Home > Πρώτο Θέμα > Τι συζητήθηκε στη συνάντηση του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας με τους τρεις βουλευτές παρουσία νοσοκομειακών ιατρών-Δηλώσεις της γραμματέως του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας με τους τρεις βουλευτές παρουσία νοσοκομειακών ιατρών-Δηλώσεις της γραμματέως του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις της γραμματέως του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση του Ιατρικού

Συλλόγου Δράμας με τους τρεις βουλευτές

παρουσία νοσοκομειακών ιατρών

Επίσημα μόνο ένα ιατρείο ιδιώτη έπαυσε τη λειτουργία του λόγω μη εμβολιασμού του ιδίου και του προσωπικού του

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟ ΤΙΣ 11 Σεπτεμβρίου και μετά, το μέτρο της αναστολής καθηκόντων των υγειονομικών από την εργασίας τους για λόγους μη εμβολιασμούς τους, έχει επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα. Πράγμα που σημαίνει ότι, οι ιδιώτες γιατροί θα πρέπει να κλείνουν τα ιατρεία τους, εφόσον δεν είναι εμβολιασμένοι οι ίδιοι και αναλόγως το προσωπικό τους.

Αυτή την ώρα στη Δράμα, και συγκεκριμένα μέχρι χθες, με επίσημη δήλωσή του προς τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, έκλεισε μόνο ένας γιατρός, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και ένα άτομο του προσωπικού του παραμένουν ανεμβολίαστοι. Την πληροφορία αυτή έδωσε χθες μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Όλγα Βασιλείου.

Σύμφωνα πάντως με άλλες πληροφορίες, οι γιατροί που έχουν κλείσει τα ιατρεία τους λόγω μη εμβολιασμού τους, είναι 3 ή 4 στον αριθμό. Αυτοί, αν και δεν έχουν στείλει επίσημη ενημέρωση στον Ιατρικό Σύλλογο, εντούτοις έχουν ανακοινώσει ότι το ιατρείο τους δεν λειτουργεί, με σχετική ανακοίνωση στην είσοδο του γραφείου τους.

Όπως μας εξηγεί η κα. Βασιλείου «επίσημη ενημέρωση στον Ιατρικό Σύλλογο (Ι.Σ.), έχουμε από έναν συνάδελφο, ο οποίος προς τιμήν του μας ενημέρωσε ότι το ιατρείο του μπαίνει σε αναστολή εργασίας σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και όπως ορίζει ο νόμος, όπως και το προσωπικό του».

Η ίδια διευκρίνισε ότι, «υπάρχει ένας νόμος, ο οποίος σύμφωνα με τις διατάξεις του, από τις 11 Σεπτεμβρίου και μετά, ορίζει τις κυρώσεις – κυρίως χρηματικές – σε ιατρεία τα οποία συνεχίζουν να είναι σε λειτουργία. Οπότε ο συνάδελφος, μας δήλωσε ότι βάσει της λειτουργίας και της ισχύς, θέτει το ιατρείο του σε αδράνεια και την υπάλληλό του σε καθεστώς αναστολής εργασίας».

Στην ερώτησή μας για την περίπτωση κατά την οποία κάποιοι ιδιώτες γιατροί δεν προβούν σε αναστολή εφόσον δεν είναι εμβολιασμένοι τι κυρώσεις έχουν, η κα. Βασιλείου τόνισε: «Αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να βασιστούμε ούτε σε ψίθυρους, ούτε σε καταθέσεις ασθενών ότι πηγαίνουν στο ιατρείο τους και δεν τους βρίσκουν. Διότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε και τους λόγους για τους οποίους είναι κλειστοί. Αν και σε κάποια ιατρεία, υπάρχει κάποια ενημέρωση έξω από την πόρτα, ότι επ’ αορίστου δεν θα λειτουργεί το ιατρείο».

Η ίδια σημειώνει με έμφαση ότι, «επίσημη ενημέρωση ο Ι.Σ. έχει λάβει από έναν και μόνο συνάδελφο μέσω e-mail, ότι το ιατρείο του έχει μπει από τις 11 Σεπτεμβρίου σε αδράνεια και ο υπάλληλός του σε καθεστώς αναστολής. Όσον αφορά τη νομοθεσία, και επίσης ισχύει ότι όλα τα ιατρεία που είναι σε λειτουργία όπως και τα φαρμακεία, θα πρέπει να έχουν στην εξώπορτά τους σήμανση, όπου θα αναφέρεται ότι ελέγχθηκαν κατ’ αρχήν από τον Ι.Σ. και ότι το προσωπικό είναι πλήρως εμβολιασμένο».

Olga-Vasileioy2 (2)

Έλλειψη αναισθησιολόγων και παθολόγων

Η κα. Βασιλείου αναφέρθηκε επίσης και στις δύο συναντήσεις του Ι.Σ. με τους βουλευτές Δράμας όπου συζητήθηκαν εκτενώς τα θέματα του Νοσοκομείου της Δράμας, με την παρουσία νοσοκομειακών γιατρών.

Όπως επίσης ενημερώνει η ίδια,  ο Ι.Σ. Δράμας έχει αναλάβει πρωτοβουλία, για να υπάρξει μια επαφή και πίεση προς το Υπουργείο, ώστε να υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό και να καταθέσουν προτάσεις για το Νοσοκομείο.

Όπως είπε η κα. Βασιλείου, «το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων και η έλλειψη παθολόγων. Η Παθολογική κλινική αυτή τη στιγμή στη Δράμα, λειτουργεί με 52 παθολογικές κλίνες, με δύο παθολόγους, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί μια άτυπη κλινική Covid, στην οποία νοσηλεύονται κάποια περιστατικά προς διερεύνηση. Άρα, καλούνται αυτοί οι δύο παθολόγοι, να καλύψουν μια  καθαρά παθολογική κλινική και μία κλινική – να την πούμε προ Covid – διότι όταν ταυτοποιηθούν τα περιστατικά είναι υποχρεωμένοι να τα στείλουν σε άλλα Νοσοκομεία αναφοράς».

 

«Να σταματήσουν να μιλάνε οι πολιτικοί και να ακούσουν τους ανθρώπους που σήκωσαν στις πλάτες τους το βάρος της πανδημίας. Και αυτοί δεν είναι άλλοι, από τους αναισθησιολόγους και τους παθολόγους του Νοσοκομείου της Δράμας».

Η συνάντηση με τους βουλευτές

Ερωτώμενη σχετικά με το πού κινήθηκε η συζήτηση του Ι.Σ. με τους βουλευτές του Ν. Δράμας, ο γραμματέας κα. Βασιλείου, μας είπε ότι ήταν παρόντες και οι τρεις και σημείωσε ότι «σ’ αυτό το θέμα υπάρχει μια πολιτική συναίνεση. Δεν υπάρχει συμφέρον πολιτικό, είναι μια δομή το Νοσοκομείο Δράμας, το οποίο όλοι ανεξαρτήτως σε όποιο πολιτικό κόμμα κι αν ανήκουν, πρέπει να το βοηθήσουν και να συνδράμουν ώστε να βρεθεί μια λύση».

Στο σημείο αυτό η κα. Βασιλείου σημείωσε ότι, «αν ρωτήσετε εμένα προσωπικά, όπως και ο Ι.Σ. είχε εκφράσει και παλαιότερα τη θέση του, εμείς δεν έχουμε πολιτική ταυτότητα, ούτε ψάχνουμε να επιρρίψουμε ευθύνες. Αν με ρωτήσετε όμως, ευθύνες έχουν όλα τα πολιτικά κόμματα. Όλα διοίκησαν, όλα έχουν ασκήσει εξουσία, γιατί και τα τρία ήταν κόμματα εξουσίας και εκπροσωπούνται από βουλευτές της Δράμας, είχαν πάρει αποφάσεις όσον αφορά τη συνένωση των κλινικών της Παθολογικής, είχαν πάρει αποφάσεις για τη μείωση της χρηματοδότησης του Νοσοκομείου μας, τώρα παίρνουν αποφάσεις για τη διαχείριση του Covid. Όλοι ευθύνονται. Επομένως, δεν υπήρχε κάποια αντιπαράθεση ή κάποια αντιπαλότητα. Εμείς σεβόμαστε αυτά τα οποία μας μεταφέρουν οι συνάδελφοι που εργάζονται στο Νοσοκομείο Δράμας, τους ακούσαμε, προβληματιστήκαμε και πήραμε μια πρωτοβουλία να κλείσουμε ένα ραντεβού με τον υπουργό ή με την υφυπουργό Υγείας, η οποία είναι μια εξαιρετική συνάδελφος και πιστεύω ότι έχει και εικόνα όσον αφορά τη διαχείριση του Covid και να μεταφέρουμε τους προβληματισμούς μας αλλά και κάποιες λύσεις τις οποίες προτείνουμε».

«Να σταματήσουν να μιλάνε οι πολιτικοί…»

Σημείωσε ακόμα ιδιαίτερα η ίδια λέγοντας: «Θεωρώ ακόμα ότι κάποια στιγμή, θα πρέπει να σταματήσουν να μιλάνε οι πολιτικοί και να ακούσουν τους ανθρώπους που σήκωσαν στις πλάτες τους το βάρος της πανδημίας. Και αυτοί δεν είναι άλλοι, από τους αναισθησιολόγους και τους παθολόγους του Νοσοκομείου της Δράμας. Θα πρέπει να σιωπήσουμε, να ακούσουμε και να προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε το έργο τους. Γιατί όπως είπε συνάδελφός μου παθολόγος στο Νοσοκομείο Δράμας, ο γιατρός ασκεί ιατρική. Ο πολιτικός ασκεί διοίκηση. Όταν όμως ο γιατρός λέει ότι, δεν μπορώ να ασκήσω σωστά την ιατρική μου, τότε ο πολιτικός θα πρέπει να βρει λύση. Αυτή είναι η κατάσταση. Επομένως ας σταματήσουμε να μιλάμε και ας ακούμε».

nosokomeio-696x464

«Να μη δημιουργούμε εικόνα ασφάλειας…»

Ιδιαίτερη  βάση σ’ αυτό το σημείο έδωσε η γραμματέας του Ι.Σ. Δράμας στην αύξηση των κρουσμάτων και στο ζήτημα της πλαστής εικόνας ασφάλειας, λέγοντας: «Είμαστε σε μια περιοχή όπου συνεχώς αυξάνονται τα κρούσματα, και δεν πρέπει να  εθελοτυφλούμε, ούτε να δημιουργούμε μια εικόνα ασφάλειας στους πολίτες. Θα πρέπει να πούμε ότι πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα και τις μετακινήσεις μας και τις επαφές μας, διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι στην περιοχή μας έχουμε και ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων ανθρώπων. Οι οποίοι είτε το θέλουμε είτε όχι, θα είναι αυτοί οι οποίοι πρώτοι θα νοσήσουν. Και στις κινήσεις μας, και σ’ αυτά που λέμε και σ’ αυτά που πράττουμε».

Αυξάνονται οι νέοι 12-15 ετών που εμβολιάζονται στη Δράμα

Σε ερώτηση αν υπάρχουν κάποια στοιχεία με ποσοστά εμβολιασμένων ανηλίκων μαθητών στο Νομό Δράμας, η κα. Βασιλείου απαντάει ότι, «δεν έχουμε ποσοστό. Θα ήθελα όμως πραγματικά να ξέρω το ποσοστό των εμβολιασμένων εκπαιδευτικών, και το ποσοστών των εμβολιασμένων ανηλίκων. Απ’ ότι γνωρίζω, το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μια αύξηση των παιδιών από 12 έως 15, τα οποία εμβολιάζονται στο Νοσοκομείο της Δράμας. Αλλά καλό θα ήταν το Υπουργείο και η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια, να έδιναν μια τέτοια ενημέρωση στον Ι.Σ., όπως επίσης και τα ποσοστά των νέων».