Home > Πρώτο Θέμα >  720 αθλητές θα συμμετάσχουν στους Αγώνες Βουνού Παρανεστίου Virgin Forest Trail στις 7, 8 & 9 Οκτωβρίου

 720 αθλητές θα συμμετάσχουν στους Αγώνες Βουνού Παρανεστίου Virgin Forest Trail στις 7, 8 & 9 Οκτωβρίου

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου

 720 αθλητές θα συμμετάσχουν

στους Αγώνες Βουνού Παρανεστίου

Virgin Forest Trail στις 7, 8 & 9 Οκτωβρίου

 Πανέτοιμη η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΓΑΛΗ συμμετοχή αθλητών δρομέων θα έχουμε στο Παρανέστι, το τριήμερο 7, 8 και 9 Οκτωβρίου στο Παρανέστι. Για 16η συνεχόμενη χρονιά, οι Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου – Virgin Forest Trail, διεξάγονται με μεγάλη επιτυχία στο Παρανέστι  και για άλλη μια χρονιά, αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, πρόκειται να κατακλύσουν την περιοχή.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, πρόκειται για αγώνες ορεινού τρεξίματος, οι οποίοι αποτελούν διεθνώς μία δυναμικά ανερχόμενη μορφή ψυχαγωγίας και αθλητισμού.

Στόχος των αγώνων, είναι να προάγουν οι διοργανωτές το αθλητικό ιδεώδες αναδεικνύοντας και προβάλλοντας ταυτόχρονα τον φυσικό πλούτο της Δράμας και της Παρανέστιας Γης, κάνοντας γνωστή την περιοχή σε ανθρώπους από άλλα μέρη της Ελλάδος αλλά και σε ανθρώπους από το εξωτερικό.

Με αυτόν τον τρόπο, οι αγώνες συμβάλλουν  στην ευαισθητοποίηση αθλητών, θεατών και εθελοντών ως προς την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη του αθλητισμού ως μέσου βελτίωσης της υγείας,  στην ενδυνάμωση του πνεύματος εθελοντισμού, στην παροχή προτύπων στις νεότερες γενιές και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, εκφράζει τη μεγάλη του χαρά, επισημαίνοντας αρχικά ότι όλες οι συμμετοχές έχουν ήδη  κλείσει, μιας και υπάρχει βέβαια και πλαφόν στις συμμετοχές.

Όπως ενημερώνει, «συνολικά έχουμε τέσσερις αγώνες. Ο ένας είναι 162 χλμ., ο δεύτερος 110 χλμ., ο τρίτος 46 χλμ. και ο τέταρτος 10 χλμ. Στον πρώτο και δεύτερο έχουν κλείσει ήδη 120 άτομα ο καθένας μιας και υπάρχει πλαφόν και όλες οι θέσεις έχουν καλυφθεί».

Όπως τονίζει ο κ. Καγιάογλου, «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή. Ακόμα, οι άλλοι δύο αγώνες των 46 και των 10 χλμ., έχουν κλείσει και αυτοί με 240 άτομα συμμετοχή  στον καθένα. Συνολικά δηλαδή θα έχουμε 720 αθλητές».

Ερωτώμενος για το πού θα μείνουν όλοι αυτοί οι επισκέπτες, μας εξηγεί ότι των δύο μικρών αποστάσεων θα αγωνιστούν αυθημερόν και δεν θα χρειαστεί να φιλοξενηθούν. «Οι αθλητές όμως των δύο πρώτων μεγάλων αγώνων, 162 και των 110 χιλιομέτρων θα φιλοξενηθούν στον οικισμό Μεσοχωρίου του Δήμου μας. Όπως είναι γνωστό έχουμε εφοδιάσει αυτό τον οικισμό με όλα τα απαραίτητα, ώστε να μπορούν να φιλοξενούνται εκεί ομάδες και μάλιστα με πολύ καλές συνθήκες διαμονής».

Η διοργάνωση των Αγώνων Βουνού Παρθένου Δάσους – Virgin Forest Trail, στηρίζεται από το Δήμο Παρανεστίου, την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης και ΠΕ Δράμας, ενώ βοηθάει μια μεγάλη εθελοντική ομάδα. Η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων έχει ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες εργασίες και τα πάντα είναι έτοιμα, ώστε στα μέσα της επόμενης εβδομάδας να υποδεχθούν αθλητές και επισκέπτες.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ακόμα, ότι, στους Αγώνες συνδράμουν διασωστικές ομάδες, όπως η Ομάδα ΟΦΚΑΘ που έχει παράρτημα στο Παρανέστι, οι Ραδιοερασιτέχνες και άλλοι.

Το ιστορικό των Αγώνων

Η ιδέα της διοργάνωσης γεννήθηκε το 2007 από την ανάγκη για την προβολή και προστασία του μοναδικού παρθένου δάσους στην Ευρώπη, του Παρθένου Δάσους Παρανεστίου και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με μεγάλη συμμετοχή αθλητών όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

Η μεγάλη αυτή προσπάθεια στηρίζεται ένθερμα από την τοπική κοινωνία. Πέρα από τους θεσμικούς εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικοί σύλλογοι και εθελοντικές οργανώσεις, εκατοντάδες εθελοντές και δεκάδες υποστηρικτές, συνδράμουν έμπρακτα στην άρτια διοργάνωση των αγώνων.

Είναι προφανές ότι Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου προβάλουν όχι μόνο την περιοχή του Παρανεστίου αλλά και τη χώρα μας διεθνώς.

Αναλυτικά οι Αγώνες

Την πρώτη ημέρα, θα πραγματοποιηθεί ο Υπερμαραθώνιος Αγώνας Παρθένου Δάσους Παρανεστίου (V.F.U.T.) – 7/10/2022. Οι αθλητές, θα διασχίσουν ορεινά μονοπάτια 162.651 μ., με θετική υψομετρική διαφορά περίπου 6.964 μ. Ο μεγάλος χιλιομετρικός αγώνας, απευθύνεται σε αθλητές/τριες με μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους αγώνες, με άριστη υγεία, πολύ καλή φυσική κατάσταση και ψυχικό σθένος. Ο αγώνας έχει αξιολογηθεί με 6 πόντους σύμφωνα με τη λίστα ITRA.

Ο δεύτερος αγώνας, ο Υπερμαραθώνιος Αγώνας Natura Trail Race (N.T.R) θα πραγματοποιηθεί την δεύτερη ημέρα και οι αθλητές θα διασχίσουν ορεινά μονοπάτια 109.695 μ., με θετική υψομετρική διαφορά περίπου 4.675 μ. Ο αγώνας, απευθύνεται σε αθλητές/τριες με σχετική εμπειρία σε τέτοιου είδους αγώνες, με άριστη υγεία, πολύ καλή φυσική κατάσταση και ψυχικό σθένος. Ο αγώνας έχει αξιολογηθεί με 5 πόντους σύμφωνα με τη λίστα ITRA.

Την δεύτερη ημέρα επίσης θα πραγματοποιηθεί και ο αγώνας Παρανέστιο Μονοπάτι (Paranesti Path P.P). Οι αθλητές θα διασχίσουν μέρος της ορεινής διαδρομής του V.F.U.T. και Ν.Τ.R μήκους 46.295 μ. με 1.930 μ. θετική υψομετρική διαφορά που απευθύνεται σε λιγότερο έμπειρους δρομείς. Ο αγώνας έχει αξιολογηθεί με 3 πόντους σύμφωνα με τη λίστα ITRA.

Την τελευταία ημέρα, θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας 800 μ. για ΑμεΑ, όπως επίσης και ο αγώνας 1.000 μ. για παιδιά έως 17 ετών. Επίσης, θα γίνει και ο αγώνας Νέστος Trail (Nestos Trail). Οι αθλητές θα διασχίσουν μέρος του πανέμορφου παραποτάμιου μονοπατιού του Νέστου, μήκους 10.000 μέτρων που απευθύνεται σε λιγότερο έμπειρους ή αρχάριους δρομείς.