Home > Πρώτο Θέμα > Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Επιμελητηρίου Δράμας και Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών – Στο πλαίσιο λειτουργίας του LAB 40 από το Επιμελητήριο Δράμας

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Επιμελητηρίου Δράμας και Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών – Στο πλαίσιο λειτουργίας του LAB 40 από το Επιμελητήριο Δράμας

Στο πλαίσιο λειτουργίας του LAB 40 από το Επιμελητήριο Δράμας

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας

μεταξύ Επιμελητηρίου Δράμας και

Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Σημαντική η παρουσία του προέδρου του ΕΒΑ Αθηνών κ. Μπρατάκου και του προέδρου της Ελληνικής Τράπεζας Αναπτυξιακών Επενδύσεων κ. Λαμπρόπουλου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΟΛΥ σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 19 Ιανουαρίου στο Επιμελητήριο Δράμας. Η εκδήλωση αφορούσε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, στο οποίο προχώρησαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Επιμελητήριο Δράμας. Το αντικείμενο του μνημονίου έχει να κάνει με τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τον προγραμματισμό των συνεργειών μεταξύ των δύο φορέων, στο πλαίσιο των δράσεων ενθάρρυνσης και ανάπτυξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο οργανισμοί συμφώνησαν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τις ευκαιρίες εξέλιξης της επιχειρηματικότητας, της συγκράτησης και προσέλκυσης εργατικού δυναμικού υψηλών προσόντων και δεξιοτήτων, με επίκεντρο την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και να αποτελέσουν ένα σημαντικό σημείο αναφοράς και υποστήριξης τοπικών οργανισμών, επαγγελματικών ενώσεων και μεμονωμένων επιχειρήσεων, για την επιλογή και εφαρμογή μεθόδων και τεχνολογιών που χρειάζονται, προκειμένου να ενισχύσουν το έργο και την ανάπτυξή τους.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Μπρατάκος.

Από αριστερά ο κ. Λαμπρόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας Αναπτυξιακών Επενδύσεων και η κα. Φωτεινή Δημίου, διευθύντρια της Δομής LAB 40

Παρών στην εκδήλωση ήταν επίσης, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Χάρης Λαμπρόπουλος, πράγμα που σηματοδοτεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Α.Τ.Ε. για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Επίσης, στην εκδήλωση παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο συνεργάτης της δομής του LAB-40 και  πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Σπυρίδων Μάμαλης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας, ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Δράμας, καθώς και άλλα στελέχη διαφόρων δομών για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίοι χαιρέτησαν την εκδήλωση μέσω διαδικτύου.

Ιδιαίτερα θερμός ήταν στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Δέμπας, ο οποίος σημείωσε ότι μέσω του LAB-40 «βλέπουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, τον πραγματικό ρόλο που μπορούν να παίξουν τα Επιμελητήρια στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας».

Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Λαμπρόπουλος σημείωσε ότι «οι προσπάθειες και η συμβολή των Επιμελητηρίων ως θεσμικών φορέων εκπροσώπησης επιχειρηματικότητας στην ανάδειξη της νεοφυούς καινοτόμας επιχειρηματικότητας είναι καταλυτικός και ιδιαίτερα σε Επιμελητήρια τα οποία έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή τους».

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό, τόσο μέσα από το θεσμικό του ρόλο όσο και ως πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, που στην ουσία είναι το Ταμείο Επενδύσεων της χώρας μας, επενδύοντας σε funds σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, κεφάλαια που υποστηρίζουν τη νεοφυή επιχειρηματικότητα να βλέπουμε τέτοιες προσπάθειες, διότι έχουμε τη χαρά και την ευθύνη να διαχειριζόμαστε από την ελληνική πολιτεία, άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα επενδυθούν σε κεφάλαια επενδυτικών συμμετοχών, που πολλά από αυτά θα χρηματοδοτήσουν και θα επενδύσουν ιδέες οι οποίες θα έχουν περάσει από τέτοιες δομές και θα μπορούν να δουν το όνειρό τους να γίνεται πραγματικότητα».

Από αριστερά ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Μπρατάκος καθώς υπογράφουν το μνημόνιο συνεργασίας.

Με το πέρας της εκδήλωσης και την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας σε δηλώσεις τους στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τόσο ο πρόεδρος του ΕΒΑ Αθηνών όσο και του Επιμελητηρίου Δράμας σημείωσαν:

«Σήμερα, μαζί με το Επιμελητήριο Δράμας, επενδύουμε σε μία καινούρια γενιά επιχειρηματικότητας. Που θα αποτελείται από νέες εταιρίες, οι οποίες θα ωφελούνται από τις κοινές μας δράσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Γιάννης Μπρατάκος, συμπληρώνοντας ότι «και οι δύο θυγατρικές δομές μας, μοιράζονται τους ίδιους στόχους. Την εξυπηρέτηση, ενίσχυση και ευδοκίμηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Μέσα από υπηρεσίες καθοδήγησης, προβολής και δικτύωσης. Που θα ενδυναμώνουν το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον. Και θα το μεταμορφώσουν σε ένα εκσυγχρονισμένο και γόνιμο οικοσύστημα»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, κ. Στέφανος Γεωργιάδης, επεσήμανε τη σημασία επισφράγισης της συνεργασίας των δύο φορέων, με κοινό στόχο την περαιτέρω στήριξη και ενθάρρυνση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. «Είναι οι συνεργασίες με τις υφιστάμενες επιχειρήσεις της περιοχής μας και όχι μόνο, που έχουν στόχο να δημιουργήσουν νέες μεθόδους παραγωγής, νέα προϊόντα. Να αναπτύξουν καινοτομία και να αξιοποιήσουν πιθανόν ιδέες που θα γεννηθούν μέσα στην δομή μας ή στο οικοσύστημα που δημιουργούμε. Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη θα είναι με εκθετική αύξηση όσο πολλαπλασιάζουμε τους συμμετέχοντες σε αυτό το οικοσύστημα καινοτομίας.», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης.