Home > Πρώτο Θέμα > Ξεκίνησε το στήσιμο των εκθεμάτων στο Παλαιοντολογικό Πάρκο Προσοτσάνης-Δηλώσεις του δημάρχου Προσοτσάνης στον «Πρωινό Τύπο»

Ξεκίνησε το στήσιμο των εκθεμάτων στο Παλαιοντολογικό Πάρκο Προσοτσάνης-Δηλώσεις του δημάρχου Προσοτσάνης στον «Πρωινό Τύπο»

Δηλώσεις του δημάρχου Προσοτσάνης στον «Πρωινό Τύπο»

Ξεκίνησε το στήσιμο των εκθεμάτων

στο Παλαιοντολογικό Πάρκο Προσοτσάνης

► Τρενάκι θα συνδέσει το Παλαιοντολογικό Πάρκο με το Σπήλαιο Αγγίτη

► Δήμαρχος Προσοτσάνης: «Το τουριστικό προϊόν πρέπει

να είναι πλέον μετρήσιμο. Η Δράμα έχει φάει πολύ άυλο προϊόν!

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ στην τελευταία ευθεία για τη λειτουργία του, έχει μπει πλέον το Παλαιοντολογικό Πάρκο της Προσοτσάνης. Ήδη, αυτή την εβδομάδα έχουν ξεκινήσει και παραλαμβάνονται τα εκθέματα, τα οποία θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος της άλλης εβδομάδας και θα ξεκινήσει το στήσιμό τους.

Στόχος είναι ώστε κατά το ερχόμενο Πάσχα, να μπορεί το Παλαιοντολογικό Πάρκο είτε να είναι έτοιμο ή τουλάχιστον να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα για να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό, έστω και με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Επίσης, αυτές τις μέρες ετοιμάζονται και οι προδιαγραφές ώστε να παραληφθεί και ένα τρενάκι (σε στυλ Ονειρούπολης), το οποίο θα εκτελεί τη διαδρομή από το Παλαιοντολογικό Πάρκο μέχρι το Σπήλαιο Αγγίτη. Σύμφωνα με το δήμαρχο Προσοτσάνης, υπάρχει μια συζήτηση αυτή την ώρα για το τρενάκι, αν θα είναι κλειστό, αν θα έχει κάποιου είδους θέρμανση και ακόμα αν θα είναι ηλεκτροκίνητο ή θα κινείται με συμβατικά καύσιμα. Στόχος είναι πάντως να μπορεί να λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και να μεταφέρει μέχρι και 50 άτομα περίπου.

PALAIONTOLOGIKO PARKO PROSOTSANHS 1

Στόχος η επισκεψιμότητα

Όπως τονίζει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, «στόχος είναι το Παλαιοντολογικό να έχει τελειώσει μέχρι το Πάσχα, ή να είμαστε σε θέση να λέμε ότι είμαστε έτοιμοι. Έτσι θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε τη συνέχεια σε συνδυασμό και με το Σπήλαιο Αγγίτη, για το οποίο έχουμε ήδη ζητήσει την συμπαράσταση της Περιφέρειας, να συνδράμει με μια χρηματοδότηση για τον περιβάλλοντα χώρο. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να έχουμε ένα ωραίο τουριστικό προϊόν, με το ενδιαφέρον του κοινού να το επισκεφτεί, για όσους θέλουν να έρθουν στη Δράμα και στη Προσοτσάνη και να περάσουν κάποιες ώρες λίγο διαφορετικά, να ξεφύγουν από τα τετριμμένα».

Ο κ. Αθανασιάδης, σημειώνει ότι «υπάρχει επίσης η σκέψη, στο χώρο του Παλαιοντολογικού, να κάνουμε ένα χώρο μιας μορφής εκπαίδευσης των μαθητών που θα το επισκέπτονται, ώστε να μαθαίνουν κάποια πράγματα για την περιοχή και την παλαιοντολογία. Ήδη έχουμε μιλήσει με κάποιους που έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο αυτό και θα ετοιμάσουν σχετικά προγράμματα».

PALAIONTOLOGIKO PARKO PROSOTSANHS (1)

Η περιοχή

Να σημειωθεί ότι, το Παλαιοντολογικό Πάρκο, απέχει λιγότερο από 1 χιλιόμετρο από το σπήλαιο Αγγίτη και βρίσκεται κοντά στον χώρο όπου βρέθηκαν απολιθώματα από την Παλαιολιθική Εποχή. Εκεί, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν μεταξύ άλλων προπλάσματα ζώων από καουτσούκ, σε φυσικές διαστάσεις.

Θα πρέπει να πούμε ότι η ευρύτερη περιοχή της Προσοτσάνης εντυπωσιάζει πραγματικά, διότι πρόκειται για έναν γεωγραφικό χώρο όπου, σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου, από τα μέσα της 6ης π.Χ. χιλιετίας οργανώνονται οι πρώτοι νεολιθικοί οικισμοί που συνεχίζονται και στα χρόνια της Εποχής του Χαλκού (αρχές 3ης π.Χ. χιλιετίας – 1.050 π.Χ.). Τα ίχνη τους συναντώνται είτε στις όχθες του ποταμού Αγγίτη, όπως στις Πηγές και στη Γραμμένη, είτε μακρύτερα από το ποτάμι, όπως στην Πετρούσα.
Στο τέλος της Εποχής του Χαλκού και στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου συνεχίζεται η ζωή σε άλλες θέσεις στα όρια του Δήμου. Πρόκειται είτε για θέσεις στα πεδινά, στην κοιλάδα του Αγγίτη, όπως η θέση «Μεγάλη Τούμπα» της Καλής Βρύσης όπου ο σημαντικός οικισμός της εποχής του Σιδήρου (1.050 π.Χ. – 750 π.Χ.) συνεχίζει τη ζωή του μέχρι τους όψιμους ρωμαϊκούς χρόνους».

spilaio pigon Aggiti

Πρόγραμμα Interreg

Σημειώνεται επίσης, ότι το συνολικό έργο που αφορά τη λειτουργία του Παλαιοντολογικού Πάρκου Αγγίτη χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg. Η πρωτοβουλία της λειτουργίας του παλαιοντολογικού πάρκου έχει στόχο τη διατήρηση αλλά και την προστασία και την ανάπτυξη φυσικής ιστορίας της περιοχής.

Όπως γράψαμε και στις 6 Φεβρουαρίου 2021 στον «Π.Τ.», το έργο υλοποιείται από τη συνεργασία του Δήμου Προσοτσάνης με τον Δήμο Τσεπελάρε της Βουλγαρίας. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον έργο, ενταγμένο στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας 2014-2020, και υλοποιείται με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επίβλεψη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ο κύριος στόχος του έργου είναι να διατηρήσει και να ενισχύσει τον τοπικό πολιτισμό, τα μνημεία και τους φυσικούς και ανθρωπογενείς τουριστικούς πόρους και να προωθήσει μορφές τουρισμού που παρέχουν υγιείς ευκαιρίες αλληλεπίδρασης για τους τουρίστες και τους ντόπιους και βελτιώνουν την κατανόηση των διαφορετικών πολιτισμών, των εθίμων, των τρόπων ζωής, των παραδοσιακών γνώσεων και πιστεύω. Το έργο στοχεύει στη δημιουργία βιώσιμων υποδομών που θα επιτρέψουν τη δημιουργία, την ανάπτυξη και την προώθηση της παλαιοντολογικής ταυτότητας, καθώς και της τουριστικής δυναμικής της διασυνοριακής περιοχής.

atanasiadhs

Αθανασιάδης: «Η Δράμα έχει φάει πολύ άυλο προϊόν!»

Ρωτήσαμε το δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδη, να μας πει γενικότερα την άποψή του για τον τουρισμό στην περιοχή της Δράμας, με την ευκαιρία και της μεγάλης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά για το Νομό Δράμας, με την παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού κας Ζαχαράκη, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Τσώνη και πολλά πολιτικών παραγόντων και φορέων της Δράμας (βλέπε χθεσινή έκδοση του «Π.Τ.»).

Όπως είπε ο κ. Αθανασιάδης, «σε γενικές γραμμές, το αποτέλεσμα είναι ότι, οτιδήποτε θετικό μπορεί να βγει από τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να είναι μετρήσιμο. Αυτά όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Το αποτέλεσμα μετράει. Νομίζω ότι κόσμος έχει χορτάσει από λόγια.  Το προϊόν πρέπει να είναι πλέον μετρήσιμο, κάποιος να μπορεί να το μετρήσει. Να μην είναι άυλο! Η Δράμα έχει φάει πολύ άυλο προϊόν!

Υπάρχει πρόθεση από την Περιφέρεια, μεγάλη, σίγουρα όμως πέσαμε δυστυχώς και σε μια κακή περίοδο με τον Covid, οι περιοχές μας δουλεύουν με τρόπο που δεν θα έχουμε απόδοση, πολλά πράγματα είναι μπλοκαρισμένα και πάνε πίσω. Θέλω να πιστεύω ότι μετά το καλοκαίρι θα πάνε όλα καλά. Θέλω να πιστεύω ότι, το μάθημα που πήραμε από αυτόν το ιό, να αποδειχθεί χρήσιμο για το επόμενο κομμάτι της ζωής μας. Και αυτό σημαίνει ότι, όλα αυτά που έχουν σχέση με την ανάπτυξη του Νομού μας, να μπορούμε όλοι μαζί να σταθούμε πραγματικά μπροστά στα γεγονότα, για να δείξουμε στο τέλος ότι υπάρχει ελπίδα γι’ αυτόν τον τόπο».