Home > Πρώτο Θέμα > Ανοίγουν και οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Δράμας-Στη δημιουργία ΚΔΑΠ σε σχολεία προχωρά από τον Σεπτέμβριο ο Δήμος Δράμας

Ανοίγουν και οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Δράμας-Στη δημιουργία ΚΔΑΠ σε σχολεία προχωρά από τον Σεπτέμβριο ο Δήμος Δράμας

Ανοίγουν και οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Δράμας

Στη δημιουργία ΚΔΑΠ σε σχολεία

προχωρά από τον Σεπτέμβριο

ο Δήμος Δράμας

► Δερματίδης: Μειωμένα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου λόγω της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΑΖΙ με τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, όπως είναι γνωστό, ανοίγουν και από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Ιουνίου και οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί. Η προετοιμασία έχει ήδη γίνει από το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Δράμας και όπως τονίζει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κ. Ανέστης Δερματίδης, «είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι να υποδεχθούμε όλα τα παιδιά στις αίθουσες».

Μαζί με τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Δράμας, ανοίγουν και οι δύο βρεφονηπιακοί που έχει στη δύναμή του. Όπως επισημαίνει ο κ. Δερματίδης, «έχουμε εφοδιαστεί με μάσκες, αντισηπτικά και σε ότι έχει σχέση με θέματα υγιεινής έχει προβλεφθεί, πάντα σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει ο ΕΟΔΥ».

Όπως ο ίδιος επισημαίνει πάντως, «η πλειοψηφία των γονέων θα φέρει τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στις θέσεις τους».

Όσο αφορά τα τμήματα, μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται να γίνει κάποιος διαχωρισμός, «καθώς υπάρχουν χώροι και δεν θα χρειαστεί να δημιουργηθούν νέα τμήματα που θα δουλέψουν εκ περιτροπής. Άλλωστε, θα πρέπει να πούμε ότι φέτος η δύναμη των παιδιών είναι ήδη μειωμένη, καθώς πολλά παιδιά από 4 ετών, ακολουθούν πλέον τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση στα Νηπιαγωγεία», διευκρινίζει ο ίδιος.

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Ο κ. Δερματίδης, ενημερώνει για άλλη μια φορά, ότι από 20 Μαΐου άνοιξε η ηλεκτρονική κατάθεση αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους και θα διαρκέσει μέχρι και 30 Ιουνίου. Οι γονείς μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά πλέον τις αιτήσεις τους μέσω της ιστοσελίδας του Νομικού Προσώπου Δήμου Δράμας npddramas.gr/

Ενδιαφέρον για ΚΔΑΠ

Επίσης, όπως μας λέει ο κ. Δερματίδης, το Νομικό Πρόσωπο ενδιαφέρεται πλέον να δημιουργήσει και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), τα οποία θα λειτουργήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με δική του ευθύνη.

Σύμφωνα λοιπόν και με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου η οποία δημοσιεύεται και επίσημα, το Νομικό Πρόσωπο αποφάσισε την έγκριση ίδρυσης ΚΔΑΠ, με δομές υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και δημιουργικής απασχόλησης στα παιδιά, με πολιτιστικές, αθλητικές και γενικά δημιουργικές δραστηριότητες. Τα ΚΔΑΠ θα λειτουργούν εκτός σχολικού ωραρίου και θα φιλοξενούν παιδιά από την ηλικία της εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, από 5 έως και 12 ετών.

Όπως επισημαίνεται μάλιστα, στο σκεπτικό της απόφαση του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου, τα Κ.∆.Α.Π. είναι χώροι όπου τα παιδιά συναντιούνται και επικοινωνούν µε φίλους, μέσα από την κοινή εμπειρία της δημιουργίας και του παιχνιδιού. Αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους µέσα σε κλίµα ελευθερίας και ασφάλειας, χωρίς ανταγωνισµούς και σκοπιµότητες. Λειτουργούν εκτός του σχολικού ωραρίου και απασχολούν παιδιά ηλικίας 5 έως 12 χρονών. Με τη λειτουργία των Κ.∆.Α.Π. προωθείται επίσης η απασχόληση ή/και η επανένταξη ανέργων, κυρίως γυναικών, στην αγορά εργασίας. Στον ∆ήµο µας υπάρχουν 4.250 παιδιά και δεν υπάρχει καµία δοµή Κ.∆.Α.Π. Η δηµιουργία ενός Κ.∆.Α.Π. θα έδινε πολλές διεξόδους και επιλογές δηµιουργικής απασχόλησης στα παιδιά του ∆ήµου µας και θα βοηθούσε σηµαντικά τους γονείς στην εξισορρόπηση των οικογενειακών και επαγγελµατικών απαιτήσεων. Για τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητη η δηµιουργία οκτώ(8) νέων Κ.∆.Α.Π.

Σε δημοτικά σχολεία

Σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, τα ΚΔΑΠ του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δράμας, θα λειτουργήσουν σε υφιστάμενα Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια, τα οποία είναι κατάλληλα για τέτοιες λειτουργίες.

Τα σχολεία που έχει ζητήσει να του διατεθούν είναι με τη σειρά: Το 5ο Γυμνάσιο Δράμας, το 16ο Δημοτικό Σχολείο, το 14ο Νηπιαγωγείο Δράμας, το Δημοτικό Σχολείο Καλού Αγρού, το Δημοτικό Σχολείο Νέας Αμισού, το Νηπιαγωγείο Καλλιφύτου και το Νηπιαγωγείο Χωριστής, καθώς επίσης και Παιδικός Σταθμός Ξηροποτάμου, ο οποίος θα λειτουργεί και ως ΚΔΑΠ τις απογευματινές ώρες.

Προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν αυτά, θα υπογραφεί μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Δράμας και του Νομικού Προσώπου του Δήμου, ως προς το ζήτημα της παραχώρησης του σχολείων.