Home > Πρώτο Θέμα > 714 απόφοιτοι Λυκείου στη Δράμα ρίχνονται στη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων από τη Δευτέρα

714 απόφοιτοι Λυκείου στη Δράμα ρίχνονται στη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων από τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα οι πανελλαδικές εξετάσεις

714 απόφοιτοι Λυκείου στη Δράμα

ρίχνονται στη μάχη των πανελλαδικών

εξετάσεων από τη Δευτέρα

► Τα εξεταστικά κέντρα των πανελλαδικών στο Νομό  

► Μήνυμα του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Σπυρίδωνα Κιουλάνη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ Δευτέρα 15 Ιουνίου, ανοίγουν οι αίθουσες των εξεταστικών κέντρων στο Νομό Δράμας, όπως σε όλη τη χώρα, προκειμένου να υποδεχθούν τους απόφοιτους Λυκείων, που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020.

Πρόκειται για μια από τις πλέον δύσκολες και περίεργες διαδικασίες των τελευταίων χρόνων, καθώς η πανδημία που επικράτησε σε όλη τη χώρα, έφερε κλειστά σχολεία, τεράστιες δυσκολίες στη μαθησιακή διαδικασία και τη διδασκαλία. Οι μαθητές της τρίτης Λυκείου, βρέθηκαν ξαφνικά να κάνουν τηλεμαθήματα και να προσπαθούν να παρακολουθήσουν την ύλη των μαθημάτων τους. Μια πρωτόγνωρη διαδικασία, η οποία σε μια μεγάλη μερίδα μαθητών αλλά και γονέων, προκάλεσε ιδιαίτερο άγχος, το οποίο ελπίζουμε να μην αποτυπωθεί στη συνέχεια στα αποτελέσματα των πανελλαδικών.

sxoleio-thrania

Τα εξεταστικά κέντρα

Στη Δράμα, όπως και σε όλη τη χώρα, τα εξεταστικά κέντρα θα ανοίξουν τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 15 Ιουνίου για να υποδεχθούν τις υποψήφιες και τους υποψηφίους για εισαγωγή στα ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα σχολεία που έχουν οριστεί ως εξεταστικά κέντρα στο Νομό Δράμας είναι:

Από τα Γενικά Λύκεια, ως εξεταστικά κέντρα ορίζοντα τα κάτωθι:

1ο ΓΕΛ Δράμας, 2ο ΓΕΛ Δράμας, 3ο ΓΕΛ Δράμας, 4ο ΓΕΛ Δράμας, ΓΕΛ Δοξάτου, ΓΕΛ Καλαμπακίου, ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου, ΓΕΛ Προσοτσάνης, Τάξεις Γενικού Λυκείου Γυμνασίου Νικηφόρου.

Από τα Επαγγελματία Λύκεια: το 1ο ΕΠΑΛ και 2ο ΕΠΑΛ.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίσθηκε η 08:30 π.μ., η οποία είναι κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων, ενώ οι τελειόφοιτοι ή οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών θα πρέπει να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης σε κάθε μάθημα είναι τρεις ώρες.

Το μήνυμα του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Στο μεταξύ, χθες Παρασκευή 12 Ιουνίου, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Σπυρίδων Κιουλάνης, σε μήνυμά του που έδωσε στη δημοσιότητα, κάνει λόγο για την «πρωτόγνωρη εμπειρία που ζήσαμε» και μέσα από μια σειρά στοίχων, στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας προς τις μαθήτριες και τους μαθητές που θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις:

[Στο κατώφλι αυτών των Πανελλαδικών εξετάσεων, παραμένουν ακόμη νωπές οι μνήμες από την πρωτόγνωρη εμπειρία που ζήσαμε. Έτσι, γυρίζοντας το βλέμμα πίσω μας, “ως εκεί που στρίβει ο δρόμος και εξακολουθεί να φαίνεται“, αντικρίζουμε μια “πολιτεία τσιμεντένια κι αδιάφορη“, με έναν “μεγάλο ήλιο όλο αγκάθια και τόσο ψηλά στον ουρανό”.

Όμως είναι γεγονός πως η χρονική συγκυρία αυτών των Πανελλαδικών εξετάσεων, θυμίζει αρκετά την Άνοιξη. Άλλωστε, “ακόμη κι αν κόψεις όλα τα λουλούδια, δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη νά’ ρθει”. Έτσι λοιπόν στην έξοδο από τις δύσκολες μέρες που ζήσαμε και “καθώς η φύση σταδιακά και δειλά μεταμορφώνεται σε έναν υπέροχο, πολύχρωμο καμβά“, δεν μένει παρά η διάθεση “να αισθανθούμε αυτή την ευφορία μέσα μας”.

Είναι γεγονός βέβαια πως στον προσωπικό σας παράδεισο, έχετε σημαδέψει “κάποιο νησί κι ένα σπίτι στη θάλασσα”, σε σημείο που αυτή η προσδοκία να καθιστά το ταξίδι σας σημαντικό. Ωστόσο, δε θα πρέπει να ξεχνάτε πως “η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχετε ακόμα ταξιδέψει” και πως ”δεν πρέπει να κρατάτε την άνοιξη μακριά σας”, αντικρίζοντας τις Πανελλαδικές εξετάσεις ως τη μοναδική διέξοδο που θα σας οδηγήσει στην ευτυχία.

Άλλωστε, “Την Άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις!”, κι αν την κρατάς μακριά «απροετοίμαστη κι εκείνη, σε κάθε της βήμα κοντοστέκεται, σαστίζει και σωπαίνει».

Καλή Επιτυχία!

«Δεν θα βρεις ποίηση πουθενά, αν δεν κουβαλάς κάποια μαζί σου».]

 Το πρόγραμμα
Υπενθυμίζουμε ότι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα εξεταστούν με το νέο σύστημα, ενώ οι απόφοιτοι των προηγούμενων ετών θα εξεταστούν με το παλαιό σύστημα, χωρίς μειωμένη ύλη.
Οι υποψήφιοι που θα εξεταστούν με το νέο σύστημα:

–  Στις 15/6 θα εξετασθούν στην Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (Γενικής Παιδείας)

– Στις 17/6 θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και στα Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

– Στις 19/6 θα εξεταστούν στη Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας) και στην Κοινωνιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών).

– Στις 22/6 θα εξετασθούν στη Φυσική (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας),

– Στις 24/6 στην Ιστορία (Ομάδες Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και την Πληροφορική, (Ομάδες Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

– Στις 26/6 θα εξετασθούν στην Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Οικονομία (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που θα δώσουν με το παλιό σύστημα, έχουν το ίδιο πρόγραμμα με όσους εξετασθούν με το νέο εκτός από τις ημερομηνίες:
– 22/6 που θα πραγματοποιηθεί η εξέταση των Λατινικών (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών),

– 24/6 που θα γίνει η εξέταση του μαθήματος «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

– 26/6 που θα γίνει η εξέταση του μαθήματος «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Σε ό,τι αφορά στα ΕΠΑΛ, στις 16/6 θα πραγματοποιηθεί η εξέταση στα Νέα Ελληνικά και στις 18/6 η εξέταση στα Μαθηματικά (Άλγεβρα). Από τις 20 έως τις 30/6 θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις στα μαθήματα ειδικότητας. Εξετάσεις στα μαθήματα ειδικότητας θα πραγματοποιηθούν στις 20,23,25,27,29 και 30 Ιουνίου.

78.335 οι εισαχθέντες

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που υπάρχουν, το νέο Ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, θα εισαχθούν 78.335 φοιτητές, αριθμός αυξημένος κατά 3.643 θέσεις σε σχέση με πέρυσι που είχαν εισαχθεί 74.692.

Τα επόμενα μαθήματα για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) είναι αυτά των Ομάδων Προσανατολισμού:

– 10 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Μαθηματικά (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

– 12 Ιουνίου: Ιστορία (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

– 14 Ιουνίου: Λατινικά (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

– 18 Ιουνίου: οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα της Βιολογίας (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Γενικής Παιδείας).

Πανεπιστημιακά τμήματα στη Δράμα

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά, ότι στο φετινό μηχανογραφικό που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι μαθητές, δεν θα περιλαμβάνονται πλέον Σχολές των αλλοτινών Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), παρά μόνο Πανεπιστημιακές Σχολές.

Για τη Δράμα, θα είναι η πρώτη φόρα, όπου θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που ανήκουν πλέον στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Τα νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα που θα λειτουργήσουν από το φθινόπωρο στη Δράμα και εντάσσονται στην Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών με έδρα τη Δράμα και θα περιλαμβάνουν τα εξής τέσσερα Τμήματα, εκ των οποίων δύο από αυτά θα λειτουργούν στη Δράμα και άλλα δύο στη Θεσσαλονίκη:

1) Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος με έδρα τη Δράμα.

2) Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας με έδρα τη Δράμα.

3) Γεωπονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

4) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

 Από 1 έως 13 Ιουλίου οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ.

Πιο συγκεκριμένα, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων και των μουσικών μαθημάτων για εισαγωγή υποψηφίων σε Τμήματα στα οποία απαιτείται η εξέτασή τους θα πραγματοποιηθούν από 1η έως 13 Ιουλίου 2020. Όσον αφορά το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των Υγειονομικών Εξετάσεων και της Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, αυτό ορίστηκε από τις 29 Ιουνίου έως και τις 10 Ιουλίου.

Αναλυτικότερα, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου με την εξέταση των Αγγλικών και θα συνεχιστούν στις 2 και 3 Ιουλίου για το Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο, αντίστοιχα. Η πρώτη εβδομάδα εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθεί με την εξέταση των Ιταλικών (4 Ιουλίου).

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις στα Γερμανικά (6/7), τα Γαλλικά (7/7) και τα Ισπανικά (8/7).