Home > νέα > 80 χρόνια από το Δεύτερο Ολοκαύτωμα του Δοξάτου-Κατά τη διάρκεια της 3ης Βουλγαρικής Κατοχής 29 Σεπτεμβρίου 1941

80 χρόνια από το Δεύτερο Ολοκαύτωμα του Δοξάτου-Κατά τη διάρκεια της 3ης Βουλγαρικής Κατοχής 29 Σεπτεμβρίου 1941

Κατά τη διάρκεια της 3ης Βουλγαρικής Κατοχής 29 Σεπτεμβρίου 1941

80 χρόνια από το Δεύτερο

Ολοκαύτωμα του Δοξάτου

 

 

 

ΤΕΛΕΤΗ μνήμης διοργανώνει ο Δήμος Δοξάτου, για τα 80 χρόνια από το Δεύτερο Ολοκαύτωμα του Δοξάτου, κατά τη διάρκεια της τρίτης βουλγαρικής κατοχής στην περιοχή και συγκεκριμένα την 29η Σεπτεμβρίου 1941.

Οι εκδηλώσεις μνήμης διοργανώνονται από το Δήμο Δοξάτου, από την Κοινότητα Δοξάτου, την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου, τη ΔΗΚΕΔΗ Δοξάτου και άλλους τοπικούς φορείς.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.00, θα τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη των ηρωικών πεσόντων στο χώρο του μνημείου των εκτελεσθέντων κατοίκων του Δοξάτου.

Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 07.00 – 10.00, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου. Στις 12.00 επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου, στον χώρο του μνημείου των εκτελεσθέντων κατοίκων Δοξάτου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο ηρωικών νεκρών, χαιρετισμός του δημάρχου Δοξάτου και κατόπιν ομιλία από το Διευθυντή του Γενικού Λυκείου, Ιωάννη Σγουρίδη. Σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Το 1945, για τις θυσίες των κατοίκων του Δοξάτου, απονεμήθηκε ο πολεμικός Σταυρός Α΄ Τάξης στο Δοξάτο.

DOXATO 03

Η τριπλή σφαγή του Δοξάτου

Το Δοξάτο, είναι από τους πλέον μαρτυρικούς τόπους στην περιοχή, καθώς έχει υποστεί προσπάθειες πλήρους εξόντωσης και σφαγών υπό των Βουλγάρων τρεις φορές, κατά τη διάρκεια των αντίστοιχων Βουλγαρικών Κατοχών.

Η πρώτη περίπτωση ήταν στις 30 Ιουνίου 1913, όταν την επόμενη ημέρα 1 Ιουλίου 1913, ο ελληνικός στρατός απελευθέρωση τη Δράμα από την οθωμανική και βουλγαρική κατοχή. Ήταν 30 Ιουνίου 1913 όταν τα βουλγαρικά στρατεύματα μπήκαν στο χωριό Δοξάτο και έσφαξαν συνολικά 650 κατοίκους. Μετά τις θηριωδίες σε βάρος του άμαχου πληθυσμού έλουσαν με πετρέλαιο τα σπίτια και πυρπόλησαν το χωριό. Συνολικά έκαψαν 250 σπίτια και 80 καταστήματα και το όμορφο Δοξάτο της Δράμας που φημιζόταν για τα πλούτη του μετατράπηκε σε κολαστήριο….

Κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου το 1912 το χωριό Δοξάτο και η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας καταλήφθηκε από τους Βούλγαρους, οι οποίοι έδιωξαν τους Έλληνες διοικητές του χωριού. Την επόμενη χρονιά διεξήχθη ο Β’ Βαλκανικός πόλεμος και ο ελληνικός στρατός με αρχιστράτηγο τον Βασιλιά Κωνσταντίνο Α’ ανέλαβε να ελευθερώσει τις περιοχές της Μακεδονίας που ήταν υπό βουλγαρική κατοχή. Αφού κατέλαβε αρχικά την Καβάλα και τις Σέρρες συνέχισε με επιτυχία την προέλαση του προς τη Δράμα….

30 Ιουνίου 1913. Εκείνο το πρωί πολλοί κάτοικοι είχαν πάει στην εκκλησία για να προσευχηθούν για την γιορτή των Αγίων Αποστόλων. Οι Βούλγαροι κύκλωσαν έφιπποι το χωριό και όρμησαν στους ανυπεράσπιστους κατοίκους. Ανάμεσα στους αμάχους ήταν γέροι, γυναίκες και παιδιά. Η δολοφονική τους δράση δεν είχε όρια….

Για ώρες έσφαζαν τους κατοίκους και τους αποκεφάλιζαν. Αφού πρώτα βίασαν τις γυναίκες μετά τις κατακρεούργησαν με τα σπαθιά τους. Όσοι κάτοικοι έτρεχαν στον κάμπο να ξεφύγουν τους εκτελούσαν. Το ίδιο συνέβη και σε όσους είχαν κρυφτεί μέσα σε σπίτια. Τις πρώτες απογευματινές ώρες, τελείωσαν τις θηριωδίες σε βάρος των κατοίκων, έβαλαν φωτιά στο χωριό και το εγκατέλειψαν. Ανάμεσα στους Βούλγαρους ήταν και πολλοί Τούρκοι, οι οποίοι θεωρώντας ότι η Τουρκία είχε συμμαχήσει μαζί τους δεν αρνήθηκαν να επιτεθούν στους Έλληνες συγχωριανούς τους….
Η δεύτερη σφαγή έγινε το 1917, όπου οι Βούλγαροι χτύπησαν και πάλι την περιοχή, ως σύμμαχοι των Γερμανών. Τότε, εισέβαλαν στο μαρτυρικό Δοξάτου και πήραν ομήρου αρκετούς άντρες και τους έστειλαν στη Βουλγαρία.

Η τρίτη φορά συνέβη το 1941, τον Σεπτέμβριο, όπου η ιστορία επαναλήφθηκε για άλλη μια φορά. Με αφορμή την εξέγερση της Δράμας και μεταξύ άλλων περιοχών, οι Βούλγαροι κατά την περίοδο της τρίτης Βουλγαρικής Κατοχής, εκτέλεσαν στο Δοξάτο 350 κατοίκους.