Η διευθέτηση του χειμάρρου Καλλιφύτου θα δώσει νέα εικόνα στην περιοχή πίσω από το παλιό Τελωνείο Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση 4.200.000 ευρώ από την Περιφέρεια - Πρωινός Τύπος
Home > Πρώτο Θέμα > Η διευθέτηση του χειμάρρου Καλλιφύτου θα δώσει νέα εικόνα στην περιοχή πίσω από το παλιό Τελωνείο Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση 4.200.000 ευρώ από την Περιφέρεια

Η διευθέτηση του χειμάρρου Καλλιφύτου θα δώσει νέα εικόνα στην περιοχή πίσω από το παλιό Τελωνείο Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση 4.200.000 ευρώ από την Περιφέρεια

Η διευθέτηση του χειμάρρου Καλλιφύτου

θα δώσει νέα εικόνα στην περιοχή

πίσω από το παλιό Τελωνείο

Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση 4.200.000 ευρώ από την Περιφέρεια

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ του ποσού των 4.200.000 ευρώ ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον περιφερειάρχη κ. Μέτιο και άλλα στελέχη της ΠΑΜΘ. Σημείωσε ότι εξασφαλίστηκε πλέον μέσω ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου της διευθέτησης του χειμάρρου Καλλιφύτου, από το τέλος της επικάλυψης του χειμάρρου μέχρι την σωληνωτή διάβαση.

Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αν. Μακεδονίας – Θράκης 2014-2020. Ο τίτλος του έργου είναι: «Διευθέτηση χειμάρρου Καλλιφύτου (από το τέλος της επικάλυψης του χειμάρρου μέχρι την σωληνωτή διάβαση)».

Για να γίνει πιο κατανοητό στους αναγνώστες, πρόκειται για τμήμα του χειμάρρου που ξεκινάει από εκεί που τελειώνει ο πλακοσκεπής αγωγός πίσω από το πάρκο Κυπρίων Αγωνιστών απέναντι από το Διοικητήριο Δράμας και μέχρι την σωληνωτή γέφυρα (ιρλανδική) που βγαίνει στην πλευρά του Αρκαδικού στην οδό Παγγαίου.

pereifereia

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε για το θέμα με τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας κ. Γιώργο Ζιμπίδη, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστο Παπαθεοδώρου και τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Πολιτισμού κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης της Δράμας.

 

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 4.220.000 ευρώ με ΦΠΑ και τη μελέτη έχει συντάξει επίσης το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας.

Το έργο περιλαμβάνει καθαρισμό του χειμάρρου, διάνοιξη της διατομής του, θα βαθαίνει δηλαδή και θα ανοίξει περισσότερο και στη συνέχεια θα ντυθεί σε όλο το μήκος του – περίπου 1.300 μέτρα – με σαρζανέτ (το σαρζανέτ είναι η κατασκευή που γίνεται σε όχθες ή πλαγιές με διαβαθμισμένες πέτρες που συγκρατούνται από συρματόπλεγμα, όπως βλέπουμε για παράδειγμα σε διάφορα σημεία επί της Εγνατίας οδού που συγκρατούν τις πλαγιές ή αλλιώς λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια).

Επίσης, σε κάποια σημεία επειδή είναι στενός ο χώρος, θα γίνει επένδυση με κάποια τοιχία από σκυρόδεμα και δεξιά και αριστερά θα γίνουν δύο πεζόδρομοι όπου ο κόσμος θα μπορεί να περπατά, με μια ξύλινη περίφραξη από εμποτισμένο ξύλο που αντέχει σε βροχές και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Το έργο εντάσσεται στα αντιπλημμυρικά έργα και όχι στα έργα αναδιαμόρφωσης της περιοχής, συμπληρώνοντας ότι το έργο είναι σημαντικό γιατί διασχίζει ένα μεγάλο κομμάτι εντός της πόλης, έχει πολλή βρωμιά, η οποία θα καθαριστεί, ενώ έχουν γίνει και επιχωματώσεις με την πάροδο του χρόνου.

Όσον αφορά την ιρλανδική γέφυρα που οδηγεί προς την οδό Παγγαίου και στον Αρκαδικό, δεν θα γίνει τίποτα, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν προβλέπει δαπάνες για κατασκευή γεφυρών.

Από εδώ και πέρα, εφόσον πλέον εξασφαλίζεται η χρηματοδότησή του, το έργο αναμένεται να προχωρήσει σύμφωνα με τη διαδικασία στο επόμενο στάδιο, που είναι η δημοπράτησή του.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com