Home > νέα > 110 χρόνια από την απελευθέρωση της Δράμας την 1η Ιουλίου 1913 Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των «Ελευθερίων 2023» στη Δράμα

110 χρόνια από την απελευθέρωση της Δράμας την 1η Ιουλίου 1913 Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των «Ελευθερίων 2023» στη Δράμα

110 χρόνια από

την απελευθέρωση

της Δράμας την 1η Ιουλίου 1913

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των «Ελευθερίων 2023» στη Δράμα

 

 

«Χαράς Ευαγγέλια», σήμερα για τη Δράμα, που γιορτάζει 110 χρόνια ελευθερίας από τον διπλό, οθωμανικό και βουλγαρικό ζυγό. Η Δράμα, απελευθερώθηκε την 1η Ιουλίου 1913, όπου ο Ελληνικός Στρατός με επικεφαλής τον Συνταγματάρχη Νικόλαο Μιχαλόπουλο-Αρκαδικό, εισέρχεται απελευθερωτής στην πόλη της Δράμας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα στις 08.00 στις 08:00 στην πλατεία «Ελευθερίας» Δράμας. Έπαρση Σημαίας με συμμετοχή Στρατιωτικού Τμήματος της Φρουράς Δράμας και της Φιλαρμονικής Δήμου Δράμας.

Στις 10:00 στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Δράμας. Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ.κ. Δωρόθεου. Εκφώνηση Πανηγυρικού της Ημέρας από την κ. Αναστασία Γαλανού, Διευθύντρια 13ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας.

Στις 11:30 στο Δημοτικό Κήπο, στο άγαλμα «Ελευθερίας

– Επιμνημόσυνη δέηση.  – Κατάθεση στεφάνων. – Τήρηση  ενός λεπτού σιγής. – Εθνικός Ύμνος. – Λήξη τελετής.

Στις 12:15 Πολιτιστικό Κέντρο «Ελευθερία», 1ος όροφος. Ο Δήμος Δράμας, ο Πολιτιστικός Οργανισμός – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και οι «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, Πολιτιστικών και Φυσικών Μνημείων πόλης και περιοχής Δράμας», με αφορμή τον εορτασμό των Ελευθερίων της Δράμας, φιλοξενούν την Έκθεση διπλωματικών εγγράφων της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών «Η Ελλάδα Ελεύθερη: Αναγνώριση και σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων».

Επιμέλεια, επιλογή του αρχειακού υλικού και σχολιασμός: Γιώργος Πολυδωράκης,ΕμπειρογνώμοναςΠρεσβευτής-Σύμβουλος, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Έκθεση τελούσε υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Εγκαίνια: Σάββατο 1 Ιουλίου 2023, ώρα 12:15

Διάρκεια Έκθεσης: 1-10 Ιουλίου 2023 (11:00-13:00 & 19:00-22:00)

Το απόγευμα στις 18:30 Άγαλμα «Νίκης» στην περιοχή της Ανάπλασης. Ο «Σύλλογος Δρομέων Υγείας Δράμας» διοργανώνει δυο αθλητικές δράσεις:

α) ημιμαραθώνιο  21 χλμ. β) λαϊκό αγώνα 5 χλμ.

Εκκίνηση και τερματισμός το άγαλμα της «Νίκης» στην ανάπλαση με φορά προς την περιοχή των Αμπελακίων, Αγίου Τρύφωνα, Χωριστής, Καλλιφύτου, Πανοράματος.

Στις 20:00 Πλατεία «Ελευθερίας» Δράμας. Υποστολή Σημαίας με συμμετοχή Στρατιωτικού τμήματος Φρουράς Δράμας.

Στις 20:00 Πλατεία «Ευζώνων» Μοναστηρακίου. O «Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου» διοργανώνει αποκεντρωμένη μουσικοχορευτική εκδήλωση στο Μοναστηράκι και στην ιστορική «Πλατεία των Ευζώνων» υπενθυμίζοντας και αναβιώνοντας τα γεγονότα της 1ης Ιουλίου 1913 προς τιμήν της διμοιρίας των Ευζώνων, που φιλοξενήθηκε τότε στο χωριό, και η οποία ενισχύει τη λογική της στήριξης και της ανάδειξης του ιστορικού τόπου. Έτσι συνδέονται τα σύμβολα της εμπράγματης και της φυσικής κληρονομιάς με τα μηνύματα που εμπεριέχουν, συσπειρώνοντας περαιτέρω την κοινότητα γύρω από ένα ορατό και εμπράγματο πόρο για την ιστορική και πολιτιστική διάσταση της καθ’ ημέρας πράξη, Μετά τις εκδηλώσεις το γλέντι συνεχίζεται με το μουσικό σχήμα «Εμπειροτέχνες».

20:30. Πλατεία «Ελευθερίας» Δράμας. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα «Ελευθέρια» Δράμας συνδιοργανώνει με το Δήμο Δράμας αφιέρωμα στον Νίκο Παπάζογλου, βασισμένο στη ζωή του αλλά και στην πορεία του στην μουσική. Μουσικοί του Δημοτικού Ωδείου Δράμας αλλά και άλλοι ξεχωριστοί Δραμινοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν κομμάτια του μέσα στον χρόνο τιμώντας τον σπουδαίο Έλληνα καλλιτέχνη.

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

21:00  Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης». Η Ένωση Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος» σας προσκαλεί στην εκδήλωση «Ευξείνιο Σύναγμα» με τίτλο «Ο Μητροπολίτης Παύλος Γ. Αποστολίδης (1963-2022)». Η αρχιερατεία του στην Δράμα (2005-2022). Αφιέρωμα στην μνήμη του. Ακολουθεί ομιλία αλλά και χορός για όλο τον κόσμο.

Τη Δευτέρα 3 Ιουλίου και ώρα 20:00 Προαύλιο Χώρο του Ι.Ν. Αγίου Χρυσοστόμου. Ο Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων και Φίλων του Αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ «Αγωνιστές» σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε μια θεατρική παράσταση της ομάδας των παιδιών του συλλόγου. Η εκδήλωση είναι εμπλουτισμένη με μουσική.

Στις  20:30 Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης». Η Ένωση Κυριών Δράμας παρουσιάζει μουσική εκδήλωση με τίτλο «Βόλτα στην Ελλάδα».