Home > Πρώτο Θέμα > Πρώτη συνάντηση κομμάτων και παρατάξεων για την κατανομή χώρων κατά την προεκλογική περίοδο Διαφωνίες για το αν όσοι έχουν εκλογικό κέντρο θα έπρεπε να πάρουν και σπιτάκι

Πρώτη συνάντηση κομμάτων και παρατάξεων για την κατανομή χώρων κατά την προεκλογική περίοδο Διαφωνίες για το αν όσοι έχουν εκλογικό κέντρο θα έπρεπε να πάρουν και σπιτάκι

Η τελική απόφαση θα παρθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Πρώτη συνάντηση κομμάτων

και παρατάξεων για την κατανομή

χώρων κατά την προεκλογική περίοδο

► Διαφωνίες για το αν όσοι έχουν εκλογικό κέντρο θα έπρεπε να πάρουν και σπιτάκι

 ► Αντιδράσεις από παρατάξεις και κόμματα να μην δοθεί χώρος στη «Χρυσή Αυγή»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ της Τετάρτης 10 Απριλίου (χθες), πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των κομμάτων και των περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων, που συμμετέχουν αντίστοιχα στις Ευρωεκλογές, στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές, προκειμένου να συζητήσουν για την κατανομή των χώρων κατά την προεκλογική περίοδο.

Η συνάντηση έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, με προεδρεύοντα τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Σολάκη, ο οποίος εκπροσωπούσε το δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο, ο οποίος απουσίαζε.

Στη συνάντηση παρέστησαν εκπρόσωποι από κόμματα που κατεβαίνουν στις Ευρωεκλογές, όπως και από τις περιφερειακές και δημοτικές παρατάξεις, ενώ κάποιοι απ’ αυτούς απουσίαζαν.

Οι διαθέσιμοι χώροι

Αρχικά, ο κ. Σολάκης εξήγησε ότι ο Δήμος Δράμας διαθέτει δύο αίθουσες για πολιτικές εκδηλώσεις: την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου και την αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου, όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ημερομηνίες που δεν έχουν ήδη κλειστεί από άλλους φορείς.

Επίσης, υπάρχουν σε όλο το Δήμο, 19 σημεία με ταμπλό, όπου μπορούν να κολλιούνται ανακοινώσεις και αφίσες, όπως και 24 σημεία που είναι σε στάσεις αστικών. Αναφορικά με αυτό, εξήγησε ότι αν και τα σημεία αυτά τα διαχειρίζεται εταιρεία, εντούτοις είναι υποχρεωμένη να τα διαθέσει προς κόμματα και παρατάξεις, τα οποία σύμφωνα με το νόμο δεν είναι υποχρεωμένα να πληρώσουν την ανάρτηση αφισών, αρκεί να γίνουν συντονισμένα.

Όπως ειπώθηκε επίσης, ο Δήμος Δράμας μπορεί να διαθέσει 15 οικίσκους απ’ αυτούς που χρησιμοποιούνται στην Ονειρούπολη, σε όσα από τα κόμματα ή τις παρατάξεις επιθυμούν να τα χρησιμοποιήσουν.

sinantisi ekloges1

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, πρότεινε να μην πάρουν σπιτάκι όσοι έχουν εκλογικό κέντρο, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο εκπρόσωπος του κόμματος της «Λαϊκής Ενότητας» κ. Ερμείδης, ενώ διαφώνησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Μλεκάνης, λέγοντας ότι διαφορετικός είναι ο ρόλος του εκλογικού κέντρου, από τον ρόλο του οικίσκου σε κάποιο σημείο της πόλης. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Ενότητας» το έθεσε και ως θέμα ηθικής αλλά και ισοτιμίας, ότι όσοι έχουν εκλογικό κέντρο δεν μπορούν να έχουν και σπιτάκι, γιατί θα είναι άνισο απέναντι σ’ αυτούς που δεν μπορούν να έχουν εκλογικό κέντρο και θα πρέπει να έχουν μόνο σπιτάκι.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, είπε ότι δεν είναι απαραίτητο όποιοι έχουν εκλογικό κέντρο να έχουν και σπιτάκι, σημείωσε όμως ότι, αν συμφωνηθεί ότι όλοι θα πάρουν σπιτάκια θα πάρει και η παράταξή του, ενώ αν συμφωνηθεί να πάρουν μόνο όσοι δεν έχουν εκλογικό κέντρο, τότε δεν θα πάρουν σπιτάκι.

Διευκρινίστηκε πάντως από τον αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου κ. Αθανασίου, ότι όσοι θέλουν σπιτάκι μπορούν να πάρουν καθώς υπάρχουν διαθέσιμα 15 από αυτά.

Για τους χώρους των 19 σημείων για τις αφισοκολλήσεις, αυτό που ειπώθηκε από τον κ. Μλεκάνη, ήταν ότι δεν μπορεί να γίνει κατανομή καθώς είναι κάτι πολύ δύσκολο αυτό, πρότεινε όμως να υπάρξει μια μεταξύ τους συμφωνία, ώστε να κολλάνε αφίσες για δύο μέρες πριν από κάποιες εκδηλώσεις τα κόμματα και οι παρατάξεις και ανάλογα να χρησιμοποιηθούν.

Τελικές αποφάσεις

Αυτό που αποφασίστηκε τελικά, ήταν τα εξής:

– Αναφορικά με τις αφισοκολλήσεις, δύο μέρες πριν από την εκδήλωση κόμματος ή παράταξης, θα γίνεται αφισοκόλληση για το συγκεκριμένο και μόνο, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες, θα διατίθεται το ένα τέταρτο του χώρου σε κάθε ένα από 19 σημεία.

– Όλοι όσοι θέλουν σπιτάκι θα πάρουν σπιτάκι, ασχέτως αν διαθέτουν ή όχι εκλογικό κέντρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ δεν ζήτησαν σπιτάκι. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει το δικό περίπτερο κάτω από τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής, το ΚΙΝΑΛ θα έχει το δικό του εκλογικό κέντρο, ενώ το ΚΚΕ έχει δικό του σπιτάκι το οποίο στήνει κλασικά στη νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Ελευθερίας.

– Αναφορικά με το ζήτημα των στάσεων των αστικών λεωφορείων. Ξεκινώντας για παράδειγμα από την πλατεία, η πρώτη στάση θα χρησιμοποιείται για Ευρωεκλογές, η δεύτερη στάση για Περιφερειακές εκλογές και η τρίτη για Δημοτικές εκλογές. Ανάλογα, μπαίνοντας κανείς στην πόλη από τα χωριά, θα συναντά στην πρώτη στάση Δημοτικές εκλογές, στη δεύτερη Περιφερειακές εκλογές και στην τρίτη Ευρωεκλογές.

Οι εκπρόσωποι του υποψηφίου δημάρχου κ. Καλλινικίδη και του υποψηφίου δημάρχου κ. Καλλαϊδόπουλου ζήτησαν παράταση μιας ημέρας, για να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως και να έχει, η τελική απόφαση για τα σημεία στα οποία θα στηθούν τα περίπτερα και τα σπιτάκια στο κέντρο της πόλης, θα παρθεί από το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει την επόμενη Τετάρτη 17 Απριλίου 2019.

Περίπτωση Χρυσής Αυγής

Αυτή τη φορά, σε αντίθεση με την ίδια συνάντηση που είχε γίνει πριν από 5 χρόνια, δεν παρέστη εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής. Να θυμίσουμε ότι στις τελευταίες εκλογές, η Χρυσή Αυγή είχε το δικό της περίπτερο κάτω από τα γραφεία του κόμματος, απέναντι από το ξενοδοχείο «Ξενία». Σήμερα τα γραφεία αυτά παραμένουν κλειστά.

Στη συζήτηση που υπήρξε, το ΚΚΕ ζήτησε να μην δοθεί κανένας χώρος και πουθενά στη Χρυσή Αυγή, καθώς όπως είπε ο εκπρόσωπος κ. Βοζίκης, «είναι ναζιστική εγκληματική οργάνωση και είναι υπόδικη. Αν δοθεί χώρος τελικά με απόφαση του δημάρχου, εμείς δεν  θα συνυπογράψουμε σ’ αυτό».

Στην πρόταση αυτή συμφώνησε στη συνέχεια ο κ. Ηλιόπουλος της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» καθώς και ο γραμματέας της Ν.Ε. Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καρβούνης.