Home > Πρώτο Θέμα > Οι Δραμινοί τίμησαν τον δάσκαλο, τον πολίτη, τον άνθρωπο Βασίλη Χατζηθεοδωρίδη

Οι Δραμινοί τίμησαν τον δάσκαλο, τον πολίτη, τον άνθρωπο Βασίλη Χατζηθεοδωρίδη

Οι Δραμινοί τίμησαν τον δάσκαλο,

τον πολίτη, τον άνθρωπο

Βασίλη Χατζηθεοδωρίδη

Πρόταση να κηρυχθεί επίτιμος δημότης του

Δ. Δράμας ο κ. Βασίλης Χατζηθεοδωρίδης

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 31 Ιανουαρίου, η εκδήλωση προς τιμή του παιδαγωγού, συγγραφέα και συνεργάτη της εφημερίδας μας, κ. Βασίλη Χατζηθεοδωρίδη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων, συλλόγων και αρχών.

Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση του τιμώμενου προσώπου η Διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης κα. Χαραλαμπίδου, η οποία συντόνιζε την εκδήλωση, ο κ. Χατζηθεοδωρίδης υπηρέτησε με συνέπεια και ήθος τις δημόσιες θέσεις που ανέλαβε σε όλη την διάρκεια της επαγγελματικής του ζωής, αλλά και μέχρι σήμερα.

«Ταυτόχρονα τιμούμαι και τον άνθρωπο ο οποίος στάθηκε με αξιοπρέπεια, ταπεινότητα, σεμνότητα και μετριοφροσύνη απέναντι στον συνάνθρωπο.

Γεννήθηκε στο μικρό ορεινό χωριό Πέρασμα, του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, και η ζωή του συνδέθηκε στενά με ιστορικά γεγονότα της εποχής στην περιοχή μας. Στο συγγραφικό του έργο, αποτυπώνονται βιώματα, συναρτημένα με την ιστορία της μαρτυρικής Δράμας και του Ποντιακού Ελληνισμού», σημείωσε μεταξύ άλλων η κα. Χαραλαμπίδου.

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυναν και μίλησαν για το έργο του κ. Χατζηθεοδωρίδη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, και ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Κυριαζίδης. Μάλιστα, ο κ. Κυριαζίδης κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του, πρότεινε να κηρυχθεί ο κ. Χατζηθεοδωρίδης επίτιμος δημότης του Δήμου Δράμας, για την προσφορά και το έργο του στην τοπική μας κοινωνία.

XATZHTHEODORIDHS 1 (14)

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, κ. Ανέστης Τερζής, ώστε να απευθύνει χαιρετισμό, ενώ σχολίασε και την πρόταση του κ. Κυριαζίδη, λέγοντας ότι η θα μεταφερθεί αρμοδίως, ενώ τέλος υποστήριξε ότι είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο Δήμος, για τον κ. Χατζηθεοδωρίδη.

Ακολούθως, η κα. Χαραλαμπίδου διάβασε τον χαιρετισμού του προέδρου της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, κ. Χρήστου Γαλανίδη, ενώ τον κύκλο με τους χαιρετισμούς έκλεισε η τέως πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας, κα. Χρύσα Παπαδοπούλου.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης, οι οποίοι παρουσίασαν την ζωή και το έργο του κ. Χατζηθεοδωρίδη, ήταν οι κ.κ. Διαμαντής Λαζαρίδης, π. Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, Νικόλαος Γεωργιάδης, π. Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και η κα. Κατερίνα Σαραφίδου.

Παράλληλα, την εκδήλωση συντόνισαν οι κυρίες Κατερίνα Σαραφίδου, Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής και Φρόσω Χαραλαμπίδου, Διευθύντρια 3ου Δημ. Σχολείου Προσοτσάνης, ενώ την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά η Χορωδία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε.Ν. Δράμας, ο Νίκος Αφεντούλης στο τραγούδι, ο Γιάννης Αφεντούλης στο νταούλι και ο Χάρης Χαραλαμπίδης στην ποντιακή λύρα.

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα μας, η κα. Σαραφίδου, αναφέρθηκε στο τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο κ. Χατζηθεοδωρίδης, είναι ένας συμπολίτης μας αθόρυβος μεν, πολύ σημαντικός δε. Έχει πλούσιο και πολύτιμο πνευματικό έργο.

Είναι ο πρώτος πρόεδρος και μάλιστα από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Επιστημών Αγωγής Δράμας, οπότε θα ήταν ολιγωρία μας να μην του αφιερώσουμε μια εκδήλωση, για όλα όσα έχει προσφέρει στην πόλη μας και στον τόπο μας γενικότερα».

Στη συνέχεια, σε δηλώσεις της η κα. Χαραλαμπίδου, μίλησε για την συνεργασία που είχε με τον κ. Χατζηθεοδωρίδη, αλλά και για την προσφορά του στον Ποντιακό πολιτισμό, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Με τον Βασίλη Χατζηθεοδωρίδη συνεργαστήκαμε στα πλαίσια του εγχειριδίου για την ποντιακή διάλεκτο. Είμαστε μαζί στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών και γνωριστήκαμε γιατί συμμετείχα και εγώ στην συντακτική επιτροπή του εγχειριδίου της Ποντιακής διαλέκτου.

Η συνεργασία μας, ήταν τόσο όμορφη, όχι γιατί διανθίστηκε μόνο με τις γνώσεις του Βασίλη, αλλά με τον υπέροχο χαρακτήρα του, την σεμνότητα, την μετριοφροσύνη, την ταπεινότητα, και την αξιοπρέπεια του. Μάλιστα, πολλά μέλη μας ήρθαν και από άλλους νομούς για να τον τιμήσουν για την προσφορά του στον Ποντιακό πολιτισμό και στην Ποντιακή διάλεκτο.

Είναι μια πολύ μεγάλη μορφή και θα αφήσει πολύ μεγάλη παρακαταθήκη όχι μόνο στους Ποντίους αλλά και στους Δραμινούς, με τις έρευνες που έχει κάνει, τα βιβλία που έχει γράψει, αλλά και με την μεγάλη του προσπάθεια και εργατικότητα. Θα είναι μια παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς πολίτες της Δράμας και για τους μελλοντικούς ερευνητές του πολιτισμού και της ιστορίας».

Τέλος, ο κ. Λαζαρίδης, μιλώντας στην εφημερίδα μας για τον κ. Χατζηθεοδωρίδη, επεσήμανε: «Τιμούμαι τον Βασίλη Χατζηθεοδωρίδη, τον δάσκαλο, τον άνθρωπο, τον πνευματικό άνθρωπο ο οποίος έχει προσφέρει πάρα πολλά στην εκπαίδευση αλλά και στην τοπική κοινωνία της Δράμας, με το συγγραφικό του έργο μέσα στο οποίο περιλαμβάνονται πολλά ιστορήματα που αφορούν στην Δράμα».

Την εκδήλωση, διοργάνωσαν η Εταιρεία Επιστημών Αγωγής Δράμας, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, τα Ποντιακά Σωματεία Δράμας, την Ένωση Κυριών Δράμας, την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Δράμας και τον Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Δράμας.