Home > Πρώτο Θέμα > 20 αστυνομικοί φεύγουν από το Προαναχωρησιακό Κέντρο Παρανεστίου- Τα κενά αναμένεται να συμπληρώσει η Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας

20 αστυνομικοί φεύγουν από το Προαναχωρησιακό Κέντρο Παρανεστίου- Τα κενά αναμένεται να συμπληρώσει η Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας

Τα κενά αναμένεται να συμπληρώσει η Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας

20 αστυνομικοί φεύγουν

από το Προαναχωρησιακό

Κέντρο Παρανεστίου

► Είκοσι Δραμινοί αστυνομικοί επανέρχονται στις οργανικές θέσεις τους στην Αθήνα

► Συζήτηση βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Παρανεστίου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΕΡΙΠΟΥ 20 αστυνομικοί, κυρίως Δραμινοί, που ήταν αποσπασμένοι στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Παρανεστίου παράνομων μεταναστών, αποχωρούν και επανέρχονται στις οργανικές θέσεις τους, κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη, δόθηκε εντολή να γυρίσουν στις οργανικές θέσεις τους, δεκάδες αστυνομικοί και συνοριοφύλακες, τόσο από τη Δράμα όσο και από άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που ήταν αποσπασμένοι σε διάφορα σημεία.

Από αυτούς, 20 περίπου άτομα, υπηρετούσαν στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Φύλαξης Παρανεστίου, όπου κρατούνται 400 περίπου παράτυποι μετανάστες και έχουν πάρει εντολή και ήδη αναχώρησαν για τις οργανικές θέσεις τους.

Όπως είπε σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» χθες ο πρόεδρος του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας κ. Πιτσίκογλου, στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Φύλαξης Παρανεστίου, υπηρετούσαν μέχρι προχθές περίπου 90-100 άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Δραμινοί με αποσπάσεις.

Πλέον, η δύναμη του κέντρου μειώνεται σημαντικά έπειτα απ’ αυτό, και τα κενά καλούνται να καλυφθούν, τόσο από τους εναπομείναντες αστυνομικούς το Προαναχωρησιακό Κέντρο, αλλά και την υπάρχουσα δύναμη της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα στις περιπολίες και τα υπόλοιπα καθήκοντά τους.

Γεγονός είναι πάντως ότι, όλοι όσοι ήταν αποσπασμένοι στο συγκεκριμένο Προαναχωρησιακό Κέντρο, δεν ανήκουν στη δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας, ενώ η ανάκληση των αποσπάσεών τους, γίνεται για ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων σε διάφορες περιοχές της Αθήνας που αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα.

Όπως τόνισε ο κ. Πιτσίκογλου, η Δράμα ζητάει μόνιμο προσωπικό για το συγκεκριμένο Κέντρο, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στις άλλες αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής.

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Παρανεστίου

Τα όσα συμβαίνουν και όσα αλλάζουν πάντως στο ΠΡΟΚΕΚΑ, επρόκειτο να συζητηθούν χθες το βράδυ, κατά την τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παρανεστίου. Οι εξελίξεις, προκάλεσαν τη διαμαρτυρία πολιτών, και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παύλος Σοφιάδης, θα κατέθετε χθες το βράδυ σχετική επιστολή, ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει θέση.

Όπως εξηγεί στην επιστολή του ο δημοτικός σύμβουλος Παρανεστίου κ. Σοφιάφης, «η ασφάλεια που πρέπει να αισθάνεται ο πολίτης σε μια κοινωνία, αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας. Σε μια δημοκρατική χώρα μάλιστα θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ως υπέρτατο αγαθό. Βάσει αυτού του συλλογισμού, η κίνηση του υπουργού Προστασίας Του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αποδεσμεύσει 326 αστυνομικούς από τη φύλαξη προσώπων που πλέον δε τη χρειάζονται βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θέλει να ενδυναμώσει τις υπηρεσίες της αστυνομίας, στο πλαίσιο της πάταξης της ανομίας στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα».

Στην επιστολή του ο κ. Σοφιάδης, επισημαίνει ότι υπάρχει μια ένσταση στην κίνηση αυτή, καθώς, μπορεί να αυξάνεται το αίσθημα ασφάλειας στα αστικά κέντρα, «μειώνεται όμως στα σημεία που φεύγουν οι αστυνομικοί αυτοί, όπως στο ορεινό Παρανέστι» και αναφέρεται στο ΠΡΟΚΕΚΑ Παρανεστίου: «Ενδεικτικά αναφέρω πως στο ΠΡΟΚΕΚΑ Παρανεστίου σήμερα κρατούνται περίπου 400 άτομα και φυλάσσονται από 110 αστυνομικούς στο σύνολο εκ των οποίων κάθε βάρδια στο 8ωρο απασχολεί 17 αστυνομικούς. Κοινώς 17 άτομα για την φύλαξη 400 κρατουμένων!!!!! Πιστεύω ότι θα έπρεπε να ενισχυθεί η δύναμη των αστυνομικών και όχι να μειωθεί. Όλοι οι πολίτες τους Ελληνικού κράτους έχουν τα ίδια δικαιώματα, είτε είναι στην Αθήνα, είτε στο Παρανέστι».

Με την επιστολή του, ο κ. Σοφιάδης, ζητάει να υπάρξει «συλλογική προσπάθεια από όλους τους φορείς του Νομού Δράμας, έτσι ώστε όχι μόνο να μην αποδυναμωθεί το κέντρο του Παρανεστίου, αλλά να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο», ενώ καλεί τους φορείς «πέρα από κόμματα και πολιτικές κατευθύνσεις, να δημιουργηθεί σχετική ομάδα η οποία άμεσα να επισκεφθεί τον αρμόδιο υπουργό να του εκθέσει αναλυτικά το ζήτημα και να επιστρέψει στη Δράμα όχι με μειώσεις του προσωπικού στο κέντρο του Παρανεστίου, αλλά με αύξηση των αστυνομικών που θα υπηρετούν σε αυτό με στόχο μάλιστα τη δημιουργία ακόμη περισσότερων οργανικών θέσεων ώστε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών να αυξηθεί».