Home > Πρώτο Θέμα > Το Περιφερειακό Τμήμα Δράμας του Ε.Ε.Σ. μας καλεί να γίνουμε Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών

Το Περιφερειακό Τμήμα Δράμας του Ε.Ε.Σ. μας καλεί να γίνουμε Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών

 Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών

Το Περιφερειακό Τμήμα Δράμας

του Ε.Ε.Σ. μας καλεί να γίνουμε

Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών

 

 

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, στα πλαίσια της ανθρωπιστικής προσφοράς του, έχει υπογράψει Μνημόνιο συνεργασίας με τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» για την ανεύρεση Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Το Περιφερειακό Τμήμα Δράμας ως επίσημος συνεργάτης του Συλλόγου στον Ν. Δράμας, εδώ και 6 χρόνια, υπενθυμίζει ότι η δράση αυτή συνεχίζεται.

Όσοι επιθυμούν να γίνουν Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλ. 2521032361 & 6977936806, καθώς και στα email: eesdramas@redcross.gr & e.kodonasiou@redcross.gr.

Λόγω της πανδημίας, η διαδικασία γίνεται με ραντεβού και με την τήρηση όλων των ισχυόντων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Η Νοσηλεύτρια – Εκπαιδεύτρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο Περιφερειακό Τμήμα Δράμας κα. Ελισσάβετ Κοντονάσιου, από διήμερο δράσης το 2018 σε φοιτητές της πόλης μας στα ΤΕΙ της Δράμας, όπου είχαν συγκεντρωθεί περισσότερα από 100 δείγματα.

Γιατί να γίνει κάποιος εθελοντής δότης;

Γιατί μπορεί να είσαι ο μοναδικός που έχει τη δύναμη να σώσει έναν άνθρωπο που πάσχει από λευχαιμία ή άλλο σοβαρό αιματολογικό νόσημα.

Όταν κάποιος ασθενής χρειαστεί μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων/ μυελού των οστών  ενεργοποιείται αναζήτηση για συμβατό δότη, αρχικά στο οικογενειακό περιβάλλον (αδελφό, αδελφή). Με δεδομένο ότι μόνο οι 3 από τους 10 ασθενείς θα βρουν συμβατό συγγενή δότη, για το 70% των ασθενών η αναζήτηση επεκτείνεται στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών για να βρεθεί κατάλληλος δότης.

Η ανεύρεση συμβατού, μη συγγενή δότη με ασθενή είναι δύσκολη, γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εθελοντών δοτών. Ιδιαίτερα η αύξηση των Ελλήνων εθελοντών δοτών μυελού των οστών είναι απαραίτητη γιατί η κοινή γενετική καταγωγή μεγαλώνει την πιθανότητα συμβατότητας.

Πώς να γίνει κάποιος εθελοντής δότης;

Για να εγγραφεί κάποιος  ως εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο μυελού των οστών αρκεί να είναι 18-45 ετών, υγιής.

Επίσης, θα πρέπει να δώσει δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σιέλου).

Το δείγμα αυτό αποστέλλεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο για την εξέταση της ιστικής ταυτότητας και ανώνυμα, με έναν κωδικό αριθμό, καταχωρείται στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Σε αυτό το αρχείο βρίσκονται οι ελπίδες των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών από όλο τον κόσμο.

Πως γίνεται η λήψη μοσχεύματος

Υπάρχουν δύο τρόποι συλλογής μοσχεύματος:

Συλλογή κυττάρων από το αίμα:

  1. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος σήμερα (80%) είναι η συλλογή των αιμοποιητικών κυττάρων από το περιφερικό αίμα. Αρχικά, χορηγείται υποδόρια αυξητικός αιμοποιητικός παράγοντας (ουσία που φυσιολογικά παράγεται από τον οργανισμό μας) για τέσσερις συνεχείς μέρες για την αύξηση και κινητοποίηση των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος. Η συλλογή τους γίνεται με τρόπο παρόμοιο με αυτό της αιμοδοσίας. Το αίμα εισέρχεται και διαχωρίζεται σε ειδικό μηχάνημα κυτταραφαίρεσης που συλλέγει τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα και τα υπόλοιπα στοιχεία του αίματος τα επιστρέφει στο δότη. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 2-4 ώρες. Σε μερικές περιπτώσεις, εάν ο αριθμός των κυττάρων δεν επαρκεί μπορεί να γίνει μια δεύτερη λήψη την επόμενη ημέρα. Μετά τη λήψη ο δότης επιστρέφει στο σπίτι του και συνεχίζει τις δραστηριότητες του. Η συχνότερη παρενέργεια, που συνδέεται με τη χορήγηση του αυξητικού παράγοντα, είναι πονοκέφαλος και πόνος στα οστά και τους μυς, ο οποίος είναι ήπιος έως μέτριος και υποχωρεί με κοινά παυσίπονα. Η χορήγηση του αυξητικού παράγοντα δεν έχει ενοχοποιηθεί για καμία επιπλοκή μακροχρόνια.

Συλλογή κυττάρων από τον μυελό των οστών:

  1. Η συλλογή μυελού των οστών γίνεται υπό γενική αναισθησία στο χειρουργείο. Η λήψη του μυελού πραγματοποιείται με παρακέντηση των οστών της λεκάνης με ειδικές βελόνες και δεν περιλαμβάνει χειρουργική τομή. Συλλέγεται συνήθως λιγότερο από 5% των προγονικών κυττάρων του μυελού, τα οποία αναπληρώνονται πλήρως σε λίγες ημέρες. Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μια ώρα. Η πλειοψηφία των δοτών αισθάνεται αρκετά καλά και μπορεί να φύγει την ίδια μέρα από το νοσοκομείο μερικές ώρες μετά τη διαδικασία. Η πιθανότητα μιας σοβαρής επιπλοκής είναι μηδαμινή. Μερικοί δότες μπορεί να έχουν τοπικά ελαφρύ πόνο για μερικές ημέρες.