Home > Πρώτο Θέμα > Υπάρχουν προβλήματα έλλειψης με τις ζωοτροφές ή μήπως είναι τεχνητό το ζήτημα -Δραμινοί κτηνοτρόφοι μιλάνε στον «Πρωινό Τύπο»

Υπάρχουν προβλήματα έλλειψης με τις ζωοτροφές ή μήπως είναι τεχνητό το ζήτημα -Δραμινοί κτηνοτρόφοι μιλάνε στον «Πρωινό Τύπο»

Δραμινοί κτηνοτρόφοι μιλάνε στον «Πρωινό Τύπο»

Υπάρχουν προβλήματα έλλειψης

με τις ζωοτροφές ή μήπως

είναι τεχνητό το ζήτημα;

► Τσέρνιος:  Πολλά κοπάδια έχουν σφαγεί λόγω αυξήσεων στις ζωοτροφές

► Ακριτίδης: Τεχνητές οι ελλείψεις οι αγρότες περιμένουν να ανέβουν οι τιμές

► Κιτσουκάκης: Το ζητούμενο είναι ότι οι ζωοτροφές ανεβαίνουν συνεχώς

 

 

Του  Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της έλλειψης ζωοτροφών φαίνεται να κάνει σταδιακά την εμφάνισή του στη χώρα, αν και όχι ακόμα  σε ιδιαίτερα ανησυχητικό επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα φαίνεται πως είναι ορατό και ήδη έχει αρχίσει να γίνεται μια σχετική συζήτηση γύρω απ’ αυτό.

Σε μια ημερίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την «Ορθολογική διατροφή παραγωγικών ζώων», ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων κ. Κεδίκογλοιυ, αναφέρθηκε στο κόστος των ζωοτροφών, τονίζοντας την ανάγκη να δοθούν  κίνητρα για την  παραγωγή τους. «Μια λέξη-κλειδί που πρέπει να θυμόμαστε ως δίδαγμα μέσα από αυτή τη κρίση εξαιτίας της πολεμικής σύρραξης, είναι η αυτάρκεια. Πρέπει να ενισχύσουμε τη διατροφική μας αυτάρκεια, την αυτάρκειά μας σε ζωοτροφές», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «έχουμε τροποποιήσει τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ώστε να στηρίξουμε τις καλλιέργειες των κτηνοτροφικών φυτών και σε συνδυασμό με την προσωρινή αναστολή του μέτρου της αγρανάπαυσης, που αφορά πάνω από 380.000 στρέμματα, να αυξήσουμε την έκταση της παραγωγικής γης».

Τσέρνιος: «Πολλά κοπάδια έχουν σφαγεί λόγω αυξήσεων στις ζωοτροφές»

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου κ. Τσέρνιος, επισημαίνει ότι «αυτή τη στιγμή οι ζωοτροφές είναι ανεβασμένες κατά 100%  σε σχέση με την περίοδο πριν από τις ανατιμήσεις και σχεδόν σε όλα τα είδη τους. Σε ορισμένες έχουν ανέβει 100% και σε άλλες μέχρι 70% και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια πτώση προς το παρόν».

Όσο αφορά τις ελλείψεις, ο ίδιος επισημαίνει ότι «τελευταίες ημέρες δεν βρίσκαμε πίτουρο, αλλά γενικά δεν έχουμε παρατηρήσει κάποια έλλειψη τουλάχιστον εδώ. Πριν από λίγες μέρες είχαμε επίσης ένα πρόβλημα με το τριφύλλι. Σε δέκα μέρες περίπου όμως θα κοπεί η καινούρια παραγωγή και στην περιοχή μας, οπότε κι εκεί θα ισορροπήσει η κατάσταση με το τριφύλλι και τα χόρτα γενικότερα».

Σημειώνει ακόμα ο ίδιος ότι, «όλες αυτές οι ανατιμήσεις  δημιουργούν ένα δυσβάστακτο κόστος για τους παραγωγούς και δεν ξέρουμε πώς θα συνεχίσει για την επόμενη χρονιά. Ήδη πολλά κοπάδια έχουν σφαγεί, για το λόγο ότι ο καθένας ήθελε να περιορίσει το κοπάδι του εκεί που είχε τη δυνατότητα να ταΐσει. Και αυτό γενικότερα σημαίνει ότι θα έχουμε και μειωμένη παραγωγή σε κρέας. Το πρόβλημα που θα εμφανιστεί στη συνέχεια, είναι ότι τώρα οι αγρότες θα σπείρουν με αυξημένο κοστολόγιο γι’ αυτό και δεν ξέρουμε πώς θα πάει η επόμενη χρονιά. Οι τιμές σίγουρα δεν θα πέσουν».

Ακριτίδης:  Τεχνητές οι ελλείψεις στις ζωοτροφές

Δηλώσεις σχετικά με το ζήτημα των ζωοτροφών έχει κάνει στον «Π.Τ.» και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης κ. Ακριτίδης, ο οποίος αρχικά επισημαίνει ότι «οι ελλείψεις αυτές που εμφανίζονται είναι τεχνητές. Με την έννοια ότι οι αγρότες που έχουν γεμάτες τις αποθήκες τους με καλαμπόκι, δεν θέλουν να το πουλήσουν για να ανέβει κι άλλο η τιμή».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «το καλαμπόκι σήμερα είναι από 0,33 έως 0,35 λεπτά, τόσο πουλάνε οι αγρότες στον έμπορο και ο έμπορος πρέπει να βγάλει και δύο λεπτά επάνω. Όταν λοιπόν αρνείται ο αγρότης να πουλήσει στον έμπορο που τα έχει στην αποθήκη και αρνείται να το δώσει, τότε εγώ δεν έχω να ταΐσω τα ζώα μου. Σκεφτείτε ότι στα χοιροστάσια η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, διότι πολλές χοιρομητέρες που κάνουν μεγάλη κατανάλωση χρειάζονται κάθε δέκα μέρες να εφοδιάζονται με καλαμπόκι. Και αρνούνται να δώσουν ζωοτροφές. Και η άρνηση αυτή δεν έχει να κάνει με την  πληρωμή, αλλά περιμένουν να ανεβάσουν κι άλλο».

Όπως ξεκαθαρίζει σ’ αυτό το σημείο ο κ. Ακριτίδης «αυτό είναι αισχροκέρδεια και δυστυχώς δεν επεμβαίνει το κράτος σ’ αυτή  την περίπτωση. Θα έπρεπε να έχει επέμβει και να δώσει λύσεις. Είπαμε, δεν είναι θέμα έλλειψης, αλλά  θέμα ότι έχουν και δεν δίνουν. Και όλα αυτά επιδοτούνται με πολλά χρήματα και αυτό σημαίνει ότι πρόκειται καθαρά για αισχροκέρδεια και το έχουμε δει στην πράξη πλέον».

Επισημαίνει επίσης εδώ, ότι, «από τη μια αναγκάζονται χοιροστάσια και σφάζουν για να μπορέσουν να αντέξουν, από τη μια ανεβαίνει το καλαμπόκι, από την άλλη δεν το πουλάνε για να ανέβει κι άλλο και η τιμή στο ελληνικό χοιρινό δεν έχει ανέβει».

Κιτσουκάκης: Οι ζωοτροφές στα ύψη

Για το θέμα αυτό, ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε με τον πρ. πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δράμας κ. Κιτσουκάκη, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι, «εδώ στην Ελλάδα ούτως ή άλλως, δεν μπορούμε να παράγουμε τις απαραίτητες ποσότητες. Αυτό σημαίνει ότι κάνουμε και εισαγωγές».

Όπως επισημαίνει μάλιστα, «το κατά πόσο είναι γεμάτες οι αποθήκες των εμπόρων, κατά πόσο είναι τεχνητή αυτή η κρίση, κατά πόσο γίνεται αισχροκέρδεια ή κατά πόσο υπάρχουν ζωοτροφές σε επάρκεια, δεν μπορούμε να το ξέρουμε»  και τονίζει ότι, «το ζητούμενο είναι ότι οι ζωοτροφές έχουν φτάσει στα ύψη».

Όπως επισημαίνει ο κ. Κιτσουκάκης, «αυτή τη στιγμή, γεωργός πληρώνεται το καλαμπόκι του 0,34 λεπτά ευρώ. Από εκεί και πέρα αν σκεφτούμε το εμπορικό κέρδος και άλλα, το κόστος που φτάνει στον κτηνοτρόφο εξαρτάται από το ποσοστό κέρδους του εμπόρου, τι είχαν στις αποθήκες τους και άλλα. Καθημερινά πάντως έχουμε αυξήσεις, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το  θέμα αναμένεται να φανεί από τον επόμενο μήνα, πάντως, ενώ ένα άλλο σενάριο που παίζει, είναι οι εισαγωγές από τη Λατινική Αμερική, η οποία θα αρχίσει να παράγει στο επόμενο χρονικό διάστημα. Οπότε μπορεί και από εκεί να υπάρξουν κάποιες ποσότητες».

Μιλώντας για τις τιμές στα αμνοερίφια λόγω Πάσχα, τονίζει ότι «φέτος οι τιμές θα είναι αυξημένες σε σχέση με άλλες χρονιές» τονίζει όμως ότι «αυτή η αύξηση δεν είναι αυτή που αναλογεί στην αύξηση του κόστους παραγωγής και τις αυξήσεις στις ζωοτροφές» και όπως λέει, «αυτός που είχε κανονίσει και μπορούσε οικονομικά να το κάνει και είχε αγοράσει ζωοτροφές το φθινόπωρο με χαμηλές τιμές, αυτός θα έχει ένα σχετικά καλό κέρδος. Οι υπόλοιποι που αγοράζουν τώρα ζωοτροφές ή τους έχουν εξαντληθεί, εδώ γίνεται ο κακός χαμός».