Home > νέα > Για πρώτη φορά στην Π.Ε. Δράμας κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Υγείας, κ. Κ. Βενετίδης

Για πρώτη φορά στην Π.Ε. Δράμας κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Υγείας, κ. Κ. Βενετίδης

Στην περιοχή συνεργείο του ΕΟΔΥ και της ΠΑΜΘ

Κρούσμα από τον ιό του Δυτικού

Νείλου στην Προσοτσάνη

► Για πρώτη φορά στην Π.Ε. Δράμας κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Υγείας, κ. Κ. Βενετίδης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά στη Δράμα εμφανίστηκε φέτος κρούσμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου και πιο συγκεκριμένα, το πρώτο αυτό κρούσμα επιβεβαιώθηκε στην περιοχή του Δήμου Προσοτσάνη.

Αναλυτικότερα, το κρούσμα επιβεβαίωσε χθες μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, ο οποίος διευκρίνισε ότι πρόκειται για 70χρονο άντρα που νοσηλεύεται με εγκεφαλίτιδα στο Νοσοκομείο Δράμας.

Ditikos Neilos 02

Ο κ. Βενετίδης, αρ. στα κλουβιά με τα κοτόπουλα, που χρησιμοποιούνται

ως έλεγχος των κουνουπιών για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο ίδιος, συνέστησε επίσης στους δημότες της Προσοτσάνης να λαμβάνουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τσιμπήματα εντόμων και ειδικά από κουνούπια. Σύμφωνα με τον ίδιο, έρχεται ήδη στην περιοχή συνεργείο του ΕΟΔΥ καθώς και από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας –  Θράκης, προκειμένου να προβούν σε νέους ελέγχους και ψεκασμούς, αλλά και να ενημερώσουν σχετικά τους πολίτες.

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε χθες ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Κώστας Βενετίδης της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ο οποίος επισημαίνει αρχικά ότι η καταπολέμηση των κουνουπιών γίνεται με στόχο τη διασφάλισης της δημόσιας υγείας, μιας και τα κουνούπια αποτελούν φορείς ασθενειών και μία από αυτές είναι ο ιός του δυτικού Νείλου, που τα τελευταία χρόνια έχει εντοπιστεί και στην περιοχή μας, με διαφορετική ένταση κάθε φορά.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βενετίδης, ο ιός του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2010, είχαμε μια επιδημία μέχρι το 2013 και έκτοτε για 3-4 χρόνια δεν υπήρξε έξαρση. «Από το 2018 – 2019 βρισκόμαστε σε μια νέα επιδημία στον ελλαδικό χώρο. Και αυτό το γνωρίζουμε καλά εμείς εδώ στην Περιφέρεια, γιατί και πέρυσι είχαμε πολλά κρούσματα όπως και σε άλλες Περιφέρειες».

Ο κ. Βενετίδης επισημαίνει ότι «εκτός από την όχληση που προκαλούν τα κουνούπια, αυτό που πρωτίστως μας ενδιαφέρει, είναι το ζήτημα της υγείας, γι’ αυτό και εκτελούμε το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, ώστε να μπορέσουμε να εξοντώσουμε τα μολυσμένα κουνούπια, κάτι που είναι πολύ δύσκολο παγκόσμια».

Ditikos Neilos 03

Αεροψεκασμοί για ακμαιοκτονίες από ελικόπτερο στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Πρόγραμμα ανίχνευσης

Ο κ. Βενετίδης κάνει γνωστό ότι η Περιφέρεια εκπονεί ένα πρόγραμμα ανίχνευσης του ιού, «καθώς εργαστηριακά μπορούμε να γνωρίζουμε αν τα κουνούπια είναι φορείς του ιού, με τις παγίδες που έχουμε στήσει. Επίσης, για πρώτη φορά φέτος, τοποθετήσαμε και 40 κλουβιά σε όλη την Περιφέρεια, σαν δείκτες. Στα πουλερικά αυτά κάνουμε αιματολογική εξέταση για να βλέπουμε αν μολύνονται, ώστε να γνωρίζουμε σε ποιες περιοχές μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου. Και όπου εντοπίζεται ότι έχουμε πληθώρα κουνουπιών, εκεί οι δράσεις μας εντατικοποιούνται, όπως επίσης γίνεται και ενημέρωση του πληθυσμού ότι εκεί υπάρχει πρόβλημα με τον ιό, οπότε και χρειάζεται προσοχή».

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι, «η καταπολέμηση των κουνουπιών δεν είναι μόνο θέμα ψεκασμών, αλλά και θέμα του καθενός ώστε να μπορεί να προστατευτεί ο ίδιος».

Λίγα κρούσματα φέτος…

Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας της ΠΑΜΘ, επισημαίνει ότι φέτος μέχρι στιγμής τα κρούσματα είναι λίγα και ανέρχονται στα 9 και αμφότερα εμφανίζονται κυρίως στην περιοχή του Νέστου όπου έχουμε πολλά αποδημητικά πουλιά.

Διευκρινίζει επίσης ο ίδιος ότι, δεν μεταφέρουν όλα τα κουνούπια τον συγκεκριμένο ιό παρά μόνο μια ορισμένη μόνο κατηγορία και ότι μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ακόμα κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο «και γι’ αυτό το λόγο συμβουλεύουμε τον κόσμο να προσέχει ιδιαίτερα».

«Οι δράσεις της Περιφέρειας έχουν εντατικοποιηθεί από τις αρχές Αυγούστου, γιατί τότε δόθηκαν οι άδειες από το Υπουργείο Υγείας να κάνουμε αεροψεκασμούς ακμαιοκτονίας, την ώρα δηλαδή που τα κουνούπια βρίσκονται σε κυκλοφορία και στη συνέχεια θα δούμε τα αποτελέσματα. Φέτος το  Υπ. Υγείας άργησε σημαντικά να δώσει τις άδειες αυτές, γιατί υπήρξε μια διένεξη στο θέμα αυτό. Τα αποτελέσματα από τις ακμαιοκτοινίες αυτές, φαίνεται ότι σε σχέση με πέρυσι η κατάσταση είναι καλύτερη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε με τον ιό του Δυτικού Νείλου»

Αναφορικά με τα δείγματα, ο κ. Βενετίδης τονίζει ότι «όταν παίρνουν τα δείγματα, αυτά είναι για μερικές ημέρες μόνο και όχι για όλη την εποχή. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να έχει τσιμπηθεί από ένα κουνούπι, όμως το πρόβλημα θα εμφανιστεί μετά από δύο εβδομάδες περίπου».

Συνεργεία ΕΟΔΥ στην Προσοτσάνη

Στην ερώτηση αν θα έρθει στην περιοχή της Προσοτσάνης συνεργείο της Περιφέρειας, ο κ. Βενετίδης τονίζει ότι, «από την στιγμή που οι υγειονομικές μας υπηρεσίες ενημερωθούν από τον ΕΟΔΥ για κρούσμα, το πρώτο που κάνουν είναι να επισκεφθούν την περιοχή και να ενημερώσουν σχετικά τον πληθυσμό. Η δεύτερη πράξη μας, είναι ότι σ’ εκείνες τις περιοχές θα κάνουμε περισσότερες δράσεις».

Ο ίδιος διευκρίνισε  ότι «πέρυσι τα περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν αρχές Σεπτεμβρίου για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. Το ελέγχουμε σε καθημερινή βάση, για να μπορέσουμε να μετριάσουμε είτε τις ασθένειες, είτε και την όχληση. Γιατί, πολύς κόσμος μπερδεύεται ότι, αν ψεκάσουμε, τα κουνούπια θα εξαφανιστούν. Δεν είναι όμως έτσι, γιατί τα κουνούπια δεν τελειώνουν ποτέ. Είναι μια μάστιγα που ταλανίζει όλους μας», καταλήγει ο κ. Βενετίδης.