδο, με στόχο τη δημιουργία πολλών και μόνιμων θέσεων εργασίας, δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Η προτεραιότητα αυτή πηγάζει από την ανάγκη να αντιμετωπισθούν οι περιοχές της χώρας που υστερούν με δίκαιο τρόπο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων και για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στην περιοχή.

Ακόμη, κρίνεται ως αναγκαία, στο πλαίσιο χάραξης μιας καινοτόμου εθνικής στρατηγικής, η εφαρμογή σε τοπικό επίπεδο ξεχωριστών μέτρων για τον πρωτογενή τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκές πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία προς όφελος των Δραμινών αγροτών και κτηνοτρόφων. Παράλληλα, η δημιουργία στη Δράμα Γεωργικής Σχολής, όπως και σε άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας, θα προσδώσει στους αποφοίτους του Λυκείου την κατάλληλη εκπαίδευση και τα απαραίτητα εφόδια για να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της παραγωγής.

Για το τοπικό τουριστικό προϊόν και τη δυναμική ενίσχυσή του κρίνεται απαραίτητο να σχεδιαστούν και να αναδειχθούν, εντός και εκτός χώρας, συγκεκριμένες ενιαίες διαδρομές, οι οποίες θα συνδέουν τα αξιοθέατα, την πολιτιστική κληρονομία, τα προϊόντα και τις ομορφιές της περιοχής. Βασικό στοιχείο για την τουριστική αναβάθμιση της Δράμας αποτελεί η αξιοποίηση όλων των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Άλλωστε, αποτελεί μοναδική ιδιαιτερότητα για οποιοδήποτε περιοχή της χώρας, η ταυτόχρονη ύπαρξη εντός των διοικητικών ορίων ενός Νομού, πάρκου με λίμνη μέσα στον αστικό ιστό, Χιονοδρομικού Κέντρου, Παρθένου Δάσους, ιαματικών λουτρών και επισκέψιμου σπηλαίου με ποτάμι.

Τέλος, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας είναι γνωστή και αναλυτικά παρουσιασμένη σε κεντρικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο υιοθέτησης της συγκεκριμένης προοπτικής, η Δράμα θα μπορούσε να ενταχθεί άμεσα σε αυτό το πρόγραμμα, έτσι ώστε με την εκμετάλλευση ακινήτων του δημοσίου και δημόσιων εκτάσεων, να προχωρήσει η κατασκευή ή η ανακατασκευή κατοικιών, οι οποίες θα διατίθενται προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια σε προσιτές τιμές.

Οι προαναφερθείσες θέσεις εντάσσονται στο πλαίσιο όσων έχει ανάγκη ο τόπος μας για να ορθοποδήσει, αφορούν το παρόν και το μέλλον των Δραμινών και είναι μέρος μιας πολιτικής πρότασης που υπηρετεί τη Δράμα και τους κατοίκους της.

Απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση για να μπει ένα τέλος στις χαμένες ευκαιρίες και στην απραξία του παρελθόντος, έτσι ώστε να πορευτούμε με αισιοδοξία στη νέα εποχή, είναι και η επιλογή των κατάλληλων προσώπων που θα εκπροσωπούν τον τόπο στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Έχοντας εμπειρία επαφών με κυβερνητικά στελέχη, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι κανένας Υπουργός, κανένας Υφυπουργός, κανένας Γενικός ή Ειδικός Γραμματέας, δεν είναι αντίπαλος της Δράμας. Κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος δεν έχει ως σκοπό να βλάψει τις Δραμινές και τους Δραμινούς, απορρίπτοντας τις τοπικές διεκδικήσεις. Απλά αυτό που απουσιάζει είναι η πλήρης ενημέρωση και η βάσιμη επιχειρηματολογία για το δίκαιο του κάθε αιτήματος. Εάν με δυναμισμό, ικανότητα και μεθοδικότητα, διεκδικούμε για τον τόπο, έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι έχουμε δίκιο και δεν περιμένουμε να μας γίνει κάποια χάρη, τότε θα υπάρχουν και τα ανάλογα χειροπιαστά αποτελέσματα.

Ως Δραμινές και ως Δραμινοί, μπροστά μας πλέον έχουμε μόνο μια επιλογή, να πετύχουμε! Τώρα είναι η ώρα για να πάει ο τόπος μας μπροστά! Η συμμετοχή μου στις προσεχείς εθνικές εκλογές έχει ως στόχο να έρθει επιτέλους η Δράμα στο προσκήνιο. Η ψήφος στο πρόσωπό μου αποτελεί την εντολή για να αποτελέσω τον εκφραστή των ανησυχιών της δραμινής κοινωνίας και των τοπικών προβλημάτων σε κεντρικό επίπεδο. Μια ισχυρή και αγωνιστική φωνή που θα υπηρετεί μόνο τον τόπο και τις ανάγκες του.