Home > Πρώτο Θέμα > Η «ταυτότητα» του φετινού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας-Από 4 έως 10 Σεπτεμβρίου το 46ο DISFF

Η «ταυτότητα» του φετινού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας-Από 4 έως 10 Σεπτεμβρίου το 46ο DISFF

Από 4 έως 10 Σεπτεμβρίου το 46ο DISFF

Η «ταυτότητα» του φετινού

Φεστιβάλ Ταινιών

Μικρού Μήκους Δράμας

 

 

Η ΦΕΤΙΝΗ 46η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (46ο DISFF), είναι μια από τις σημαντικότερες διοργανώσεις στην ιστορία του θεσμού.

Ο «Π.Τ.», δημοσιεύει ήδη καθημερινά στοιχεία γύρω από την 46η μεγάλη γιορτή των ταινιών μικρού μήκους, καθώς χθες φιλοξενούσαμε συνέντευξη του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σακαρίδη καθώς και ορισμένα από τα προγράμματα, τα οποίο φέτος θα κάνουν την εμφάνισή τους είτε για πρώτη φορά, είτε συνεχίζουν με επιτυχία.

Στη φετινή διοργάνωση, πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Ελληνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος θα είναι ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος και του Διεθνούς Διαγωνιστικού η ντοκιμαντερίστρια Εύα Στεφανή, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αφιέρωμα στον γερμανικό κινηματογράφο,  ουκρανικές queer ταινίες μικρού μήκους, προβολές animation από την Πορτογαλία και την Ισπανία αλλά και τη δράση «LAGFF Travels to Drama».

Η Σχολή Κινηματογράφοου

Το Φεστιβάλ ξεκινά την 46η του διοργάνωση, με την εκπλήρωση ενός οράματος ετών: τη λειτουργία, εδώ και μερικούς μήνες, της πολυαναμενόμενης Κινηματογραφικής Σχολής στη Δράμα από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με εξ’ αποστάσεως μαθήματα και δια ζώσης εργαστήρια στην πόλη της Δράμας.

Τα Όσκαρ

Αλλά και με μια υπέροχη είδηση: από φέτος, οι δύο (2) ταινίες που θα αποσπούν τις κορυφαίες διακρίσεις στο Εθνικό αλλά και το Διεθνές Διαγωνιστικό του τμήμα, θα εξασφαλίζουν αυτόματα το πολυπόθητο “εισιτήριο” για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ®. Η σύνδεση με τα Βραβεία της Ακαδημίας® θα δώσει στο DISFF την επιπλέον ώθηση που χρειάζεται για να επιτελέσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ρόλο του.

Το Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα και το Διεθνές Διαγωνιστικό πλαισιώνονται και φέτος από το Διεθνές Σπουδαστικό και το Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα. Παράλληλα, συνεχίζουν την επιτυχημένη τους πορεία τα διαγωνιστικά προγράμματα  Διεθνές Animation και Short & Green, και βέβαια  το καινοτόμο πρόγραμμα Cinematherapy που και φέτος εντάχθηκε στα σχολεία, ενώ ταξίδεψε εντός κι εκτός συνόρων.

Φέτος εγκαινιάζεται το νέο διαγωνιστικό πρόγραμμα KIDDO με ταινίες για παιδιά και από παιδιά αλλά και το Short Film Hub που φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία –με ακόμα πιο ενδυναμωμένη την παρουσία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Οι αίθουσες και οι χώροι

Η φετινή διοργάνωση, η τέταρτη με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιάννη Σακαρίδη και πρόεδρο τον Γιώργο Δεμερτζή, θα πραγματοποιηθεί, ταυτόχρονα, και σε φυσικούς χώρους και online. Μέσα από την πλατφόρμα https://www.dramafilmfestival.gr/online-festival/ οι ταινίες θα είναι προσβάσιμες, με ελεύθερη είσοδο, σε όλη την Ελλάδα.

Το 46ο DISFF θα διεξαχθεί στον κινηματογράφο Ολύμπια και το Δημοτικό Ωδείο Δράμας (Αίθουσα Αντώνης Παπαδόπουλος), στο θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρος, στον κήπο του πολιτιστικού χώρου ΚΥΚΛΩΨ, και στο καφέ-πολυχώρο Ελευθερία (συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κουντουριώτου).

Η επόμενη μέρα για το φεστιβάλ, φέρνει την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Ανδρικάκη που θα μεταμορφωθεί σε ένα υπερσύγχρονο κέντρο για τις οπτικοακουστικές τέχνες στη Δράμα, ενώ παράλληλα, δρομολογείται ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του Δημοτικού Ωδείου και του Κινηματογράφου Ολύμπια.

Το Φεστιβάλ Δράμας συνεργάζεται με τους: ΕΚΚ, ΕΚΟΜΕ, RAYCAP, ΚΥΚΛΩΨ (Cyclops), Green Pixel, ΕΡΤ, Finos Film, COSMOTE TV, Onassis Culture και πολλούς ακόμα φορείς, με την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Βουλής των Ελλήνων, και φυσικά του Δήμου Δράμας.

Η πλατφόρμα του Φεστιβάλ

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το 46ο DISFF οnline, θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα του φεστιβάλ https://www.dramafilmfestival.gr/online-festival/ (θα οδηγούνται εκεί και μέσω της ιστοσελίδας https://www.dramafilmfestival.gr από τον σύνδεσμο online festival)  και να ακολουθήσουν τις οδηγίες. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες από τις 4/9.

Η είσοδος είναι ΔΩΡΕΑΝ για όλο το online περιεχόμενο του Φεστιβάλ που περιλαμβάνει τα 7 διαγωνιστικά τμήματα. Oι βραβευμένες ταινίες θα παραμείνουν διαθέσιμες στην πλατφόρμα μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.

Οι Κριτικές Επιτροπές 46ου DISFF

Την κριτική επιτροπή του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος απαρτίζουν οι:

Λευτέρης  Χαρίτος (Πρόεδρος), σκηνοθέτης, Alexia Roider, καλλιτεχνική διευθύντρια Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, Μένος Δελιοτζάκης,  σκηνοθέτης, Αλεξάνδρα Ματθαίου, σκηνοθέτις/σεναριογράφος και Ασημίνα Προέδρου, σκηνοθέτις/ σεναριογράφος.

Την κριτική επιτροπή του  Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος οι:

Εύα Στεφανή (Πρόεδρος), σκηνοθέτις, Philip Ilson, καλλιτεχνικός διευθυντής London Short Film Festival και Marie-Pauline Mollaret, επικεφαλής short film selection Cannes/κριτικός κινηματογράφου.

Την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Προγράμματος οι:

Florian Fernandez-Canto, συντονιστής του Cannes Court Métrage Rendez-vous Industry, Anne Gaschutz, καλλιτεχνική διευθύντρια Film Festival in Dresden και Θάνος Τοκάκης, σκηνοθέτης/ηθοποιός.

Την κριτική επιτροπή του Εθνικού Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Προγράμματος οι:

Κυριάκος Αγγελάκος (Πρόεδρος), σκηνοθέτης/παραγωγός/σεναριογράφος, Ηλέκτρα Βενάκη, μοντέζ, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αποκατάστασης Ταινιών της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Διδάσκουσα στο ΜΠΣ «Πολιτισμικές και Κινηματογραφικές Σπουδές».

Την κριτική επιτροπή του προγράμματος Short and Green  οι:

Γιώργος Γούσης (Πρόεδρος), σκηνοθέτης, Σοφία Σταυριανίδου, διευθύντρια Greek Film Festival Berlin και Νατάσα Χριστιά, επιμελήτρια, αρθρογράφος & εκπαιδευτικός στον χώρο  της καλλιτεχνικής φωτογραφίας.

Την κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Προγράμματος Αnimation οι:

Jutta Wille, διευθύντρια AG Kurzfilm, παραγωγός, Αλέκος Παπαδάτος, animator /σκηνοθέτης και Ανθή Σαμαρτζίδου, σκιτσογράφος.

Tην κριτική επιτροπή του KIDDO απαρτίζουν παιδιά και έφηβοι ηλικίας από 11-18 ετών:

Πέτρος Γεωργιάδης, Τατιάνα Μαυρίδου, Άννα Παναγιωτοπούλου, Χρήστος Σαπανίδης  και Βασιλική Στεφανίδου.