Αντίστροφα μετρούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας για το Πάσχα!

Αρνητικό το κλίμα

στις τιμές των αμνοεριφίων

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΠΗΚΑΜΕ στη Μεγάλη Σαρακοστή και αυτό σημαίνει αντίστροφη μέτρηση μέχρι το Πάσχα για τους κτηνοτρόφους όλης της χώρας, αλλά κυρίως για την περιοχή της Δράμας και της Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Αντίστροφη μέτρηση για τις τιμές των αμνοεριφίων… καθώς η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται!

Η αλήθεια είναι ότι, η μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων, περιμένει το Πάσχα για να πουλήσει αμνοερίφια και σε τιμές που ίσως θα μπορούσε να κερδίσει και κάτι παραπάνω. Όμως τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση παραμένει τραγική, καθώς οι τιμές ολοένα και πέφτουν, ολοένα και γίνονται χειρότερες.

Όπως είναι γνωστό, το μεγαλύτερο παζάρι αμνοεριφίων λαμβάνει χώρα στη Δράμα, την τελευταία Πέμπτη πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, που φέτος είναι στις 29 Μαρτίου. Ήδη οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, κυρίως αυτοί που παράγουν πρόβειο γάλα, ζημιώνουν σε μεγάλο βαθμό, γιατί οι φετινές τιμές είναι αρκετά χαμηλές. Από το 0,90 λεπτά που ήταν πέρυσι, φέτος έχουν πέσει ήδη στα 0,75 λεπτά, ενώ στα τέλη του Ιανουαρίου είχε ήδη πέσει στα 0,82 λεπτά. Η πτώση είναι σημαντική και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, είναι ότι οι κτηνοτρόφοι δεν είναι ενωμένοι σε συνεταιρισμούς και δεν μπορούν να κοντράρουν τις γαλακτοβιομηχανίες.

Όπως έλεγε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας κ. Κιτσουκάκης, ο οποίος είναι και πρόεδρος του τοπικού συνεταιρισμού «Ηδωνίς», οι βιομηχανίες εκβιάζουν σε έσχατο βαθμό και προτιμούν να μιλάνε απευθείας με μεμονωμένους παραγωγούς ώστε να καταφέρουν όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζεται και με τα αμνοερίφια για το Πάσχα, όπως και πέρυσι και κάθε χρόνο. Οι κτηνοτρόφοι δεν είναι ενωμένοι για να μπορέσουν να διαθέσουν τα ζώα τους σε όσο το δυνατόν υψηλότερες τιμές και έτσι οι έμποροι τους πλησιάζουν μεμονωμένα. Αρκετοί μάλιστα απ’ αυτούς, υπογράφουν συμφωνίες παράδοσης αμνοεριφίων χωρίς συγκεκριμένη τιμή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν αυτή στιγμή, οι τιμές που δίνουν οι έμποροι για αμνοερίφια του Πάσχα, κυμαίνονται μεταξύ 3,60 έως 4 ευρώ το κιλό και είναι από τις χαμηλότερες των τελευταίων ετών. Οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να αντιδράσουν στον αθέμιτο ανταγωνισμό των σούπερ μάρκετ, τα οποία κατά κύριο λόγο κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις πάντως, εκτιμάται ότι για φέτος οι κτηνοτρόφοι, είναι αμφίβολο αν μπορέσουν να απολαύσουν τιμές των 6,50 ευρώ το κιλό.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό, είναι ότι, πολλοί έμποροι, αγοράζουν από τώρα ζώα, τα σφάζουν και τα κρατούν στη συντήρηση σε ψυγεία με άζωτο. Κάτι που δεν είναι παράνομο, όμως ο καταναλωτής ποτέ δεν ενημερώνεται για κάτι τέτοιο!

Όπως πάντως επισημαίνουν κτηνοτρόφοι της περιοχής, το μόνο θετικό στην όλη υπόθεση, είναι ότι τις ημέρες του Πάσχα παίρνουν άμεσα μετρητό χρήμα που είναι πολύ σημαντικό, σε αντίθεση με το γάλα, του οποίου η πληρωμή καθυστερεί αρκετό χρόνο από τις γαλακτοβιομηχανίες.