Home > Πρώτο Θέμα > Τρεις Δραμινοί εθελοντές προσφέρουν φαγητό  σε Ουκρανούς πρόσφυγες στα σύνορα με τη Ρουμανία-Μιλάει στον «Π.Τ.» η δημοτική σύμβουλος Χαρ. Χατζηιωάννου

Τρεις Δραμινοί εθελοντές προσφέρουν φαγητό  σε Ουκρανούς πρόσφυγες στα σύνορα με τη Ρουμανία-Μιλάει στον «Π.Τ.» η δημοτική σύμβουλος Χαρ. Χατζηιωάννου

Μιλάει στον «Π.Τ.» η δημοτική σύμβουλος Χαρ. Χατζηιωάννου

Τρεις Δραμινοί εθελοντές προσφέρουν

φαγητό  σε Ουκρανούς πρόσφυγες

στα σύνορα με τη Ρουμανία

Μαζί με το Love Van είναι οι μόνοι Έλληνες εθελοντές στην περιοχή

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ και η προσφορά είναι στο DNA των Ελλήνων. Οι Έλληνες, στην ιστορία  τους, γνωρίζουν από προσφυγιά, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας το έχουν ζήσει στο πετσί τους.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που κατά βάση έχει βοηθήσει τους σύγχρονους πρόσφυγες, τόσο από την περιοχή της Συρίας κυρίως αλλά και από άλλες χώρες. Και η Δράμα είναι μια πόλη, η οποία κατά βάση αποτελείται από πρόσφυγες.

Σήμερα, ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχει δημιουργήσει εκατομμύρια νέους πρόσφυγες στο κέντρο της Ευρώπης. Ο άγριος πόλεμος σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, όπως το Κίεβο, τη Μαριούπολη, την Λβιβ, την Οδησσό και άλλες, έχει αναγκάσει τεράστιες μάζες πληθυσμού να καταφύγουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση μπορούν.

Πολλοί απ’ αυτούς, όπως και αρκετοί που έχουν άμεση σχέση με την Ελλάδα, είτε ομογενείς που ζουν εκεί, είτε Ουκρανοί που έχουν συγγενείς στη χώρα μας, έρχονται να βρουν καταφύγιο για λίγο καιρό. Είναι πεπεισμένοι ότι όλο αυτό θα κρατήσει για λίγο. Όμως, όσο «λίγο» ή «πολύ» κρατήσει όλη αυτή η άσχημη κατάσταση, σίγουρα παραμένει καταστροφική.

Το Love Van και οι 3 Δραμινοί

Το Love Van, είναι μια εθελοντική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει πριν από μερικά χρόνια, για πρώτη φορά, όταν ξέσπασαν οι φωτιές στο Μάτι Αττικής. Τότε, ο Λευτέρης Παρασκευάς, έστησε μια μικρή ομάδα με φίλους εθελοντές με ένα μικρό αυτοκίνητο τύπου Van. Το ονόμασε Love Van, το βαν της αγάπης. Και πρόσφερε τη βοήθειά του στους κατοίκους στο Μάτι Αττικής με ότι μπορούσε. Από φαγητό μέχρι οτιδήποτε άλλο.

Αργότερα, στις μέρες της πανδημίας, βοηθούσε στα ορεινά χωριά της Αττικής, πηγαίνοντας φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε ηλικιωμένους κατοίκους. Αργότερα βοήθησε και στις φωτιές της Βαρυμπόμπης.

Όλα αυτά, μάς τα εξηγεί η Δραμινή δημοτική σύμβουλος Χαρούλα Χατζηιωάννου (Χ.Χ.), η οποία κάποια στιγμή γνωρίστηκε με τον Λευτέρη Παρασκευά (Λ.Π.), ο οποίος μάλιστα έχει συμμετάσχει και στους αγώνες του Frozen Peaks και στους αγώνες στο Παρανέστι.

Ο Λ.Π. με το Love Van, ξεκίνησε να ανέβει στα σύνορα της Ρουμανίας με την Ουκρανία, στην πόλη Isaccea, σε ένα από τα σημεία όπου φτάνουν καθημερινά πάνω από 2.000 Ουκρανοί πρόσφυγες. Η Isaccea είναι στα Βόρεια σύνορα της Ρουμανίας με την Ουκρανία και περίπου πέντε ώρες οδικώς από την Οδησσό και εκεί υπάρχει ένα λιμάνι στις όχθες του Δούναβη.

Μαζί με το Love Van, ανέβηκαν και τρεις Δραμινοί: Η Χαρούλα Χατζηιωάννου με τον πατέρα της Τάκη και την Ζαφειρούλα Γιάκι, ξεκίνησαν μαζί με το Love Van και ανέβηκαν στην Isaccea, προκειμένου να προσφέρουν στους ανθρώπους που καταφτάνουν εκεί ζεστό μαγειρευτό φαγητό. Και θα πρέπει να πούμε ότι είναι οι μόνοι Έλληνες που βρίσκονται εκεί και για όλη την εβδομάδα θα είναι μόνοι η τρεις Δραμινοί εθελοντές. Όπως μας εξηγεί η Χ.Χ., «κάθε εβδομάδα περίπου θα αλλάζουμε βάρδιες. Θα γυρίσουμε πίσω εμείς και θα ανεβαίνουν να μας αντικαταστήσουν άλλοι εθελοντές».

Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ, ότι και οι τρεις Δραμινοί εθελοντές, έχουν ήδη προσφέρει εθελοντικά το έργο τους στην περίπτωση των προσφύγων από τη Συρία και άλλες χώρες τόσο στη Δομή Φιλοξενίας στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας, ενώ είχαν φιλοξενήσει για ένα χρόνο περίπου, πάνω από 10 άτομα στο σπίτι τους.

Πήραν μαζί τους κατσαρόλες, μαρμίτες, τρόφιμα και ξεκίνησαν, στήνοντας εκεί μια μικρή κουζίνα. Όπως λέει η ίδια, «το Love Van θα παραμείνει εκεί για ένα μεγάλο διάστημα ή τουλάχιστον για όσο μπορέσουμε και θα αλλάζουμε κάθε εβδομάδα οι εθελοντές».

Η περιοχή είναι ένα μεγάλο λιμάνι πάνω στο Δούναβη και καθημερινά καταφθάνουν με ποταμόπλοια ή με άλλα μέσα πάνω από 2.000 άτομα από την Ουκρανία. «Οι Ρουμάνοι εδώ έχουν δημιουργήσει εξαιρετικές εγκαταστάσεις με σκηνές και  υποδέχονται τους πρόσφυγες που έρχονται με ποταμόπλοια από το Δούναβη. Η δική μας προσφορά εδώ, είναι να ετοιμάζουμε μαγειρευτό φαγητό, κυρίως σούπες, ρύζια και μακαρόνια. Αν και εκεί προσφέρεται επίσης φαγητό κυρίως τηγανιτές πατάτες και λουκάνικα, ο κόσμος όμως προτιμάει το ζεστό μαγειρευτό φαγητό».

Πέρα από τις σκηνές που έχουν στηθεί,  υπάρχει επίσης στην περιοχή και μια μεγάλη τεράστια σκηνή, με κρεβάτια και θέρμανση για να ξεκουράζονται μέχρι να περάσει το λεωφορείο για να τους πάρει προς άλλους προορισμούς.

Όπως εξηγεί η Χ.Χ. «οι πρόσφυγες είναι κυρίως γυναικόπαιδα  και ηλικιωμένοι, ενώ έρχονται και αρκετοί από άλλα κράτη, προκειμένου να παραλάβουν συγγενείς τους».

Συνεχίζοντας, η Χ.Χ. μας λέει επίσης ότι  «έχουν στηθεί ακόμα και μερικές σκηνές για τα ζώα συντροφιάς. Κυρίως για τα δεσποζόμενα ζώα που κουβαλούν μαζί τους οι άνθρωποι από την Ουκρανία, όπου προσφέρονται τρόφιμα, ενώ δανείζουν κλωβούς για να τα έχουν μαζί τους στις σκηνές. Υπάρχουν επίσης κτηνίατροι εκεί και όσον αφορά τα αδέσποτα τα συγκεντρώνουν σε κάποια καταφύγια που έχουν στηθεί».

Όπως μάλιστα αναφέρει η ίδια, αλλά και η ομάδα του Love Van, «η αλήθεια είναι πως το σοκ της πρώτης ημέρας ήταν αρκετά μεγάλο. Να βλέπεις μανάδες με μικρά παιδιά κατά κύριο λόγο, με μια βαλίτσα στο χέρι στην καλύτερη περίπτωση να περιμένουν ώρες ατελείωτες να φύγει κάποιο από τα λεωφορεία με κατεύθυνση προς το Βουκουρέστι, μιας και το σημείο το όποιο βρισκόμαστε είναι ένα μέρος μετάβασης.

Ευτυχώς το camp είναι αρκετά οργανωμένο, έχοντας σημεία συλλογής ρουχισμού, μέρος για να απασχολούνται τα παιδιά και να ξεχνιούνται, όσο αυτό είναι εφικτό και γενικά παρέχει σε αυτούς τους ανθρώπους όσο το δυνατόν περισσότερα.

Το ζεστό φαγητό μας ήταν μια ευχάριστη νότα σε αυτή την πολύωρη αναμονή τους και αυτό μας έδωσε μεγάλη χαρά! Από το μεσημέρι μέχρι τώρα μπορέσαμε και μοιράσαμε πάνω από 200 μερίδες και στα μικρούλια από ένα γλειφιτζούρι που είχαμε φέρει μαζί μας από την Αθήνα. Το ευχαριστώ τους και ένα μικρό χαμόγελο που μας χάρισαν, μας έδωσαν να καταλάβουμε πως δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πουθενά αλλού τη δεδομένη στιγμή».

Φεύγοντας από τη Δράμα, οι τρεις Δραμινοί είχαν μια σημαντική οικονομική βοήθεια από φίλους και συγγενείς προκειμένου να αγοράσουν τα απαραίτητα. Η Χ.Χ. ζητάει, από όσους μπορούν να βοηθήσουν ώστε να παραμείνουν για όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται, να προσφέρουν στο λογαριασμό: Alpha Bank – GR97 0140 1630 1630 0200 2010 421 – Δικαιούχος Travel Bare.