Home > Πρώτο Θέμα > Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται το τέλος της διαδικασίας για τα πλήρη γεύματα στο Μουσικό Σχολείο Δράμας

Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται το τέλος της διαδικασίας για τα πλήρη γεύματα στο Μουσικό Σχολείο Δράμας

Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται

το τέλος της διαδικασίας για τα πλήρη

γεύματα στο Μουσικό Σχολείο Δράμας

► Οι ανάγκες της σίτισης καλύπτονται από ένα πρόχειρο σάντουιτς και χυμό!

► Σολάκης: Δεν μπορούμε να κάνουμε απευθείας ανάθεση ποσού πάνω από 25 χιλ. παρά μόνο σε έκτακτες ανάγκες!

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ παραμένει η διαδικασία της ανάδειξης του τελικού αναδόχου, για την σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου. Όπως είναι γνωστό και έχουμε ήδη δημοσιεύσει («Πρωινός Τύπος» 6, 8 και 13 Νοεμβρίου), ενώ είχε υπάρξει ανάδοχος των γευμάτων, ο δεύτερος ιδιώτης υποψήφιος, έκανε ένσταση και η υπόθεση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι να τελεσιδικήσει.

Μέχρι όμως να ολοκληρωθεί η σχετική νόμιμη διαδικασία που παίρνει αρκετό χρόνο, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου δεν μπορούν να έχουν τα πλήρη γεύματα που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Επειδή όμως δημιουργήθηκε πρόβλημα και επειδή μαθητές, καθηγητές και γονείς προέβησαν σε διαμαρτυρίες προς το Δήμο, τελικά η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μια απευθείας ανάθεση για το ποσό των 25.000 ευρώ, όπου μοιράζεται στους μαθητές από ένα σάντουιτς και ένας χυμός. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι, το σύνολο του ποσού που δίνεται από το Υπ. Παιδείας για τα πλήρη γεύματα για όλο το σχολικό έτος, είναι 200.000 ευρώ.

MOYSIKO

Αντιπολίτευση: η δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της

Την περασμένη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου προέβησαν σε κατάληψη διαμαρτυρόμενοι για την εξέλιξη και την τροπή που πήρε το ζήτημα της σίτισης, ενώ για την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, υπήρχε η σκέψη να κάνουν πορεία και διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο, κάτι όμως που τελικά δεν έγινε.

Η κατάληψη του Μουσικού Σχολείου από τους μαθητές τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, σχολιάστηκε στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Το θέμα έφερε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μλεκάνης, ο οποίος σημείωσε αρχικά ότι «η δημοτική αρχή κάνει προσπάθεια να μην αναλάβει τις ευθύνες της» και προέτρεψε τη δημοτική αρχή να το λύσει «όπως το έλυσαν και άλλοι Δήμοι. Με μια απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία μπορούσε μάλιστα και να έπεται της απόφασης της ανάθεσης του δημάρχου, απλά να επικύρωνε την απόφαση του δημάρχου. Και από την επόμενη ώρα, το πρόβλημα θα ήταν ληγμένο για απευθείας ανάθεση, με όλο το ποσό  που θα χρειαζόταν να δοθεί μέχρι την ανάδειξη αναδόχου. Ούτε φραγμός υπάρχει ως προς το όριο της ανάθεσης, ούτε χρόνος απαιτούμενος υπάρχει. Δυστυχώς η δημοτική αρχή επέλεξε άλλους δρόμους και η σίτιση δεν γίνεται. Αυτό το σάντουιτς που δίνεται, σαν κοροϊδία το βλέπουν τα παιδιά».

Καταλήγοντας ο κ. Μλεκάνης, είπε ότι «δεν μπορεί δικές μας αδυναμίες και λάθη να οδηγούν σε καταλήψεις στα σχολεία και δεν θα πρέπει να δίνονται αφορμές να γίνονται καταλήψεις στα σχολεία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος είπε ότι, «η παράταξη μας είναι υπέρ των καταλήψεων, όταν αυτές έχουν να κάνουν με διεκδικήσεις των παιδιών που αφορούν τη ζωή τους. Τα παιδιά έχουν ένα δίκαιο αίτημα και έτσι κοινωνικοποιούνται κιόλας».

Ο κ. Ηλιόπουλος μάλιστα παρουσίασε και ένα σάντουιτς από αυτά που μοιράζονται στους μαθητές, από τον προσωρινό ανάδοχο. Όπως είπε, είναι έξω από τις προδιαγραφές που είχαν τεθεί και ότι «αν ήμουν στη θέση τους θα έκανα περισσότερα από τα παιδιά».

Σολάκης: Σε εξέλιξη η διαδικασία

Ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε χθες με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Σολάκη, ο οποίος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η υπόθεση της ένστασης του δεύτερου υποψήφιου αναδόχου, βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως είπε μάλιστα, η υπόθεση αυτή αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στην ερώτηση, σχετικά με τα όσα λέει η αντιπολίτευση να ακολουθήσουν την απευθείας ανάθεση, ο κ.Σολάκης απαντά ως εξής στον «Πρωινό Τύπο»:

«Εδώ πρόκειται για παραπληροφόρηση. Λένε ότι εγώ παραπληροφορώ, όμως αυτοί κάνουν παραπληροφόρηση. Δείτε πια είναι η αλήθεια. Απευθείας ανάθεση, ανεξαρτήτως ποσού, μπορώ να δώσω σε θεομηνία, σε σεισμό, σε καταποντισμό, σε πλημμύρες. Αυτό το νόημα έχει η απευθείας ανάθεση ανεξαρτήτως ποσού. Δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί απευθείας ανάθεση με πάνω από 25.000 ευρώ, δηλαδή χωρίς να υπάρχει προηγούμενο σεισμού ή πλημμύρας για παράδειγμα, ή φωτιάς.

Στα καλά καθούμενα, όταν μια διαδικασία μπλοκάρει, δεν μπορείς να δώσεις ανάθεση ανεξαρτήτως ποσού. Αυτό  που κάνει η αντιπολίτευση είναι παραπληροφόρηση. Παράδειγμα: από το Δήμο Δράμας δόθηκε ανάθεση ανεξαρτήτως ποσού, όταν πλημμύρισε η περιοχή στην οδό Φιλίππου – γήπεδο Κραχτίδη».

Στην ερώτηση ότι σύμφωνα με την αντιπολίτευση άλλοι Δήμοι το ξεπέρασαν, ο κ. Σολάκης επισημαίνει: «Το λέω από το έχω κάνει, έχει μεγάλη διαφορά. Ο νόμος είναι πεντακάθαρος για μένα και εφαρμόζουμε σωστά το νόμο. Δεν μπορούμε να πάμε σε απευθείας ανάθεση οποιουδήποτε ποσού. Ο νόμος είναι σωστός, γιατί φροντίζει για τον αδικημένο. Σε περίπτωση που υπάρχει αδικημένος,  μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία για να δικαιωθεί. Άσχετα αν πολλές φορές κωλυσιεργεί σε κάποια θέματα. Αν γίνεται κατάχρηση αυτού του νόμου, όταν  υπάρχει άδικη προσφυγή και γίνεται για να κωλυσιεργήσεις μια κατάσταση, εκείνο είναι άδικο τότε».

Στην ερώτηση για το πώς ξεπέρασαν άλλοι Δήμοι το ίδιο πρόβλημα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών τονίζει: «Και αυτοί το αντιμετωπίζουν όπως κι εμείς, με απευθείας ανάθεση, στο ποσό των 25.000 ευρώ». Εννοεί το πρόχειρο γεύμα με σάντουιτς και χυμό.

Ρωτήσαμε τέλος αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον ανάδοχο του πρόχειρου και προσωρινού γεύματος και ο κ. Σολάκης απάντησε ότι, «η διαδικασία εξελίσσεται κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα».