Home > Πρώτο Θέμα > Παρουσία πλήθους κόσμου και η φετινή Γιορτή Σπόρων του Πελίτι

Παρουσία πλήθους κόσμου και η φετινή Γιορτή Σπόρων του Πελίτι

 Στο Μεσοχώρι Παρανεστίου

Παρουσία πλήθους κόσμου και

η φετινή Γιορτή Σπόρων του Πελίτι

Σήμερα η κεντρική εκδήλωση

 

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η έναρξη της 3ης Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων, ταυτόχρονα με την 19η Γιορτή Σπόρων της Εναλλακτικής Κοινότητας Πελίτι, την Τετάρτη 1 Μαΐου, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου, ενώ θα ολοκληρωθεί σήμερα Σάββατο 4 Μαΐου.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στη διοργάνωση συμμετέχει πλήθος αντιπροσωπειών από διάφορες χώρες. Φέτος, συμμετέχουν αντιπροσωπείες από Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία, Κύπρο, Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Βραζιλία, και Μπουρκίνα Φάσο, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μια χρονιά το ενδιαφέρον που υπάρχει για την γιορτή σπόρων αλλά και την ανάγκη ο άνθρωπος να επιστρέψει στην παράδοση και η φύση να έχει τον πρώτο λόγο.

Η σημερινή εκδήλωση, στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας είναι η ετήσια κεντρική εκδήλωση του  για τις παραδοσιακές ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα, την αχρήματη οικονομία και φέτος για τα 24 χρόνια Πελίτι (1995-2019).

Η εκδήλωση, θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα, ενώ στις 2 το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί ο διανομή παραδοσιακών σπόρων.

Στο πλαίσιο της 19ης Γιορτής Σπόρων του Πελίτι, θα πραγματοποιηθεί χαριστικό παζάρι, συγκέντρωση αντρικών ρούχων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που είναι στο προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Δράμας, στο Παρανέστι.

Στο μεγάλο υπόστεγο μπορούν οι επισκέπτες να βρουν προϊόντα από το Πελίτι μπλούζες, καπέλα, τσάντες, βιβλία, γεωργικά προϊόντα κ.λ.π. που με την αγορά τους στηρίζεται οικονομικά το Πελίτι.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων είναι πρόταση του Πελίτι στην Παγκόσμια Λαϊκή Συνέλευση που έγινε στη Χάγη στις 14-16 Οκτωβρίου 2016 που οργανώθηκε από το Navdanya International.

Στην Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων και στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι ως τώρα έχουν συμμετάσχει αγρότες, ακτιβιστές της τροφής, επιστήμονες κλπ. από πολλές χώρες του πλανήτη όπως: Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Μπουρκίνα Φάσο, Τυνησία, Μαρόκο, Η.Π.Α, Καναδά, Βενεζουέλα, Περού, Αυστραλία, Ινδία, κ.α.

PELITI

Αναλυτικά το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας στο Πελίτι:

  • Στις 10.00 – 18.00, Αλληλέγγυα οικονομία και κοινοτική οικονομία. Στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι, όλες οι δράσεις προσφέρονται δωρεάν: διανομή παραδοσιακών σπόρων, ομιλίες, εργαστήρια, δράσεις για τα παιδιά, εκθέσεις, μουσική κ.α.
  • Στις 10.30 – 14.30, θα πραγματοποιηθεί η διανομή παραδοσιακών σπόρων.
  • Στις 10.30 – 13.30, θα πραγματοποιηθεί δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά, στον χώρο που γίνεται η διανομή παραδοσιακών ποικιλιών. Μέλη του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παρανεστίου, θα απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά με κατασκευές, παιχνίδια και άλλες εκπλήξεις.
  • Στις 10.50 – 14.00, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες στο θέατρο του Πελίτι.
  • Στις 10.50 – 11.00, θα ακολουθήσει χαιρετισμός της Δημάρχου Παρανεστίου, κα. Αλίκης Σωτηριάδου και άλλων επισήμων.
  • Στις 11.00 – 11.30, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: «Καλλιέργεια τροφίμων και ανθρώπων – Κηπουρική στην Κοινότητα Ίδρυμα Findhorn Ecovillage», με εισηγητές την κα. Μαρία Κούπερ από το Ηνωμένο Βασίλειο, και τον κ. Γιώργο Νέβσκαλο από την Ελλάδα. Η κοινότητα του ιδρύματος Findhorn και η Ecovillage, είναι παγκοσμίως γνωστή για τις πρακτικές της συν-δημιουργίας με τη φύση. Από τις πρώτες μέρες των τεράστιων λάχανων, του «παράγοντα Χ», και τη συνεργασία με τα πνεύματα της φύσης για τη δημιουργία του κινήματος Ecovillage και του σημερινού αναπτυσσόμενου χωριού, θα μοιραστούν την κοινότητα Findhorn, τον τρόπο που εργάζονται και που κατευθύνονται.
  • Στις 12.00 – 12.30, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: «Ιθαγενείς από την Para, Amazon», με εισηγήτρια την κα. Luciana Mesquita από τη Βραζιλία. Οι φυλές Kayapo, είναι αυτόχθονοι λαοί στη Βραζιλία που κατοικούν σε μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται σε όλες τις πολιτείες της Para και του Mato Grosso, νότια της λεκάνης του Αμαζονίου και κατά μήκος του Rio Xingu και των παραποτάμων της. Είναι μια από τις διάφορες υποομάδες του μεγάλου έθνους Mebengkkre (άνθρωποι από την πηγή του νερού).

Η κα. Luciana, βρίσκεται στην Ελλάδα στα πλαίσια μιας εργασίας για το μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Άδη.

  • Στις 12.00 – 13.30, θα ακολουθήσουν τα εργαστήρια. Τα εργαστήρια, πραγματοποιούνται στο χωράφι που γίνεται και η διανομή των σπόρων. Εργαστήριο Ελληνικών ανθοελιξηρίων, ιδιότητες και χρήσεις. Με την Ειρήνη Δελημήτρου, σύμβουλο Ολιστικής Βοτανικής και Ανθοϊαμάτων. Δημιουργός των Ελληνικών Ανθοελιξηρίων.
  • Στις 12.30 – 13.00, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: «Νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τους σπόρους», με εισηγητές από το Βέλγιο τους κ.κ. Hannes Lorenzen από το Βέλγιο και τον Blanche Magarinos – Rey.
  • Στις 13.00 – 13.30, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: «Ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην προστασία του περιβάλλοντος», με εισηγητή τον Ιεροδιάκονο Γεδεών Βαρυτίμου από την Τουρκία. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ομιλία με θέμα: «Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισσάβου, μια κιβωτός σπόρων», με εισηγήτρια την Γερόντισσα Θεοδέκτη από την Ελλάδα.
  • Στις 13.30 – 14.00, θα ακολουθήσει ομιλία με θέμα: «Στόχος ελονοσία. Γενετικά τροποποιημένα κουνούπια. Οι Αφρικανοί αρνούνται να είναι πειραματόζωα», με εισηγητή τον Tapsoba Ali de Goamma, ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόεδρο της οργάνωσης Terre a nie, και εκπρόσωπο της κολεκτίβας για την αγρο-οικολογία (CCAE).
  • Στη 13.00, θα πραγματοποιηθεί διανομή δωρεάν φαγητού από παραδοσιακές ποικιλίες οσπρίων.
  • Στις 14.20 – 14.45, θα πραγματοποιηθούν τα έθιμα της γονιμότητας. Με κουδούνια, προβιές, μαγκούρες και τη νύφη, Πολιτιστικός Σύλλογος Παγονερίου Κ. Νευροκοπίου Δράμας, μέλος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας, θα μας ταξιδέψει σε έθιμα της γονιμότητας από την αρχαιότητα στο σήμερα.
  • Στις 14.45 – 15.00, ενώνουμε τα χέρια μας και τις καρδιές μας, κάνοντας το σήμα του Πελίτι, στον χώρο μπροστά από το σπίτι του Πελίτι.
  • Στις 15.00 – 18.00, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Τραγουδώντας για το Πελίτι», όπου θα παρουσιαστούν χορευτικά και μουσικά δρώμενα.
  • Στις 15.00 – 15.20, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παρανεστίου θα παρουσιάσει χορούς του Πόντου με τα χορευτικά του συγκροτήματα.
  • Στις 15.30 – 15.50, θα παρουσιάσει τραγούδια η Χορωδία Γυναικών του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρόπολης Δράμας, με τη συμμετοχή της Μαρίας Κιάκου στον νταχαρέ και τη φωνή, και του Χάρη Βαγενά στη γκάιντα.
  • Στις 15.50 – 16.20, θα πραγματοποιηθεί συνένωση της Χορωδίας Σουρωτής Θεσσαλονίκης και της «Εστίας» Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης. Στο ηλεκτρικό πιάνο, θα συνοδεύει η Στεφανία Τάσιου και στη φλογέρα, ο Χρήστος Αλέξανδρος Μυλωνας, με μαέστρο τον Χρήστο Χαλκιαδάκη.
  • Στις 16.30 – 17.00, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Τραγουδώντας για την ειρήνη των λαών». Ο Σύνδεσμος Τραγουδιστών Κύπρου, θα παρουσιάσει τραγούδια από την Κύπρο. Τριάντα μουσικοί και χορωδοί, θα τραγουδήσουν Ελληνοκυπριακά και Τουρκοκυπριακά τραγούδια, με μαέστρο τον Selcuk Garanti.
  • Στις 17.00-14.45, θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με ελληνικά και ξένα τραγούδια, όπου θα συμμετέχει στη φωνή η Σταυρούλα Γελκοβάνη, και στο πιάνο θα συνοδεύει ο Ηρακλής Σιδέρης.
  • Στις 17.45 – 18.00, θα πραγματοποιηθεί το σβήσιμο της φωτιάς, όπου θα σημάνει την λήξη της 3ης Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων και της 19ης Γιορτής Σπόρων του Πελίτι.