Home > νέα > Ξεκινάει το έργο για την ανάδειξη της περιοχής του Αγίου Ραφαήλ στους Ποταμούς Κ. Νευροκοπίου-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης

Ξεκινάει το έργο για την ανάδειξη της περιοχής του Αγίου Ραφαήλ στους Ποταμούς Κ. Νευροκοπίου-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης

Από το Δήμο Κ. Νευροκοπίου

Ξεκινάει το έργο για την ανάδειξη

της περιοχής του Αγίου Ραφαήλ

στους Ποταμούς Κ. Νευροκοπίου

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία πλέον μπήκε το έργο της αναβάθμισης της περιοχής του Αγίου Ραφαήλ στους Ποταμούς του Δήμου Κ. Νευροκοπίου. Τις προηγούμενες ημέρες, ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, υπέγραψε τη σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο και έτσι το επόμενο διάστημα, αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση, γίνεται στα πλαίσια που ορίζει η σχετική νομοθεσία και με την ολοκλήρωσή της, θα παραδοθούν στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου, τα δύο πρώτα μονοπάτια, τα οποία στη συνέχεια θα ενταχθούν στο Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, επισημαίνει ότι «πρόκειται για ένα δασοτεχνικό έργο, για μια προγραμματική σύμβαση με το Υπ. Περιβάλλοντος για να εκτελεστεί ένα έργο που αφορά δύο μονοπάτια και χώρους σκίασης και ξεκούρασης, στο δασικό μέρος του Αγίου Ραφαήλ».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «πρόκειται για ένα πανέμορφο σημείο, απ’ όπου περνάει το ποτάμι. Είναι το πρώτο νόμιμο έργο που γίνεται έτσι, με σύμπραξη του Δήμου με το Υπ. Περιβάλλοντος και πλέον έχουν ξεκινήσει οι πρώτες εργασίες».

Τονίζει ακόμα ο ίδιος ότι, «είναι ένα έργο που αποσκοπεί στην ανάδειξη της περιοχής του Αγίου Ραφαήλ, ενώ περιλαμβάνονται και δύο υπέροχα νομιμότατα μονοπάτια, δύο υπέροχες διαδρομές, όπου μπορεί ο περιπατητής να περπατήσει στο ποτάμι και στο δάσος και να μπορέσει να καθίσει και να ξεκουραστεί. Και αυτό για εμάς ήταν η πρώτη κίνηση για την αξιοποίηση της περιοχής. Ήταν μια αναξιοποίητη περιοχή, καθώς υπήρχαν πολλά νομικά

προβλήματα, καθώς πρόκειται για μια δασική περιοχή και πλέον έχουν λυθεί όλα τα σχετικά ζητήματα. Το έργο γίνεται στα πλαίσια της δασικής νομοθεσίας».

Τι περιλαμβάνει το έργο

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι, με το ίδιο έργο θα παραδοθούν και εγκαταστάσεις αναψυχής και ξεκούρασης για τους επισκέπτες της περιοχής, ενώ το κόστος του συμβασιοποιημένου έργου ανέρχεται στις 55.349,93 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η μελέτη αξιοποίηση της περιοχής του Αγίου Ραφαήλ της Κοινότητας Ποταμών, είχε ήδη εγκριθεί από τη Διεύθυνση Δασών Δράμας ήδη από το 2022, με στόχο την αξιοποίηση της περιοχής Αγίου Ραφαήλ της Κοινότητας Ποταμών.

Το συνολικό έργο περιλαμβάνει συντήρηση υφιστάμενων διαδρομών – μονοπατιών (καθαρισμός βλάστησης, διαμόρφωση κόμης δένδρων κλπ), τη διάνοιξη 2 μονοπατιών ως επέκταση των υφιστάμενων πεζοπορικών διαδρομών.

Επίσης, περιλαμβάνεται η κατασκευή 60 ξύλινων μονοπατιών, σήμανση προς ενημέρωση των επισκεπτών με τοποθέτηση συνολικά 13 πινακίδων, ενώ θα τοποθετηθούν 3 κιόσκια, 14 παγκάκια, 24 τραπεζόπαγκοι. Τέλος, θα κατασκευαστούν 3 βρύσες και 3 ψησταριές προκειμένου εκεί να δημιουργηθεί ένας ακόμη πόλος έλξης επισκεπτών.

Η ανάδειξη της περιοχής του Αγίου Ραφαήλ, αποτελεί έναν στόχο για αύξηση της επισκεψιμότητας στο λεκανοπέδιο, με στόχο πάντα την ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει επίσης διάνοιξη μονοπατιού, στην περιοχή του Αγίου Ραφαήλ, εκεί όπου βρίσκεται ο καταρράκτης της Μαλούστας και ένα ακόμη μονοπάτι το οποίο είναι παράλληλο με το Δεσπάτη.

Το εξωκκλήσι του Αγίου Ραφαήλ

Το εξωκκλήσι του Αγίου Ραφαήλ είναι κτισμένο στο σημείο που ενώνονται τα νερά του Δεσπάτη και του χείμαρρου της Μελισσόμανδρας (Μαλούστα). Είναι ένας υπέροχος χώρος αναψυχής στο χωριό των Ποταμών όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να κάτσουν στα παγκάκια κάτω από τα τεράστια πλατάνια που υπάρχουν και να απολαύσουν τον συνδυασμό της παραδασόβιας και υδρόβιας πυκνής βλάστη- σης και πανίδας. Υπάρχει βέβαια και ένας καλά οργανωμένος χώρος για μπάρμπεκιου. Στον χώρο κατά καιρούς διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις. Λίγο παραπέρα υπάρχει και το Σπήλαιο των Ποταμών ή Σπήλαιο Δεσπάτη, το οποίο όμως δεν είναι επισκέψιμο.

Η περιοχή του εξωκκλησιού είναι σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από την Κοινότητα Ποταμών. Πέρα από την μέχρι τώρα απλή πρόσβαση των επισκεπτών, ο Δήμος Νευροκοπίου, επιδιώκει να δώσει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να κάνει πεζοπορία μόνος ή με την παρέα του και να περπατήσει στη διαδρομή μέχρι τον καταρράκτη αλλά σε μια πιο βατή διαδρομή.