Home > Πρώτο Θέμα > Τρίτη θέση εισαγγελέα στη Δράμα ζήτησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας-Στη Δράμα χθες ο υφυπ. Δικαιοσύνης κ. Κώτσηρας

Τρίτη θέση εισαγγελέα στη Δράμα ζήτησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας-Στη Δράμα χθες ο υφυπ. Δικαιοσύνης κ. Κώτσηρας

Στη Δράμα χθες ο υφυπ. Δικαιοσύνης κ. Κώτσηρας

Τρίτη θέση εισαγγελέα στη Δράμα

ζήτησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας

► Τέθηκαν ζητήματα υποδομών του Δικαστικού Μεγάρου

► Μπλούχος: «Σε βηματισμό ΑΣΕΠ η λειτουργία των Φυλακών»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗ ΔΡΑΜΑ επισκέφθηκε χθες Δευτέρα, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Κώτσηρας, ο οποίος συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας  κ. Παπαδόπουλο, το δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο, ενώ στη συνέχεια παραβρέθηκε σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.

Στη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Πούλιος, οι βουλευτές κ.κ. Μπλούχος και Ξανθόπουλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου, ο αντιδήμαρχος Δράμας κ. Τάσσου και ο πρώην δήμαρχος Δράμας κ. Μαργαρίτης. Να σημειωθεί επίσης ότι, τόσο ο κ. Ξανθόπουλος και ο κ. Μαργαρίτης ήταν πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας. Παρών επίσης ήταν και ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριαζίδης καθώς και άλλοι δικηγόροι.

Τα θέματα που τέθηκαν προς τον υφυπουργό, αφορούσαν κυρίως ζητήματα καθημερινότητας για τη λειτουργία του νομικού κόσμου και την απονομή της Δικαιοσύνης, όπως φυσικά και για τις καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες της Δράμας.

Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά μεταξύ άλλων έγινε και για το ζήτημα της αναβάθμισης του  κτιρίου του Δικαστικού Μεγάρου, για το οποίο έγινε αναφορά στο ζήτημα της ενεργειακής του αναβάθμισης που ολοκληρώνεται, ενώ τέθηκε επίσης και θέμα της ανάπλασης του αυλόγυρου. Το τελευταίο, τίθεται ως προς ορισμένα ζητήματα  ιδιοκτησίας που παρουσιάζονται, προκειμένου το Υπ. Δικαιοσύνης να βοηθήσει στην επίλυση ζητημάτων και στη συνέχεια, σε μέλλοντα χρόνο, να μπορέσει να διαμορφωθεί σε κάτι πιο περιποιημένο.

Χαιρετισμούς μεταξύ άλλων απηύθυναν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, όπως και ο πρώην δήμαρχος και επίσης πρώην  πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μαργαρίτης καθώς και ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μπλούχος.

Κώτσηρας: Βοηθήσαμε εμπράκτως…

Μιλώντας αργότερα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο υφυπουργός  Δικαιοσύνης κ. Κώτσηρας, μίλησε για μια «πολύ εποικοδομητική συνάντηση», επισημαίνονται ότι «το Υπ. Δικαιοσύνης έχει βοηθήσει εμπράκτως το Δικαστικό Μέγαρο Δράμας, προκειμένου να υπάρξει μια σημαντική χρηματοδότηση που θα βελτιώσει τις υποδομές, θα βελτιώσει τις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης».

Όπως είπε μάλιστα, «για εμάς στην κυβέρνηση, είναι μείζονα προτεραιότητα να βοηθήσουμε εμπράκτως Δικαστικά Μέγαρα, τα οποία πάσχουν σε επίπεδο υποδομών, ώστε να είναι καλύτερο το περιβάλλον για τους πολίτες, για το νομικό κόσμο, για τους δικηγόρους, τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους δικαστικούς λειτουργούς. Γιατί ο χώρος στον οποίο απονέμεται η Δικαιοσύνη, οφείλει να είναι όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμος και πιο καλός στη διαχείρισή του, για την καθημερινότητα του πολίτη».

Αναφερόμενος στα ζητήματα που του τέθηκαν, ο κ. Κώτσηρας είπε ότι επρόκειτο για ζητήματα με οργανωτικής φύσεως διαστάσεις στο κομμάτι που αφορά τη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών της Δράμας: «Μου εξέθεσαν συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία θα αξιολογήσουμε με μεγάλη ευαισθησία δεδομένου των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν στη λειτουργία τους. Είναι πολύ σημαντικό ότι είναι συγκεκριμένα και καταχωρημένα ώστε να μπορέσουμε να τα αξιολογήσουμε αυτοτελώς με τις ιδιαιτερότητες που προφανώς έχει η λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Επιβεβαίωσε ο ίδιος τη διαρκή επικοινωνία, «τόσο με τους βουλευτές της περιοχής, όσο και με το Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας, ώστε να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα που είναι αναμφίβολα για όλους μας, με καλύτερη απονομή συνθηκών για τη Δικαιοσύνη. Και ειδικά σε περιφερειακά Πρωτοδικεία και περιφερειακά Δικαστικά Μέγαρα, τα οποία πραγματικά διψούν για βελτίωση των συνθηκών θα είμαστε παρόντες  και εγώ προσωπικά και ο υπουργός κ. Τσιάρας και το  Υπ. Δικαιοσύνης με τις υπηρεσίες του, στο να βοηθήσουμε στη βελτίωση της καθημερινότητας του Πολίτη και τους Δραμινούς, ο οποίος μέσω των εκπροσώπων του, θεωρώ ότι έχει ένα επαρκές και ποιοτικό νομικό περιβάλλον, για να μπορέσει να εκπροσωπηθεί».

Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου

Σε ερώτηση για το ζήτημα της λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης Νικηφόρου Δράμας, ο κ. Κώτσηρας είπε ότι «από το 2019 δεν ανήκει στο Υπ. Δικαιοσύνης, αλλά στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη», και άρα δεν μπορεί να δώσει κάποιο χρόνο για τη λειτουργία του.

Απάντηση σ’ αυτό το ζήτημα έδωσε ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μπλούχος, ο οποίος είπε:

«Για τη λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης, σαφώς και δεν μπορούμε να απαντήσουμε με σαφήνεια για να προσδιορίσουμε τον ακριβή χρόνο λειτουργίας του. Ο βηματισμός γίνεται, αλλά είναι βηματισμός ΑΣΕΠ. Οπότε, η ολοκλήρωση των διαδικασιών της ολοκλήρωσης των προκηρύξεων ΑΣΕΠ, είναι κάτι στο οποίο δεν μπορεί κάποιος, να παρέμβει. Πιθανολογούμε ότι ενδεχόμενα και μέσα στο επόμενο έτος, θα μπορούσαμε να είμαστε έτοιμοι. Η λογική σ’ εμάς είναι ότι ένα σκάνδαλο 20 ετών, μ’ αυτή την κυβέρνηση παίρνει τέλος. Ξεκίνησαν οι διαδικασίες, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες, θα ανοίξουν οι Φυλακές. Αυτό είναι το δεδομένο».

Πούλιος: Τρίτη θέση εισαγγελέα για τις Φυλακές

Στις δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος, ευχαρίστησε τον υφυπουργό Δικαιοσύνης για «την επικοινωνία σε τόσο υψηλό θεσμικό επίπεδο», τονίζοντας ότι «για την Περιφέρειά μας δεν είναι κάτι συνηθισμένο».

Αναφερόμενος στα ζητήματα που τέθηκαν, είπε: «Θέσαμε τα ζητήματα που αφορούν το Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας αλλά και τα θέματα της Δικαιοσύνης και γενικότερα στην Περιφέρειά μας και σε τοπικό και σε εφετειακό επίπεδο.

Όσον αφορά το ζήτημα των Φυλακών,  θα πρέπει να επισημάνω ότι δεν είναι μόνο η λειτουργία των Φυλακών ως οργανισμού, είναι και η προδιαδικασία που πρέπει να υπάρξει για να είναι ομαλή η λειτουργία αυτή. Στα πλαίσια αυτά, αναφέραμε στον κύριο υπουργό, ένα πάγιο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας και των δικαστικών υπηρεσιών, για τη δημιουργία τρίτης θέσης εισαγγελέα, στην Εισαγγελία Δράμας. Γιατί, οι Φυλακές όταν λειτουργήσουν, το Κατάστημα Κράτησης θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει και μια επάρκεια, όσον αφορά το υποστηρικτικό προσωπικό και τον Εισαγγελέα. Και νομίζω ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και με τη βοήθεια του υπουργού για το ζήτημα αυτό».

Σημείωσε ακόμα ο κ. Πούλιος, ότι, «ήταν εξαιρετικά ευήκοα τα ώτα του υπουργού, όσον αφορά τα αιτήματά μας.  Ευελπιστούμε ότι με το τέλος της πανδημίας και της πιο άνετης επικοινωνίας δια ζώσης, αυτή η σημερινή του επίσκεψη θα εγκαινιάσει μια δια ζώσης επικοινωνία, η οποία σαφώς μπορεί να επιλύει πιο εύκολα και πιο σημαντικά ζητήματα απ’ ότι μέχρι σήμερα είχαμε κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα».