Home > νέα > Ξηρές συνθήκες επικρατούν στη Δράμα και γενικότερα στην περιοχή της ΑΜΘ

Ξηρές συνθήκες επικρατούν στη Δράμα και γενικότερα στην περιοχή της ΑΜΘ

Αυξάνεται η ξηρασία σε όλη τη χώρα στο 38% του εδάφους

 

Ξηρές συνθήκες επικρατούν

στη Δράμα και γενικότερα

στην περιοχή της ΑΜΘ

 

Η υποβάθμιση των υδάτων στην περιοχή των Νομών Δράμας, Καβάλας και Σερρών

 

 

ΤΟ 2023, αποτελεί μια από τις πλέον ιδιαίτερες χρονιές και έχει ήδη καταγραφεί στην κλιματολογική ιστορία, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα έντονες. Όλοι είδαμε και βιώσαμε τα έντονα καιρικά φαινόμενα, είτε αυτά παρουσιάστηκαν με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, είτε με τη μορφή της υπερ-καταιγίδας Daniel.

Γενικά παραδεκτό είναι πλέον το γεγονός, ότι, οι κλιματικές συνθήκες στην Ελλάδα αλλάζουν σταδιακά. Και μια απ’ αυτές τις αλλαγές, είναι και η ξηρασία, καθώς αυτή έχει αρχίσει να προβληματίζει τους ειδικούς και όχι μόνο, αλλά και τους αγρότες κυρίως. Με την αύξηση της ξηρασίας, τα νερά λιγοστεύουν, ενώ οι καλλιέργειες θα αντιμετωπίσουν  ιδιαίτερα προβλήματα.

Πλέον, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, η ξηρασία στην Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο, άγγιξε το 38% του εδάφους της χώρας, ενώ ιδιαίτερα έντονη ήταν στο ίδιο διάστημα και στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, που σαφώς αφορά και την περιοχή του Νομού Δράμας.

Τον μήνα Οκτώβριο, οι συνθήκες της ξηρασίας ήταν πιο ήπιες και μέτριες.

Η Κεντρική και ανατολική Μακεδονία και κυρίως η Θράκη παρουσιάζουν συνθήκες ξηρασίας, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως μέτριες και κατά τόπους ακραίες.

Ήπιες συνθήκες ξηρασίας εμφανίζονται σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Πελοποννήσου, της ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), της κεντρικής και νότιας Εύβοιας, καθώς και σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου. Επίσης, ήπια ξηρότερες συνθήκες παρατηρήθηκαν και σε κάποιες περιοχές της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας.

Ο Δείκτης Ξηρασίας SPI (Standardized Precipitation Index) είναι ένας κλιματολογικός δείκτης που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της απόκλισης του ύψους βροχής από τον κλιματικό μέσο όρο, και τον εντοπισμό περιοχών που πλήττονται από ξηρασία.

Μειώσεις υδάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας

Στις 22 Οκτωβρίου, ο «Π.Τ.» είχε δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ, αναφορικά με το ζήτημα των υδάτων ποταμών και λιμνών στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας: Νομού Δράμας, Καβάλας και Σερρών.

Το ρεπορτάζ αφορούσε τη δεύτερη αναθεώρηση του Σχεδίου Απορροής Λεκανών Ποταμών της περιοχής του Ν. Δράμας. Αυτό που κυρίως αναφερόταν σ’ εκείνο το σημείωμα, ήταν οι συνθήκες στο Υδατικό Διαμέρισμα 11 και την ποσότητα και την ποιότητα των υδάτων.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι, υπήρχε ήδη μια υποβάθμιση των υδάτων της τάξης του 6%, η οποία σήμερα αυτή έχει αυξηθεί στο 12%-13%. Και αυτή η υποβάθμιση αφορά τόσο στην ποσότητα των νερών, όσο και στην ποιότητά τους. Να έχουν δηλαδή αυξημένη ρύπανση ή ακόμα να έχουν ασκηθεί πιέσεις από ανθρωπογενείς παράγοντες και διάφορα άλλα ζητήματα.