Home > Πρώτο Θέμα > Ανέστης Τοπαλίδης: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, Ενώνουμε τη Δράμα» Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

Ανέστης Τοπαλίδης: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, Ενώνουμε τη Δράμα» Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Δράμας

Ανέστης Τοπαλίδης:

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας,

Ενώνουμε τη Δράμα»

 

Ο Ανέστης Τοπαλίδης, θέτει για δεύτερη φορά υποψηφιότητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα». Ελεύθερος επαγγελματίας με  πολυετή εμπειρία στον χώρο της εστίασης, από τον οποίο και ξεκίνησε την σταδιοδρομία του, ανακαλύπτει συνεχώς νέες επαγγελματικές προκλήσεις και διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο εργασιών και συνεργασιών, που σίγουρα θα κινήσουν το ενδιαφέρον της δραμινής κοινωνίας στο μέλλον. Ο ίδιος δηλώνει πως τα μεγαλύτερο επίτευγμα του είναι η οικογένεια του και ο λόγος που θέλει να συνεχίσει να προσφέρει ακόμα πιο δυναμικά στα κοινά, οι δύο υπέροχες κόρες του, που ομόρφυναν τον κόσμο του.

  • κ. Τοπαλίδη πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, να σας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και για τη δυνατότητα που μου δίνετε να επικοινωνήσω, μέσα από τη συνέντευξη μας αυτή, με τους συμπολίτες μας. Είναι μια ευκαιρία να ξανασυστηθώ, για να μπορέσει ο κόσμος να με γνωρίσει λίγο καλύτερα, να μπορέσω να έρθω πιο κοντά σε κάθε Δραμινό και σε κάθε Δραμινή μέσα από τη νέα προσπάθεια που ξεκινάω στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2023.

Είμαι 37 χρονών και από πολύ μικρή ηλικία επέλεξα να ασχοληθώ με το ελεύθερο επάγγελμα και να σχεδιάσω τη ζωή μου στην πόλη μας, τη Δράμα. Ξεκίνησα να εργάζομαι από 14 ετών, στον χώρο της εστίασης και το πρώτο μου μαγαζί το άνοιξα 19 ετών. Από πολύ μικρός αγωνίζομαι να καταφέρω να πετύχω τους στόχους μου, αναλαμβάνοντας αρκετές φορές το βάρος σημαντικών αποφάσεων που ήταν δύσκολες για το νεαρό της ηλικίας μου. Αλλά παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισα νομίζω τα έχω καταφέρει αρκετά καλά και έχω δικαιώσει τους κόπους μου. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούμαι και στο χώρο της διασκέδασης, αλλά και της ένδυσης μαζί με την οικογένεια μου, ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί νέες επαγγελματικές διαδρομές που σύντομα θα ολοκληρωθούν.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα μου όμως, είναι η δημιουργία της όμορφης οικογένειας μου, οι δύο υπέροχες κόρες μου, που πραγματικά έφεραν φως στη ζωή μου, με ολοκλήρωσαν και μου έδωσαν άπειρα κίνητρα να θέλω να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Δηλώνω λοιπόν ευτυχισμένος μπαμπάς και ευτυχισμένος σύζυγος δίπλα στην Μαριλίνα Παυλίδου, τον άνθρωπο που στηρίζει κάθε μου βηματισμό. Νιώθω ευλογημένος και τυχερός.

  • Δραστηριοποιήστε σε αρκετές επιχειρήσεις. Πόσο εύκολο είναι για έναν επιχειρηματία, όχι μόνο να επιβιώσει στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά, αλλά και να καταφέρει να εξελιχθεί δημιουργικά;

Όπως σας προανέφερα, εργάζομαι από 14 ετών. Πολλές ώρες δουλειάς, δύσκολες συνθήκες, με κάποιες συνεργασίες να μην ευδοκιμούν και να λήγουν, αφήνοντας μια πικρία και απογοήτευση. Πάντα όμως ο στόχος παρέμενε ο ίδιος, να τα καταφέρω και να κάνω περήφανη την οικογένεια μου και εμένα τον ίδιο. Νομίζω στην πορεία των χρόνων οι περισσότερες επιλογές με δικαίωσαν και όσες δεν το κατάφεραν δεν άφησα να λειτουργήσουν ανασταλτικά στα όνειρα και στους στόχους μου.

Ο χώρος της εστίασης ειδικά, είναι ένας δύσκολος επαγγελματικός κλάδος και εγώ και οι συνάδελφοι μου προσπαθούμε να δημιουργούμε συνθήκες και προϋποθέσεις που θα διευκολύνουν, όχι μόνο εμάς, ως επαγγελματίες, αλλά και τον κόσμο που μας εμπιστεύεται και στηρίζει τις προσπάθειες μας. Γιατί ότι κάνουμε γίνεται για να μπορούμε να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στον κόσμο, όχι μόνο της πόλης μας, του νομού μας, αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών που κάθε χρόνο μας τιμούν, επιλέγοντας τη Δράμα ως τουριστικό προορισμό.

Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα που αφορούν διάφορες πτυχές του κλάδου μας, όπως οι αυξήσεις των πρώτων υλών, η δυσκολία εύρεσης προσωπικού για να στελεχωθούν οι επιχειρήσεις μας, η υψηλή φορολογία,  η μείωση των προστίμων σε περίοδο παρατεταμένης κρίσης, οι ρυθμίσεις οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Κάνουμε τιτάνιες προσπάθειες να ανταπεξέλθουμε, λειτουργώντας αντικραδασμικά κάποιες φορές για να μην δημιουργηθεί αρνητικός αντίκτυπος στους πελάτες μας. Δύσκολες συνθήκες, αλλά δίνουμε καθημερινά ενωμένοι τις μάχες μας.

  • Προστίθενται νέα προβλήματα που επιβαρύνουν την κατάσταση; Μπορούν να αντιμετωπιστούν; Τι ενέργειες κάνετε ήδη και σκοπεύετε να συνεχίσετε να κάνετε για την αντιμετώπιση τους;

Το ενεργειακό κόστος είναι πλέον δυσβάσταχτο και δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες σε όλους μας. Δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να απορροφούν τις τεράστιες αυξήσεις που συνοδεύουν τις πρώτες ύλες, την ενέργεια, για να μην αποτυπωθούν αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους που θα έχουν σαν συνέπεια μείωση των πελατών μας. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο των επιχειρήσεων μας και είναι μια προοπτική δυσοίωνη, αλλά δυστυχώς πολύ πιθανή και έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα πολλών επιχειρήσεων.

Μέσα σε όλα αντιμετωπίσαμε μια πρωτόγνωρη, όχι μόνο για τη χώρας μας, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα κατάσταση, με την πανδημία του covid και πραγματικά χρειάστηκε δύναμη ψυχής για να καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε. Αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται σε κάθε περιοχή της χώρας μας και είναι σημείο που εστιάζουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους πολλοί συνάδελφοι μας.

Ο κ. Χρήστος Κουδούνης, εκπρόσωπος πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης, ανέφερε πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή ότι είμαστε σε ένα καλό κλίμα δουλειάς και προσέλευσης του κόσμου, αλλά είμαστε σε ένα κακό περιβάλλον, μετά τη δεκαετή κρίση, την πανδημία και με συσσωρευμένα πολλά προβλήματα και υποχρεώσεις. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τα εστιατόρια τις καθημερινές αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αυτό έχει ισοσταθμιστεί με το delivery, αλλά το κόστος επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και η κερδοφορία μειώνεται κατά πολύ. Ο κλάδος είναι απαξιωμένος. Επίσης ο κ. Τάσος Γιατράς, πρόεδρος Συλλόγου καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής Νομού Αχαΐας, ανέφερε στην ίδια εκπομπή ότι παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Πάτρα, καθώς η εστίαση σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει ίδιες παθογένειες, αλλά υπάρχουν βέβαια και ιδιαιτερότητες σε κάθε περιοχή.

Σε σύσκεψη που έγινε πριν από λίγους μήνες στο Επιμελητήριο Ηρακλείου και διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Επισιτισμού και διασκέδασης Νομού Ηρακλείου, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μαρία Αντωνακάκη, επεσήμανε την αγωνία για το μέλλον των επαγγελματιών στην εστίαση και διασκέδαση, κάτι που εκφράστηκε από όλους τους συμμετέχοντες συναδέλφους. Τόνισε πως απαιτείται συνεχής συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς σε θέματα καθημερινότητας και εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ο επισιτισμός αποτελεί κρίσιμο κλάδο της οικονομικής ζωής, με μεγάλη συνεισφορά στην επιχειρηματικότητα και την εργασία, την κοινωνική ζωή και την τοπική οικονομία και για τους λόγους αυτούς επιβάλλεται να υπάρξουν λύσεις και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση στα προβλήματα των επαγγελματιών του κλάδου.

Σας αναφέρω κάποιες τοποθετήσεις συναδέλφων μου, με τις οποίες συμφωνώ απόλυτα και πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν επαφές και συνεργασίες με συναδέλφους του κλάδου σε όλη την Ελλάδα για να βρούμε λύσεις στα κοινά σημεία που μας αφορούν. Ως  πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Δράμας, θα επιδιώξω αυτές τις επαφές και θα αγωνιστώ δίπλα σε κάθε συνάδελφο για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο πλαίσιο εργασίας και συνεργασίας όχι μόνο ανάμεσα στον κλάδο μας, αλλά και με κάθε παραγωγικό φορέα του τόπου μας. Επίσης, θα συνεχίσω τις επαφές προσωπικά, αλλά και σε διαρκή συνεννόηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων, με τα αρμόδια Υπουργεία, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα μας.

–           Δεύτερη φορά μαζί με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» και τον Χριστόδουλο Μαμσάκο. Τι συνέβαλε στην απόφαση σας;

Έχω δηλώσει πως ήταν μια συνειδητή απόφαση και μια υπεύθυνη προσωπική επιλογή να ενταχθώ για δεύτερη φορά στο ψηφοδέλτιο του Χριστόδουλου Μαμσάκου. Θα ήθελα να σας πω ότι και η πρώτη απόφαση μου το 2019 να συνταχθώ με τη δημιουργική ομάδα της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα» ήταν συνειδητή. Η μετεκλογική πορεία, όχι μόνο της ίδιας της παράταξης, αλλά και η δική μου δίπλα στους συνυποψηφίους μου και στους συμπολίτες μου, δικαίωσε την επιλογή μου και έκανε πιο εύκολη τη νέα απόφαση να είμαι υποψήφιος δίπλα στον Χριστόδουλο Μαμσάκο, έναν άνθρωπο που εκτιμώ και αναγνωρίζω την αγάπη που έχει για τον τόπο μας. Αυτή η αγάπη για τον τόπο μας και οι κοινοί μας στόχοι για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του μας έφεραν κοντά.

Με τον δήμαρχο έχουμε αναπτύξει μια πολύ καλή συνεργασία τα τελευταία χρόνια, είναι και είμαι δίπλα του σε κάθε νέα προσπάθεια που γίνεται για το καλό του Δήμου μας και εκτιμώ την πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει με το επιτελείο του όλα αυτά τα χρόνια. Όλη η ομάδα της παράταξης είναι μια δημιουργική ομάδα και είναι τιμητικό να είσαι μέλος της. Έχει γίνει ένα έργο σημαντικό που ήδη αφήνει το θετικό αποτύπωμα στο Δήμο μας και μετά από προσπάθειες ετών έχουν μπει στα σκαριά και άλλα σημαντικά έργα που θα αλλάξουν την εικόνα του Δήμου Δράμας και θα δώσουν νέες προοπτικές ανάπτυξης. Θέλω λοιπόν να μπορέσω κι εγώ να συνεισφέρω στην ολοκλήρωση τους κι αυτός είναι ο λόγος που συμμετέχω για δεύτερη φορά στις αυτοδιοίκητές εκλογές στο πλευρό του Χριστόδουλου Μαμσάκου. Η επαγγελματική μου σταδιοδρομία έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια, πως αναζητώ καινοτόμες ιδέες και λύσεις που θα προσφέρουν θετικά στην πόλη μου και είμαι έτοιμος να ανταποκριθώ μέσα από ένα νέο θεσμικό ρόλο.

–           Έχοντας μια πετυχημένη πορεία ως ελεύθερος επαγγελματίας, με πολύ προσωπική δουλεία σε κάθε εγχείρημά σας που απαιτεί πολύ χρόνο, θεωρείτε ότι θα μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις των ρυθμών ενός εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου και πολύ περισσότερο στις υψηλές ευθύνες ενός αντιδημάρχου;

Η επαγγελματική μου πορεία με έχει εφοδιάσει με πολύτιμη εμπειρία και μου έχει δώσει μαθήματα ζωής ανεκτίμητα που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα μου και το πλαίσιο των συνεργασιών μου. Έμαθα μέσα από το ελεύθερο επάγγελμα να ανταποκρίνομαι στις προκλήσεις, που είναι πολλές και απρόβλεπτες, έμαθα να βρίσκω λύσεις και να εξελίσσομαι επαγγελματικά. Το πιο σημαντικό είναι ότι έμαθα και πλέον είναι επιλογή μου συνειδητή, να δουλεύω ομαδικά και να εκτιμώ κάθε συνεργάτη και κάθε συνεργασία που προσθέτει θετικά στο παρόν και το μέλλον μου.

Αυτή η διαδρομή που έχω διανύσει, με έχει θωρακίσει και μου έχει δώσει τη δύναμη και τη θέληση να ανταποκριθώ στα καθήκοντα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η επαγγελματική μου δραστηριότητα, μου έδωσε και συνεχίζει να μου δίνει τη δυνατότητα, να είμαι κοντά στους συμπολίτες μου, να συνομιλώ μαζί τους, να τους ακούω και να γίνομαι δέκτης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους, όπως κι εγώ άλλωστε, και θέλω να μπορέσω να συμβάλω στην επίλυσή τους. Ζούμε στην ίδια κοινωνία, είμαστε ενεργά μέλη της, έχουμε τις ίδιες αγωνίες, και αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα μας προβλήματα που μας δυσκολεύουν. Μέσα από τη συνεχή τριβή με τα προβλήματα και τις δυσκολίες μπορώ να κρίνω και να αξιολογώ την έντιμη προσπάθεια της δημοτικής αρχής και τον καθημερινό αγώνα που δίνει, για να μπορέσουμε να πάμε όχι μόνο ένα, αλλά πολλά βήματα παρακάτω και να βελτιώσουμε τις ζωές μας.

Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, είμαι ελεύθερος επαγγελματίας. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να εργάζομαι έχω ευλογηθεί με πολύ καλές συνεργασίες, επαγγελματικές και προσωπικές επαφές, οι οποίες ανιδιοτελώς με βοήθησαν και στάθηκαν δίπλα μου στις δύσκολες, λάθος συνεργασίες μου, δίνοντάς μου δύναμη να ανταπεξέλθω. Αυτή η στήριξη όμως με έκανε να καταλάβω το νόημα της αλληλεγγύης και σηματοδότησε την στάση μου όχι μόνο στην επαγγελματική, αλλά και στην προσωπική μου πορεία. Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώ να ανταποδώσω την στήριξη και την αγάπη που έλαβα, να δώσω, όταν μπορώ, σε κάποιον την ευκαιρία, όπως μου δόθηκε κι εμένα. Προσπαθώ να είμαι δίπλα στους συμπολίτες μου και με όσες δυνατότητες έχω να συμβάλλω στην επίλυση κάποιων προβλημάτων, γιατί η συμμετοχή στα κοινά δεν ξεκινά και δεν σταματά στις εκλογές, απλά συνεχίζεται.

Αυτή η συμμετοχή μας αφορά όλους, είτε κατεβαίνουμε στην πολιτική είτε όχι, είμαστε όλοι ενεργά μέλη της κοινωνίας μας και πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να γίνει η Δράμα μας ακόμα καλύτερη, ακόμα πιο όμορφη, ακόμα πιο φιλόξενη. Η δική μου υποψηφιότητα στόχο έχει να μπορέσω μέσα από ένα θεσμικό ρόλο να έχω μεγαλύτερες και περισσότερες δυνατότητες και επιλογές να βρω λύσεις, να φτάνω κάποια ζητήματα στην τελική ευθεία και να μην σταματώ μέχρι το σημείο εκείνο που μπορώ να συμβάλλω ως ενεργός πολίτης.

Έχω μάθει να πορεύομαι όλα αυτά τα χρόνια μαζί με τον κόσμο, εργάζομαι μαζί τους και για εκείνους και ξέρω πως μπορώ να ζητήσω τη στήριξη τους, γιατί ξέρουν πως θα συνεχίσω να πορεύομαι δίπλα τους. Η ομαδική δουλειά είναι μια δημιουργική δουλειά και κάθε πετυχημένο βήμα της συμπαρασύρει περισσότερους και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, να δώσουμε κίνητρο για συμμετοχή σε κάθε Δραμινό και κάθε Δραμινή, ώστε ο τόπος μας να γίνει πολύ καλύτερος και να έχουμε συμβάλλει όλοι, όπως ο καθένας μπορεί, σε αυτό. Το να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε την εικόνα του Δήμου μας προς το καλύτερο θα είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση για όλους μας.

–           Είστε ικανοποιημένος από το έργο της δημοτικής αρχής; Θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα πράγματα; Ποια είναι η άποψη σας και τι εισπράττετε από την επαφή σας με τους συμπολίτες μας;

Όταν διοικείς ποτέ δεν επαναπαύεσαι και πάντα υπάρχει το καλύτερο και το περισσότερο που διεκδικείς για τον τόπο σου. Πάντα αναζητάς τρόπους, μεθόδους, λύσεις, απαντήσεις για να βελτιώσεις όχι μόνο τον σχεδιασμό σου, αλλά και την υλοποίησή του. Δυστυχώς οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που δεν έχουμε ακόμα καταφέρει, σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας, να εξαλείψουμε ή έστω ελαχιστοποιήσουμε, δεν δίνουν τη δυνατότητα να «τρέξουν» και να ολοκληρωθούν, σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, έργα πνοής, αλλά και βελτίωσης της ποιότητας ζωής μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν έργα, ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός. Αυτό αποδεικνύεται στην πορεία μιας δημοτικής αρχής και δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στον πολίτη. Και είναι αυτό που επιβραβεύεται ή όχι στην κάλπη.

Η δημοτική αρχή έχει καταφέρει, παρόλες τις δυσκολίες, να ολοκληρώσει και να δρομολογήσει πολύ σημαντικά έργα, όπως για παράδειγμα το ΒΑΑ που αναβαθμίζει την περιοχή και διαμορφώνει νέες συνθήκες ανάπτυξης και λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται περιμετρικά, την αναβάθμιση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας και αποτελεί πυλώνα εξωστρέφειας, την έναρξη λειτουργίας της Σχολής Κινηματογράφου που δίνει νέα προοπτική σε ολόκληρο το νομό, την αναβάθμιση του Δημοτικού Σταδίου. Έχει κατασκευάσει και ανακατασκευάσει περισσότερες από 16 παιδικές χαρές, δημιούργησε γήπεδα 5×5, κατασκεύασε εξωτερικούς χώρους άθλησης και έχει δρομολογήσει πολλά ακόμα, που θα τα χαρούμε όλες οι οικογένειες και αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε και να το επιβραβεύσουμε. Αυτά είναι ορισμένα από τα έργα που έχουν αλλάξει και θα συνεχίζουν να αλλάζουν την εικόνα της πόλης μας. Επιπλέον, δρομολογήθηκαν νέα καινοτόμα έργα, όπως η υλοποίηση και λειτουργία ενός δημιουργικού κόμβου για τις οπτικοακουστικές τέχνες στη Δράμα, στο πρώην στρατόπεδο Ανδρικάκη, η δημιουργία ενός σύγχρονου κολυμβητηρίου, η αναμόρφωση του Δημοτικού Κήπου, της πλατείας Ελευθερίας, η ανάπλαση του Κορυλόβου.

Σας ανέφερα κάποια ενδεικτικά έργα που η δημοτική αρχή με πρωτοβουλίες και προσπάθειες δικές της, αλλά και σημαντικές συνεργασίες με φορείς του τόπου μας και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, ενσωματώνει στο όραμα που έχει για τον Δήμο Δράμας.

Το αποτύπωμα αυτής της συνολικής προσπάθειας στους Δραμινούς και τις Δραμινές είναι θετικό και το εισπράττω καθημερινά. Σίγουρα γίνομαι και δέκτης παραπόνων, γιατί λάθη εκ’ των πραγμάτων γίνονται και θα γίνονται, όχι σκόπιμα και όχι λόγω ανευθυνότητας, αλλά όταν αφιερώνεις χρόνο να εξηγήσεις στον κόσμο γιατί έγιναν ή γιατί δεν έγιναν κάποια πράγματα ακόμα, καταλαβαίνουν, κατανοούν και το κυριότερο αφήνουν πίσω τους τις αντιπολιτευτικές φωνές που τις περισσότερες φορές δημιουργούν θόρυβο, παρά λόγο ουσίας.

–           Μιας και αναφέρατε ότι γίνεστε δέκτης και παραπόνων και ίσως έντονης δυσαρέσκειας κάποιες φορές, τα προβλήματα που προέκυψαν από την υλοποίηση του ΒΑΑ και τις εργασίες φυσικού αερίου θεωρείτε ότι κακώς προκάλεσαν αρνητικές αντιδράσεις;

Θα σας απαντήσω ειλικρινά ως πολίτης. Όταν ανατρέπεται η καθημερινότητά σου, όταν αλλάζει η ροή της ζωής σου όπως την είχες συνηθίσει, ναι, είναι απόλυτα λογικό να διαμαρτύρεσαι και να δυσανασχετείς. Η δύναμη της συνήθειας είναι πολύ μεγάλη και δύσκολα όλοι, μέσα σε όλους κι εγώ, μπορούμε να αποχωριστούμε συνήθειες χρόνων. Πρέπει όμως να τα βάλουμε κάτω ήρεμα και να δούμε αυτή η συνήθεια που χάνουμε αν αντικαθίσταται από κάτι καλύτερο, αν αυτό που θα κερδίσουμε κάνοντας λίγη υπομονή βελτιώσει τις ζωές μας, κάνει πιο όμορφη την πόλη μας, δίνει νέα προοπτική όχι μόνο αναπτυξιακά αλλά και αισθητικά.

Πρέπει να βλέπουμε τη συνολική εικόνα και όχι να απομονώνουμε μόνο τα λάθη για να κάνουμε αρνητική κριτική. Τα λάθη μπορούν να διορθωθούν και ίσως αν δώσουμε χρόνο θα δούμε ένα τελικό αποτέλεσμα που θα μας εκπλήξει ευχάριστα. Οι επικριτικές απόψεις είναι και οι πιο εύκολες, αλλά εγώ έχω μάθει να είμαι υπομονετικός, να δίνω χρόνο και να εκτιμώ στην ώρα της κάθε προσπάθεια, κάθε αγώνα. Βλέπουμε για παράδειγμα τα φυτά στα νέα πεζοδρόμια του ΒΑΑ και αντί να σκεφτούμε πόσο μπορούν να ομορφύνουν την περιοχή, βγάζουμε τη μεζούρα για να μετρήσουμε το ύψος τους και να πούμε ότι τα θέλαμε πιο ψηλά. Δε ζούμε μέσα σε μακέτες, ζούμε μέσα σε πραγματικές συνθήκες και έχουμε ευθύνη όλοι μαζί να ζούμε αρμονικά και όμορφα. Δεν είναι μαύρο ή άσπρο ότι κάνει μια δημοτική αρχή, όπως δεν είναι και δεν πρέπει να είναι άσπρο ή μαύρο η αντιπολιτευτική κριτική.

Έχουν γίνει αστοχίες που διορθώνονται στο έργο του ΒΑΑ και αστοχίες στις εργασίες του φυσικού αερίου που δεν είναι στην ευθύνη του Δήμου η αποκατάσταση τους, αλλά ο Δήμος έκανε τις ενέργειες που όφειλε να κάνει και πιστεύω σύντομα θα έχουν αποτέλεσμα. Δεν κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, τα αντιμετωπίζουμε και αυτό τις περισσότερες φορές θέλει πολύ χρόνο. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για να ολοκληρώνεται ένα έργο σε ελάχιστο χρόνο με μηδενικές φθορές. Δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, αλλά και δεν μηδενίζουμε. Δεν ζώ σε άλλη πόλη, φυσικά και βλέπω τα λάθη, φυσικά και πολλές φορές νευριάζω και φυσικά πολλές φορές αγανακτώ. Θέλω λοιπόν να μπορέσω να διορθώσω αυτά που με ενοχλούν και όχι απλά να κάνω διαπιστώσεις, γι’ αυτό και επιλέγω να είμαι εκ’ νέου υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Θέλει δουλειά συνεχή με συνέπεια και το αποτέλεσμα δικαιώνει όταν γίνεται για το καλό των πολιτών. Όταν ξεκινάς από το μηδέν έχει μια διαδρομή μέχρι να φτάσεις στο δέκα. Εδώ είμαστε για να κρινόμαστε από το έργο μας, για να δεχόμαστε την επιβράβευση, αλλά και την αρνητική κριτική που μας βοηθάει να διορθώνουμε τα λάθη και να γινόμαστε καλύτεροι.

           Κλείνοντας θα ήθελα να μου πείτε ποιος είναι ο στόχος σας σ’ αυτή τη νέα πορεία σας μέχρι την ημέρα των εκλογών;

Τον ίδιο στόχο που έχω εδώ και χρόνια, να είμαι ο εαυτός μου και κάθε μέρα να γίνομαι καλύτερος για την οικογένεια μου, τους συνεργάτες μου, τους συμπολίτες μου. Σ’ αυτή τη νέα διαδρομή μου θέλω να προσφέρω για να γίνουμε μια πόλη καλύτερη, να δώσουμε ευκαιρίες για να δημιουργήσουν οι νέοι άνθρωποι, όπως μου δόθηκαν εμένα και τις αξιοποίησα και συνεχίζω να τις αξιοποιώ, να εργαστώ με όλους για να διορθώσουμε τα λάθη, τις παραλείψεις και να δημιουργήσουμε νέους πυρήνες συνεργασίας. Να δώσουμε ευκαιρίες στους μεγαλύτερους ανθρώπους να χαρούν την πόλη μας μαζί με εμάς, να γίνουμε καλύτερες εκδοχές του εαυτού μας. Μπορούμε; Φυσικά και μπορούμε, θέλει δουλειά από όλους, αλλά αν θέλουμε να αλλάξουμε και να γίνουμε καλύτεροι σε κάθε επίπεδο, είναι μονόδρομος να τα καταφέρουμε. Εγώ θα δουλέψω σκληρά σ’ αυτή την κατεύθυνση, ο κόσμος με γνωρίζει, γνωρίζει ποιος είμαι, γνωρίζει το χαρακτήρα μου, γνωρίζει τη δουλειά μου κι αυτό είναι το σημαντικότερο εφόδιο στην νέα μου προσπάθεια.

Απώτερος στόχος, να γίνει ο δήμος Δράμας ένας δήμος για τον οποίο θα είμαστε περήφανοι όλοι, είτε ανήκουμε στην ίδια, είτε σε διαφορετικές παρατάξεις. Κι αυτό νομίζω θα το καταφέρουμε, δουλεύοντας όλοι μαζί σκληρά και μεθοδικά, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, γιατί όλοι μας αγαπάμε τη Δράμα.

–           κ. Τοπαλίδη σας ευχαριστώ για την ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Εγώ σας ευχαριστώ!