Home > Πρώτο Θέμα > Ποιοι είναι μέχρι σήμερα οι υποψήφιοι δήμαρχοι στους Δήμους της  Π.Ε. Δράμας-Δημοτικές εκλογές 8 Οκτωβρίου 2023

Ποιοι είναι μέχρι σήμερα οι υποψήφιοι δήμαρχοι στους Δήμους της  Π.Ε. Δράμας-Δημοτικές εκλογές 8 Οκτωβρίου 2023

Δημοτικές εκλογές 8 Οκτωβρίου 2023

Ποιοι είναι μέχρι σήμερα

οι υποψήφιοι δήμαρχοι

στους Δήμους της  Π.Ε. Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΚΛΟΓΙΚΗ χρονιά το 2023 στην Ελλάδα, με τις εκλογές αναμετρήσεις να κυριαρχούν σε όλο το χρονικό διάστημα.

Οι πρώτες εκλογές που αναμένεται για μετά τον Απρίλιο πιθανόν, είναι οι εθνικές – βουλευτικές εκλογές. Προς το παρόν, ο πρωθυπουργός δεν έχει ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία, καθώς φαίνεται ότι αυτή παίρνει αναβολή, πολύ πιθανόν εξαιτίας των εκλογών που θα γίνουν στην Τουρκία. Όπως είναι γνωστό, ο Ερντογάν έχει ανακοινώσει πρόσφατα ότι οι εκλογές θα γίνουν νωρίτερα από ότι προορίζονταν, και αυτό διαμορφώνει και την ημερομηνία των εκλογών στην Ελλάδα. Αν και δεν ανακοινώνεται επίσημα, καθώς πρόκειται για εθνικό ζήτημα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί να κάνει εκλογές, μετά από αυτές της Τουρκίας.

Η φετινή χρονιά, περιλαμβάνει επίσης και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης. Σε Δήμους και Περιφέρειες δηλαδή. Έτσι, σκοπός αυτού του σημειώματος, είναι να δούμε – σε μια πρώτη εικόνα – πώς διαμορφώνονται οι μέχρι σήμερα υποψηφιότητες στους πέντε Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Όπως έχει ήδη ξεκαθαρίσει εκ μέρους του Υπ. Εσωτερικών και την κυβέρνηση, οι Αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου και θα γίνουν ταυτόχρονα τόσο για τις Περιφέρειες, όσο και για τους Δήμους.

Οι προηγούμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές, είχαν γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ πλέον αυτό έχει αλλάξει και θα γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ το 2019 πολλές μικρές παρατάξεις είχαν την πιθανότητα και εξέλεξαν έστω και έναν δημοτικό σύμβουλο, αυτή τη φορά αυτό καταρρίπτεται και πλέον αρκετοί είναι εκείνοι που δεν θα κάνουν το επόμενο βήμα, όσο και αν το είχαν στο μυαλό τους.

Επίσης, μεγάλο πρόβλημα η συγκέντρωση πληθώρας υποψηφίων, καθώς μια δημοτική παράταξη για να πληροί τους όρους, θα πρέπει για παράδειγμα στο Δήμο Δράμας να έχει περίπου 250 υποψηφίους το ανώτερο, ενώ στο Δήμο Δοξάτου για παράδειγμα να έχει το ανώτερο 145 άτομα. Το λιγότερο στο Δήμο Δοξάτου ή στο Δήμο Παρανεστίου, μπορεί να είναι τα 80 άτομα. Έτσι όπως χαριτολογώντας έλεγαν ορισμένοι, ειδικά στα χωριά, κάθε σπίτι θα έχει και έναν υποψήφιο ή ακόμα και δύο με άλλη δημοτική παράταξη ο καθένας.

Αρκετοί από τους προηγούμενους υποψηφίους, είτε το σκέφτονται ακόμα μέχρι την τελευταία στιγμή, είτε αποφάσισαν να απόσχουν, μιας και πέρα από τα διάφορα ζητήματα,  υπάρχει και το οικονομικό πρόβλημα, καθώς οι εκλογές σημαίνουν και χρήματα. Και οι μικροί υποψήφιοι, το σκέφτονται ήδη.

Στο Δήμο Δράμας

Το ενδιαφέρον στο Δήμο Δράμας, είναι ότι φέτος υπάρχει μια νέα παράταξη, με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, ενώ και επίσημα δεν υφίσταται πλέον, η δημοτική παράταξη του κ. Λευτέρη Καλλινικίδη.

Αναλυτικότερα λοιπόν στο Δήμο Δράμας αυτή την ώρα κατεβαίνει ως υποψήφιος ο νυν δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα».

Επίσης, υποψήφιος θα είναι ο νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Χαρακίδης με την παράταξη «πόλη+ζωή».

Επίσης, ένα νέο πρόσωπο είναι η υποψήφια δήμαρχος κα. Παρθένα Κιόρτεβε, νυν δημοτική σύμβουλος, στη θέση του αποχωρήσαντος από τη θέση του επικεφαλής στην παράταξη «Project για τη Δράμα». Οι σχετικές διεργασίες είχαν γίνει νωρίτερα το 2022.

Όσον αφορά στην παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», όπως είπε χαρακτηριστικά στον «Π.Τ.» ο επικεφαλής κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, «η παράταξη θα είναι δυναμική έως 31/12/2023». Από εκεί και πέρα, ο ίδιος φέρεται να είναι υποψήφιος με παράταξη στην Περιφέρεια και προφανώς θα ακολουθήσουν διεργασίες για νέο επικεφαλής στην παράταξη ή ίσως και διάλυσή της, χωρίς να μας έχει ξεκαθαρίσει κάτι ο ίδιος.

Επίσης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μέχρι στιγμής παραμένει ο κ. Γιώργος Μήτρου και δεν αναμένεται να αλλάξει. Η παράταξη στηρίζεται από το ΚΚΕ.

Τέλος, όσον αφορά από τις εν ενεργεία παρατάξεις και επικεφαλής, υποψήφιος θα είναι ο κ. Κοσμάς Καλαϊδόπουλος, με την παράταξή του «Προοπτική για τη Δράμα», καθώς αναμένεται να διεκδικήσει το Δήμο «δυναμικά και για δεύτερη φορά», όπως λέει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω η παράταξη του κ. Λευτέρη Καλλινικίδη «Δράμα Πρωταγωνίστρια», στις εκλογές του 2019 είχε εκλέξει δύο δημοτικούς συμβούλους και στη συνέχεια συνεργάστηκε με την παράταξη του δημάρχου κ. Μαμσάκου. Ο ίδιος είχε αναλάβει πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ, ενώ εντός του 2022 ανέλαβε και συνεχίζει να είναι, πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δήμου Δράμας. Ο ίδιος έχει ανακοινώσει επίσης ότι η παράταξη πλέον δεν υφίσταται.

Νέος υποψήφιος δήμαρχος κατεβαίνει για πρώτη φορά, ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, με την παράταξη «Επανεκκίνηση για τη Δράμα», επί πολλά χρόνια δημοτικός σύμβουλος Δράμας, ενώ είχε χρηματίσει και αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων επί πρώτης θητείας του κ. Μαμσάκου. Στις εκλογές του 2019, ο κ. Παπαδόπουλος ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον κ. Μέτιο και μέχρι τέλος του 2021 είχε χρηματίσει χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δράμας.

Κάποια στιγμή παλαιότερα, είχε ανακοινωθεί και μια νέα παράταξη από το νυν θεματικό αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και περιφερειακό σύμβουλο Δράμας κ. Αριστείδη Μωυσιάδη. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Μωυσιάδης δηλώνει ότι η παράταξη αυτή δεν υφίσταται πλέον και θα παραμείνει με την υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια ΑΜΘ με την παράταξη του κ. Μέτιου.

Στο Δήμο Δοξάτου

Στο Δήμο Δοξάτου τα πράγματα φέτος φαίνεται να ξεκαθαρίζουν ιδιαίτερα. Το παρόν εκλογικό σύστημα, δυστυχώς δεν ευνοεί πληθώρα παρατάξεων, καθώς οι μικρότερες που είχαν εκλέξει έστω και έναν δημοτικό σύμβουλο σε πολλούς Δήμους λόγω της απλής αναλογικής, αυτή τη φορά δεν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Το 2019, στο Δήμο Δοξάτου ήταν 7 οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Φέτος, οι υποψήφιοι δήμαρχοι αναμένεται να είναι τρεις. Αρχικά ο νυν δήμαρχος κ. Θέμης Ζεκερίδης, έχει δηλώσει επανειλημμένα και σε όλους τόνους, ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον να είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος.

Υποψήφιος δήμαρχος παραμένει, ο επίσης πρώην δήμαρχος κ. Δημήτρης Δαλακάκης, και την υποψηφιότητά για το Δήμο Δοξάτου, έχει ανακοινώσει επίσης η κα. Κυριακή Παπαζώτου. Η τελευταία, ήταν υποψήφια δήμαρχος με δική της παράταξη την προηγούμενη φορά, εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος και συνεργάστηκε άμεσα με την παράταξη του νυν δημάρχου κ. Ζεκερίδη, από τη θέση της αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων.

Νέος υποψήφιος και για πρώτη φορά, κατεβαίνει ο κ. Γιώργος Βογιατζής, νυν γενικός διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ.

Στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου

Στο Κ. Νευροκόπι και εκεί κάποια πράγματα φαίνεται να είναι συγκεχυμένα, μιας και απ’ όσα μαθαίνουμε, ορισμένοι υποψήφιοι δεν έχουν ακόμα αποφασίσει τι θα κάνουν.

Αρχικά, να σημειώσουμε ότι η παράταξη του νυν δημάρχου κ. Γιάννη Κυριακίδη, «βρίσκεται σε διαβουλεύσεις» όπως μας έχει πει ο ίδιος. Ο ίδιος κρατάει καλά κλεισμένα τα χαρτιά του για τελική ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, αν και φαίνεται ότι πολύ πιθανόν να πολιτευτεί εκ νέου.

Από εκεί και πέρα, ήδη έχει ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του για το Δήμο ο νυν επικεφαλής δημοτικής παράταξης κ. Ελευθέριος Ταμπουρίδης.

Επίσης, αν και ακόμα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, εκ νέου αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα, ο κ. Γιώργος Θεοδωρίδης με την παράταξή του. Ο κ. Θεοδωρίδης είχε εκλεγεί ως δημοτικός σύμβουλος το 2019.

Μια νέα υποψηφιότητα για το Δήμο Κ. Νευροκοπίου, είναι ο κ. Γιάννης Κεσκίνογλου, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Δράμας και πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Καυσίμων Δράμας και επικεφαλής της ομάδας του συσκευαστηρίου πατατοπαραγωγών Νευροκοπίου. Ο κ. Κεσκίνογλου έχει ήδη ανακοινώσει και επίσημα την  υποψηφιότητά του.

Στο Δήμο Παρανεστίου

Στο Δήμο Παρανεστίου φαίνεται ότι και εδώ η κατάσταση είναι αρκετά ξεκάθαρη, όσον αφορά τον νυν δήμαρχο κ. Αναστάσιο Καγιάογλου, ο οποίος δηλώνει υποψήφιος για τις εκλογές του 2023.

Επίσης, για το θέμα της μη υποψηφιότητάς της έχει ξεκαθαρίσει και η πρώην δήμαρχος Παρανεστίου κα. Αλίκη – Μαρίνα Σωτηριάδου, η οποία το έχει δηλώσει και σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Στο προσκήνιο εμφανίζεται όμως ένας νέος υποψήφιος, ο κ. Νίκος Μαντζαρίδης, ο οποίος σήμερα είναι ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, προερχόμενος από την παράταξη της κας Σωτηριάδου. Προς το παρόν ο κ. Μαντζαρίδης διαβουλεύεται με υποψηφίους, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί αν θα αναλάβει την χηρεύουσα θέση της κας Σωτηριάδου στην παράταξη ή δημιουργήσει μια νέα.

Στο Δήμο Προσοτσάνης

Στο Δήμο Προσοτσάνης, αυτή την ώρα υποψήφιος θα είναι εκ νέου, ο νυν δήμαρχος κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, ενώ επίσημα έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο νυν δημοτικός σύμβουλος κ. Μιχάλης Ηλιάδης.

Ο κ. Ηλιάδης, προέρχεται από την παράταξη του πρώην δημάρχου Προσοτσάνης κ. Άγγελου Λύσσελη, ο οποίος έχει αποχωρήσει οριστικά από τα δημοτικά πράγματα και ο κ. Ηλιάδης έχει αναλάβει ως νέος επικεφαλής της παράταξης.

Στο παιχνίδι των υποψηφιοτήτων, εμφανίζεται επίσης και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Τσαουσίδης, προερχόμενος επίσης από την παράταξη του κ. Λύσσελη. Σημαντικό ρόλο στην πιθανή σύσταση ή διαμόρφωση μιας νέας παράταξης, φέρεται να παίζει και ο νυν ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, ο γιατρός κ. Άλκης Σαρίδης. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Σαρίδης προερχόμενος από την παράταξη του νυν δημάρχου κ. Αθανασιάδης,  νωρίτερα το 2022 δήλωσε την ανεξαρτητοποίησή του.