Home > Πρώτο Θέμα > Υπογραφές για την ονομασία των Σκοπίων από το onomasia.gr Συλλαλητήριο στις 21 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη

Υπογραφές για την ονομασία των Σκοπίων από το onomasia.gr Συλλαλητήριο στις 21 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη

Από την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων

Καμία χρήση του όρου «Μακεδονία»

επουδενί στην οριστική ονομασία των Σκοπίων

Υπογραφές για την ονομασία των Σκοπίων από το onomasia.gr

Συλλαλητήριο στις 21 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη

 

ΜΕ ΑΡΚΕΤΟ κόσμο να υπογράφει, συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών από τη διαδικτυακή διεύθυνση onomasia.gr, την οποία δημιούργησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, μέσω της οποίας μαζεύει υπογραφές, για την οριστική ονομασία των Σκοπίων. Αυτό που ζητάνε, είναι να μην γίνει καμία απολύτως χρήση και επουδενί, του όρου «Μακεδονία» στην οριστική ονομασία των Σκοπίων.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κότζιας, αναφέρει ότι η κυβέρνηση «θα λύσει ζητήματα που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες», ενώ επισημαίνει ότι: «Η κυβέρνηση στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις λύσεις κάτι που είχε προβάλει η Ελλάδα στο Βουκουρέστι» εξηγώντας ότι η κυβέρνηση είναι «υπέρ της συνεννόησης με όλα τα κόμματα που θέλουν λύσεις στα προβλήματα που απασχόλησαν τη χώρα για ένα καλύτερο μέλλον χωρίς τα προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν αυτόν το τόπο».

Όπως αναφέρεται σε εισαγωγικό σημείωμα στην ιστοσελίδα onomasia.gr, «σε αυτήν τη χρονική στιγμή όλοι οι Έλληνες οφείλουμε να εκφραστούμε για το μείζον αυτό εθνικό ζήτημα και να δώσουμε ως επιπλέον διπλωματικό εφόδιο στην Ελληνική Κυβέρνηση την αποκρυσταλλωμένη άποψή μας περί μη χρήσης του όρου «Μακεδονία» επουδενί στην οριστική ονομασία του κράτους των Σκοπίων. Απευθύνουμε έκκληση προς ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες να υπογράφουν».

Με την υπογραφή του καθενός, γίνεται αποδεκτό ένα ψήφισμα, το οποίο θα σταλεί προς τον πρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης κ. Αλέξη Τσίπρα.

Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, μια άτυπη ομάδα πολιτών από τη Θεσσαλονίκη, η οποία δεν έχει καμιά επίσημη σχέση με την ιστοσελίδα onomasia.gr της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας, διοργανώνει συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στις 21 Ιανουαρίου, στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, στις 5 το απόγευμα.

Το ψήφισμα

Αναλυτικότερα, το ψήφισμα το οποίο θα αποσταλεί στον Έλληνα πρωθυπουργό είναι το παρακάτω:

[Στις 13 Απριλίου 1992 πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά σύσκεψη των τότε πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή με θέμα την ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοίνωσε ο τότε Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας κ. Πέτρος Μολυβιάτης: «Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων, η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνον αν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ, στις 16 Δεκεμβρίου 1991, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη “Μακεδονία”».

Ακολούθησε η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή: «Ελπίζω ότι οι σύμμαχοι και συνεταίροι μας θα καταλάβουν επιτέλους ότι δεν υπάρχει παρά μόνο μία Μακεδονία και η Μακεδονία αυτή είναι Ελληνική. Αυτά τους τα είπα και τους τα έχω γράψει».

Όμως δεδομένου ότι μετέπειτα και χωρίς νεώτερη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ αναγράφεται: «η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι σαφής: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη “Μακεδονία” που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή», δημιουργούνται στους Έλληνες και ιδιαίτερα στους Μακεδόνες ιδιαίτερα έντονες ανησυχίες και αντιδράσεις για το ότι η επερχόμενη λύση θα είναι σχετική με την παραπάνω θέση του ΥΠΕΞ και όχι με την απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992, η οποία είναι σύμφωνη με εκείνη του συνόλου των Ελλήνων.

Επειδή κάθε άλλη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης, από εκείνη της παραπάνω απόφασης των πολιτικών αρχηγών σε συνδυασμό με την επακόλουθη δήλωση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, είναι αντίθετη της θέλησης του συνόλου του Ελληνικού Λαού και ιδιαίτερα των Μακεδόνων,

Επειδή είναι δεδομένο ότι η ονομασία της ΠΓΔΜ είναι κορυφαίο κρίσιμο εθνικό θέμα,

Ζ Η Τ Α Μ Ε

Να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» επουδενί στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων, καθώς πιθανή ύπαρξή του θα συμβάλει στην αποσταθεροποίηση της περιοχής. Σε περίπτωση εκτροπής από την απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992, να δοθεί ο λόγος στον Ελληνικό λαό για να αποφασίσει γι’ αυτό το μείζον εθνικό θέμα με την υπέρτατη μορφή άμεσης δημοκρατίας, που είναι το δημοψήφισμα.]

Την ιστοσελίδα της onomasia.gr, υποστηρίζουν επικοινωνιακά δεκάδες μέσα ενημέρωσης ανά την Ελλάδα και όχι μόνο, μεταξύ αυτών και ο «Πρωινός Τύπος».