Home > Πρώτο Θέμα > Κατάθεση αναφοράς από πολίτες για εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε καταστήματα της Δράμας

Κατάθεση αναφοράς από πολίτες για εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε καταστήματα της Δράμας

Στα προ ημερησίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Κατάθεση αναφοράς από πολίτες

για εφαρμογή του αντικαπνιστικού

νόμου σε καταστήματα της Δράμας

Με επικρίσεις και για το κάπνισμα σε χώρους του δημαρχείου!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝΑΦΟΡΑ για το ζήτημα της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου σε καταστήματα και άλλου δημόσιους χώρους, κατέθεσε ομάδα Δραμινών πολιτών στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας.

Η ομάδα πολιτών, είχε καταθέσει παρόμοια αναφορά και πριν από ένα χρόνο περίπου στο σώμα, ζητώντας να γίνει ιδιαίτερα συζήτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς όμως αποτέλεσμα όπως επεσήμαναν. Στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, πολίτες, με εκπρόσωπό τους τον κ. Θεόδωρο Γεωργιάδη, κατάθεσαν μια πολυσέλιδη αναφορά στο προεδρείο αλλά και στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα καταστήματα ψυχαγωγίας και εστίασης της πόλης μας, ζητώντας την άμεση και αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Ο πρόεδρος του σώματος κ. Μπαϊρακτάρης επεσήμανε ότι ο αντικαπνιστικός νόμος επιβάλλεται, ζήτησε όμως να μην γίνει συζήτηση σ’ αυτή τη συνεδρίαση του σώματος, παρά στην επόμενη ή σε κάποια άλλη. Το προεδρείο έδωσε για λίγα λεπτά τον λόγο στον κ. Θεόδωρο Γεωργιάδη, ο οποίος ζήτησε να γίνει συζήτηση επί του θέματος, έστω και σε άλλη συνεδρίαση.

Ζήτησε επίσης, στο μεταξύ, και από σήμερα ακόμα, η Δημοτική Αστυνομία να εντείνει και να εντατικοποιήσει τους ελέγχους και να είναι αυστηρή ως προς την τήρηση του νόμου, δεδομένου ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου δεν έχει καμιά σχέση με το πότε θα γίνει η συζήτηση.

Σε κάποιο άλλο σημείο μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης άφησε αιχμές ακόμα και για το κάπνισμα μέσα στο δημαρχείο, σε διάφορα σημεία, χωρίς κανένας – όπως είπε χαρακτηριστικά – να επεμβαίνει για να σταματήσει αυτή η κατάσταση: «Να ξεκινήσετε από το χώρο που βρισκόμαστε. Δεν μπορεί να επισκεπτόμαστε ως πολίτες το δημαρχείο και να βλέπουμε μέσα σ’ αυτό, να παραβιάζεται ο αντικαπνιστικός νόμος προκλητικότατα. Και μάλιστα χρησιμοποιείται αυτή η κατάσταση, σαν παράδειγμα από τους πολίτες έξω, ότι πρέπει πρώτα όλες οι υπηρεσίες και οι πολιτικοί προϊστάμενοι των υπηρεσιών να ξεκινήσουν από τα του οίκου τους».

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα, ότι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων καπνίζουν στο χώρο έξω από την αίθουσα συνεδρίασης, ενώ επανειλημμένα έχουν γίνει παράπονα από μερίδα δημοτικών συμβούλων που δεν καπνίζουν. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει καμιά προσπάθεια. Ο πρόεδρος του σώματος κ. Μπαϊρακτάρης, είπε ότι θα επακολουθήσουν κυρώσεις.

Τελικά, συζήτηση δεν έγινε για το θέμα και θα γίνει πιθανότατα σε επόμενη συνεδρίαση του σώματος.

 

Η αναφορά που παρέδωσε η Ομάδα Ενεργών Πολιτών

«Η  Ομάδα Ενεργών Πολιτών, συνεστήθη το 2016 ως άτυπη ομάδα, χωρίς νομική προσωπικότητα, των συμμετεχόντων σε αυτή πολιτών, που είχαν και έχουν την ίδια αγωνία: να εφαρμοστεί ο Νόμος της απαγόρευσης του καπνίσματος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στις δημόσιες υπηρεσίες και σε κάθε προβλεπόμενο εκ του Νόμου χώρο, στο Νομό Δράμας.

Με θάρρος και αισιοδοξία παρουσιαστήκαμε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας την 20η.02.2017, προκειμένου να εκθέσουμε την αγωνία μας, για την προστασία των μη καπνιζόντων πολιτών αλλά και κυρίως των νέων παιδιών από τις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος.

Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε μια μελανή σελίδα της ζωής μας, καθώς η αντιμετώπισή μας από το Δημοτικό Συμβούλιο, μόνο απογοήτευση μας πρόσφερε γιατί αισθανθήκαμε την έλλειψη πολιτικής βούλησης, την αδιαφορία και τις τακτικές υπεκφυγών και εμπαιγμού, που αποδείχθηκε ότι διακρίνει αυτούς που αποφασίζουν για τη ζωή του Δραμινού Δημότη, παρότι έχουν ορκιστεί να τηρούν το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις απαντήσεις που λάβαμε (πηγή : Πρωινός Τύπος   23 Φεβρουαρίου 2017 νέα Του Θανάση Πολυμένη) :

Ο Δήμαρχος Δράμας, κ.Μαμσάκος Χριστόδουλος: διαπίστωσε ότι όντως το θέμα αφορά τη νεολαία της πόλης και ζήτησε «από τη στιγμή που υπάρχει ήδη νόμος και εφαρμόζεται, να έχουμε και μια κατ’ ιδίαν συζήτηση μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες, να ακούσουμε όλα τα θέματα τα οποία έχετε να αναπτύξετε και αν χρειαστεί, να θέσουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.»

Παίρνοντας το λόγο στο  θέμα ο επικεφαλής της παράταξης «……» κ. Μλεκάνης Μιχαήλ, είπε ότι δεν τον ικανοποίησε η απάντηση του δημάρχου και επειδή ο Δήμος είναι αρμόδιος για το θέμα αυτό, ζήτησε να ακουστεί από την πλευρά του δημάρχου, τι κάνει ο Δήμος όσον αφορά τον έλεγχο της εφαρμογής του νόμου.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χαραλαμπίδης, τόνισε ότι υπάρχει νόμος, «απλούστατα είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα την οποία θεωρούμε ευρωπαϊκή χώρα, γενικά δεν εφαρμόζεται, δεν γίνεται έλεγχος». Σε άλλο σημείο, είπε ότι, όταν βγαίνει ο έλεγχος, ειδοποιούνται αμέσως οι καταστηματάρχες και αποσύρουν όλα τα τασάκια! «Αυτό δεν είναι εφαρμογή νόμου…»

Ο επικεφαλής της παράταξης «….» κ. Ηλιόπουλος Στέργιος, είπε ότι ο νόμος υπάρχει εδώ και 8 χρόνια, «αλλά είναι ανίσχυρος, γιατί οι ίδιοι οι πολίτες δεν τον εφαρμόζουν», τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα, καθώς «μόνο με την πλήρη εφαρμογή και τα πρόστιμα δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα αυτό». Ζήτησε επίσης, στη συνάντηση που θα γίνει με τους πολίτες, να μετάσχουν και όλες οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις, αλλά να γίνει και μια συζήτηση με όλες τις υπηρεσίες που έχουν ευθύνη για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της συμπολίτευσης και Αντιδήμαρχος κ. Βασιλειάδης Αναστάσιος είπε ότι αυτή τη δύσκολη εποχή, είναι μεγάλο πρόβλημα για ένα κατάστημα, μια καφετέρια, να εφαρμόσει αυστηρά τον αντικαπνιστικό νόμο, διαφορετικά όχι μόνο θα μειώσει τον τζίρο του και θα χάσει πελατεία, αλλά ακόμα θα αναγκαστεί να απολύσει και προσωπικό, ίσως και να οδηγηθεί στο κλείσιμο.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, λόγω της αρμοδιότητάς του ως υπεύθυνος προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας η οποία ουσιαστικά διενεργεί τον έλεγχο για την εφαρμογή του σχετικού νόμου, κ. Σολάκης, αποκάλυψε ότι βλέπει για τρίτη φορά τους πολίτες, ενώ είχε ήδη ζητήσει μια παράταση χρόνου κατά τη διάρκεια της Ονειρούπολης, καθώς εκείνη την περίοδο, ήταν μια ευκαιρία για τους καταστηματάρχες να αυξήσουν τον τζίρο τους. Εκείνη την περίοδο μάλιστα, ο Δήμος προχώρησε σε ενημερώσεις προς τους καταστηματάρχες μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας.

 

Ο Δήμος δεν εφαρμόζει το νόμο, αλλά ελέγχει τους καταστηματάρχες αν εφαρμόζουν το νόμο. Όπως είπε μάλιστα, «ο νόμος εφαρμόζεται από τον καταστηματάρχη, αλλά και από τον καπνιστή».

Αναφέρθηκε επίσης ο αντιδήμαρχος στο πρόβλημα της μείωσης του τζίρου και άρα της μείωσης προσωπικού και αυτό δεν πρέπει να γίνει «βιαίως», «αλλά θα πρέπει να τα παντρέψουμε όσο γίνεται πιο ομαλά. Θα πρέπει να υπάρξει μια αρμονία, σε σχέση με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, από την άλλη να λάβουμε και υπόψη μας, έστω στο πίσω μέρος του μυαλού μας, να έχουμε το γεγονός ότι υπάρχει η ανάγκη του καπνιστή και η ανάγκη του επαγγελματία να πουλήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του και να  έχει στο κατάστημά του επιπλέον κόσμο».

Από την παραπάνω παράστασή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, αλλά και από σειρά συναντήσεών μας με τον Προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας Δράμας, την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Δράμας, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Δράμας κλπ, το συμπέρασμα που αποκομίσαμε είναι ότι ελάχιστοι επιθυμούν πραγματικά να εφαρμοστεί αποτελεσματικά ο Νόμος περί απαγόρευσης του καπνίσματος στο Νομό Δράμας. Η αιτία είναι άλλοτε η έλλειψη πολιτικής βούλησης, άλλοτε η αμέλεια και άλλοτε η άγνοια.

Επειδή οι απαντήσεις που λάβαμε από τους ανωτέρω Δημοτικούς Συμβούλους συνιστούν παραδοχή τους ότι ΔΕΝ εφαρμόζεται ο Νόμος, προκειμένου να μην απολέσουν έσοδα οι καταστηματάρχες.

Επειδή όλοι οι αιρετοί και μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, οφείλουν απόλυτη υπακοή στο Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους. Δεν δικαιούνται δε να εφαρμόζουν το Νόμο κατά το δοκούν, και να αμελούν εγκληματικά την υγεία και ζωή των μη καπνιστών και των νέων παιδιών στο βωμό οικονομικών ή άλλων συμφερόντων.

Επειδή το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους δεν έχει μόνο νομική απαξία. Πρωτίστως έχει ηθική απαξία.

Ειδικότερα:

Όλοι οι εκπρόσωποι του Κράτους (αιρετοί και δημόσιοι υπάλληλοι), οφείλουν να εφαρμόζουν το Νόμο. Κάθε Νόμο. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο, και δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά.

Η εικόνα ενός Νομού όπου ακόμα και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του Κράτους, εντοπίζονται να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους, αποτελεί κάκιστο παράδειγμα για τους λοιπούς πολίτες.

Είναι βέβαιο ότι κανένας από τους αρμόδιους να εφαρμόσουν το Νόμο, που κόπτονται για τους καταστηματάρχες και τους υπαλλήλους αυτών, δεν αναγκάζει το παιδί ή το εγγόνι του ή τον ασθενή του, να αναπνέει τον καπνό του. Διότι έχουν γνώση της βλαβερότητάς του. Τότε λοιπόν γιατί επιτρέπουν στους καπνιστές να δηλητηριάζουν τους συμπολίτες τους; Μήπως η συμπεριφορά αυτή αποτελεί έλλειψη σεβασμού στο δικαίωμα της υγείας και της ζωής ακόμα του άλλου; Μήπως η υγεία και η ζωή του «άλλου» είναι μικρότερης αξίας από αυτή του δικού τους ανθρώπου ;

Το σαθρό επιχείρημα της επιβίωσης των καταστηματαρχών και της διατήρησης των θέσεων εργασίας στα καταστήματά τους, θεωρείται τόσο ισχυρό ώστε να επιτρέπουν τη βλάβη της υγείας του 70% του πληθυσμού από το 30%;

Σήμερα, εν έτει 2018, η ελληνική κοινωνία παρουσιάζει εικόνα τριτοκοσμικής υποσαχάριας χώρας στο θέμα της εφαρμογής του αντικαπνιστικού Νόμου.

Τη στιγμή που ολόκληρη η Ευρώπη, κι ακόμα η Τουρκία, εφαρμόζουν αυστηρά την απαγόρευση, στην Ελλάδα εμμένουμε να αμφισβητούμε το αυτονόητο δικαίωμα του μη καπνιστή να αναπνέει ελεύθερα!

Εξάλλου, ασφαλείς έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλων Οργανισμών, Πανεπιστημίων κλπ, αναφέρουν :

– ότι το 1% των θανάτων που καταγράφονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο οφείλεται στο παθητικό κάπνισμα. Από τους 600.000 ανθρώπους που πεθαίνουν κάθε χρόνο από τον καπνό των άλλων, οι 165.000 είναι νήπια.

– ότι στο πεδίο της εφαρμογής της απαγόρευσης του καπνίσματος η κατάσταση στην Ελλάδα είναι με διαφορά η χειρότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το παθητικό κάπνισμα κατατάσσεται ως τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου -μετά το ενεργητικό κάπνισμα και το αλκοόλ- αιτία η οποία μπορεί να αποφευχθεί.

Περίπου το 35% των Ελλήνων, ανδρών και γυναικών, καπνίζουν, γεγονός που συνεπάγεται 15-20.000 θανάτους το χρόνο. Το 3% των θανάτων αυτών οφείλονται στο παθητικό κάπνισμα, δηλαδή περίπου 500 Έλληνες πεθαίνουν ετησίως εξαιτίας της έκθεσής τους στο κάπνισμα των άλλων.

Επειδή η απαίτηση μας να αδειάσουν οι δημόσιοι χώροι από τα ντουμάνια δεν αποτελεί κάποιο αντικαπνιστικό φετίχ μας ως μη καπνιστών, αλλά έχει να κάνει με την εξίσωση, «λιγότερος καπνός = λιγότερος καρκίνος, λιγότερα καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα = λιγότερος θάνατος».

Επειδή κατά το έτος 2014 η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ.Ευτέρπη Κουτζαμάνη με έγγραφο που απέστειλε προς τους Εισαγγελείς Εφετών της xώρας, ζήτησε την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Δεν εισακούσθηκε!

Επειδή, παραβάτες του Νόμου παρατηρούνται κάθε ιδιότητας πολίτες, ακόμα και πρόσωπα που έχουν ταχθεί να υπερασπίζονται το Νόμο, και να ελέγχουν την εφαρμογή του καπνίσματος!

Επειδή ο Νόμος δεν θα εφαρμοστεί ποτέ αποτελεσματικά  με αποσπασματικές ενέργειες, αλλά με συνεχή και καθημερινό έλεγχο.

Επειδή, ήδη εκκίνησε η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατόπιν αναφοράς Έλληνα πολίτη, για την πραγματικότητα της μη εφαρμογής του Νόμου στην Ελλάδα (άλλη μια πρωτιά της χώρας μας στην αθλιότητα).

Επειδή, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (Σ.Ε.Π.Ε.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι υπεύθυνο μεταξύ άλλων και για την υγεία των εργαζόμενων σε καταστήματα, υπηρεσίες και γενικώς χώρους εργασίας. Οφείλει λοιπόν να προστατεύει τους άκαπνους εργαζόμενους από τον καπνό των καπνιζόντων.

Επειδή η Ελληνική Αστυνομία, παρότι δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διενέργεια ελέγχων για την  εφαρμογή του Νόμου, δύναται να πράττει το προφανές, αυτονόητο και επιβαλλόμενο  καθήκον της: να αποδέχεται τις κλήσεις των πολιτών για επέμβαση σε χώρους όπου παρανομούν οι καπνιστές, να προβαίνει σε συλλήψεις όταν ο χώρος δίνει ποινική απαξία στην πράξη (πχ. Νοσοκομείο), να καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες για επιβολή προστίμων, εάν δε αυτές βρίσκονται εκτός ωραρίου να συντάσσει αναφορά στην οποία να βεβαιώνει την παράβαση και να την αποστέλλει το συντομότερο στις ελεγκτικές Αρχές (Δημοτική Αστυνομία & Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας), ώστε αυτές να επιβάλλουν τις κυρώσεις του Νόμου.

Πλέον ενεργητικό ρόλο οφείλει να αναλάβει η Ελληνική Αστυνομία, στις περιοχές έξω από την πόλη της Δράμας, όπου οι έλεγχοι της Δημοτική Αστυνομίας είναι πρακτικώς ανύπαρκτοι, ή σε Δήμους όπου Δημοτική Αστυνομία δεν υπάρχει!

Επειδή ο ίδιος πολίτης που στην Ελλάδα αρνείται να σεβαστεί την υγεία των άλλων και καπνίζει ανενδοίαστα σε κλειστούς χώρους, ΔΕΝ ΤΟΛΜΑ να πράξει το ίδιο στη Γερμανία, στη Δανία, στη Γαλλία, ακόμα και στην Τουρκία, και γενικά στο εξωτερικό! Ο λόγος είναι απλός: εκεί οι Αρχές κάνουν το καθήκον τους, και με την καθολική και αποτελεσματική εφαρμογή του Νόμου έχουν οδηγήσει τους πολίτες τους αρχικά στην υποταγή στο Νόμο και προϊόντος του χρόνου στην κατανόηση της αναγκαιότητάς του. Σε σημείο μάλιστα που πλέον στις βόρειες χώρες, δεν υπάρχουν πινακίδες «Απαγορεύεται το κάπνισμα», διότι θεωρείται τόσο αυτονόητο για τον καπνιστή ότι δεν θα καπνίσει σε δημόσιο κλειστό χώρο, όσο θεωρεί πλέον και ο Έλληνας ότι δεν θα ουρήσει στο δρόμο!

Επειδή η παράβαση του Νόμου από δημόσιους λειτουργούς, υπαλλήλους κλπ, πέραν των επαχθέστερων συνεπειών του Νόμου, συνιστά και πειθαρχικό παράπτωμα (αρ.6 παρ.1 Ν.3730/2008). Ερευνάται λοιπόν πόσοι δημόσιοι λειτουργοί, παραπέμφθηκαν ποτέ στο Πειθαρχικό για τέτοια πράξη.

Επειδή ερευνάται το αποτέλεσμα των ελέγχων των αρμοδίων υπηρεσιών στο Νομό Δράμας, ήτοι:

  1. πόσες παραβάσεις βεβαιώθηκαν και ποιες (κάπνισμα, μη τήρηση Βιβλίου Αναφοράς κλπ)
  2. σε πόσες περιπτώσεις εντοπίστηκε υποτροπή.
  3. πόσες προσωρινές σφραγίσεις καταστημάτων έχουν λάβει χώρα
  4. πόσες οριστικές ανακλήσεις αδειών καταστημάτων και οριστικές σφραγίσεις αυτών έχουν λάβει χώρα,
  5. πόσοι έλεγχοι έχουν λάβει χώρα από το ΣΕΠΕ για την προστασία των εργαζομένων από τον καπνό, και με ποια αποτελέσματα
  6. πόσοι έλεγχοι έχουν λάβει χώρα από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Δράμας, και με ποια αποτελέσματα,

από το 2010 και εντεύθεν. Τα στοιχεία θα ήταν χρήσιμο να συγκριθούν με άλλους είδους ελέγχους, όπως πχ τους ελέγχους για στάθμευση που διενεργεί η Δημοτική Αστυνομία, ώστε να γίνει αντιληπτό, ποιες πραγματικά είναι οι προτεραιότητες των Αρχών μας.

Ήδη δε δια της παρούσης αιτούμαστε την παροχή των στοιχείων αυτών από τη Δημοτική Αστυνομία Δράμας, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Δράμας, το Σ.ΕΠ.Ε. Δράμας.

Επειδή το δικαίωμα του καπνιστή να καπνίζει ελεύθερα έχει ως όριο τους πνεύμονες του μη καπνιστή. Όσο και αν περιορίζεται λοιπόν ο ενεργητικός καπνιστής με τον Αντικαπνιστικό Νόμο, η καταπίεση που υφίσταται ο παθητικός καπνιστής στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη, πολλαπλά επαχθέστερη για την υγεία του, πιο επώδυνη, ακόμα και θανατηφόρα.

Επειδή είναι αναγκαίο να ποινικοποιηθεί η παράβαση του Νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, και όχι μόνο στα νοσοκομεία, σχολεία κλπ

Επειδή είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε πληθώρα εγγράφων, που στηρίζουν την Αναφορά μας, και θα καταθέσουμε αυτά προς κάθε Αρχή που θα μας καλέσει.

Επειδή με την πρόσφατη Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας με αριθμό Γ.Π./Δ2β/οικ.8809/31.01.2018, ζητήθηκε για πολλοστή φορά η εντατικοποίηση των ελέγχων, ώστε να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός Νόμος.

Επειδή σημαντικό μέρος των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιθυμούν και οι ίδιοι την εφαρμογή του Νόμου. Πλην όμως, η επιθυμία τους αυτή αναστέλλεται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των ετέρων καταστηματαρχών που ουδόλως ενδιαφέρονται για τη δημόσια υγεία. Άρα λοιπόν εάν εφαρμοστεί καθολικά η απαγόρευση του καπνίσματος, θα ωφεληθούμε ΟΛΟΙ.

Κατόπιν λοιπόν των ανωτέρω όλοι οι αιτούντες ως μία ομάδα ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, εκφράζουμε την αγανάκτησή μας προς το Δήμο Δράμας, τη Δημοτική Αστυνομία Δράμας, τη Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Δράμας και προς το Σ.ΕΠ.Ε. Δράμας.

Απαιτούμε την άμεση εφαρμογή του Νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στις Δημόσιες Υπηρεσίες και σε κάθε προβλεπόμενο εκ του Νόμου χώρο.

Απαιτούμε από τα όργανα που έχουν ορκιστεί να τηρούν τους Νόμους, να τους τηρούν, και να προστατεύουν τη Δημόσια Υγεία.

Ζητούμε από τους υπό στοιχείο Β, προς τους οποίους αναφερόμαστε:

Να επιμεληθούν αμελητί, την εφαρμογή του Νόμου και τον έλεγχο των ενεργειών και παραλείψεων των αρμοδίων οργάνων για την εφαρμογή του Νόμου στο Νομό Δράμας.

Ζητούμε από τους υπό στοιχείο Γ, Εισαγγελείς, προς τους οποίους αναφερόμαστε:

Να διερευνήσουν τα ποινικά αδικήματα που πιθανόν έχουν τελέσει όλοι οι αιρετοί και δημόσιοι υπάλληλοι, που εμπλέκονται στην μη εφαρμογή του Νόμου, παραβιάζοντας τον όρκο τους, είτε από αμέλεια είτε από απαράδεκτη άγνοια, είτε ακόμα με σκοπό να προσπορίσουν οικονομική ωφέλεια σε τρίτους, όπως πχ στους καταστηματάρχες, και μάλιστα επιφέροντας βλάβη στην υγεία των πολιτών (βλάβη ενίοτε ανεπανόρθωτη, ήτοι καρκίνους, καρδιακά νοσήματα, κλπ).

Ζητούμε από τους υπό στοιχείο Δ, προς τους οποίους αναφερόμαστε:

Να διερευνήσουν την μέχρι τούδε συμπεριφορά και ενέργειες των ανωτέρω αιρετών και δημοσίων υπαλλήλων, και να ενεργήσουν τα νόμιμα».