Home > Πρώτο Θέμα > Αλλαγή του Τμήματος σε Οινολογία, μείωση των εισακτέων και επαγγελματικά δικαιώματα στους απόφοιτους του Τμήματος Δασολογίας

Αλλαγή του Τμήματος σε Οινολογία, μείωση των εισακτέων και επαγγελματικά δικαιώματα στους απόφοιτους του Τμήματος Δασολογίας

Ποιες είναι οι αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν;

Αλλαγή του Τμήματος σε Οινολογία, μείωση

των εισακτέων και επαγγελματικά δικαιώματα

στους απόφοιτους του Τμήματος Δασολογίας

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο καθηγητής του Τμ. Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ κ. Σπ. Μάμαλης

«Όσο είχαμε την Οινολογία σε επίπεδο ΤΕΙ, είχαμε βάσεις πάνω από 11.000 μόρια με πλήρωση όλων των θέσεων»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ χαμηλές οι εισαγωγές πρωτοετών φοιτητών για δεύτερη χρονιά, στα δύο πανεπιστημιακά Τμήματα της Δράμας, μετά από την ανακοίνωση των βάσεων.

Όπως ήδη δημοσίευσε το Σάββατο ο «Πρωινός Τύπος» και μετά από την ανακοίνωση των βάσεων των φετινών πανελληνίων εξετάσεων, η μειωμένη εισαγωγή φοιτητών στη Δράμα και στα δύο Τμήματα συνεχίζεται.

Σε γενικό επίπεδο τα προβλήματα που παρουσιάζονται είναι αρκετά και όλοι ψάχνουν να δουν τι φταίει και έχουμε όλο και λιγότερους εισαχθέντες σε διάφορα τμήματα ΑΕΙ της χώρας. Παραδοσιακά Πανεπιστημιακά Τμήματα αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα μείωσης εισαχθέντων, ενώ προβληματικό είναι επίσης και το ζήτημα ότι εισάγονται φοιτητές ακόμα και με βαθμό 6. Πράγμα που σημαίνει ότι θα δυσκολευτούν να τελειώσουν την Σχολή στη συνέχεια.

Για όλα αυτά μιλάει στον «Π.Τ.»  ο καθηγητής του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας κ. Σπυρίδων Μάμαλης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ και πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Στα λεγόμενα του, θέτει ένα από τα κύρια ζητήματα, όπως την αλλαγή κατεύθυνσης του branding της Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας σε Οινολογία μόνο, ενώ ζητάει και μια γενναία μείωση των εισακτέων.

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνει ακόμα την απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος καθώς και την ενίσχυση των Τμημάτων σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές.

Αλλαγή του branding και επαγγελματικά δικαιώματα

Όπως εξηγεί στον «Π.Τ.» ο κ. Μάμαλης, «οι φετινές  βάσεις, για μια ακόμα φορά έδειξαν ότι τα Τμήματα της Δράμας χρειάζονται ενίσχυση. Ενίσχυση τόσο όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές αλλά κυρίως ενίσχυση του branding  το οποίο θα πρέπει να έχει η Δράμα».

Ο κ. Μάμαλης, σημειώνει ότι «το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος είναι ένα Τμήμα το οποίο διαχρονικά έχει καταφέρει να αποδείξει ότι μπορεί να στέκεται τόσο επιστημονικά, όσο και όσον αφορά την πράξη στον τομέα της δασοπονίας και της δασολογίας, αλλά πλέον είναι γεγονός ότι, σε γενικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, οι φοιτητές δεν προτιμούν τα Τμήματα αυτά. Το είδαμε αυτό και με το Τμήμα της Ορεστιάδας, αλλά και στο Καρπενήσι καθώς και του ΑΠΘ που πήρε μόνο 45 άτομα.

Άρα θα πρέπει ενισχυθεί το branding και κυρίως οι απόφοιτοι του Τμήματος να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα, που είναι μια εκκρεμότητα, η οποία δεν έχει λυθεί  και ουσιαστικά τορπιλίζει τη λειτουργία του Τμήματος».

Στο σημείο αυτό, ότι, υπόσχεται ότι, «ως πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ μπορώ να βοηθήσω έτσι ώστε να αποκτήσουν πολύ σύντομα επαγγελματικά δικαιώματα οι απόφοιτοι, ώστε να λειτουργεί με ίσους όρους όπως όλα τα Τμήματα στην Ελλάδα».

Μόνο Οινολογία στη Δράμα

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο Τμ. Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας όπου και διδάσκει, λέγοντας:

«Όσον αφορά το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, έχω από πολύ καιρό πριν εκφράσει την άποψη, τόσο γραπτά όσο και με την ψήφο μου μέσα στη Διοικούσα όσο και στο Τμήμα, ότι αυτό πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και να γίνει καθαρά Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών. Ο Τομέας της Αγροτικής Βιοτεχνολογίας, είναι ένας τομέας ο οποίος και μεγάλες επενδύσεις χρειάζεται και ανθρώπινο δυναμικό, αλλά είναι ένας τομέας ο οποίος δεν είναι ελκυστικός όσο η Οινολογία».

Επισημαίνει ακόμα ότι, «όσο είχαμε την Οινολογία σε επίπεδο ΤΕΙ, είχαμε βάσεις πάνω από 11.000 μόρια με πλήρωση όλων των θέσεων. Αντίστοιχα, όταν έγινε Αγροβιοτεχνολογίας και Οινολογίας, έχουμε δραματική μείωση των εισακτέων και έχουμε 200 θέσεις κενές και μείωση των βάσεων. Με αποτέλεσμα και το branding της περιοχής να χάνεται αλλά και να υπάρχει δυσπιστία εκ μέρους των υποψηφίων, να δηλώσουν ένα Τμήμα το οποίο και προοπτικές έχει και επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά και είναι και απόλυτα συνδεδεμένο με την οικονομική ζωή της Δράμας».

Ξεκαθαρίζει σ’ αυτό το σημείο, ότι «θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε αν θέλετε, πράγματα και στις δύο Σχολές, στο ένα όσον αφορά τον τομέα των επαγγελματικών δικαιωμάτων που είναι νομίζω η κύρια αιτία που άφησε το Τμήμα με λίγους εισακτέους και το δεύτερο όσον αφορά τον τίτλο και την ειδίκευση την οποία πρέπει να προσφέρει, ώστε να έρθει μεγάλος αριθμός φοιτητών στην πόλη της Δράμας.

Σήμερα, η πόλη της Δράμας είναι ελκυστική, έχει φθηνά ενοίκια και νομίζω ότι αυτές οι βοηθητικές κινήσεις θα βοηθήσουν να ανατρέψουμε την κατάσταση, η οποία είναι αναστρέψιμη και δεν είναι μια κατάσταση η οποία αυτή την στιγμή δημιουργεί πανικό».

 

Τέλος Αυγούστου η Διοικούσα Επιτροπή

Ερωτώμενος αν υπήρξε κάποια άλλη συζήτηση σχετικά από αυτήν που είχε γίνει παλαιότερα στη Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ για όλα αυτά, ο κ. Μαμάλης απάντησε αρνητικά, λέγοντας: «Η Διοικούσα θα συνέλθει στο τέλος Αυγούστου, έτσι ώστε να αποτιμήσουμε τα αποτελέσματα. Υπάρχουν σχολές όπως των Αγρονόμων – Τοπογράφων στις Σέρρες, το οποίο πήρε μόνο 2 φοιτητές, ή στο Τμήμα Φυσικής στην Καβάλα που πήρε μόνο 23. Το Πολιτικών Μηχανικών στις Σέρρες πήρε μόνο 23 άτομα. Υπάρχουν δηλαδή και Τμήματα που είναι ίσως σε χειρότερη κατάσταση από τη Δράμα. Η Δράμα επιβίωσε για άλλη μια χρονιά».

 

Μείωση των εισακτέων

Κληθείς να σχολιάσει για το πώς βλέπει το ζήτημα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και ότι ορισμένοι βλέπουν αυτό ως μείωση των φοιτητών στα ΑΕΙ, ο κ. Μάμαλης αναφέρει.

«Όταν εισάγονται άτομα τα οποία έχουν γράψει 6, αυτό δεν γίνεται. Δεν θα μπορούν να βγάλουν τη Σχολή στο τέλος. Ήδη οι βάσεις είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Πόσο ακόμα να πέσουν δηλαδή; Μετά δεν θα μπορούν να βγάλουν την Σχολή. Αυτή τη στιγμή με 6 περνάς στο Πανεπιστήμιο και νομίζω ότι είναι ένας ήδη πολύ χαμηλός βαθμός. Πιο χαμηλά δεν γίνεται, γιατί δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα ζητήματα του Πανεπιστημίου».

Ο κ. Μάμαλης διευκρινίζει εδώ, ότι, «κατ’ εμέ, νομίζω ότι η λύση είναι η μείωση των εισακτέων, ότι θα πρέπει να υπάρχει μια γενναία μείωση σε συνολικό επίπεδο. Νομίζω ότι θα πρέπει να εισακουστούν οι προτάσεις των Σχολών. Να πούμε ότι το Τμήμα Οινολογίας ζητούσε 60-70 άτομα εισακτέους. Αν ήταν έτσι, τότε θα έμεναν πολύ λίγες θέσεις κενές, τις οποίες θα μπορούσαμε να καλύψουμε και θα μπορούσαμε να κάνουμε δουλειά, έτσι ώστε να βγουν σοβαροί επιστήμονες. Για μένα η λύση δεν είναι η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Είναι ένα πολύ σωστό μέτρο και αυτό που θα πρέπει να γίνει, είναι να υπάρχει μια γενναία μείωση των εισακτέων και να ακουστούν οι Σχολές».