Home > Πρώτο Θέμα > Τοποθέτηση μηχανήματος στη Δράμα που προωθεί την ανακύκλωση και τη σίτιση αδέσποτων ζώων Δηλώσεις της αντιδημάρχου κα. Ζωής Καρυοφυλλίδου στον «Π.Τ.»

Τοποθέτηση μηχανήματος στη Δράμα που προωθεί την ανακύκλωση και τη σίτιση αδέσποτων ζώων Δηλώσεις της αντιδημάρχου κα. Ζωής Καρυοφυλλίδου στον «Π.Τ.»

Τοποθέτηση μηχανήματος στη Δράμα

που προωθεί την ανακύκλωση και

τη σίτιση αδέσποτων ζώων

Δηλώσεις της αντιδημάρχου κα. Ζωής Καρυοφυλλίδου στον «Π.Τ.»

 

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας στη συνεδρίαση της Τετάρτης 20 Μαρτίου, πέρασε κατά πλειοψηφία, η πρόταση της δημοτικής αρχής για την τοποθέτηση ενός μηχανήματος στην πόλη της Δράμας, μέσω του οποίου προωθείται η ανακύκλωση μικρών πλαστικών μπουκαλιών και ταυτόχρονα της σίτισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Πρόκειται για ένα μηχάνημα, το οποίο θα τοποθετηθεί στον χώρο πίσω από το Λύκειο των Ελληνίδων Δράμας και στο πάρκο του Διοικητηρίου τις επόμενες μέρες. Στο μηχάνημα αυτό, το οποίο θα λειτουργεί με φωτοβολταϊκό πάνελ που βρίσκεται στην οροφή του, θα μπορούν οι δημότες να βάζουν ένα πλαστικό μπουκάλι και από την κάτω πλευρά του, θα βγάζει σχετική ποσότητα τροφής και νερού για τα αδέσποτα ζώα.

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα μας η αντιδήμαρχος Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς κα. Ζωή Καρυοφυλλίδου, μίλησε για την τοποθέτησή του μηχανήματος ανακύκλωσης και σίτισης των αδέσποτων ζώων. Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι, η πρόταση για την απόκτηση αυτού του μηχανήματος ανήκει εξολοκλήρου στην αντιδήμαρχο κα. Καρυοφυλλίδου.

«Το μηχάνημα θα τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο σημείο καθώς θέλουμε να βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία, αλλά και πολυσύχναστη από την οποία διέρχονται καθημερινά πολίτες και δη μαθητές, οι οποίοι θα τοποθετούν το μπουκάλι στην ανακύκλωση και ταυτόχρονα θα βγαίνει τροφή και νερό για τα αδέσποτα ζώα. Το κόστος του εν λόγω μηχανήματος ανέρχεται περίπου στις 5.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά προέκυψαν από επιστροφή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και θεώρησα σωστό να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτό τον σκοπό.  Θεώρησα σωστό να κάνουμε μια αρχή με αυτό το μηχάνημα να δούμε πως θα λειτουργήσει, έτσι ώστε μελλοντικά το επόμενο διάστημα, να τοποθετηθεί και άλλο μηχάνημα σε άλλο σημείο της πόλης, ώστε τα αδέσποτα να έχουν τροφή και νερό. Πιστεύω ότι είναι ένδειξη πολιτισμού», επεσήμανε μεταξύ άλλων η κα. Καρυοφυλλίδου.

SITISH ADESPOTON ZOON

Ο τρόπος λειτουργίας

Η εν λόγω συσκευή αποτελείται από έναν θάλαμο, όπου εσωτερικά εκτός από τον μηχανισμό λειτουργίας, υπάρχουν διαμορφωμένοι χώροι για την συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων υλικών, την αποθήκευση ζωοτροφής και την υποδοχή υπολειμμάτων νερού των προς ανακύκλωση φιαλών.

Στο επάνω μέρος της εξωτερικής επιφάνειας υπάρχουν δύο οπές, η μία για την ρίψη των ανακυκλώσιμων φιαλών (πλαστικά μπουκάλια νερού-αναψυκτικού, κουτάκια αλουμινίου, και χαρτιού αναψυκτικών-χυμών, γυάλινα μπουκάλια) και η άλλη για την ρίψη υπολείμματος νερού.

Στο κάτω μέρος είναι τοποθετημένες δύο ειδικές λεκάνες ζωοτροφής και νερού, οι οποίες είναι ανοιχτές για την εύκολη πρόσβαση των ζώων. Επίσης, υπάρχει πόρτα στο πίσω μέρος της συσκευής για την εξυπηρέτηση της εκκένωσης του χώρου των ανακυκλώσιμων υλικών και της συμπλήρωσης ζωοτροφής. Η συσκευή θα λειτουργεί ως ένας αυτόνομος σταθμός, με συσσωρευτή, ο οποίος θα τροφοδοτείται από φωτοβολταϊκό πάνελ τοποθετημένο στην οροφή του θαλάμου.

Με κάθε ρίψη της ανακυκλώσιμης φιάλης στην ειδική οπή, θα αποδεσμεύεται αυτόματα ποσότητα ζωοτροφής, η οποία συγκεντρώνεται στην ειδική λεκάνη ζωοτροφής στο κάτω μέρος της συσκευής. Στην δεύτερη οπή θα γίνεται η ρίψη του υπόλοιπου νερού της φιάλης, το οποίο συγκεντρώνεται στην ειδική λεκάνη νερού στο κάτω μέρος της συσκευής. Για να λειτουργήσει η συσκευή η πόρτα του θαλάμου που βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευής θα πρέπει να είναι κλειστή.

 

Σκάνερ για έλεγχο τσιπαρισμένων ζώων

Τους τελευταίους τρεις μήνες, η Δημοτική Αστυνομία της Δράμας διαθέτει μηχάνημα σκάνερ ώστε να ελέγχει τα δεσποζόμενα ζώα αν φέρουν το απαραίτητο από το νόμο τσιπ.

«Διαθέσαμε περίπου 300 ευρώ, και προμηθευτήκαμε ένα μηχάνημα σκάνερ στην Δημοτική Αστυνομία, ώστε όταν γίνονται καταγγελίες να γίνεται έλεγχος για τα τσιπαρισμένα ζώα. Το σύστημα με το σκάνερ λειτουργεί εδώ και περίπου 3 μήνες», εξήγησε η κα. Καρυοφυλλίδου.