Home > Πρώτο Θέμα > Έντονες αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο της Δράμας για τις ανοικτές Κυριακές-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας

Έντονες αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο της Δράμας για τις ανοικτές Κυριακές-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας

Έντονες αντιδράσεις από

τον εμπορικό κόσμο

της Δράμας για τις ανοικτές Κυριακές

► Σκουλίδης: Ενώ είχαν καταργηθεί οι ανοικτές Κυριακές η κυβέρνηση έφερε τροπολογία της τελευταίας στιγμής για το αντίθετο!

► Κλειστά τα καταστήματα της Δράμας την Κυριακή 6 Νοεμβρίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ της τελευταίας στιγμής, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, η κυβέρνηση επαναφέρει τα ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές και συγκεκριμένα για την Κυριακή 6 Νοεμβρίου.

Όπως είναι γνωστό και όπως ήδη είχαμε δημοσιεύσει πριν από μερικές ημέρες, μέσα το καλοκαίρι, η ίδια αυτή κυβέρνηση, είχε εισακούσει τα αιτήματα του συνόλου του εμπορικού κόσμου της χώρας και κατήργησε τις ενδιάμεσες εκπτώσεις όπως του Νοεμβρίου, ενώ ταυτόχρονα καταργούσε και το ζήτημα των ανοικτών καταστημάτων για κάποιες Κυριακές μέσα στο χρόνο.

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι η κυβέρνηση, τελευταία στιγμή, αγνόησε το σύνολο του εμπορικού κόσμου της χώρας και την 1 Νοεμβρίου μέσα σε ένα άσχετο νομοσχέδιο, κατέβασε τροπολογία με την οποία επαναφέρει τις ανοικτές Κυριακές για τα καταστήματα ση χώρα.

Η τροπολογία κατατέθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η ενέργεια αυτή όμως, ξεσήκωσε το σύνολο του εμπορικού κόσμου, με την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ να βρίσκονται κυριολεκτικά «στα κάγκελα» και να αντιδρούν έντονα, όπως και ο εμπορικός κόσμος της Δράμας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους μάλιστα, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ αναφέρουν: «Δεδομένου ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν ήδη καταργηθεί ως άχρηστες και αναποτελεσματικές, δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογητική ή νομική βάση για το άνοιγμα των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, που πλέον, με καταργημένο τον θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων, είναι μία Κυριακή όπως όλες οι υπόλοιπες», και μιλούν μάλιστα για αιφνιδιασμό από την πλευρά της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, πως πρόκειται για μεταβατική ρύθμιση μέχρι την εφαρμογή νέου πλαισίου για την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές που θα τεθούν σε διαβούλευση.

Μετά από την ανατροπή της τελευταίας στιγμής μέχρι τα Χριστούγεννα έχουμε 3 Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά.

Οι επόμενες Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά και σούπερ μάρκετ το 2022:

– 6 Νοεμβρίου – Η πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.

– 11 Δεκεμβρίου 2022 – Η προτελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα.

– 18 Δεκεμβρίου 2022 – Η τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα.

Η έντονη αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας

Τις αντιδράσεις του εξέφρασε δημόσια για το γεγονός και ο Εμπορικός Σύλλογος, ευθυγραμμίζοντας τη θέση του αυτή με την Ομοσπονδία του. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, αναρωτιέται για το «ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο» και τονίζει ότι με την ψήφιση αυτής της τροπολογίας, «εκθέτει στο πανελλήνιο τους Εμπορικούς Συλλόγους» και «υποσκάπτει τη δυναμική τους, υποχωρώντας στα θέλω των πολυεθνικών επιχειρήσεων».

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας  κ. Σκουλίδης, σημειώνει ότι «αυτό που υπάρχει ως εικόνα στην Ελλάδα, είναι όλοι οι Εμπορικοί Σύλλογοι, οι Ομοσπονδίες τους όπως και η ΕΣΕΕ είναι αγανακτισμένοι μ’ αυτή την τροπολογία που ήρθε ξαφνικά Τρίτη βράδυ».

Όπως λέει μάλιστα, «οι πολυεθνικές μάλιστα το διαφήμισαν και από πριν, ότι θα ήταν ανοικτά κι εμείς απορούσαμε πώς θα γινόταν, εφόσον είχε καταργηθεί. Και να που έγινε…».

Τονίζει ακόμα ο ίδιος, ότι, «υπάρχει μια πανελλαδική αγανάκτηση από όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους αυτές τις μέρες» συμπληρώνοντας ότι, «εμείς εδώ στη Δράμα, έχουμε καταλήξει στην απόφαση ότι δεν θα ανοίξουμε τελικά την Κυριακή 6 Νοεμβρίου».

Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου

Στην ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου αναφέρονται χαρακτηριστικά τα παρακάτω:

[Ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας αποφάσισε την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022, η αγορά της πόλης μας να είναι κλειστή, παρά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της κυβέρνησης, η οποία με έκτακτη τροπολογία αποφασίζει ημέρα Τρίτη 2/11/2022, το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, ήτοι στις 6/11/2022, εκθέτοντας στο πανελλήνιο τους Εμπορικούς Συλλόγους, υποσκάπτοντας την δυναμική τους και υποχωρώντας στα «θέλω» των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;

Σε μία ευνομούμενη δημοκρατία ωστόσο απαιτείται διαφάνεια και φερεγγυότητα.

Σε μια περίοδο στην οποία όλη η Ευρώπη και η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά από τον τελευταίο πολίτη της, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αντιθέτως προσθέτει 9 ώρες ενεργειακής κατανάλωσης!!  Ποιον εξυπηρετεί;

Τέλος, καλό θα ήταν να ανακοίνωνε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ποιος ζητά το άνοιγμα της Κυριακής, μιας και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) καθώς και όλα τα Σωματεία του εμπορίου, ΔΕΝ το θέλουν.

Οι φορείς παραμένουν στο «ποτέ, χωρίς λόγο, την Κυριακή».]