Home > Πρώτο Θέμα > 1952:Οι φίλαθλοι της Δράμας ενισχύουν την προσπάθεια ανακατασκευής του γηπέδου της Δόξης- Με πρωτοβουλία του «ΠΡΩΙΝΟΥ ΤΥΠΟΥ»

1952:Οι φίλαθλοι της Δράμας ενισχύουν την προσπάθεια ανακατασκευής του γηπέδου της Δόξης- Με πρωτοβουλία του «ΠΡΩΙΝΟΥ ΤΥΠΟΥ»

1952:Οι φίλαθλοι της Δράμας ενισχύουν την

προσπάθεια ανακατασκευής του γηπέδου της   Δόξης

          Με πρωτοβουλία του «ΠΡΩΙΝΟΥ ΤΥΠΟΥ»

 

  1. Ο «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» σε συνεργασία φυσικά και της διοίκησης της Δόξας, προχωρά σε έναν δημόσιο έρανο για την οικονομική αλλά και σε είδος ενίσχυση για την ολοκλήρωση των έργων του γηπέδου της Δόξας.

Η ανταπόκρισης των συμπολιτών μας πράγματι συγκινητική. Δραμηνοί  που έδωσαν από το υστέρημά τους  ακόμη και την δραχμή τους.

Στόχος, την 1η Ιουλίου να γίνουν τα εγκαίνια.

Οι εργασίες έπρεπε να επισπευτούν. Έπρεπε να ….. πέσει ο γκασμάς και …. το φτυάρι.

Άλλη μια έκκληση για προσφορά εργασίας και μια Κυριακή του Ιονίου, λίγες μέρες πριν τα εγκαίνια το γήπεδο γεμίζει από κόσμο για χειρονακτική εργασία. Άλλος με κάποιο καρότσι, άλλος με το κάρο του, άλλος με το άλογό    του, άλλος με την αξίνα του, δίνουν το παρόν στο γήπεδο περιμένοντας τις εντολές των ειδικών.

Ο «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» γράφει στις 16 Ιουνίου του 1953:

«Οι Δραμνηνοί φίλαθλοι έδωσαν παρών το πρωϊ της Κυριακής στην πρόσκλησι της Δόξης για την αποπεράτωσι του Σταδίου της.

Ευγενική άμιλλα και πυρετός ενθουσιασμού ήταν η εθελοντική παρουσία των φιλάθλων στο Στάδιο από τις 7 το πρωί. Η χαρά δια της εργασίας πήρε όλο της το νόημα και εκφράστηκε μ΄ όλο της το μεγαλείο.

Άνθρωποι και εργαλεία, αυτοκίνητα και κάρα με άλογα αποτέλεσαν το εθελοντικό σώμα των σταυροφόρων φιλάθλων για την αποπεράτωσι το Σταδίου. Η τελειοποίησις διαδρόμου προ των   κερκίδων και η ισοπέδωσις άλλων χώρων γύρω από τον στίβο ήταν ο αντικειμενικός σκοπός της εξορμήσεώς των.

Όποιος ήθελε να χαρή τη χαρά που προσφέρει η ομαδική εξόρμησις για την επίτευξη έργου που παίρνει τη μορφή της συνολικής προσπάθειας έπρεπε να βρεθή το πρωί της Κυριακής στο Στάδιο της Δόξης.

Παιδιά μικρά που μόλις μπορούσαν να σηκώσουν το κασμά και το φτυάρι, έδωσαν παρών, γεμάτα ελπίδες και όνειρα για την κατάκτηση των ιδανικών του αθλητισμού στον στίβο αυτό. Γέροι που τους εγκατέλειψαν οι δυνάμεις για σωματικούς αγώνας ήρθαν να αγωνισθούν στη δουλειά δείχνοντας ότι οι ψυχικές τους δυνάμεις είναι ακόμα ακέραιες και μπορούν να πάρουν μέρος σε εκδηλώσεις ευγενικές οι οποίες φωτίζονται από τα ιδεώδη του αθλητισμού. Άνθρωποι του πνεύματος και του γραφείου έβγαλαν τα σακάκια και σήκωσαν τα μανίκια των υποκαμίσων τους, δείχνοντας πως σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να χειρισθούν τον κασμά ή το φτυάρι, το ίδιο καλά όπως και την πένα.

Γιατί όλος αυτός ο ενθουσιασμός για δουλειά; Για ποιόν το τόσο ενδιαφέρον; Για τη Δόξα! Μα τι είναι η Δόξα;

Όλοι τους! Ο Σύλλογος στην περίπτωση αυτή ήταν το σύμβολο. Όλος αυτός ο κόσμος ήταν η έννοια και το περιεχόμενο  μιας γενικής προσπάθειας για ένα έργο. Ένα κατόρθωμα που σε αναλογίες είναι ίσο με ένα από τα πιο τολμηρά επιτεύγματα των ανθρώπων.

Ξεκίνησαν χωρίς τίποτε. Εργάστηκαν, μόχθησαν, αγωνίσθηκαν, υπερπήδησαν εμπόδια, αντιμετώπισαν αποθαρρυντικές καταστάσεις, διέλυσαν δισταγμούς και αμφιβολίες και στο τέλος νίκησαν. Κανείς τους δε ζητά να βγή στο προσκήνιο. Όλοι παραμένουν στο ημίφως των παρασκηνίων.

Κανείς τους δεν έχει αξιώσεις τοποθετήσεώς του ψηλότερα από τον άλλον. Την Κυριακή όλοι τους ήσαν ίσοι. Κι εκείνοι  που διέθεσαν πολλά κι εκείνοι που συμβολικά γέμισαν συμβολικά ένα καροτσάκι χώμα. Εδώ είναι το μεγαλείο της αυθόρμητης προσπάθειας και πηγαίας θελήσεως για την δημιουργία ενός έργου.

Το Στάδιο της Δόξης θα μείνη στην ιστορία της Δράμας ως σύμβολο του πολιτισμού, τον οποίον εκπροσωπεί η ιδεωδέστερη εκδήλωσίς του ο αθλητισμός, ο οποίος υπήρξε το βάθρο της συναδελφώσεως όλων των λαών από τους αρχαίους χρόνους.

Ανάμεσα στους εθελοντάς εργάτας της Κυριακής διέκρινε κανείς με μεγάλη του χαρά ότι υπήρχαν και οπαδοί της Ελπίδας και του άρεως. Το γεγονός φανερώνει όλο το μεγαλείο της ομαδικής προσπάθειας των Δραμηνών φιλάθλων για την αποπεράτωσι ενός έργου που θαστολίζη και θα τιμά κατ΄ αρχήν την πόλιν μας.

Η εργασία υπήρξεν αποτελεσματική αλλά θα χρειασθή άλλη μια εξόρμησις όπως αυτή για να πλησιάσωμε προς το τέρμα. Προς το πρώτο τέρμ που θα είναι η πρώτη Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία όπως ελπίζεται θα γίνουν τα εγκαίνια του σταδίου με την πρώτην μεγάλην συνάντησιν. Αργότερα θα συνεχισθή η τελειοποίησίς του η οποία θα μας παρουσιάση ένα από τα καλλίτερα στολίδια του πολιτισμού της Δράμας».

1952:Οι φίλαθλοι της Δράμας ενισχύουν την

προσπάθεια ανακατασκευής του γηπέδου της   Δόξης.

                                    Με πρωτοβουλία του «ΠΡΩΙΝΟΥ ΤΥΠΟΥ»

 

1Η Ιουλίου 1953 και παρουσία χιλιάδων φιλάθλων τοπικών παραγόντων και άλλων επισήμων γίνονται τα εγκαίνια του γηπέδου της Δόξης το οποίο είχε καταστραφεί στη κατοχή.

Ο λόγος του προέδρου της Δόξας Αν. Καστρινού μεστός, έδωσε μια εικόνα των προσπαθειών του συλλόγου και οριοθέτησε τους στόχους του για την αθλούμενη νεολαία μας.

 

Στο τέλος της ομιλίας του δε παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλαν στην προσπάθεια   της ανακατασκευής του. Μεταξύ των άλλων ο Αντ. Καστρινός ευχαρίστησε και τον τοπικό τύπο για την αποφασιστική συμβολή του.

Μια συμβολή η οποία ξεκίνησε πριν ένα χρόνο – τον Αύγουστο του 1952 – σε μια δύσκολη καμπή του έργου το οποίο είχε σταματήσει λόγω ελλείψεως χρημάτων.

Τότε λοιπόν ο «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» αναλαμβάνει να κάνει μια εκστρατεία –  απευθυνόμενος στους φιλάθλους – στήριξης του έργου με οποιανδήποτε τρόπο, είτε δια χρημάτων, είτε δια οικοδομικών υλικών.

Πρώτος στην οικονομική στήριξη ο «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» με την καταβολή 200.000  και την δέσμευση πως θα δημοσιεύει δια των στηλών του, τα ονόματα αυτών που θα συνδράμουν σ΄ αυτή την προσπάθεια.

Η συνδρομή των φιλάθλων, πραγματικά συγκινητική.

Η προσπάθεια αυτή ξεκινά με σχετικό δημοσίευμα του «Π.Τ.» την 29η Αυγούστου 1952 στο οποίο γράφει:

« Ο αρχαιότερος αθλητικός σύλλογος πόλεώς μας «Δόξα» ο οποίος κατά το μακρόν διάστημα των δεκαετηρίδων από της συστάσεώς του ετίμησε τον αθλητισμόν  και το ποδόσφαιρον της πόλεώς μας ανά το Πανελλήνιον, ανέλαβε από τινος ένα βαρύτατον έργον με τα πενιχρότατα μέσα τα οποία διαθέτει με μόνον κεφάλαιον την εργατικότητα και τον ζήλον του, της ανακατασκευής του ιδιοκτήτου σταδίου του, το οποίον κατεστράφη ωε γνωστόν κατά το διάστημα της κατοχής.

Η κατασκευή του σταδίου αυτού με το οποίον θα αποκτήση η πόλις μας και δεύτερον τοιούτον, είναι απολύτως αναγκαία δια την εν γένει πρόοδον του αθλητισμού εις την πόλιν μας, διότι το μόνον υπάρχον Εθνικόν Στάδιον απεδείχθη ανεπαρκές  για να καλύψη τας ανάγκας των αθλητικών σωματείων Δράμας.

Αι σχετικαί εργασίαι κατασκευής του σταδίου έχουν αρχίσει προ καιρού, πλην όμως ο σύλλογος είναι αδύνατον μόνος του να φέρη το βάρος μιας τόσον τερατίας δαπάνης.

Ήδη αι εργασίαι του σταδίου διεκόπησαν ελλείψει χρημάτων με κίνδυνον να καταστραφούν και αι γενόμεναι τοιαύται εκ του επερχομένου χειμώνος.

Ο «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» αιασθανόμενος την υποχρέωσιν να συμβάλη εις την αποπεράτωσιν του Σταδίου Δόξης και απιθυμών να ενισχύση τον σύλλογον εις την δύσκολον αλλ΄υπέροχον προσπάθειάν του, εν συνεννοήσει και μετ΄ αυτού απεφάσισε να ενεργήση εισφαοράς μεταξύ του φιλάθλου κόσμου.

Ούτω από σήμερον πας επιθυμών να εισφέρη υπέρ της  αποπερατώσεως του σταδίου, δέον όπως καταθέση το σχετικόν χρηματικόν ποσόν ή τυχόν υλικά εις τα γραφεία της εφημερίδος μας ( τηλ. 3-64) έναντι σχετικής αποδείξεως.

Τα ονόματα και τα ποσά των εισφορών θα δημοσιεύονται καθημερινώς από των στηλών της εφημερίδος μας. Ως εισφορά γίνεται δεκτή οιονδήποτε ποσόν. Μην διστάσει  κανείς να εισφέρη το ποσόν, το οποίον δύναται, όσον μικρόν και αν θα είναι.  Όλοι μαζί ας εντείνωμεν την προσπάθειάν μας δια την αποπεράτωσιν του σταδίου Δόξης.

Η εφημερίδα μας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» ανοίγει τον πίνακα εισφορών από σήμερον με το ποσόν των 200.000 δραχμών, το οποίον εισφέρει ως πρώτην δόσιν.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ

Γ.Σ. ΔΟΞΑ

 

Σχετικώς, ο Γ.Σ. «ΔΟΞΑ» εξέδωκε την κάτωθι ανακοίνωσιν:

« Φέρομεν εις γνώσιν των φιλάθλων της πόλεώς μας ότι ήρχισεν υπό του συλλόγου ημών η κατασκευή των κερκίδων του υπό των Βουλγάρων κατεστραφέντος σταδίου του και καλούμε αυτούς όπως αναλόγως της δυανατότητός των ενισχύσωσι δια της εισφοράς των, τον Σύλλογόν μας και επιτύχη την ολοκλήρωσιν του έργου του ίνα αποκτήση η πόλις μας το δεύτερον στάδιόν της, κτήμα εσαεί της αθλούμενης νεολαίας της Δράμας».

ΤΟ ΔΙΟΙΚ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ