Home > Πρώτο Θέμα > Το 2021 μέσα από τα ρεπορτάζ του «Πρωινού Τύπου»

Το 2021 μέσα από τα ρεπορτάζ του «Πρωινού Τύπου»

Το 2021 μέσα από τα ρεπορτάζ

του «Πρωινού Τύπου»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ 2021 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά, όπως φυσικά και το 2020. Πρόκειται για μια χρονιά, κατά την οποία κυριάρχησε η πανδημία του κορωνοϊού, μέσω της οποίας γνωρίσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και μάθαμε, τι μπορεί να κάνει ένας ιός στον πολιτισμό που έχουμε χτίσει.

Είχαμε την … ιστορική ευκαιρία, να καταλάβουμε ότι η τρομερή επέλαση ενός ιού, μπορεί να προκαλέσει τεράστιες αναταραχές σε όλα τα επίπεδα: στην οικονομία, στην κοινωνία και στη συνοχή της, στην Παιδεία, στο Σύστημα Υγείας και στην ιατρική επιστήμη και ακόμα, να διαπιστώσουμε τον τέλειο παραλογισμό όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά του Covid.

Θα έλεγε κανείς ότι, το 2021 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η χρονιά ενός εμβολίου που δημιουργήθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Η ιατρική επιστήμη απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει, με την πλέον εξελιγμένη ιατρική έρευνα και τεχνολογία, να σώσει εκατομμύρια ανθρώπων, την ώρα που ένας τόσο δυναμικός, επικίνδυνος και θανατηφόρος ιός, θα μπορούσε να σκοτώσει αρκετά εκατομμύρια ανθρώπους.

Παρ’ όλα αυτά, από την άλλη πλευρά, γνωρίσαμε και τον ανθρώπινο παραλογισμό, εκείνο των αρνητών του κορωνοϊού, των αρνητών της μάσκας, αλλά κυρίως των αρνητών του εμβολίου, των λεγόμενων αντιεμβολιαστών.

Το δεύτερο εξάμηνο, βρίσκονται σε εξέλιξη για άλλη μια χρονιά αρκετά πράγματα, όπως οι οδικοί άξονες Δράμας – Αμφίπολης και Δράμας – Καβάλας, που εναγωνίως όλοι περιμένουμε να δούμε επιτέλους απτά πράγματα. Και απτά πράγματα σημαίνει, να δούμε τις πρώτες δημοπρατήσεις.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό, είναι το Δημοτικό Σχολείο Κ. Νευροκοπίου, έρμαιο της γραφειοκρατίας, αλλά και της αδυναμίας των εργολάβων να αναλάβουν πλέον την  κατασκευή του, καθώς μέσα στο 2021 οι αυξήσεις τιμών στην ενέργεια έχουν συμπαρασύρει και αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά. Οπότε, οι προσφορές που είχαν δώσει με τον αρχικό προϋπολογισμό, είναι αδύνατον να ισχύσουν και το έργο να κατασκευαστεί. Το έργο έχει εξέλιξη και σίγουρα θα μας απασχολήσει και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Ακόμα, στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, γίνεται ξεκάθαρο πια, ότι, η Δράμα μένει εκτός του κεντρικού σιδηροδρομικού δικτύου. Μια επίσκεψη των πέντε δημάρχων και του αντιπεριφερειάρχη Δράμας στο Υπ. Υποδομών, όπου δεν καταφέρνουν να συναντήσουν τον ίδιο τον υπουργό Υποδομών, καταλήγει σε πλήρες φιάσκο. Αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχοι γυρίζουν πίσω άπραγοι και γίνεται ξεκάθαρο πλέον ότι, η Σιδηροδρομική Εγνατία από Θεσσαλονίκη προς Καβάλα, όταν γίνει, θα αφήνει οριστικά εκτός της Δράμα και τις Σέρρες. Μέχρι τότε, το τέλος του τρένου φτάνει μέχρι Σέρρες άντε καμιά φορά και στη Δράμα και η Θράκη παραμένει εκτός!

Η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού στη Δράμα την 1η Ιουλίου για να τιμήσουν την απελευθέρωση της πόλης, καταλήγει κι αυτή χωρίς αντίκρισμα, καθώς ούτε τα ψηφίσματα πιάνουν τόπο, αλλά ούτε και τα μεγάλα λόγια και υποσχέσεις γίνονται υποσχέσεις! Τουλάχιστον μέχρι τώρα. Και ελπίζουμε εντός του 2022 με τεντωμένες τις κεραίες μας…

Ο «Πρωινός Τύπος», για άλλη μια χρονιά, παρουσιάζει σήμερα τα κυριότερα γεγονότα στη Δράμα, μέσα από τα καθημερινά ρεπορτάζ και τους τίτλους της εφημερίδας.  Η σειρά παρουσίασης των γεγονότων γίνεται με χρονική σειρά και κατά μήνα. Μέσα από μια συμπυκνωμένη ανασκόπηση, μπορούμε να δούμε πως πέρασε ο χρόνος και τι αφήνει πίσω του.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

– Ο χρόνος ανοίγει με την ανακοίνωση των πρώτων πληθυσμιακών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ. Και είναι όπως τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ο Νομός Δράμας, παραμένει ο μικρότερος σε πληθυσμό στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας με 96.925 κατοίκους. Μεγαλύτερος σε πληθυσμό Νομός Έβρου με 147.091 κατοίκους. Μειωμένος εκ νέου ο συνολικός πληθυσμός της χώρας: 10.718.565 με 5.215.488 άνδρες και 5.503.077 γυναίκες

– Στις 8 Ιανουαρίου αρχίζει ο εμβολιασμός των υγειονομικών στο Νοσοκομείο Δράμας. Πράγμα που τελικά στη συνέχεια του χρόνου, θα αποδειχθεί ότι δεν εμβολιάζονται όλοι οι εργαζόμενοι εκεί, με αποτέλεσμα να βγουν περίπου 100 άτομα σε αναστολή.

– Συνεχίζεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τα τηλεμαθήματα. Με δηλώσεις στον «Π.Τ.», ο πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Αρτεμιάδης, δηλώνει ότι οι δυσκολίες είναι μεγάλες και με πολλά τεχνικά προβλήματα: «Εμείς θέλουμε ανοιχτά σχολεία, με τέτοιες προϋποθέσεις, ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και η ασφάλεια»

– Πλημμύρες και ζημιές στο λεκανοπέδιο Νευροκοπίου από έντονες βροχοπτώσεις στις 7 Ιανουαρίου.

– Στις 9 Ιανουαρίου, οι πρώτοι εμβολιασμοί των υγειονομικών στη Δράμα φαίνεται ότι πηγαίνουν καλά. 75 φιαλίδια για 375 δόσεις είναι τα πρώτα νούμερα που δίνονται στη δημοσιότητα.

– Χάνει τη ζωή του ο τρίτος κατά σειρά νοσηλευτής του Νοσοκομείου από Covid.

– Στις 12 Ιανουαρίου, υπογράφεται το έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του Βιολογικού Καθαρισμού Δοξάτου.

– Στις 13 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκαν  οι εμβολιασμοί στο Νοσοκομείο για υγειονομικούς του ΕΣΥ και ιδιώτες. Εμβολιάστηκαν 447 άτομα στη Δράμα και 2.944 στην Περιφέρεια ΑΜΘ μαζί με τις Σέρρες.

– Την ίδια μέρα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ. Παυλίδης, εξηγεί στον «Π.Τ», τους λόγους  της νέας αναβολής για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

– Στα μέσα του μήνα, παρουσιάζεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον από εκπαιδευτικούς για rapid test ενώ τα σχολεία έχουν ξεκινήσει μαθήματα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στη λειτουργία τους.

– Ειδική συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας με καίριο ζήτημα τη λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ, όπου στρέφονται όλες οι δυνάμεις των παρατάξεων.

– Στις 15 Ιανουαρίου, ξεκινούν εμβολιασμοί ηλικιωμένων στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης  και στο Νοσοκομείο Δράμας.

– Η Περιφέρεια ΑΜΘ προσπαθεί να υλοποιήσει το έργο της κεντρικής δειγματοληψίας από βιολογικούς καθαρισμούς της Περιφέρειας για Covid και άλλες ουσίες, κάτι που τελικά ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει πραγματικότητα. Σκοντάφτουν κυρίως στο οικονομικό ζήτημα.

–  Έρχεται «ζεστό» χρήμα στην αγορά της Δράμας, μέσω επενδύσεων του Leader που το χειρίζεται η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας.

– Στις 19/1 411 εμβολιασμοί στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας άνω των 85 ετών.

– Μεγάλα γραφειοκρατικά προβλήματα στην αποζημίωση των πατατοπαραγωγών Κ. Νευροκοπίου, για τις αποζημιώσεις λόγω .

– Από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, ψηφίστηκε η πρόταση για τη μη χρηματοδότηση της ΔΕΚΠΟΤΑ και η λύση της επιχείρησης.

– Με δήλωσή του στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, δηλώνει ότι «αναθερμαίνεται η αγορά της Δράμας, αλλά δεν αρκεί για τις ζημιές από την καραντίνα.

– Ανοίγει και πάλι η λαϊκή αγορά της Δράμας, σε δύο σημεία της πόλης και σε πλήρη λειτουργία.

– Με δήλωσή του ο πρόεδρος του Κολυμβητικού Ομίλου Δράμας κάνει γνωστό ότι η εταιρεία RAYCAP έχει αναλάβει τη μελέτη ανακατασκευής του Κολυμβητηρίου Δράμας.

– Ένας Δραμινός εκπαιδευτής χιονοδρομίας ο κ. Γ. Δημητριάδης ταξιδεύει στα Ιμαλάια για να εκπαιδεύσει την Ε.Ο. Χιονοδρομία του Πακιστάν και μιλάει στον «Π.Τ.».

– Σε απόγνωση οι μηχανικοί στην ΑΜΘ για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που άνοιξε και έκλεισε σε χρόνο ρεκόρ.

– Δημοπρατείται ένα σημαντικό έργο για το Νευροκόπι, ο καταθλιπτικός αγωγός.

– Ανακοινώνεται ότι θα ξεκινήσουν εμβολιασμοί κατά Covid και στο Κέντρο Υγείας Δράμας.

– Μικρά Νοσοκομεία όπως της Δράμας «καθαρίζουν» από κορωνοϊό. Δεν θα νοσηλεύουν περιστατικά και θα τα στέλνουν σε περιφερειακά Νοσοκομεία. Κλείνει η κλινική Covid.

– Έγγραφη ενημέρωση για την πρόοδο των εμβολιασμών στη Δράμα ζητάει ο Ιατρικός Σύλλογος.

– Ουδέν νεότερο από το μέτωπο της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης. Κατατέθηκαν 20.000 αιτήσεις και μέχρι από τις αρχές Δεκεμβρίου δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Ακόμα και σήμερα οι περισσότερες επιχειρήσεις της Δράμας είναι σε αναμονή παραλαβής της επιδότησης.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

– Έντονη διαμαρτυρία κυνηγών για να ξεκινήσει και πάλι το κυνήγι και το ψάρεμα με αποστολή SMS.

– Τοποθετείται σκάλα εξόδου κινδύνου στο Δικαστικό Μέγαρο Δράμας, ενώ ολοκληρώνεται το έργο της πυροπροστασίας.

– Οργή και αγανάκτηση στο Νευροκόπι, καθώς το Νευροκόπι τοποθετείται ανάλογα με το υψόμετρο στο επίδομα θέρμανσης και όχι ανάλογα με τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

– Μεγάλη διαμαρτυρία των επισιτιστών στη Δράμα, οι οποία μαζεύουν και παραδίδουν συμβολικά τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους στην κυβέρνηση. Τα μέτρα κατά της πανδημίας, τους έχουν πλήξει ιδιαίτερα.

– Ο Δραμινός αθλητής  υπεραποστάσεων Μάριος Γιαννάκου και η Ελευθερία Τόσιου, συναντούνται με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, για το ανέβασμά τους στον Όλυμπο. Ο κ. Γιαννάκου είχε κουβαλήσει στην πλάτη του την  κα. Τόσιου εντός του 2020.

– Με δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο κ. κ. Χ. Χαραλαμπίδης, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου της Κύπρου τονίζει: Δίκαιο αίτημα και επιβεβλημένη η ίδρυση Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο της Δράμας – «Ιάσιμο το 70% των καρκίνων σήμερα…». Τελικά, τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, δημοσιεύθηκε ΦΕΚ με το οποίο συστήνεται μονάδα χημειοθεραπείας στη Δράμα.

– Στις 11 Φεβρουαρίου μιλώντας στον «Π.Τ.», η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου, κάνει γνωστό ότι, το βοηθητικό προσωπικό ιδιωτικών εργαστηρίων και ιατρείων παραμένει ανεμβολίαστο και ζητάει να δημιουργηθεί Μητρώο Εθελοντών Ιατρών σε κάθε Νοσοκομείο.

– Μια χαρακτηριστική δήλωση του δημάρχου Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδη στον «Π.Τ.» αναδεικνύει την πραγματικότητα της ελληνικής υπαίθρου: : «Για να κάνεις παιδικούς σταθμούς πρέπει να υπάρχουν και παιδιά…» Να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να επιδοτούν νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά.

– Ξεκινούν εμβολιασμοί εκπαιδευτικών και μαθητών στην Ειδική Αγωγή στο Νομό Δράμας και μπορούν να εμβολιαστούν μαθητές μόνο άνω των 16 ετών.

– Πολλά παράπονα για την καθαριότητα στη λαϊκή αγορά της οδού Χελμού. Στασιμότητα σε όλα τα μέτωπα για τις δύο λαϊκές αγορές στο Δ. Δράμας.

– Πρόταση μηχανικών προς τον πρωθυπουργό για τις 50.000 ανολοκλήρωτες αιτήσεις στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – αυτονομώ»: Μόνο 57 μηχανικοί υπέγραψαν απ’ όλη την Ελλάδα και 3 από τη Δράμα – Κατά προτεραιότητα τα φτωχότερα νοικοκυριά και όσα βρίσκονται σε περιοχές που επικρατούν ακραίες κλιματολογικές συνθήκες στο επόμενο πρόγραμμα.

– Η Εγνατία Οδός ΑΕ μεταβιβάζει αρμοδιότητες στην Περιφέρεια ΑΜΘ, για τον οδικό άξονα Δράμας – Αμφίπολη, για το έργο που αφορά εντός των διοικητικών ορίων Νομού Δράμας.

– Μια δεύτερη υπόθεση με πεταμένα rapid test σε κάδο ανακύκλωσης στην πόλη της Δράμας, αναδεικνύει περίτρανα την τραγική ανευθυνότητα. Είχε συμβεί και προηγούμενο περιστατικό εντός του 2020. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τους ενόχους!

– Με ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Δράμας, κάνει γνωστό ότι, οι Δραμινές επιχειρήσεις έχουν πάρει 38,9 εκατ. ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής! – Στατιστικά στοιχεία των 5 κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής για 4.258 επιχειρήσεις της Δράμας στον «Π.Τ.»

– Διαμαρτυρία εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας, όπου ζητούν να μην μετατραπεί ξανά σε Covid το Νοσοκομείο Δράμας.

– Με χρηματοδότηση από το CLLD LEADEAR Δράμας, προκηρύσσεται το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Γυμνασίου Παρανεστίου.

– Σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δράμας, γίνεται γνωστό ότι η ανακατασκευή του Κολυμβητηρίου Δράμας δεν θα περιλαμβάνει πλέον κερκίδες.

– Στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, αναφέρεται ότι ετοιμάζεται δέσμευση ποσού για μελέτη για τα νέα νεκροταφεία του Δήμου.

ΜΑΡΤΙΟΣ

– Μετεωρολογικό σταθμό και σύστημα προειδοποίησης πλημμυρών προμηθεύεται ο Δήμος Νευροκοπίου, στο πλαίσιο της σύμβασης που έχει υπογράψει ο Δήμος με το ΔΙΠΑΕ.

– Σε καλό δρόμο η ένταξη του Παρθένου Δάσους στα μνημεία φυσικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου και ο διευθυντής της Έδρας Unesco στη Δράμα.

– Συνεχίζεται η μειωμένη κίνηση στην αγορά της Δράμας και είναι μειωμένη κατά 30% σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Σκουλίδη.

– Με 4 ταχυδρόμους μένει η πόλη της Δράμας, μετά από το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδους των ΕΛΤΑ. Από το Ν. Δράμας, αναχωρούν 12 άτομα εκ των οποίων 6 διανομείς.

– Απαντώντας σε ερώτηση του κυβερνητικού βουλευτή Δράμας κ. Μπλούχου, ο υπουργός Υποδομών κ. Καραμανλής, αναφέρει ότι εντός του 2021 θα ξεκινήσουν εργασίες στον κάθε άξονα Δράμας – Αμφίπολης. Το 2021 πέρασε και πάει…

– Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος: Σταθερά αυξημένες οι τραπεζικές καταθέσεις των Δραμινών για το 2020. Στα 985 εκ. ευρώ τον Ιούνιο και στο 1,6 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2020. Στα 505 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις ταμιευτηρίου το Δεκέμβριο του 2020 με σταθερή αύξηση.

– Κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, η λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ. Το ΦΕΚ εκδίδεται μέχρι τέλος Μαρτίου.

– Συζήτηση στο Δ. Σ. για τη δωρεά που αφορά στο Κολυμβητήριο.  Το συνολικό έργο του Κολυμβητηρίου Δράμας αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ. «Θα υπάρξουν και άλλες δωρεές στη συνέχεια για τον περιβάλλοντα χώρο του Κολυμβητηρίου» λέει ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος.

– Μεγάλη σύσκεψη στο Παρανέστι για το Παρθένο Δάσος Φρακτού. Η προσπάθεια του Δήμου Παρανεστίου και της έδρας UNESCO Δράμας να ενταχθεί το Παρθένο Δάσος στα Μνημεία Φυσικής Κληρονομιάς – Ενημέρωση του δημάρχου Παρανεστίου προς τους φορείς της ΠΕ Δράμας και της Περιφέρειας.

– «Στοπ» από Ε.Ε. σε ένταξη των οδικών έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης; Εντείνονται οι αμφιβολίες για χρηματοδότηση του νέου οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης. Η Δράμα οφείλει να πιέσει και για το ζήτημα της ανακατασκευής του υφιστάμενου δρόμου Δράμας – Αμφίπολης.

– Το Δημοτικό Συμβούλιο Δοξάτου, αποφασίζει την ανέγερση νέου Γυμνασίου – Λυκείου στο Καλαμπάκι και την κατεδάφιση του παλιού που παραμένει ανενεργό.

– Το Πάσχα πλησιάζει και οι κτηνοτρόφοι της Δράμας ξεπουλάνε με συμφέρουσες τιμές, καθώς οι έμποροι αγοράζουν ζώντα αμνοερίφια για το Πάσχα με δική τους πάχυνση.

– Μέτρα στήριξης για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους ζητούν οι ξενοδόχοι της Δράμας. Συναντήσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας με τους βουλευτές της Δράμας.

– Με διαμαρτυρίες και απεργιακές κινητοποιήσεις με μαύρες σημαίες οι παραγωγοί και μικροπωλητές της λαϊκής στη Δράμα. Διαμαρτύρονται για το νέο νόμο που ετοιμάζεται.

– Με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση». Οι μαθητές του Γυμνασίου-Λ.Τ. Νικηφόρου Δράμας δημιούργησαν μία εικονική επιχείρηση παραγωγής σαπουνιού.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

– Το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας παίρνει μια ιστορική απόφαση: εγκρίνει την εκκαθάριση του παλιού Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας και ο Δήμος αποδέχεται τα χρέη της επιχείρησης. Μια υπόθεση 15 χρόνων και πάνω φτάνει στο τέλος της. Οι τόκοι των χρεών του παλιού Φεστιβάλ ξεπερνούν πλέον το αρχικό κεφάλαιο. Χαρακτηριστικό ότι χρέος 45.000 ευρώ προς ένα μόνο επαγγελματία σήμερα έφτασε στις 125.000 ευρώ.

– Αρχίζει το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

– Στα 80 χρόνια από τη Μάχη των Οχυρών, αποκαλύπτεται νέο οχυρωματικό έργο στην περιοχή Νευροκοπίου από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

– Έρχονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ  – self test – με προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Λυκείων τα πρώτα που διατίθενται από τα φαρμακεία της Δράμας.

– Στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος CLLD LEADER, φορείς της Δράμας ξεκινούν μια νέα συνεργασία για την τουριστική ανάπτυξη του Νομού.

– Ανοίγει ως εμβολιαστικό κέντρο και το Κέντρο Υγείας Κ. Νευροκοπίου.

– Με επιστολή του προς τις δημοτικές παρατάξεις ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Καλλινικίδης, κάνει γνωστό ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για την Ονειρούπολη.

– Νέα ενίσχυση με 1 εκατ. ευρώ προς τα Νοσοκομεία Δράμας και Αλεξανδρούπολης. 703.300 ευρώ στο Νοσοκομείο Δράμας για υποστηρικτικό εξοπλισμό μέσω ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ.

– Αναμένεται η προκήρυξη δημοπρασίας για τη διθέσια καρέκλα και τον «Παππού» στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού – Σύνολο προϋπολογισμού 725.000 ευρώ.

– Ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας, εγκρίνεται η δωρεά της μελέτης για τις νέες κερκίδες του Δημοτικού Σταδίου Δράμας. Πρόβλημα ο ορισμός πλαφόν για το Δ. Δράμας στο «Αντ. Τρίτσης» τα 22 εκατ. ευρώ.

– 9 Απριλίου, δολοφονείται ο Δραμινός δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ.

– Με δηλώσεις της στον «Π.Τ.», η βουλευτής Δράμας κα. Κεφαλίδου, θέτει την ανάγκη δημιουργίας γραφείου ενημέρωσης για συγγενείς νοσηλευομένων με κορωνοϊό.

– Βγαίνει η προκήρυξη για τη Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στο Δήμο Δράμας.

– Στελέχη της ΔΕΔΑ μιλάνε στον «Π.Τ.», ανακοινώνοντας ότι από τον Μάιο θα ξεκινήσουν τα πρώτα έργα για το φυσικό αέριο στην πόλη της Δράμας.

– Με αυστηρά μέτρα και self test ανοίγουν μετά το Πάσχα εστίαση και τουρισμός.

– Φήμες επαναφέρουν στην κλινική Covid στο Νοσοκομείο Δράμας. Διαμαρτύρονται οι γιατροί του ιδρύματος για την επαναλειτουργία της. Τα Νοσοκομεία Καβάλας και Σερρών αρνούνται να φιλοξενήσουν Δραμινούς με Covid, καθώς έχουν μεγάλη πληρότητα.

– Συζήτηση για τη μεταφορά των Αστικών από την 19ης Μαΐου σε άλλο σημείο της πόλης εξαιτίας των έργων του ΒΑΑ στην οδό 19ης Μαΐου.

– Διανομές τροφίμων και βασικών ειδών ενόψει του Πάσχα από τον Ερυθρό Σταυρό Δράμας.

– Απαράδεκτη και απερίγραπτη η εικόνα της Αγίας Βαρβάρας με τα σκουπίδια, καθώς πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται τις βραδινές ώρες.

– Με δηλώσεις κτηνοτρόφων στον «Π.Τ», γίνεται γνωστό ότι οι τιμές στο αρνάκι και το κατσικάκι για το Πάσχα είναι καλές και ικανοποιητικές.

– Ξεκινούν έργα αντικατάστασης δικτύων ύδρευσε σε χωριά του Δήμου Προσοτσάνης.

– Η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ του Δραμινού εφοπλιστή κ. Θεοδωρίδη, ζητάει την ενοικίαση του αρχοντικού Παμπούκα επί της οδού Περδίκκα από τον ΕΦΚΑ για 50 χρόνια. Ο ΕΦΚΑ αρνείται και το ενοικιάζει μόνο για 30 χρόνια. Τις επόμενες ημέρες ακολουθεί ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Δράμας υπέρ της ΚΥΚΛΩΨ. Μέχρι σήμερα, η απόφαση εκκρεμεί!

– Ιδιαίτερα αντιδράσεις προκαλούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη μελέτη διαμόρφωση του περιμετρικού δρόμου Κορυλόβου με πεζόδρομο και αθλητικούς χώρους. Μελέτη δωρεά της RAYCAP ενώ η δημοτική αρχή το θέτει σε προτεραιότητα στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης».

– Με δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Νοσηλευτικού Προσωπικού του Νοσοκομείου Δράμας σημειώνει: «Υπήρξε δίλημμα αν θα ανοίξει κλινική Covid στο Νοσοκομείο της Δράμας ή αν θα μετακινηθούν οι νοσηλευτές μας» και τονίζει: «Με το προσωπικό που έχουμε δεν μπορούμε να στηρίξουμε ξανά μια κλινική Covid στη Δράμα».

– Το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ ψηφίζει κατά πλειοψηφία υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη σιδηροδρομική χάραξη Θεσσαλονίκης – Καβάλας (Σιδηροδρομική Εγνατία). Αρνητικά ψηφίζουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Δράμας.

– Ξεκινάει η αντικατάσταση των κουφωμάτων στο ιστορικό κτίριο του Γυμνασίου Αρρένων με δωρεά από Raycap και ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ» Δράμας.

– Ανεξέλεγκτη η παραχώρηση ελεύθερων εκτάσεων για φωτοβολταϊκά πάρκα στο Νομό Δράμας, τονίζει ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Ζιμπίδης. «Στον βωμό της απολιγνιτοποίησης θυσιάζονται χιλιάδες ωφέλιμα στρέμματα…»

ΜΑΪΟΣ

– Ικανοποιητική η κίνηση στην εστίαση και στα καφέ τις πρώτες ημέρες μετά την καραντίνα στη Δράμα.

– Καθοριστικός ο μήνας Μάιος για την ανέγερση του νέου 12/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Κ. Νευροκοπίου. Παρ’ όλα αυτά, τίποτα μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερα αργές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

– Έμποροι και επιχειρήσεις της Δράμας, περιμένουν ανυπόμονα τις επιδοτήσεις από την μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση λόγω Covid.

– Στις 7 Μαΐου, εμβολιάζεται ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ενώ δηλώνει αποφασισμένος να απευθυνθεί στον Εισαγγελέα για «αντάρτες» ιερείς.

– Με τα γνωστά self test ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα 10 Μαΐου μετά το Πάσχα. Υποχρεωτικά οι μαθητές πρέπει να έχουν μαζί τους την σχολική κάρτα που δείχνει το αποτέλεσμα του self test.

– Σφραγίζεται ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Δράμας, καθώς προσεβλήθη από κορωνοϊό ο ιερέας.

– Στον ΕΦΕΠΑΕ η διαχείριση κονδυλίων ΕΣΠΑ μέσω της ΔΕΣΜ-ΟΣ στην Αν. Μακεδονία – Θράκη. Στο πλαίσιο και η διαχείριση της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης προς επιχειρήσεις.

– Δηλώσεις του προέδρου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Δράμας κ. Γαζάνη στον «Π.Τ.». Θετικό το κλίμα στη Δράμα από το άνοιγμα των φροντιστηρίων για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Παράλληλα, επισημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να  μείνουν εκτός ΑΕΙ μέχρι και 23.000 μαθητές από τους 75.000 υποψηφίους.

– Άναψε το «πράσινο φως» για το Διαχειριστικό Σχέδιο Βόσκησης της ΠΑΜΘ ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

– Το κτίριο του Διοικητηρίου Δράμας, μεταβιβάζεται στην Περιφέρεια ΑΜΘ, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και την εγκατάσταση φυσικού αερίου για θέρμανση.

– Έντονες διαμαρτυρίες από τους Κυνηγούς, για το νέο νόμο για την υποχρεωτική στείρωση  και τον ευνουχισμό των σκυλιών τους.

– Συνεχίζει να παραμένει κλειστό το Τελωνείο Εξοχής. Διαμαρτύρονται οι Δραμινοί.

– Από τον Δραμινό γλύπτη κ. Κικώτη, δημιουργείται μνημείο που τοποθετείται σε πόλη των ΗΠΑ. Είναι το πρώτο Μνημείο για την Γενοκτονία των Ποντίων από Δραμινούς της  ομογένειας.

– Η Δραμινή μαθήτρια Δ. Αντωνιάδου διακρίνεται στο 1ο Διαδικτυακό Μαθηματικό Μαθητική Φεστιβάλ.

– Στην πρώτη θέση το Δημοτικό Στάδιο και η ανάπλαση του περιφερειακού Κορυλόβου για άθληση με 10,3 εκατ. ευρώ, για χρηματοδότηση από το «Αντ. Τρίτσης». Ναι μεν αλλά από τις αντιπολιτεύσεις…

– Επιτυχία σημειώνει το 7ο Επιστημονικό Συμπόσιο «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο». Απαραίτητη η ίδρυση Ογκολογικής στη Δράμα ή τουλάχιστον ένα βοηθητικό τμήμα χημειοθεραπείας.

– Ο Δραμινός ιατρός αιματολόγος κ. Δ. Σωτηρόπουλος μιλάει στον «Π.Τ.» και τονίζει: Είναι φήμη ότι ο Ν. Δράμας έχει περισσότερους καρκίνους από άλλους Νομούς. Δεν υπάρχει επίσημη τεκμηρίωση. Και ακόμα, «Το Τσέρνομπιλ δεν έπαιξε ρόλο στην αύξηση των καρκίνων στην περιοχή της Δράμας».

– Προχωράνε ακάθεκτοι για το διαγωνισμό «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» τον Ιούλιο στην Καβάλα, τα αδέρφια Φωτιάδη με νέες διακρίσεις στο Μαθηματικό Διαγωνισμό «ΘΑΛΗΣ».

– Πρόστιμο 7.500 ευρώ στο Δήμο Δοξάτου για χωματερή στον ξηροχείμαρρο από την Αντιπεριφέρεια Δράμας.

– Δέσμευση ποσού 200.000 ευρώ από το Υπ. Υποδομών Μεταφορών ως αποζημίωση για τις πλημμύρες του Μαρτίου 2020 στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου.

– Αριστείο Διάκρισης για τη μαθήτρια Ελ. Ορφανίδου στο 1ο Διαδικτυακό Μαθηματικό Μαθητικό Φεστιβάλ.

ΙΟΥΝΙΟΣ

– Ανατίθεται από το Υπ. Υποδομών, η μελέτη κόστους οφέλους του οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης, ενώ ξεκινά η διαδικασία ωρίμανσης για τα ηλεκτρομηχανολογικά έργα στο Τμήμα Παλαιοκώμης όρια Ν. Σερρών και Ν. Δράμας.

– Επιστολή του Επιμελητηρίου Δράμας προς τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών με πρόταση για την επιλογή της χάραξης της Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας:  «Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η παλιά γραμμή Νέας Ζίχνης – Αμφίπολης ως κάθετος άξονα της Δράμας».

– Κοινή πρόταση των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Δράμας:  Να έρθει στη Δράμα ο υπουργός Υποδομών και να εκφράσει τις θέσεις του για τη Σιδηροδρομική Εγνατία. Μέχρι σήμερα πάντως δεν ήρθε ποτέ.

– Άνοιξε τις πύλες του το Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης στη Δράμα – Ο «Π.Τ.» ξεναγήθηκε στο χώρο και συνομίλησε με τον κ. Αγοραστό από τον ΦΔΟΡ.

– Επιστολή του δημάρχου Κ. Νευροκοπίου στο Διοικητή της 4ης ΥΠΕ και το Υπ. Υγείας που θίγει το πρόβλημα της 24ωρης κάλυψη ασθενοφόρου το Κέντρο Υγείας Κ. Νευροκοπίου: «Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και 10 χρόνια χωρίς να έχει λυθεί μέχρι σήμερα…»

– Ο δεύτερος εργολάβος υπογράφει την σύμβαση να αναλάβει την κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου Κ. Νευροκοπίου. Παρ’ όλα αυτά, το φθινόπωρο θα φανεί ότι ούτε αυτός θα μπορέσει να συνεχίσει.

– Νέα επιτυχία για το μαθητή Πρόδρομο Φωτιάδη, ο οποίος  προκρίνεται στην εξάδα της Εθνικής Ομάδας για τη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα.

– Αρχίζει στην Προσοτσάνη το μεγάλο έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στην Κοινότητα. »: «Ο οικισμός Προσοτσάνης χωρίζεται σε τρεις ανεξάρτητες περιοχές για την ύδρευση» – «Ξεχωριστή δεξαμενή ύδρευσης για το Βιοτεχνικό Πάρκο Προσοτσάνης».

– Στη Δράμα οι κινητές μονάδες υγείας από το «Χαμόγελο του Παιδού». Εθελοντική αιμοδοσία και δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στη Δράμα για παιδιά Δημοτικού.

– 1ο Βραβείο για το 3ο Δημ. Σχολείο Προσοτσάνης στην κατηγορία τρισδιάστατων κατασκευών. Στο Μαθητικό Διαγωνισμό: «Κύπρος – Ελλάδα – Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες».

– 1ο βραβείο για ταινία animation για το 5ο Νηπιαγωγείο Δράμας και το 1ο Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης με θέμα την «Κατάκτηση του Πόλου».

– Μεγάλη σύσκεψη χθες στην Π.Ε. Δράμας με Έλληνες και Βούλγαρους αυτοδιοικητικούς

Να ασκηθούν πιέσεις για το άνοιγμα του Τελωνείου Εξοχής ζητούν Έλληνες και Βούλγαροι δήμαρχοι.

– Σε αποχή από καταναγκαστικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας – οι δικηγόροι της Δράμας. Ήδη κατατέθηκε το πρώτο κύμα για διαταγές πληρωμής στο Ειρηνοδικείο και Πρωτοδικείο Δράμας.

– 5α μαθητικά βραβεία «YouSmile Awards» από Το Χαμόγελο του Παιδιού. Βραβείο για δυο μαθήτριες από τη Δράμα τη Δήμητρα Δάγκου και την Ευαγγελία Μυτιληναίου – Οι δύο μαθήτριες, δημιούργησαν μια σχολική εφημερίδα, την πούλησαν και δώρισαν τα έσοδα στην «Λάμψη».

– Η πλατφόρμα έξυπνης πόλης για τη Δράμα είναι εδώ… Σε λειτουργία τέθηκε η εφαρμογή smartiscity για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής στη Δράμα.

– Ξεκινάει το έργο τοποθέτησης βυθιζόμενων κάδων στην πόλη της Δράμας.

– Εκδόθηκε η άδεια κατεδάφισης του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Δράμας, μέχρι σήμερα όμως δεν έχει ξεκινήσει καμία εργασία.

– Τέλος του Ιουνίου και το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας συμφωνεί αλλά διχάζεται για τη σιδηροδρομική Εγνατία. Πρόταση για ψήφισμα στην Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παράταξη Χαρακίδη. Διαφωνίες από αντιπολιτεύσεις.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Την 1η Ιουλίου βρίσκονται στη Δράμα ταυτόχρονα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός. Τα ψηφίσματα για την Εγνατία πάνε περίπατο. Επισκέψεις και άλλων υπουργών και τελικά κενές υποσχέσεις.

– «Η Δράμα είναι μεγάλη για να είναι σε απομόνωση…» λέει ο αν. υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας. Αλλά τίποτα από πράξεις.

– Την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού όλων των υγειονομικών προτείνουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ. Μόνο το 33,3% των υγειονομικών έχει εμβολιαστεί στο Ν. Δράμας.

– Επιστολή της Διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Δράμας. Απειλείται η ασφαλή λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας.

– Προσωρινή ενίσχυση με ιατρικό προσωπικό της Παθολογικής του Νοσοκομείου Δράμας. Επτά Επικουρικοί ιατροί Παθολόγοι για το μήνα Ιούλιο 2021.

– Ρωγμή στον πλακοσκεπή αγωγό της οδού Ηπείρου στην πόλη της Δράμας.

– Τριπλασιάζεται η δημόσια επιχορήγηση για το LEADER της Αναπτυξιακής Δράμας. Συνολικά 99 ιδιωτικές επιχειρήσεις και 23 δημόσιου χαρακτήρα.

– Δύο καθηγητές του ΔΙΠΑΕ στη λίστα Stanford μεταξύ του 2% παγκοσμίως!

Ο Δραμινός κ. Γεώργιος Κύζας καθηγητής του ΔΙΠΑΕ ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου.

– Στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα συμμετέχει ο Δραμινός μαθητής Πρόδρομος Φωτιάδης. Έξι από τους καλύτερους μαθητές της χώρας διαγωνίζονται σε εξειδικευμένα Μαθηματικά.

– Με αποκαλύψεις του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, γίνεται γνωστό ότι γιατροί και νοσηλευτές ιδιώτες και του δημοσίου στη Δράμα προτρέπουν τον κόσμο να μην εμβολιαστεί!!! Γιατροί και νοσηλευτές ιδιώτες και του δημοσίου στη Δράμα προτρέπουν τον κόσμο να μην εμβολιαστεί!!! Καταγγελίες για νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Δράμας που είναι στο εμβολιαστικό κέντρο και ακολουθούν την ίδια τακτική.

– Κοινή δράση των Αναπτυξιακών Εταιρειών Δράμας – Σερρών για ανάπτυξη του ιστορικού τουρισμού και η μάχη των Οχυρών Ρούπελ και Λίσσε.

– Ο Δραμινός υπεραθλητής Μάριος Γιαννάκου πάει Αρκτική για το καλό του πλανήτη. Με τη στήριξη του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη και της BlueCycle.

– Ομάδα εργασίας από το Κ.Υ. Δράμας θα εμβολιάζει τους κατακεκλιμένους ασθενείς. Ξεκινούν οι δηλώσεις για τον εμβολιασμό κατ’ οίκον και στη Δράμα.

– Πρώτη θέση και εύφημο μνεία σε Δραμινούς μαθητές σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής.

– Ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας θα ζητήσει στοιχεία και εξηγήσεις από το Νοσοκομείο για καταγγελίες αμφιβόλου αξιοπιστίας.

– Αποχώρησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης… Σε φιάσκο κατέληξε η συζήτηση για τη Σιδηροδρομική Εγνατία στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας. Αποχώρησε θιγόμενος από τη συνεδρίαση μέχρι και ο δήμαρχος Δράμας.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

– Το πρόγραμμα κατασκευής κυκλικών κόμβων στη Δράμα, ανακοινώνει ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος.

– Οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ Καβάλας για τις μεγάλες ζημιές από χαλαζόπτωση στα οινοποιήσιμα αμπέλια στη Δράμα. Ζημιές επίσης σημειώθηκαν σε κηπευτικά και άλλες καλλιέργειες.

– Ξεκίνησε η διαδικασία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε προνοιακές δομές της Δράμας.

– Δηλώσεις του αντιδημάρχου Προγραμματισμού Δ. Δράμας στον «Π.Τ.»: Σε 3 μήνες η εφαρμογή ηλεκτρονικής έκδοσης πιστοποιητικών για τους δημότες της Δράμας.

– Εδώ και μήνες καθυστερεί η πληρωμή των αποζημιώσεων για την πατάτα. Συμβολική διαμαρτυρία πατατοπαραγωγών Νευροκοπίου στο Τελωνείο Εξοχή.

– Συνολικά 1.870.000 € για τρόφιμα για τα επόμενα 2 χρόνια. Νέα χρηματοδότηση για το ΤΕΒΑ Δήμου Δράμας με 1 εκατ. ευρώ.

– Παράλληλα με το έργο της Βιοκλιματικής Αναβάθμισης της περιοχής από τη 19ης Μαΐου ξεκινούν και τα πρώτα έργα του φυσικού αερίου στη Δράμα.

– Διαμαρτυρία εργαζομένων κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο Νοσοκομείο Δράμας.

– Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας Δράμας. Κανένας εισαχθείς στο Τμήμα Δασολογίας της Δράμας από τα ΓΕΛ της χώρας!

– Ο Δρ. Σταύρος Σιδηρόπουλος Founder & CEO της VIANAIR Inc μιλάει στον «Πρωινό Τύπο»

Ένας Δραμινός ειδικός στο σχεδιασμό κυκλοφορίας στον εναέριο χώρο με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

– Περίπου 130 άτομα βγαίνουν σε αναστολή από το Νοσοκομείο Δράμας λόγω μη εμβολιασμού τους. Τους επιδίδονται κλητεύσεις.

– Σε γραφειοκρατικά ζητήματα οφείλεται η καθυστέρηση της αποζημίωσης των πατατοπαραγωγών Νευροκοπίου.

– «Οι ομογενείς μας από τη Γερμανία κράτησαν και βοήθησαν να κινηθεί η αγορά της Δράμας τον Αύγουστο», λέει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας.

– Σε πολύ καλό στάδιο οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας.

– Δηλώσεις της Γεν. Γραμ. του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.». Και στη Δράμα υπήρξαν καταγγελίες για άτομα που ζητούσαν πλαστά θετικά rapid test.

– Ασημένιος Βαλκανιονίκης στην 38η Βαλκανική Ολυμπιάδα ο Δραμινός Πρ. Φωτιάδης. Ως μαθητής Λυκείου, μπορεί πλέον να διαλέξει την Σχολή που επιθυμεί και να μην γράψει πανελλαδικές εξετάσεις.

– Ξεκίνησαν και στη Δράμα οι προκαταρκτικές έρευνες για τα πλαστά πιστοποιητικά νόσησης.

– Μεγάλη συνέντευξη της διοικήτριας του Νοσοκομείου Δράμας: «Το Νοσοκομείο όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του…»

– Ελπίδες ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα βρίσκεται στη Δράμα το βαγόνι Simplon-Orient Express. Αργότερα η υπόσχεση μετατίθεται τέλος Νοεμβρίου. Προς το παρόν πάντως, είναι άγνωστο πότε θα επιστρέψει. Οι Σιδηροδρομικοί ελπίζουν παρ’ όλα αυτά, προχωράνε τα έργα που κάνουν απόλυτα μόνοι τους για το νέο Σιδηροδρομικό Μουσείο στη Δράμα, ενώ εμείς ελπίζουμε ότι οι βαθιές σκέψεις μας πως, ό,τι φεύγει από τη Δράμα δεν ξαναγυρίζει… να μην επαληθευθούν!

– Ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας και ο Σύλλογος Νοσοκομειακών Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας, ζητούν επιτακτικά να χαρακτηριστεί το Νοσοκομείο μας ως άγονο. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορέσουν να γίνουν περισσότερες προσλήψεις. Παρ’ όλα αυτά, κανένας επίσημος κυβερνητικός παράγοντας δεν αναφέρεται σ’ αυτό.

– Ο Δήμος Δράμας δίνει έκτακτη επιχορήγηση 50.000 ευρώ στο Νοσοκομείο Δράμας, για αγορά  PCR test.

– Οι πρώτες αντιδράσεις για την καθυστέρηση των διαδικασιών για την Ονειρούπολη.

– Με δηλώσεις τους στον «Π.Τ.», ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα κ. Σαμαράς, αναφέρεται στα πολύ χαμηλά ποσοστά εισαγωγής νέων φοιτητών και τονίζει: «Στόχος μας, είναι να διατηρηθούν και να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα τμήματα του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα».

– Με δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ζητάει: «Οι γιατροί μας να βγουν μπροστά και να ενημερώσουν για τον εμβολιασμό», ενώ δίνει ενδιαφέροντα στοιχεία για θανάτους και νοσηλεία από Covid στο Νοσοκομείο Δράμας.

– Τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου επισκέπτεται τη Δράμα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Εξαδάκτυλος, προκειμένου να στηρίξει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού «από την αυτοδιοίκηση και τους ανθρώπους του πνεύματος». Παρ΄όλα αυτά, τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Δράμα, προμηνύουν ένα απίστευτα μεγάλο νούμερο κρουσμάτων στην περιοχή, που γίνεται πόλος ανησυχίας πανελλαδικά.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

– Ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ζητάει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και στους εκπαιδευτικούς.

-Μεγάλη εσπερίδα στη Δράμα από το ΔΕΔΑ για τα έργα του φυσικού αερίου. Η Δράμα αποκτάει σταδιακά φυσικό αέριο.

– Από τα πληθυσμιακά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αναδεικνύεται για άλλη μια φορά, ότι η Δράμα είναι τελευταία σε γεννήσεις και τρίτη σε θανάτους από τους πέντε Νομούς της ΠΑΜΘ.

– Το Επιμελητήριο Δράμας υλοποιεί με επιτυχία το πρόγραμμα καινοτομίας νεοφυών επιχειρήσεων και προσφέρει μια θερμοκοιτίδα γι’ αυτές, μέσω του LAB-40.

– Μεγάλη επιτυχία  θεωρείται, η παραχώρηση του Οχυρού Λίσσε στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας για τουριστική αξιοποίηση. Με ενοίκιο 10.000 ευρώ το χρόνο για 12 χρόνια.

– «Οι ανεμβολίαστοι ηθικοί αυτουργοί των συμπολιτών μας που πεθαίνουν», λέει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας Γ. Γεωργιάδης σε δηλώσεις του.

– Στον χώρο του πολιτισμού, λαμβάνει χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, η έκθεση αγιογραφίας: «Νεομάρτυρες – Πορεία προς την Ελευθερία».

– Με ρεπορτάζ του, ο «Π.Τ.», αποκαλύπτει τη μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία κατεδάφισης του Κολυμβητηρίου Δράμας. Ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει κατορθωτό να ξηλωθεί ούτε ένα κεραμίδι!

– Περίπου το 40% της φετινής παραγωγής πατάτας παραμένει ακόμα στα χωράφια, μετά από έντονες βροχοπτώσεις στα μέσα Οκτωβρίου. Μεγάλες ζημιές στην καλλιέργεια της πατάτας που ζητούν νέες αποζημιώσεις όσοι έχουν πληγεί.

– Μια νέα δημοτική παράταξη κάνει την εμφάνισή της στο Δήμο Δράμας: «Αγαπάμε Δράμα» με επικεφαλής τον περιφερειακό σύμβουλο και νυν θεματικό αντιπεριφερειάρχη κ. Μωυσιάδη.

– Με χρηματοδότηση από το CLLED LEADER ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος Χωρισής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία» διοργανώνει το 1ο Συμπόσιο για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Χωριστής.

– Σε μια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Τάσσου, αναφερόμενος στο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, λέει: «Δεν έχουμε ένα κουβά με υπαλλήλους, ούτε διαθέσιμους που να “λιμνάζουν” σε μια υπηρεσία…».

– Γίνεται γνωστή η πρόθεση της εταιρείας Raycap για δωρεά προμελετών για μια ολοκληρωμένη ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων στο κέντρο της πόλης. Η  δωρεά πέρασε με ομόφωνη απόφαση από την Ο.Ε. του Δήμου Δράμας. Οι αντιπολιτεύσεις εκφράζουν επιφυλάξεις.

– Σε καθίζηση η αγορά της Δράμας τον Οκτώβριο και χωρίς αισιοδοξία, δύσκολες μέρες για το εμπόριο για τα καταστήματα της πόλης.

– Επίσκεψη της υφυπουργού Τουρισμού κας Ζαχαράκη στο Νευροκόπι. Ο δήμαρχος δηλώνει ότι έχει βρει ένα σύμμαχο…

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

– Το Δικηγορικό Σύλλογο επισκέπτεται ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώτσηρας και υπόσχεται να βοηθήσει σε διάφορα ζητήματα που αφορούν τον χώρο της Δικαιοσύνης στη Δράμα.

– Από 1 Νοεμβρίου, ξεκινάει η υποβαθμισμένη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Παρανεστίου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης της 4ης ΥΠΕ. Διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις, δεν πιάνουν τόπο και αγνοούνται από την κυβέρνηση. Οι γιατροί του μεταφέρονται ως ενίσχυση στο Νοσοκομείο Δράμας.

– Ψηφίζεται το νέο νομοσχέδιο για τις άδειες οδήγησης. Οι 17χρονοι θα μπορούν να βγάζουν προσωρινό δίπλωμα, να οδηγούν εντός Νομού κατοικίας τους και μόνο με συνοδεία. Ιδιοκτήτες Σχολών Οδηγών μιλάνε στον «Π.Τ.»

– Αίτημα Κτηνοτροφικών Συλλόγων για έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ για τους βοσκοτόπους.

– Χαμηλά και τα ποσοστά εμβολιασμένων υπαλλήλων στο Δήμο Δράμας. Από 56% έως και 66% οι εμβολιασμένοι Δημοτικοί υπάλληλοι στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

– Το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας ενέκρινε το στήσιμο της Ονειρούπολης, αλλά και έναν από τους πλέον χαμηλούς προϋπολογισμούς με 340.000 ευρώ.

– Νέες διαμαρτυρίες επισιτιστών στην πλατεία της Δράμας: Στο 50% η μείωση του τζίρου και κλείσιμο των καταστημάτων τους σε απεργιακή κινητοποίηση.

– Δημοσιεύεται το ΦΕΚ για την επίταξη ιδιωτών γιατρών προς ενίσχυση των Νοσοκομείων. Στη Δράμας επιτάσσονται έξι ιδιώτες γιατροί και αναλαμβάνουν καθήκοντα.

– Ξεκινούν επιτέλους οι πρώτες εργασίες για το στήσιμο της Ονειρούπολης. Για την «γραφειοκρατική γάγγραινα του Δήμου» μιλάει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Καλλινικίδης.

– Σε πολύ καλό δρόμο η απογραφή πληθυσμού στη Δράμα, δηλώνει η υπεύθυνη κα. Μπεϊκακη στον «Π.Τ.».

– Στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, επανεκλέγεται πρόεδρος ο κ. Τάσος Πούλιος.

– Σε στασιμότητα η αντικατάσταση του ελαστικού τάπητα στο Δημοτικό Στάδιο Δράμας.  «Η Υπηρεσία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθεί το έργο», δηλώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Καψημάλης.

– Την 25η Νοεμβρίου, Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας κα. Τσιαμούρα, ανακοινώνει ότι τα τελευταία 5 χρόνια, έχουν φιλοξενία στο Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας 81 κακοποιημένες γυναίκες και έχουν βοηθηθεί να αλλάξουν τη ζωή τους.

– Ο δήμαρχος Παρανεστίου επισκέπτεται την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας κα. Γκάγκα, ζητώντας να ανοίξει και πάλι το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου. Καμιά θετική απάντηση και θολό τοπίο.

– Για το μεγάλο πρόβλημα των ανατιμήσεων στα οικοδομικά υλικά, μιλάνε μηχανικοί της Δράμας στον «Π.Τ.» Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη συνέχιση των δημοσίων έργων.

– Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αμυράς επισκέπτεται τη Δράμα και το Βώλακα, προκειμένου να βρεθεί τρόπος συνεργασίας της τοπικής κοινωνίας με τους επιχειρηματίες μαρμάρου και τα λατομεία. Οριστικοποιείται  θετικά η  υπόγεια εξόρυξη μαρμάρου.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

– Σε μια μεγάλη ημερίδα, παρουσιάζονται τα θετικά αποτελέσματα από την ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων στο Δήμο Δράμας.

– Αντιδράσεις από υγειονομικούς φορείς της Δράμας για τη λειτουργία της Ονειρούπολης: «Δεν προλαβαίνουμε να κτίσουμε νέα πτέρυγα», λέει χαρακτηριστικά η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας.

– Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ανακοινώνει ότι δεν θα λειτουργήσει το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, καθώς  υπηρεσιακοί παράγοντες αρνούνται να υπογράψουν τη λειτουργία του.

– Με δηλώσεις στον «Π.Τ.» η νέα πρόεδρος του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Δράμας κα. Ζαχοπούλου τονίζει: «Η Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας, είναι μια διεύθυνση που έχει πάψει να ενισχύεται με νέο προσωπικό».

– Ξεκινάει η αναγκαστική απαλλοτρίωση στο Τμήμα Άγιος Αθανάσιος – Κρηνίδες για τον οδικό άξονα Δράμας – Καβάλας.

– Εγκρίνεται από το Υπουργείο Υγείας η εκπόνηση μελέτης της Raycap για το Νοσοκομείο Δράμας. Για την αναμόρφωση – επέκταση – μετεγκατάσταση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, του Φαρμακείου και του Εργαστηρίου Φυσιοθεραπείας.

– Μεγάλο το πρόβλημα με τους λύκους στη Δράμα για άλλη μια χρονιά, τονίζει ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας.

– Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, παραδίδει εύφημο μνεία σε εθελοντικές οργανώσεις της Δράμας.

– Ο Σύλλογος Σιδηροδρομικών και Φίλων Σιδηροδρόμου Δράμας ΗΦΑΙΣΤΟΣ, ετοιμάζεται να επαναφέρει τον ερχομό του Άη Βασίλη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς Παρ’ όλα αυτά, τα νέα μέτρα σταματάνε την εκδήλωση!

– Ανοίγει το πρόγραμμα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Για πρώτη φορά, θα παραμείνει ανοικτό για 50 μέρες. Στα 10 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση για το Νομό Δράμας.

– Μετά από επαφή του περιφερειάρχη κ. Μέτιου με τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, η έκταση που είχε παραχωρηθεί στον Ορειβατικό Όμιλο Δράμας, παραχωρείτε στην Περιφέρεια ΑΜΘ και αλλάζει οριστικά το καθεστώς ιδιοκτησιών στην περιοχή του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού.

– Το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας κάνει ομόφωνα μειώσεις 10% στα δημοτικά τέλη.

– Η ΚΤΥΠ ΑΕ δεσμεύεται να προχωρήσει το έργο του Δημοτικού Σχολείου Κ. Νευροκοπίου, με αποφάσεις που θα λάβει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2022. Για να δούμε…

– Νέα μέτρα ακυρώνουν εκδηλώσεις της Ονειρούπολης.

– Σε καλό δρόμο η μελέτη κόστους οφέλους του οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης, καθώς φαίνεται ότι αναδεικνύει την αναγκαιότητα κατασκευής του νέου δρόμου.

– Καλά νέα για την ίδρυση αυτόνομης Μονάδας Χημειοθεραπείας στο Νοσοκομείο Δράμας. Μετά από χρόνια, η Δράμα θα δει την  υλοποίηση της μονάδας. Φυσικά, εφόσον μπορέσουν να γίνουν προσλήψεις Ογκολόγων. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η μονάδα θα μπορεί να λειτουργήσει σε ένα με ενάμιση χρόνο.

– Υπογράφεται η σύμβαση και εντός Ιανουαρίου θα ξεκινήσει, η κατασκευή της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Οργανικών Αποβλήτων στο Δήμο Δράμας.

– Τελευταίες ημέρες του 2021, και η μετάλλαξη Όμικρον θερίζει και στη Δράμα. Στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Δράμας γίνεται το αδιαχώρητο από προσελεύσεις κρουσμάτων.

Καλή χρονιά να έχουμε.