Home > Πρώτο Θέμα > Βιωματικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους στην πλατεία Ελευθερίας

Βιωματικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους στην πλατεία Ελευθερίας

 

Από την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας στη Δράμα

Βιωματικές δράσεις για μικρούς

και μεγάλους στην πλατεία Ελευθερίας

Μηδενικό το κόστος για απόκτηση σκύλου οδηγού τυφλών

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14 Οκτωβρίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ενώ χθες Δευτέρα, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου Οδηγού Τυφλών. Στο πλαίσιο των παραπάνω Παγκόσμιων Ημερών, η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας, πραγματοποίησε μια σειρά από ενδιαφέρουσες βιωματικές δράσεις στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας.

Οι δράσεις, για όσους συμπολίτες μας θέλησαν να μετέχουν, περιελάμβαναν αναγνώριση αντικειμένου με κλειστά μάτια, διάβαση με το λευκό μπαστούνι και με κλειστά μάτια ανάμεσα σε κώνους, καθώς και γνωριμία με σκύλο οδηγό τυφλών και τον εκπαιδευτή του, που ήρθαν ειδικά για τις δράσεις αυτές από την Αθήνα, από το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος.

Οι εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών, κράτησαν για δύο ώρες περίπου, όπου τα μέλη του Συλλόγου και εθελοντές, μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια και βοήθησαν τους περαστικούς συμπολίτες μας να συμμετέχουν στις βιωματικές δράσεις.

tyfloi politis 1

Συμπολίτης μας σε βιωματική δράση με κλειστά μάτια και με λευκό μπαστούνι.

«Τα άτομα με αναπηρία όρασης είναι υπαρκτά άτομα»

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» που βρέθηκε χθες το πρωί στις βιωματικές δράσεις ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας κ. Κρεμμύδας, υπενθύμισε για άλλη μια φορά στην τοπική κοινωνία, «ότι τα άτομα με αναπηρία όρασης είναι εδώ,  υπάρχουν, είμαστε υπαρκτοί άνθρωποι, έχουμε ανάγκες αλλά και δικαιώματα».

Ο κ. Κρεμμύδας, σημείωσε ότι σκοπός της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Αν. Μακεδονίας, είναι «να αναδείξει και να υπενθυμίσει για άλλη μια φορά στην τοπική κοινωνία, τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρίες όρασης», ενώ αναφέρθηκε και στην πολύ καλή συνεργασία με το Δήμο Δράμας, το δήμαρχο κ. Μαμσάκο και τον αντιδήμαρχο Κοινωνικών θεμάτων κ. Μωυσιάδη.

tyfloi 01

Μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Αν. Μακεδονίας με το λευκό μπαστούνι. Από αριστερά οι αδερφοί Μπόσκου, ο κ. Μωυσιάδης και ο κ. Κρεμμύδας.

Δωρεάν ο σκύλος οδηγός

Σε ερώτηση για το πόσοι από τους τυφλούς έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα σκύλο οδηγό και ποιο είναι το κόστος του, ο κ. Κρεμμύδας απάντησε ότι, «το κόστος για να αποκτήσει κάποιος ένα σκύλο οδηγό, είναι μηδενικό. Ο σκύλος δίνεται εντελώς δωρεάν στον χειριστή, ο οποίος όμως πρέπει να έχει τις προϋποθέσεις. Αυτές είναι, πρώτον να το θέλει, δεύτερον να έχει διδαχτεί αυτονομία, δηλαδή να μπορεί αυτόνομα να κινηθεί με το μπαστούνι του, άρα ο σκύλος δεν θα του κάνει ζημιά, δεν θα τον τραβάει για να τον ρίξει, θα ξέρει να κινηθεί και θα έχει καλό προσανατολισμό και εφόσον συμπληρώσει μία αίτηση με κάποια βιογραφικά στοιχεία τα οποία θα εξεταστούν από το Κέντρο Σκύλων Οδηγών Ελλάδος. Στη συνέχεια, θα έρθουν σε επικοινωνία με το άτομο το οποίο επιθυμεί, να συζητήσουν, να συνεργαστούν για να μπορέσει να αποκτήσει έναν σκύλο οδηγό, ο οποίος θα του είναι πάρα πολύ χρήσιμος και ευεργετικός. Ο σκύλος δίνεται δωρεάν, μαζί με την κτηνιατρική φροντίδα και την τροφή».

Στην ερώτηση για το αν υπάρχουν άτομα που χρησιμοποιούν σκύλους οδηγούς τυφλών στην περιοχή μας, ο κ. Κρεμμύδας εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή δίνονται σκύλοι στη Θεσσαλονίκη, στην Κεντρική Μακεδονία. Εμείς ως Περιφερειακή Ένωση Αν. Μακεδονίας, προσπαθούμε να προωθήσουν αυτή την ιδέα, ώστε να βρεθούν άτομα τα οποία θέλουν να αποκτήσουν σκύλο».

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών θεμάτων κ. Μωυσιάδης, συνεχάρη τον πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Αν. Μακεδονίας κ. Κρεμμύδα και τα μέλη του συλλόγου, τόσο στη Δράμα όσο και στην Καβάλα, λέγοντας ότι η συνεργασία με το Δήμο Δράμας είναι άριστη, στέλνοντας το μήνυμα ότι «μαζί μπορούμε να κάνουμε άρση των κοινωνικών αποκλεισμών και να φτάσουμε να δείξουμε μεγαλύτερη κατανόηση, μεγαλύτερο σεβασμό και μεγαλύτερη αποδοχή από τα άτομα με αναπηρία όρασης, γιατί πραγματικά η ενσωμάτωση, ήταν είναι και θα είναι ο βασικότερος στόχος όλων μας για να μπορούσε να ζούμε σε μια κοινωνία πραγματικά ίση».