Home > Πρώτο Θέμα > 109 χρόνια από την απελευθέρωση της Δράμας την 1η Ιουλίου 1913

109 χρόνια από την απελευθέρωση της Δράμας την 1η Ιουλίου 1913

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων των επόμενων ημερών

109 χρόνια από

την απελευθέρωση

της Δράμας την 1η Ιουλίου 1913

Παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Καλαφάτη

 

«Χαράς Ευαγγέλια», σήμερα για τη Δράμα, που γιορτάζει 109 χρόνια ελευθερίας από τον διπλό, οθωμανικό και βουλγαρικό ζυγό. Η Δράμα, απελευθερώθηκε την 1η Ιουλίου 1913, όπου ο Ελληνικός Στρατός με επικεφαλής τον Συνταγματάρχη Νικόλαο Μιχαλόπουλο-Αρκαδικό, εισέρχεται απελευθερωτής στην πόλη της Δράμας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα στις 08.00 το πρωί θα γίνει έπαρση της σημαίας στην πλατεία Ελευθερίας με συμμετοχή Στρατιωτικού Τμήματος της Φρουράς Δράμας και της Φιλαρμονικής Δήμου Δράμας.

Στη συνέχεια, στις 10.00, στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, θα τελεστεί Δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ.  Παντελεήμονα, Τοποτηρητή Ι.Μ. Δράμας.

Θα ακολουθήσει εκφώνηση Πανηγυρικού της Ημέρας, από τον κ. Μαυρόπουλο Δημήτριο, Διευθυντή του 15ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας.

Στη συνέχεια, όλοι μαζί θα μεταβούν στο άγαλμα της «Ελευθερίας» στο δημοτικό κήπο στις 11.30 όπου θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στις εκδηλώσεις θα παραβρίσκεται ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Καλαφάτης, καθώς και αρκετοί πρόεδροι Περιφερειακών Συμβούλιων της χώρας.

Στις 20.00  το βράδυ, υποστολή σημαίας με συμμετοχή Στρατιωτικού Τμήματος Φρουράς Δράμας στην πλατεία Ελευθερίας Δράμας.

Ακολούθως, στις 21.00 στον αύλειος χώρος Γυμνασίου Αρρένων Δράμας. Συναυλία με τον κορυφαίο μελωδό Ορφέα Περίδη.

Ο Ορφέας Περίδης  με ένα πλούσιο μουσικό ρεπερτόριο, που φιλοξενεί επιλεγμένα στιγμιότυπα από τις νέες του δημιουργίες αλλά και τις παλαιότερες επιτυχίες του καταφέρνει να δημιουργεί το αγαπημένο εκείνο κλίμα που προσφέρει στους ακροατές την διασκέδαση μαζί με την ποιότητα, την μουσική τρυφερότητα μαζί με τον ενθουσιώδη δυναμισμό, περνώντας με δεξιοτεχνία από το έντεχνο στο λαϊκό τραγούδι, και από την μπαλάντα στην ροκ διάθεση.

Στην μουσική του παράσταση, μπορούμε να απολαύσουμε ένα πλήθος από ηχοχρώματα και ρυθμούς, σαν φωτοβολίδα να «σκάνε» και να μεταφέρουν εκρηκτικά τη νύχτα μας από την Ανατολή ως την Δύση, έτσι όπως ανέκαθεν γνωρίζει να κάνει το καλό ελληνικό τραγούδι. Είσοδος Ελεύθερη.

Αύριο Σάββατο 2 του μηνός, στις 20.30, στον χώρο πάρκινγκ όπισθεν του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Δράμας παρουσιάζει την Ετήσια Εκδήλωση με τους μαθητές και καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Δράμας με τίτλο: «Rockin’ Under the Stars».

Την ίδια ημέρα στις 21.00, στον αύλειο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Μοναστηρακίου, ο «Μορφωτικός Πολιτιστικός  Σύλλογος Μοναστηρακίου Δράμας» και το Μοναστηράκι γιορτάζει και πανηγυρίζει τα «Ελευθέρια» και τα γεγονότα της 1ης Ιουλίου 1913 με την ενσωμάτωσή του στον εθνικό κορμό. Υπενθυμίζει τα γεγονότα και τα αναβιώνει στην ιστορική «Πλατεία των Ευζώνων», προς τιμήν της διμοιρίας των Ευζώνων που φιλοξενήθηκε τότε στο χωριό, ενισχύοντας τη λογική της στήριξης και της ανάδειξης των ιστορικών τόπων.

Την Κυριακή 3 Ιουλίου, στις 21.00 στο Θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης», ο Σύλλογος  Εβριτών Ν. Δράμας «Ο Έβρος» παρουσιάζει την παράσταση με τίτλο: «100 χρόνια προσφυγιά – Απομεινάρια χαμένου παραδείσου».

Μια παράσταση που μέσα από τον παραδοσιακό χορό και τη μουσική, την υποκριτική και την αφήγηση, ταξιδεύει τον θεατή στην ιστορία και τις χαμένες πατρίδες της Ανατολικής και Βόρειας Θράκης, του Πόντου και της Μικράς Ασίας, εκεί που ο ελληνισμός άκμασε για αιώνες, που οι πρόγονοί μας έχτισαν έναν οικουμενικό πολιτισμό στηριγμένο σε ευγενή ιδεώδη, που κυριαρχούσε η Ορθοδοξία, που κάποτε ήταν ο παράδεισος. Από την άλωση και τη σκλαβιά, από τις θυσίες και τους αγώνες, από την ελπίδα και την αισιοδοξία, στη γενοκτονία και τον ξεριζωμό. Λεηλασίες, σφαγές, θάνατοι, εκτοπισμοί. Πρόσφυγες Θρακιώτες, Πόντιοι, Μικρασιάτες εκδιωχθέντες από την πατρίδα τους για να φτάσουν στη μάνα Ελλάδα. Ήρθαν με λίγα πράγματα, φορτωμένοι όμως με ιστορία, μνήμες, παραδόσεις και ήθος. Αυτοί έγιναν τα «απομεινάρια ενός χαμένου παραδείσου». Κείμενα, επιμέλεια: Γ. Τσακμάκης.

Την Δευτέρα 4 Ιουλίου, στις 19.30 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, το Σωματείο «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, Πολιτιστικών και Φυσικών Μνημείων Πόλης και Περιοχής Δράμας» και η κ. Μαρία Παζαρλή, Αρχαιολόγος, Δρ. Ιστορίας της Χαρτογραφίας (ΓΑΚ – ΙΑΜ – Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς) παρουσιάζουν την «Χάρτα της Ελλάδος».

Η Χάρτα της Ελλάδος (Βιέννη, 1796-97), έργο του Ρήγα Βελεστινλή, αποτελεί  σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Ιστορία της ελληνικής Χαρτογραφίας, αλλά και για τη διαμόρφωση των ιδεών και ονείρων που ενέπνευσαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

O Ρήγας επέλεξε έναν χάρτη για να αφηγηθεί ιστορίες και να μιλήσει για ιδέες, έχοντας αντιληφθεί την επικοινωνιακή δύναμη που διαθέτει  η συμβολική γλώσσα των χαρτών και των εικόνων. Στη γεωγραφική απεικόνιση συμπεριέλαβε αρχαία νομίσματα, συμβολικές παραστάσεις, πολλαπλά τοπωνύμια, αρχαιογνωστικά σχόλια και  πλήθος πληροφοριών, ως έναυσμα  του αναγνώστη για τη δική του διαρκή περιπλάνηση σε  τόπους και νοοτροπίες ανθρώπων, ως άλλος Οδυσσέας.

Τέλος, στις 20.30 στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγ. Χρυσοστόμου Δράμας, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων & Φίλων του Αθλητικού Συλλόγου  ΑμεΑ «Αγωνιστές» παρουσιάζει στο πλαίσιο του κλεισίματος της Αθλητικής – Πολιτιστικής χρονιάς Θεατρική και Μουσικοκινητική παράσταση από την θεατρική ομάδα των παιδιών.