Home > Πρώτο Θέμα > Κεσκίνογλου: «Η Δράμα έχει το φθηνότερο πετρέλαιο στην αγορά…» Σταθερά στο 1,15 ευρώ παραμένει το πετρέλαιο στο Νομό Δράμας

Κεσκίνογλου: «Η Δράμα έχει το φθηνότερο πετρέλαιο στην αγορά…» Σταθερά στο 1,15 ευρώ παραμένει το πετρέλαιο στο Νομό Δράμας

Αν και η τιμή σε άλλους Νομούς ξεπέρασε το 1,20 ευρώ

Σταθερά στο 1,15 ευρώ παραμένει

το πετρέλαιο στο Νομό Δράμας

Κεσκίνογλου: «Η Δράμα έχει το φθηνότερο πετρέλαιο στην αγορά…»

«Εμείς πουλάμε με λιγότερο κέρδος και οι άλλοι με περισσότερο»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΣΟ πιο πολύ σφίγγουν τα κρύα και πλησιάζουμε προς το τέλος του Οκτωβρίου, όλο και αυξάνεται η ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ήδη, όπως αναφέρεται, οι τιμές του πετρελαίου γενικά αυξάνονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας  και ήδη σε δέκα Νομούς έχει ξεπεράσει πλέον το 1,20 ευρώ.

Σύμφωνα με τη μέση τιμή στην επικράτεια να βρίσκεται από 1,16 ευρώ έναντι 0,798 ευρώ την ίδια περίοδο πέρσι, η επιβάρυνση ανά τόνο ξεπερνά τα 360 ευρώ κατά μέσο όρο. Ωστόσο, σε δέκα Νομούς όπου η μέση τιμή έχει ξεφεύγει, τα πράγματα αγριεύουν. Με τα δεδομένα της Τρίτης που δίνει το Παρατηρητήριο και που αλλάζουν καθημερινά, οι περιοχές που το πετρέλαιο θέρμανσης «καίει» είναι οι εξής:

Δωδεκάνησα: 1,269 ευρώ – Ευρυτανία: 1,202 ευρώ – Ηράκλειο: 1,225 ευρώ – Κέρκυρα: 1,203 ευρώ – Κυκλάδες: 1,279 ευρώ – Λέσβος: 1,220 ευρώ – Μαγνησία: 1,200 ευρώ – Ρέθυμνο: 1,217 ευρώ – Σάμος: 1,275 ευρώ – Φωκίδα: 1,211 ευρώ.

Στο 1,15 ευρώ στη Δράμα

Στη Δράμα πάντως, και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Ν. Δράμας κ. Ιωάννης Κεσκίνογλου, «ο Νομός Δράμας πουλάει με 1,15 ευρώ».

Στην ερώτηση αν υπάρχει ζήτηση από τους καταναλωτές, ο κ. Κεσκίνογλου μας λέει ότι «παρ’ όλη τη δυσκολία που υπάρχει, πιστεύω ότι η ροή έτσι όπως έχει ξεκινήσει είναι καλή».

Ερωτώμενος αν η τιμή αυτή στη Δράμα κινδυνεύει να αυξηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, ο ίδιος τονίζει ότι «δεν νομίζω να αυξηθεί περισσότερο στη Δράμα. Ο Νομός μας, είναι από τους Νομούς που πουλάει πολύ φθηνά», μας λέει και όταν ρωτάμε πώς γίνεται αυτό, απαντάει: «Κι όμως… πουλάμε με λιγότερα κέρδη. Στις άλλες περιοχές πουλάνε με μεγαλύτερα κέρδη. Προσπαθούμε να συνεισφέρουμε κι εμείς όσο μπορούμε, ώστε και ο καταναλωτής να μπορεί. Έχουμε ανταγωνιστή το πέλετ και το ξύλο. Εμείς με τις τιμές μας εδώ, προσπαθούμε να κρατήσουμε ένα μέρος της κατανάλωσης».

Χαώδης η διαφορά στην τιμή σε σχέση με πέρσι

Ακόμα και στις περιοχές όπου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κινείται επί του παρόντος κάτω από τα 1,20 ευρώ, η διαφορά και η επιβάρυνση σε σύγκριση με πέρσι είναι εκκωφαντική. Στην Αρκαδία, για παράδειγμα, που είναι ορεινός Νομός, η διαφορά ανά τόνο φτάνει στα 377 ευρώ, στο Κιλκίς τα 368 ευρώ, στη Λακωνία τα 419 ευρώ, στη Δράμα τα 379 ευρώ, στα Ιωάννινα τα 358 ευρώ. Κι όλα με τα σημερινά δεδομένα κι ενώ οι διεθνείς τιμές δεν δείχνουν διάθεση υποχώρησης.

Έως 10 Νοεμβρίου η πλατφόρμα

Κι επειδή το κόστος θέρμανσης ανεβαίνει, η διαδικασία της επιδότησης παίρνει φέτος τη μορφή… εξπρές. Το πρώτο βήμα είναι ότι η πλατφόρμα MyΘέρμανση θα ανοίξει ως τις 10 Νοεμβρίου. Ένα μήνα αργότερα, δηλαδή ως τις 10 Δεκεμβρίου, υπολογίζεται ότι θα έχει καταβληθεί η πρώτη δόση και μάλιστα με το σύστημα της προκαταβολής για τους περίπου 700 χιλιάδες περσινούς δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν ακριβώς το ίδιο ποσό που πήραν και πέρσι.

Ως το τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει και η δεύτερη πληρωμή, στους νέους αλλά και στους παλιούς δικαιούχους, που θα έχουν μεγαλύτερης αξίας τιμολόγια από αυτά που πληρώθηκαν ως προκαταβολή. Με δεδομένο ότι η υποβολή των τιμολογίων θα γίνει ως το Μάρτιο- Απρίλιο του 2022, αναμένεται να γίνει η τελική εκκαθάριση της φετινής επιδότησης στις αρχές του επόμενου έτους.

Πέρα από τη διαδικασία και τα κριτήρια, το φετινό επίδομα θα είναι διπλά αυξημένο: και ως προς το επίδομα βάσης που «κουμπώνει» με τους ειδικούς συντελεστές ανά περιοχή και ως προς την προσαύξηση ανά παιδί. Συγκεκριμένα, αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής), ενώ το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.

Με αυτά τα δεδομένα, το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ και το μέγιστο στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ. Υπολογίζεται ότι η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα, ενώ για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά αυξάνεται κατά 59%.