Home > Πρώτο Θέμα > 241 πρόσφυγες στη Δομή Φιλοξενίας προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας με δυνατότητα φιλοξενίας 600 ατόμων Ο Δ.Ο.Μ. του ΟΗΕ απαντά σε ερωτήσεις του «Πρωινού Τύπου»

241 πρόσφυγες στη Δομή Φιλοξενίας προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας με δυνατότητα φιλοξενίας 600 ατόμων Ο Δ.Ο.Μ. του ΟΗΕ απαντά σε ερωτήσεις του «Πρωινού Τύπου»

 

Στην ευθύνη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης

241 πρόσφυγες στη Δομή Φιλοξενίας

προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας

με δυνατότητα φιλοξενίας 600 ατόμων

Ο Δ.Ο.Μ. του ΟΗΕ απαντά σε ερωτήσεις του «Πρωινού Τύπου»

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΜΕ γράψει σε πρόσφατο ρεπορτάζ στις 11 Απριλίου 2017, η νέα διαμορφωμένη Δομή Φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στο κτίριο της Βιομηχανικής Ζώνης της Δράμας, έχει ολοκληρωθεί και άρχισε η επαναλειτουργία της από τη Μεγάλη Δευτέρα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μας, στη δομή φιλοξενούνται ήδη 300 άτομα περίπου, ενώ την ευθύνη λειτουργία της την έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ (International Organization for Migration), σε άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την ελληνική κυβέρνηση.

Στην προσπάθειά μας να βρούμε ασφαλείς πληροφορίες, επικοινωνήσαμε με τα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) του ΟΗΕ στην Αθήνα, απ’ όπου τα στελέχη του προσφέρθηκαν να μας δώσουν ορισμένες πληροφορίες. Να σημειώσουμε εδώ, ότι, από τη στιγμή που ξεκίνησε εκ νέου η λειτουργία της Δομής Φιλοξενίας μεταναστών προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας, κανείς δεν μπορεί πλέον να εισέλθει στο χώρο, χωρίς να έχει κάποια ειδική άδεια από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον Δ.Ο.Μ. του ΟΗΕ. Γίνονται προσπάθειες από την εφημερίδα μας, ώστε να μας γίνει κάποια ξενάγηση στον αναδιαμορφωμένο χώρο.

Τα αρμόδια στελέχη του Δ.Ο.Μ., απάντησαν στις ερωτήσεις μας, επισημαίνοντας κατ’ αρχάς, ότι, ο Δ.Ο.Μ., «ανέλαβε τις εργασίες αναβάθμισης και ανακατασκευής της Δομής Φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στη Δράμα, με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών υποδοχής και διαμονής των μεταναστών και προσφύγων, με χρηματοδότηση από την Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO), στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου  «Multi-sectoral assistance to and protection of migrants and refugees stranded in Greece» και σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση.»

 

Αριθμός προσφύγων

Απαντώντας στις ερωτήσεις μας σχετικά με τη Δομή Φιλοξενίας στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας, ο Δ.Ο.Μ., μας απάντησε ότι «προς το παρόν φιλοξενούνται 241 άτομα στη δομή της Δράμας, και η συνολική χωρητικότητά της είναι για 600. Το χρονικό διάστημα διαμονής τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα τις αιτήσεις τους για μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες (Relocation programme).»

Η εθνικότητά τους είναι κυρίως Σύριοι κουρδικής καταγωγής.

 

Υπηρεσίες που τους προσφέρονται

Σε ερώτηση για το ποιες υπηρεσίες τους προσφέρονται, ο Δ.Ο.Μ. απαντά σχετικά:

«- Ο ΔΟΜ ολοκλήρωσε τις εργασίες ανακατασκευής της Δομής με χρηματοδότηση από τη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO). Οι εργασίες συνίστανται στο διαχωρισμό του παλιού βιομηχανικού κτιρίου, σε 70 ανεξάρτητα διαμερίσματα. Όλα τα διαμερίσματα έχουν επιπλωθεί και έχει παραδοθεί οικιακός εξοπλισμός (σεντόνια, κουβέρτες, εξοπλισμός κουζίνας) από τον ΔΟΜ.

– Ο Οργανισμός παρέχει στήριξη στην Ελληνική Κυβέρνηση ως προς τον συντονισμό και την διοίκηση της δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων (Site Management Support- SMS) σε καθημερινή βάση.

– Ο ΔΟΜ επίσης παρέχει συμβουλευτική για νομικά θέματα, ψυχολογική υποστήριξη, κοινωνικούς λειτουργούς και διερμηνείς.

– Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο ΔΟΜ συμβάλλει στην υλοποίηση του επίσημου προγράμματος για την ένταξη των παιδιών μεταναστών και προσφύγων στο επίσημο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ειδικότερα, ο ΔΟΜ διευκολύνει την μεταφορά των παιδιών σε/από δημοτικά σχολεία και γυμνάσια και εφοδιάζει τα παιδιά δημοτικού και νηπιαγωγείου με τα απαραίτητα σχολικά είδη. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και προστασία τους, τα παιδιά συνοδεύονται κατά την μετακίνησή τους από εξειδικευμένο προσωπικό του ΔΟΜ.»

κατάλογος

Φώτο αρχείο

Η διαχείριση της δομής

Σε σχετική ερώτηση, ποιος έχει τη διαχείριση της Δομής Φιλοξενίας, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, σημειώνει ότι «για τη διαχείριση της Δομής υπεύθυνος είναι ο Στρατός σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ η ασφάλεια είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας. Προς το παρόν, η σίτιση παρέχεται από τον Στρατό. Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εποπτεύει την ένταξη των παιδιών μεταναστών και προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα και στις δράσεις ανεπίσημης εκπαίδευσης (με την προϋπόθεση ότι  το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει δώσει σχετική έγκριση σε συγκεκριμένο φορέα να αναλάβει αυτό τη δράση).»

 

Άλλες υπηρεσίες

Ο Δ.Ο.Μ. μας πληροφορεί επίσης, ότι «Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες παρέχει συμβουλευτική σχετικά με το πρόγραμμα Μετεγκατάστασης (Relocation programme).

– Οι Γιατροί του Κόσμου έχουν αναλάβει την πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη,

– Το Solidarity Now έχει αναλάβει την προστασία των παιδιών (Child Protection) αλλά και δραστηριότητες στους χώρους για τα παιδιά (Child Friendly Space), και στους χώρους για τις Μητέρες και Μωρά (Mother and Baby Care) στο πλαίσιο του έργου Blue Dot της UNICEF.»

Αυτή τη στιγμή πάντως, από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν έχει δοθεί άδεια σε καμιά εθελοντική ομάδα να δραστηριοποιηθεί εντός της Δομής.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι, η υπηρεσία Ασύλου βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη και προφανώς οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μεταβούν εκεί, προκειμένου να ενταχθούν στη διαδικασία έκδοσης ασύλου.