Home > Εκδηλώσεις > «Βαλδίρκεια 2018» Όλα έτοιμα για την κορυφαία δράση του μεγαλύτερου δρομικού αγώνα της πόλης της Δράμας

«Βαλδίρκεια 2018» Όλα έτοιμα για την κορυφαία δράση του μεγαλύτερου δρομικού αγώνα της πόλης της Δράμας

«Βαλδίρκεια 2018»

Όλα έτοιμα για την κορυφαία δράση

του μεγαλύτερου δρομικού αγώνα

της πόλης της Δράμας

 Ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του ΣΔΥ Δράμας, κ. Γιάννης Αλπίδης, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο»

 

Ο Σύλλογος Δρομέων  Υγείας Δράμας “Drama Runners” σε συνεργασία με την ΔΕΚΠΟΤΑ Δράμας και τους αθλητικούς συλλόγους κλασικού αθλητισμού της πόλης μας, ΣΚΑ Δράμας, Πολυνίκη Δράμας και Α.Ο.Δράμας και την Ε.Α.Σ. ΣΕΓΑΣ Αν. Μακεδονίας και Θράκης, διοργανώνουν τον «12ο Αγώνα Δρόμου» 10 χλμ.,  5 χλμ. και 1 χλμ. (για μαθητές Δημοτικών σχολείων) «Βαλδίρκεια 2018», ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 10 το πρωί, από το άγαλμα στης Νίκης στην περιοχή της Ανάπλασης. Οι ηλεκτρονικές εγγραφές θα παραμείνουν ανοιχτές έως την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, ενώ την ημέρα του αγώνα θα πραγματοποιούνται εγγραφές στην γραμματεία.

Ο αγώνας δρόμου της πόλης της Δράμας, εις μνήμη του αθλητή και γυμναστή Ν. Βαλδίρκα,  αποτελεί πλέον έναν αγώνα σημείο αναφοράς, τόσο για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όσο και για ολόκληρη την Ελλάδα, λόγω και της παράλληλης διεξαγωγής του με την Ονειρούπολη Δράμας.

baldirkeia

Σκοπός των διοργανωτών, είναι η ανάδειξη του αθλητικού τουρισμού, η οποία βρίσκεται σε μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια. Είναι μια καλή ευκαιρία μικροί και μεγάλοι να βρεθούν στη Δράμα να πάρουν μέρος στα «Βαλδίρκεια» και να επισκεφθούν την Ονειρούπολη. Για μια ακόμα φορά, αναμένεται οι συμμετοχές να ξεπεράσουν κάθε προσδοκία από οικογένειες και αθλητές που θα επισκεφθούν την πόλη μας.

Ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του ΣΔΥ Δράμας, κ. Γιάννης Αλπίδης, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» για τη διοργάνωσή, τον σκοπό της και την επιτυχία που γνωρίζουν τα «Βαλδίρκεια» τα οποία έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία.

κ. Αλπίδη, πώς και πότε ξεκίνησε η διοργάνωση «Βαλδίρκεια»;

Ο μοναδικός λαϊκός αγώνας δρόμου της πόλης της Δράμας είναι τα «Βαλδίρκεια», τα οποία έλκουν την ονομασία τους από τον Νίκο Βαλδίρκα. Ο Νικόλαος Βαλδίρκας γεννήθηκε στην πόλη της Δράμας το 1955. Υπήρξε αθλητής στίβου του Αθλητικού Συλλόγου Δράμας, στο αγώνισμα των 400μ μετ’ εμποδίων, συμμετέχοντας και κερδίζοντας τίτλους με την Εθνική Ομάδα σε Φοιτητικά Πρωταθλήματα, Βαλκανικούς, Μεσογειακούς κι Ευρωπαϊκούς Αγώνες. Απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας, εργάσθηκε ως Καθηγητής Φυσικής Αγωγής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και υπήρξε για πολλά χρόνια ενεργό μέλος του Συνδέσμου Προπονητών Στίβου Βορείου Ελλάδος. Απεβίωσε το 2008, σε ηλικία 53 ετών κι έπειτα από πρωτοβουλία της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δράμας, από το 2010 ο Γύρος της πόλης Δράμας, μετονομάστηκε αρχικά σε «Γύρος πόλης σε μνήμη Ν. Βαλδίρκα» και μετέπειτα σε «Βαλδίρκεια». Λαμβάνει χώρα στα πλαίσια του θεσμού της «Ονειρούπολης Δράμας» κάθε δεύτερη Κυριακή του Δεκέμβρη, με κινητοποίηση όλων των φορέων αθλητισμού του Νομού και οργάνωση του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Δράμας.

Ποιους αγώνες περιλαμβάνει η διοργάνωση και ποιοι μπορούν να συμμετέχουν;

Οι αγώνες που διοργανώνονται εκείνη την ημέρα, είναι οι λαϊκοί αγώνες 10 και 5 χιλιομέτρων στους οποίους μπορούν να συμμετέχουν όλοι ακόμα και ανήλικοι με τη συγκατάθεση βεβαίως των κηδεμόνων τους. Επίσης, υπάρχει αγώνας 400 μέτρων για ΑΜΕΑ και ο παιδικός αγώνας 1 χιλιομέτρου που απευθύνεται στα παιδιά δημοτικού σχολείου αλλά και σε μικρότερα. Όλοι οι αγώνες προσφέρονται για ανταγωνιστική συμμετοχή καθώς οι διαδρομές θεωρούνται ιδανικές για επίτευξη μιας καλής επίδοσης, αλλά και ήπιας δυσκολίας για την εισαγωγή των αρχάριων δρομέων στους αγώνες δρόμου.

bardikeia1

Αισίως φέτος τα «Βαλδίρκεια» συμπληρώνουν 12 χρόνια και έχουν καθιερωθεί στον χώρο των αγώνων, με τη συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών. Που πιστεύετε ότι οφείλετε αυτή η επιτυχία;

Η ενασχόληση με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και ιδιαίτερα με το τρέξιμο γνωρίζει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια και αυτό έχει αποτέλεσμα να διοργανώνονται όλο και περισσότεροι αγώνες ανά την επικράτεια. Ο αγώνας μας συγκεντρώνει ορισμένα πλεονεκτήματα που τον καθιστούν δημοφιλή στους δρομείς. Πρώτα από όλα η Δράμα το Δεκέμβρη φορά τα γιορτινά της και σε συνδυασμό με την Ονειρούπολη αποτελεί ιδανική οικογενειακή εκδρομή. Έπειτα η διοργάνωση κάθε χρόνο γίνεται και υψηλότερου επιπέδου με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να αποτελούν οι ίδιοι διαφημιστές του αγώνα. Ενδεικτικά πρέπει να πούμε ότι οι διαδρομές του αγώνα είναι ασφαλείς από αυτοκίνητα, παρέχονται όλες οι απαραίτητες υποδομές στους συμμετέχοντες, ενώ και οι παροχές δώρων και υπηρεσιών του αγώνα θεωρούνται άνω του μέσου όρου των αντίστοιχων διοργανώσεων.

 κ. Αλπίδη, θα μπορούσατε να μας αναφέρετε ορισμένα στατιστικά στοιχεία των συμμετοχών από Δράμα, αλλά και εκτός Νομού;

Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Δράμας έχει την τιμή να διοργανώνει τον αγώνα τα τελευταία τρία χρόνια. Σε αυτά ο αγώνας γνώρισε δύο διαδοχικούς διπλασιασμούς συμμετοχών από περίπου 250 αθλούμενους το 2015 σε 800 πέρυσι. Το ποσοστό των γυναικών αυξάνεται σταθερά με 25% στον τελευταίο αγώνα, ενώ η ηλικιακή κατανομή είναι σχετικά ομοιόμορφη με ελαφρά περισσότερους αθλούμενους μεταξύ 30 και 40 ετών. Η γεωγραφική διασπορά των ανθρώπων που μας επισκέπτονται είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή. Από όλη την Ελλάδα θα συναντήσει κανείς ανθρώπους που επισκέπτονται με αφορμή τον αγώνα την χριστουγεννιάτικη πόλη μας. Βεβαίως η πλειοψηφία αποτελείται από τους δρομείς του νομού μας που πλέον είναι πραγματικά πολυπληθείς. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι οι εγγραφές γίνονται στην ιστοσελίδα μας https://drama-runners.gr/ όπου μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για τους αγώνες αλλά και για τον ΣΔΥ Δράμας.

Παρατηρούμε τελευταία ότι αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο ο αθλητικός τουρισμός στην περιοχή μας, αλλά και γενικότερα. Θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για να επισκεφθεί κάποιος την περιοχή μας;

Ο αθλητικός τουρισμός πράγματι ανθεί και αθλητικά γεγονότα γίνονται η αιτία για πολυπληθείς μετακινήσεις ανθρώπων οι οποίες φυσικά συνεπάγονται οικονομικό αντίκτυπο στις περιοχές των διοργανώσεων. Αποτελεί ένα είδος εναλλακτικού τουρισμού στο οποίο επενδύονται τα τελευταία χρόνια σημαντικά ποσά για την προσέλκυση επισκεπτών από πολλές περιοχές της χώρας μας, στα πρότυπα διοργανώσεων του εξωτερικού. Η πόλη μας όντας εκτός των παραδοσιακών παραθαλάσσιων mainstream προορισμών οφείλει να αρπάζει την παραμικρή ευκαιρία που θα μπορούσε να αυξήσει το μερίδιό της στην τουριστική αγορά. Επειδή ήδη παρατηρείται υπερπροσφορά αθλητικών διοργανώσεων ανά την περιφέρεια, οι διοργανώσεις που θα επιβιώσουν και θα αναπτυχθούν θα είναι μόνο οι αρτιότερες και διαρκώς εξελισσόμενες.

κ. Αλπίδη, θα θέλαμε να αναφέρετε ορισμένα στοιχεία για τους διοργανωτές.

Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Δράμας -Drama Runners-, είναι η μεγάλη παρέα των ερασιτεχνών αθλούμενων με κοινό τόπο την αγάπη τους για το τρέξιμο. Άνθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες ενώνουν τις δυνάμεις τους κάνοντας πράξη το ¨μαζί πετυχαίνουμε περισσότερα¨.  Είναι ένας ανοιχτός συμμετοχικός σύλλογος με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την εθελοντική προσφορά. Αναπτύσσει πολύπλευρη δράση με διοργάνωση ημερίδων και ομαδικών δραστηριοτήτων όπως δενδροφυτεύσεις, καθαρισμό μονοπατιών περιπάτου και τρεξίματος και ομαδικές συμμετοχές-εκδρομές σε δημοφιλείς αγώνες. Κορυφαία δράση, αποτελεί η εθελοντική διοργάνωση του μεγαλύτερου δρομικού αγώνα του νομού μας των  «Βαλδίρκειων» με την βοήθεια και την υποστήριξη του Δήμου Δράμας.

Θα πρέπει να αναφερθεί και η πολύ σημαντική βοήθεια των 100 και πλέον Δραμινών επιχειρήσεων που συμμετέχουν χορηγικά στο μεγάλο εγχείρημα του αγώνα. Όλοι αυτοί, συντελούν στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην πόλη μας, στην καλή μαρτυρία και τελικά στην βελτίωση της εικόνας της πόλης μας.