Home > Πρώτο Θέμα > Προβλήματα σημειώθηκαν στις καλλιέργειες από τις πλημμύρες στο Οχυρό Νευροκοπίου

Προβλήματα σημειώθηκαν στις καλλιέργειες από τις πλημμύρες στο Οχυρό Νευροκοπίου

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στον κάμπο της Δράμας

Προβλήματα σημειώθηκαν στις καλλιέργειες

από τις πλημμύρες στο Οχυρό Νευροκοπίου

Κατά 90% άλλαξε η σπορά καλαμποκιού το 2017 σε άλλες καλλιέργειες για προστασία από το έντομο Diabrotica

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ημέρες, ο … παράξενος καιρός που πλήττει την περιοχή της Δράμας και όχι μόνο, με τις έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις μετά από μια παρατεταμένη ξηρασία, έχει προκαλέσει διάφορα προβλήματα σε καλλιέργειες και όχι μόνο.

Στην περιοχή του Νομού Δράμας, το θετικό είναι ότι, δεν έχουμε ιδιαίτερα έντονα προβλήματα, όπως για παράδειγμα στις βαμβακοκαλλιέργειες στη Ροδόπη. Στη Δράμα, κάποιες ζημιές έχουν προκαλέσει χαλαζοπτώσεις, ενώ ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετώπισαν στην περιοχή του Οχυρού στο λεκανοπέδιου Κ. Νευροκοπίου, όπως και μια ιχθυοκαλλιέργεια πάνω από τον Καλλίκαρπο.

Πλημμύρες στο Οχυρό

Ο «Πρωινός Τύπος», προκειμένου να έχει μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη για την όλη κατάσταση, επικοινώνησε χθες με την κα. Ιωάννα Σαρίγκολη, προϊσταμένη του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Δράμας.

Όπως μας ενημερώνει η κα. Σαρίγκολη, πλημμύρες είχαμε τις τελευταίες ημέρες από τις έντονες βροχοπτώσεις στο λεκανοπέδιο του Κ. Νευροκοπίου και συγκεκριμένα στην περιοχή του Οχυρού. «Πλημμύρισαν περίπου 5.000 στρέμματα στα αγροκτήματα Περιθωρίου, Οχυρού και Κάτω Βροντούς. Εκεί μεταφέρει νερά ο χείμαρρος Βαθυτόπου και έχουμε αυτές τις πλημμύρες, επειδή οι καταβόθρες δεν μπορούν να τραβήξουν τόσο πολύ νερό».

Σε ερώτηση για τις καλλιέργειες, η κα. Σαρίγκολη μας εξηγεί ότι, «στην περιοχή Λιβάδια, υπάρχουν κυρίως καλαμπόκια, ακριβώς επειδή ο κόσμος ξέρει ότι συνήθως έχουμε πλημμύρες. Ενώ είναι πολύ γόνιμα χωράφια, πατάτα βάζουν στα όρια. Το καλαμπόκι είναι περισσότερο ανθεκτικό και όψιμο στην καλλιέργεια».

Οι καλλιέργειες στον κάμπο της Δράμας

Ο κάμπος της Δράμας δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα αυτή την περίοδο των έντονων σποραδικών βροχοπτώσεων. Όπως επισημαίνει στον «Πρωινό Τύπο» η κα. Σαρίγκολη, «στην υπηρεσία μας δεν έχουν έρθει παραγωγοί για να αναφέρουν προβλήματα και ζημιά. Η υπηρεσία ενδιαφέρθηκε και ξεκίνησε κάποιες καταγραφές, ενώ είναι αλήθεια ότι είχαμε κάποιες πλημμύρες σε μικρές όμως εκτάσεις».

Συνεχίζοντας η κα. Σαρίγκολη, επισημαίνει τις καταγραφές που έγιναν στον ηλίανθο την Πέμπτη 6 Ιουλίου, «όπου είχαμε την υπόνοια μήπως υπάρχει πρόβλημα, γιατί τα κεφάλια τους έχουν αρχίσει να βαραίνουν. Επίσης, από την προηγούμενη νεροποντή, οι στραγγιστικές τάφροι έχουν μεταφερθεί, δηλαδή έχουν μεταφερθεί χώματα, ενώ κάποια χωμάτινα φράγματα τα έσπασαν οι ΤΟΕΒ, προκειμένου να μην πλημμυρίσουν τα χωράφια, ενώ άλλα καταστράφηκαν από τη ροή του νερού».

Κράτησε η Συμβολή

Κύριο σημείο ήταν ότι στον κάμπο της Δράμας και στην περιοχή των τεναγών που βρίσκονται στο Νομό Δράμας, «δεν είχαμε πλημμύρες. Προφανώς άνοιξαν οι πόρτες στο φράγμα της Συμβολής και έφυγε το νερό. Συνάδελφοι που ήταν την Πέμπτη στα τενάγη Δράμας για τα καλαμπόκια δεν είδαν πλημμύρες. Στην Καβάλα λένε ότι είχαν πλημμύρες, όμως εκεί στο φράγμα της Νικήσιανης συγκρατούνται τα νερά και δεν περνάνε στην κεντρική τάφρο».

Βαμβάκι

Σε ερώτηση αν στη Δράμα είχαμε ζημιές στις βαμβακοκαλλιέργειες, η κα. Σαρίγκολη τονίζει ότι «στη Δράμα δεν έχουμε προβλήματα με το βαμβάκι φέτος. Μόνο όπου είναι πολύ βαριά τα χωράφια, κοντά σε στραγγιστικές τάφρους, εκεί κράτησε νερό».

Ιχθυοκαλλιέργεια

Υπήρξε μια ζημιά σε ιχθυοκαλλιέργεια, στην περιοχή  πιο πάνω από τον Καλλίκαρπο, στον Άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη. «Πλημμύρισε και παρέσυρε τα ιχθύδια. Πήγαμε να δούμε την ζημιά η οποία είναι μεγάλη. Το νερό που κατεβαίνει είναι θολό και γεμίζουν τα βράγχια των ψαριών χώμα και τα ψάρια είναι σε επικίνδυνες στιγμές».

Αμειψισπορά στο καλαμπόκι

Μιλώντας για το καλαμπόκι και σε ερώτηση για το ζήτημα του εντόμου Diabrotica, το οποίο της περυσινή χρονιά έπληξε το καλαμπόκι στην περιοχή, η προϊσταμένου του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Δράμας, σημειώνει ιδιαίτερα ότι φέτος μεγάλο μέρος της καλλιέργειες έχει αντικατασταθεί.

Συγκεκριμένα, στο 90% των περιοχών που πέρυσι είχαμε καλαμπόκι, φέτος αυτό άλλαξε και αντικαταστάθηκε κυρίως με ελαιοκράμβη αλλά και με ηλίανθο. «Είναι γνωστό ότι το έντομο
Diabrotica, διαχειμάζει ως προνύμφη στο καλαμπόκι και η μοναδική λύση καταπολέμησής του είναι η αμειψισπορά. Είναι θετικό ότι οι παραγωγοί άκουσαν τις συμβουλές μας και άλλαξαν καλλιέργειες και το πρόβλημα ξεπεράστηκε. Στα χωράφια που φέτος δεν μπήκε καλαμπόκι, έβαλαν κυρίως ελαιοκράμβη, ηλίανθο και λίγα καλαμπόκια. Στα τενάγη βέβαια κυρίως μπαίνει καλαμπόκι, γιατί το βαμβάκι δεν αντέχει τα πολλά νερά. Αρκετοί είναι εκείνοι που βάζουν και σόγια, κυρίως στα τενάγη της Αγίας Παρασκευής».

Σε αύξηση η σόγια

Ένα ευχάριστο ζήτημα, είναι η αύξηση της καλλιέργειας της σόγιας στην περιοχή της Δράμας. Όπως τονίζει η κα. Σαρίγκολη, το 2017 είχαμε περίπου 3.000 στρέμματα σόγιας (ενεργειακή και τρόφιμο), ενώ το 2016 ήταν μόνο 400 στρέμματα. «Αυτό σημαίνει ότι στην περιοχή της Δράμας, φοβήθηκαν για το Diabrotica και έσπειραν σόγια, ενώ στην Καβάλα οι καλλιέργεια της σόγιας έχει μεγαλύτερη παραγωγή».