Home > Πρώτο Θέμα > Η περιοχή της Δράμας και ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια πιθανή πυρκαγιά στο Παρθένο Δάσος Φρακτού;

Η περιοχή της Δράμας και ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια πιθανή πυρκαγιά στο Παρθένο Δάσος Φρακτού;

Με αφορμή την μεγάλη οικολογική καταστροφή στο δάσος Δαδιάς

Η περιοχή της Δράμας και ο κρατικός μηχανισμός

είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια πιθανή

πυρκαγιά στο Παρθένο Δάσος Φρακτού;

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ.  Καγιάογλου και η Διευθύντρια Δασών Ν. Δράμας κα. Κωνσταντινίδου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΜΕΓΑΛΗ φωτιά που κατακαίει τεράστιες εκτάσεις τις τελευταίες μέρες στη Δαδιά, αποτελεί ένα από τα πλέον τραγικά θέματα του φετινού καλοκαιριού. Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά και η καταστροφή ανυπολόγιστη.

Η φωτιά στο μοναδικό δάσος Δαδιάς στον Έβρο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, έχει κάψει τουλάχιστον 34.000 στρέμματα. Μάλιστα όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο, πρόκειται για μια τεράστιας έκτασης πυρκαγιά που ξεπερνάει όλες τις προηγούμενες που έλαβαν χώρα σε τμήματα της περιοχής Natura από το 2003 έως και το 2021. Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου βρίσκεται στο μέσον του νομού Έβρου σε έκταση 428.000 στρεμμάτων από τα οποία τα 72.900 είναι αυστηρά προστατευόμενη ζώνη και εντάσσονται στη ζώνη προστασίας Α.

Το παράδειγμα της μεγάλης πυρκαγιάς στο μοναδικό δασικό οικοσύστημα της Δαδιάς, οφείλει να μας προβληματίσει όλους. Μπορεί φωτιές του είδους να μην είναι συνηθισμένες στην Ελλάδα (πέρα από τις γνωστές πυρκαγιές που έχουμε κάθε χρόνο σε λίγο πολύ γνωστές περιοχές), όμως οφείλουμε να αναρωτηθούμε τι θα μπορούσε να συμβεί, αν ο μη γένοιτο, ξεσπάσει μια παρόμοια πυρκαγιά στην περιοχή του Δάσους της Ελατιάς και στο Παρθένο Δάσος.

Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να ξεφύγει μια τέτοια πυρκαγιά; Κατά πόσοι οι τοπικοί μηχανισμοί προστασίας, αλλά και ο κρατικός μηχανισμός θεωρούνται έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια τέτοιο κατάσταση;

Στα χαρτιά και στις όποιες γραφειοκρατικές λεπτομέρειες, στα σχέδια και τις συζητήσεις που γίνονται κάθε χρόνο – όπως έγιναν και φέτος στα Συντονιστικά Όργανα της Πολιτικής Προστασίας, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας, όσο και Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, αλλά και σε επίπεδο Δήμων, αποδεικνύονται συνήθως τέλεια. Ή τουλάχιστον σε εκείνο το επίπεδο, όλα βαίνουν καλώς. Τι γίνεται όμως στην πράξη;

Το Παρθένο Δάσος της Δράμας

Θέσαμε τα ερωτήματα αυτά στο δήμαρχο Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, για το ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην περιοχή του κατά πόσο ο Δήμος είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει σε μια πρώτη φάση μια τέτοια κατάσταση.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Καγιάογλου, ο Δήμος Παρανεστίου είναι σε άμεση επικοινωνία με τη διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Νομού Δράμας καθώς και με το αντίστοιχο Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Παρανεστίου.

Ο ίδιος σημειώνει ότι «αυτή την ώρα μεγάλη δύναμη από τη Δράμα βρίσκεται στην περιοχή της Δαδιάς» και μας εξηγεί ότι, «εμείς εδώ στο Παρανέστι έχουμε μια πολύ καλή βάση εθελοντών – διασωστών, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά σε ετοιμότητα. Εμείς ως Δήμος, παρέχουμε δύο πυροσβεστικά οχήματα με οδηγούς σε 24ωρη βάση, ελπίζοντας ότι δεν θα συμβεί κάτι μοιραίο».

Ο κ. Καγιάογλου τονίζει ακόμα ότι υπάρχει συνεργασία με τους κτηνοτρόφους της περιοχής ενώ κατάλληλα ενημερωμένοι είναι και όλοι οι αντιδήμαρχοι. Όπως λέει ο ίδιος, «διαθέτουμε ένα πολυμηχάνημα το οποίο μπορεί επίσης να κουβαλάει και νερό, έχουμε ένα JCB για τέτοιες περιπτώσεις», ενώ στην ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος από τα μέτρα που μέχρι σήμερα λαμβάνονται, σημειώνει: «Το πρόβλημα είναι ότι μόνο αυτή την ώρα η δύναμη του Κλιμακίου Πυροσβεστικής είναι στον Έβρο τώρα», ενώ τονίζει ιδιαίτερα ότι, «γίνονται πολλές περιπολίες από εμάς, υπάρχουν ψηλά σημεία από τα οποία μπορούμε να ελέγχουμε την περιοχή και πιστεύω ότι τα μέτρα είναι ικανοποιητικά».

Καθυστερεί διαδικασίες το Δασαρχείο

Στην ερώτηση για τους δασικούς δρόμους, ο κ. Καγιάογλου εκφράζει το παράπονό του ότι «με το Δασαρχείο έχουμε ένα θέμα. Το Δασαρχείο, ενώ θέλει, καθυστερεί με τις διαδικασίες να μισθώσει μηχανήματα και κάθε χρόνο όπως και φαίνεται, θα μισθώσει στην περίοδο του φθινοπώρου. Το Δασαρχείο μπορεί να έχει θέληση, αλλά επί της ουσίας δεν μπορεί να μας βοηθήσει».

Όπως εξηγεί, αυτή την ώρα ο Δήμος έχει έξω μηχανήματα τα οποία στρέφει στους δασικούς δρόμους για εργασίες καθαριότητας και άλλα, ενώ αυτά θα μπορούσαν να γίνουν από το Δασαρχείο. Όπως τονίζει μάλιστα, «μακάρι το Δασαρχείο να μπορεί να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του και να μπορέσει να κάνει συνεργασία με εργολάβο και να μισθώσει  μηχάνημα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και όχι αργότερα».

Τι λέει η Δ/νση Δασών Ν. Δράμας

Ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε επίσης με τη διευθύντρια Δασών κα. Κωνσταντινίδου, θέτοντας το ερώτημα αν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα που λαμβάνονται στις δασικές εκτάσεις της Δράμας, και πάντα με παράδειγμα την τραγική κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στη Δαδιά Έβρου.

Όπως επισημαίνει η κα. Κωνσταντινίδου, «αυτό που χρειάζεται είναι, εκ μέρους του Δασαρχείου να εκτελούνται όλοι οι εργασίες διαχείρισης των δασών, όλες όσες προβλέπονται στις διαχειριστικές μελέτες, να διεξάγεται κανονικά το πρόγραμμα εκμετάλλευσης δασών, βάσει του οποίου γίνεται η καλλιέργεια του δάσους».

Διευκρινίζει η ίδια ότι, «με την καλλιέργεια του δάσους έχουμε την απομάκρυνση της βιομάζας – επομένως  και της καύσιμης ύλης από τα δάση. Το γεγονός ότι οι υπάλληλοι της δασικής υπηρεσίας, αλλά και οι συνεργάτες τους, οι Δασικοί Συνεταιρισμοί βρίσκονται στο δάσος για εργασίες, είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος παρακολούθησης των δασών, ώστε με το που δημιουργείται μια φωτιά, άμεσα γίνεται αυτή αντιληπτή και στη συνέχεια ειδοποιείται η Πυροσβεστική».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η κα. Κωνσταντινίδου και στο ζήτημα της συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου. Όπως λέει, «έχουν έρθει κάποια χρήματα οπότε εκ μέρους των Δασαρχείων γίνονται κάποιες εργασίες σ’ αυτόν τον τομέα».

Στη σημείο αυτό, της θέτουμε το ερώτημα αν είναι ικανοποιημένη από την κατάσταση που επικρατεί και ότι σε γενικό επίπεδο υπάρχουν αρκετά παράπονα μ’ αυτό θέμα, ότι δεν υπάρχει τακτική συντήρηση κτλ.

Απαντώντας, σημειώνει ότι «η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται περισσότερη συντήρηση. Αυτή τη στιγμή η δασική υπηρεσία έχει πλήρη απορρόφηση στη χρηματοδότηση, όμως απαιτείται περαιτέρω χρηματοδότηση».

Ερωτώμενη αν σε περίπτωση που συμβεί κάτι στην περιοχή τι μπορεί να γίνει, μας λέει ότι, «πάντα επηρεάζουν οι συνθήκες. Κατά αρχήν είναι σημαντικό το πόσο γρήγορα γίνεται αντιληπτή μια πυρκαγιά. Είναι γνωστό ότι, όταν γίνεται αντιληπτή στο ξεκίνημα, είναι πιο εύκολη η πυρόσβεση, ενώ αντίθετα όταν μια φωτιά πάρει διαστάσεις, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν».

Στο σημείο αυτό διευκρινίζει ότι «το ευτύχημα με εμάς το δάσος είναι υπό καλλιέργεια. Δηλαδή, στο σύνολο της έκτασης, υπάρχει καλλιέργεια του δάσους, υπάρχει δηλαδή μια συστηματική παρακολούθηση και διαχειριστικές μελέτες».